Druga sezona „The Expanse“ donosi rat u Sunčev sustav

 

11112016_expanse_feat

Kad je na kraju prošle godine Syfy potvrdio drugu sezonu serijala “The Expanse“, ljubitelji kvalitetnog SF-a imali su razloga za veselje. Iako nije postigao popularnost velikih franšiza poput Igre prijestolja ili Westworlda, The Expanse je dobio dobre kritike struke i publike. To se može pripisati izvrsnoj glumi, specijalnim efektima, ali i činjenici da je serijal temeljen na vrlo uspješnom istoimenom književnom serijalu pisca Jamesa S. A. Coreya (zapravo pseudonim dva autora Daniela Abrahama i Tya Francka). Budući da je za razliku od nekih drugih autora (khm, khm) ritam izdavanja stabilan, jedna knjiga po godini, toplo preporučam serijal. Za one kojima su engleska izdanja nedostupna, prvi dio enealogije „The Expanse“ , Buđenje Levijatana (The Leviathan Wakes) je moguće naći i u hrvatskom prijevodu. Za one koji preferiraju original i žele se praviti važni pred curom/dečkom, ekipom, familijom, mačkom; šesta knjiga “Babylon’s Ashes” bi trebala izaći u prosincu.

Prva sezona postavila je temelje kompleksne i inteligentne, dobro razrađene priče, smještene u složen politički i ekonomski sistem s isto tako složenim likovima, organizacijama i državama. U ne tako dalekoj budućnosti (za 200 godina) čovjek je uspio ne samo napustiti planet Zemlju, veći i kolonizirati Sunčev sustav. No za razliku od „Zvjezdanih Staza“, nije došlo do kontakta s vanzemaljcima, niti međuzvjezdanih putovanja, a problemi koji su prevladavali na Zemlji premjestili su se u interplanetarni prostor. Zrak i voda postali su elementi vrijedniji od zlata, smješteni u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Na taj vrijedan teritorij pravo polažu dvije sile: Zemlja predvođena UN-om i Mars, koji je zbog potrebe za teraformiranjem i očuvanjem krhke ekološke ravnoteže postao militirizirana ekodržava. Dok dvije sile vode svojevrsni hladni rat, na rubovima njihovih interesnih sfera, u asteroidnom pojasu nastaje pokret otpora – “Outer Planet Alliance” (OPA), koji zahtjeva kontrolu nad pojasom i resursima.

Radnja prve sezone započela je s tri različita misterija. Uništenje broda tegljača leda, nestala djevojka i istraga o korupciji na najvišim razinama UN vlade, dovesti će do susreta detektiva Joe Millera (Thomas Jane) i kapetana Jamesa Holdena (Steven Strait), te će oni zajedno pomoći u otkrivanju zavjere ogromnih razmjera. Druga sezona nastaviti će se na cliffhanger kojim je završio njen prethodnik te će se baviti posljedicama tog otkrića, i sudeći po traileru, naši će se likovi naći uvučeni u interplanetarni rat. Kratki ali spektakularni trailer pruža bolji pogled na stare likove, Millera, Holdena i posadu broda Rocinante (koji je lik sam po sebi), kao i na osebujnu Chrisjen Avasaralu (Shohreh Aghdashloo) pomoćnicu podtajnika UN-a (vjerujte mi, puno je zanimljivije nego što zvuči). Također dobili smo dugoočekivani uvid u novog lika, Marsovsku marinku Bobbie Draper koja će odigrati važnu ulogu u konfliktu koji će obilježiti nadolazeću sezonu. Fanove bi trebao oduševiti izbor glumice, relativno nepoznate Frankie Adams, Novozelanđanke polinežanskog podrijetla, budući da je sudeći po traileru kao i slikama s SDCC, vjerno prenesen lik kojeg su autori zamislili (Bobbie je užasno visoka i to igra veliku ulogu u radnji). Još jedan dokaz da showruneri Mark Fergus i Hawk Ostby (Children of Men) ustraju na što vjernijoj adaptaciji književnog serijala (što ne bi trebalo čuditi budući da autori usko surađuju na seriji).

Mješavina hard SF-a i film-noir, čini The Expanse rijetkim otkrićem. Space-opera s razrađenim fikcionalnim svijetom, odličnim likovima i dobro razrađenom, inteligentnom pričom. Tome treba pridodati zanimljive misterije i etičke dileme glavnih likova, kao i dašak horora kao lajtmotiv serijala. Iako je kritika proglasila The Expanse križancem „Igre Prijestolja“ i „Battlestar Galactica“, po mom mišljenju najbliža usporedba bio bi kritički hvaljen videogame serijal „Mass Effect“. Usudio bih se reći, da je The Expanse jedan od najboljih SF serijala koji je stigao na male ekrane. I zato, ako kojim slučajem još niste pogledali, obavezno ispravite tu pogrešku. Nećete požaliti.

The Expanse se na male ekrane vraća 08. veljače 2017. godine.

11112016_expanse_2

11112016_expanse_postava

Check Also

Deadpool 3: sve što je poznato o filmu u kojem nas očekuje povratak Wolverinea!

Ryan Reynolds, zvijezda otkačene superherojske franšize, šokirao je objavom da će se u Deadpoolu 3 …

The Last of Us: prvi trailer za HBO-ovu adaptaciju!

HBO je konačno objavio prvi trailer za adaptaciju jedne od najboljih i najprodavanijih videoigara The …

3 komentari

  1. Oho, sori, promaklo mi 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics