Dobili smo izvrsnu novu konvenciju – ime joj je FantaSTikon!

 

26072015_Fantastikon_feat

Domaći fandom ima friški razlog za veselje. Uzrok tome je nova konvencija koja je niknula u Splitu čime je uz zadarski SF Week tako dodatno propupala žanrovska scena u južnim nam predjelima. Prvi je FantaSTikon zamišljen, isplaniran i proveden s fenomenalnim vizualom – zmajem koji je obgrlio zvonik katedrale sv. Duje. Nastao je u vrlo kratkome roku i uz neke uobičajene dječje bolesti sasvim je zaslužio zdravu prolaznu ocjenu. Obratite pozornost na naziv koji ima samo decentno istaknutu “registraciju” lokacije (poput Rikona) umjesto “punog antičkog naziva”.

Držimo fige da će se lokalna mašinerija na čelu s Markom Mlinarom uspješno konsolidirati, a domaći fandom u budućnosti svojim dolaskom poduprijeti novo okupljanje koje je već u kuloarima najavljeno za iduću godinu. Kako i ne bi kad nam je bilo dobro, a i vapimo za još jednom ljetnom konvencijom koja se održava na moru.

U sunčanom i turbo pregrijanom Splitu pravi je užitak bilo boraviti u klimatiziranom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u ugodnih dvadesetak stupnjeva – s povremenim pothlađivanjem – i u dobrom društvu tog vikenda od 17. do 19. srpnja. Uz potpuno nepoznate ljude, konvencijom su milila i neka poznata lica iz Zagreba, Rijeke i Osijeka ćaskajući o svemu i svačemu kako to već biva na konovima. U velikom atriju koji može progutati jedno tri hola zagrebačkog FER-a gdje se održava SFeraKon bilo je smješteno nekoliko štandova s pristojnom ponudom knjiga, igara i zanimljivih rukotvorina. Ne znam koliko je posjetitelja primijetilo, no pravi su se rariteti mogli vidjeti umetnuti iza stakla oglasnih ploča. Naime Zdeslav Benzon, pisac, kolumnist i veliki poznavatelja SF-a i još veći kolekcionar donio je neke vrlo rijetke primjerke starih sf časopisa iz svoje zbirke i postavio ih kao izloške. Bilo je tu doista svega, starih F&SF-a, Asimov’sa, Weird Talesa, Astoundinga i ostaloga pulp blaga iz Zdeslavove kolekcije, možda i jedne od najvećih u ovom dijelu Europe. Šteta što barem jedan panel ili predavanje nije bilo posvećeno upravo povijesti sf časopisa koji su bitno utjecali na razvoj žanra. Zdeslav o tome ima doista puno za reći.

Iako je atrijem kontinuirano migoljila omanja količina fanova, prava je gužva bila kat niže, u polukružnoj dvorani gdje je bila smještena igraonica. Po količini bih rekao da je bilo ekipe i više nego što ih zna biti na SFeraKonu, a kako su uglavnom lokalni, čini se da je to vrlo dobra baza za buduće konove. Dođeš na more igrati se i u pauzama se baciti u more. Ne može bolje.

Program prvog FantaSTikona bio je uobičajeno konvencijski – paneli, predavanja i predstavljanja su se izmjenjivali u nekoliko predavaona. No, važno je to što su program većinom vodili lokalni predavači, a bilo je i lokalnih tema (program FantaStikona). To je zapravo vrlo važno za budućnost konvencije koja treba pronaći svoje specifičnosti i time privući publiku izvan Splita. Zasigurno u tome može pomoći i činjenica da se u Splitu i okolici snimaju dijelovi serije Igra prijestolja.

Jedno od posjećenijih predstavljanja koje se ubrzo pretvorilo u raspravu bio je okrugli stol Definiranje žanrova SF-a i fantasyja. Bilo je jasno u startu da će vladati “toplija” atmosfera. Osnova za raspravu je bila anketa postavljena online uoči kona u kojoj je trebalo odgovoriti na dvadesetak pitanja o definiranju žanra i podžanrova. Anketu je popunilo osamdesetak ispitanika, a rezultati su uglavnom bili očekivani – Sf i fantasy nisu isto niti se mogu svesti jedan pod drugoga, alternativna povijest je podžanr, a uglavnom izraz spekulativna fikcija tumači se kako se kome hoće. Već nakon par rečenica uvoda profesora Josipa Ćirića i Romane Jadrijević sa zadarskog sveučilišta krenuli su rasprava i svojevrsni “ispravci krivog navoda”. Opći je zaključak da fanovi žanr i podžanrove definiraju po svome, marketing i nakladnici na svoj način, knjižari i knjižničari na neki treći u želji da naprave jasnu razdjelu po policama te struka koja zapravo kaska u pronalasku nekih općih principa i jasne strukture u podjeli žanrovskog ogranka književnosti. Zabavno i poučno u svakom slučaju, a da interes za takvim temama postoji je i činjenica da se debelo prekoračilo predviđeno vrijeme trajanja okruglog stola.

Počasni gosti konvencije su bili Aleksandar Žiljak, Iva Hasperger i članovi splitskog studija Lemonade3d čiji je višestruko nagrađivan kratki film “Ona koja mjeri” prikazan na konu. O Aleksandru Žiljku, jednom od prominentnih figura domaćeg sf-a uglavnom se sve zna, no u kratkom predstavljanju uspješno je zabavio publiku spisateljsko/fandomskim anegdotama uz dobre savjete za buduće prevoditelje i pisce (i to čak bez ogorčenosti ili psovki) dobacivši i poneku ekskluzivnu informaciju o novim tekstovima na kojima trenutno radi. Nešto novo od Žiljka očekujte pred Interliber.

O Ivi Hasperger se pak vjerujem malo zna u domaćem fandomu. Zagrepčanka koja je otišla put Amerike ostvariti svoj san o glumi završila je American Academy of Dramatic Arts i pronašla svoje mjesto u Kaliforniji. Glumila je u brojnim B horor filmovima i u kratkom nam je razgovoru rekla da zapravo voli žanr. Svakako najznačajnije joj je iskustvo bilo raditi s Rogerom Cormanom kada je snimala film Dinoshark (2010.). S obzirom da će Iva biti još mjesec-dva u Zagrebu, očekujte na Inverziji intervju i priču o tome kako je živjeti i raditi u Hollywoodu.

Inače, prostor splitskog FESB-a je iznimno dobar i omogućava šarolik program uz dovoljno mjesta i potrebnu izoliranost. Možda je za prvi puta bilo previše tri dana jer je program u popodnevnim satima bio slabije posjećen što je i logično jer odlazak na plažu gotovo nitko nije htio propustiti u vrućem Splitu. Zbog toga je pao prijedlog da se u budućnosti u to vrijeme kon možda preseli u neke kafiće na plaži što možda ne bi bilo loše.

U obližnjem kafiću uz cugu po sniženim cijenama i karaoke zabavljali smo se u subotu do ranojutarnjih sati. Veliki plus organizatoru što se pobrinuo za informacije o smještaju, cijenama hostela i općenito logistici za sve goste izvan Splita. To je obično oveći problem za sve one koji moraju na konove putovati.

U konačnici, FantaSTikon je ostavio dobar dojam. Organizatori imaju ideja, nešto su naučili, a otvoreni su za prijedloga pa svekoliko fandomsko pučanstvo, navalite i rezervirajte dogodine srpanjski vikend za odlazak na FantaSTikon.

Foto: Inverzija i službene fotografije s Facebook stranice FantaSTikona:

[nggallery id=10]

Check Also

Počeo je Animafest Zagreb 2024.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se u Zagrebu od 03. do 08. …

SFeraKon: pred vratima su 46. dani znanstvene fantastike u Zagrebu

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstvenofantastična konvencija u ovom dijelu Europe, održava se ovaj vikend od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics