Ovaj vikend održava se prva konvencija fantastike, igre i SF-a u Splitu – FantaSTikon

 

16072015_Fantastikon_feat

U Hrvatskoj postoji nekoliko konvencija na temu fantastike i znanstvene fantastike – SFeraKon, Istrakon, Liburnicon, Rikon, Marsonikon, Essekon, Domikon, Festival fantastične književnosti, Pandakon, SF Week… SFeraKon je najstarija hrvatska konvencija koja se redovito organizira već preko 30 godina.

Svaka konvencija ovog tipa ima nešto svoje. Kako se u Splitu nikada nije održala konvencija vezana uz fantastiku, igre ili znanstvenu fantastiku tako će forte FantaSTikona odnosno naglasak biti stavljen na:

– lokalne, dalmatinske fantasy, SF i horor autore
– igre (društvene elektroničke, RPG, LARP…) i maketarstvo fantasy, SF i horor tematike.

U Splitu je nekoć postojalo i društvo ljubitelja fantastike i SF-a Branko Belan, no odavno nisu aktivni. Ipak, postoje novi, mladi autori u F&SF-u u Splitu, županiji i u Dalmaciji i to na područjima književnosti, likovne umjetnosti i filma. No, do sada nije postojalo ni mjesto ni vrijeme u Splitu koje bi pokazalo građanima, u prvom redu djeci i mladima, da se usude maštati, te da mašta uz strpljivi rad i trud može postati dio njihovog budućeg zanimanja.

Prostor održavanja konvencije bit će Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, u vremenu od 17. do 19. srpnja 2015.

Počasni gosti konvencije su:

Aleksandar Žiljak (dobitnik ukupno 9 nagrada SFERA u 7 kategorija, najprevođeniji hrvatski pisac znanstvene fantastike i ilustrator, te ‘Guest of Honor’ za EuroCon 2017 Dortmund)

i

Lemonade3d 2d/3d studio kompjuterske grafike za kompjuterske igre, TV, print i film iz Splita, čiji je film Ona koja mjeri dobitnik 14 međunarodnih nagrada uključujući OSCAR QUALIFYING nagradu animated eye u Aspenu, Colorado, SAD, i FIPRESCI nagrade na najvećem svjetkom festivalu animiranih filmova u Annecy-u, Francuska, a inače su dobitnici preko 30 međunarodnih nagrada i priznanja.

Posebna gošća je:

Iva Hasperger američko-hrvatska glumica koja glumi u SF filmovima produciranima u Americi. Diplomirala je na ‘Academy of Dramatic Arts’ u SAD, a kako je biti zvijezdom SF filma (Dinoshark), kako je do toga došla (zapažena uloga u filmu Vlad) i zašto to radi glumica koja u kazalištima glumi uloge u dramama Shakespearea i Williamsa posjetitelji FantaSTikona će moći čuti uživo u subotu 18. srpnja.

Ostali gosti su:

Ivica Puljak, profesor na FESB-u, istraživački rad provodi na CERN-u, veliki popularizator znanosti.

Zdeslav Benzon, splitski autor znanstvene fantastike te kolumnist SF časopisa Sirius B, bio je član društva “Branko Belan” i jedan od urednika SF časopisa Futura.

Dogovorena je izložba mlade splitske autorice Kristine Bilota Toxicpanda, freelance concept artist i illustratorica video i board igara. Uglavnom je surađivala s vanjskim indie studijima kao Artistic Justice Games, Watchtower games, Pangalactic Entertainment, itd., a u Hrvatskoj za manji tim The Games Collective i Velos. Autorica je prve hrvatske naslovnice Siriusa B.

Naši su gosti i književnica Mihaela Marija Perković, koja će, među ostalim pričati o tome kako objaviti priču, kako napisati scenarij i prenijeti nam dio svojih iskustava posjete konvencijama u dalekoj Australiji i Novom Zelandu te Josip Ćirić, profesor Sveučilišta u Zadru s dvije zanimljive teme – Živjeli mladenci ! Seks s robotima i Filozofija i Star Wars.

Na repertaru konvencije očekuju vas i sljedeći filmovi:

– Metropolis Fritza Langa, dugometražni SF film koji je postao dio UNESCO-ve baštine
– splitski dugometražni SF film Srećka Žitnika Countdown
– splitski dugometražni SF film Ivana Perića Mjesto na kojem je umro posljednji čovjek
– dokumentarac Going Cardboard – A boardgame documentary
– dugometražni film Hrvoja Muževića Samuraj
– Mama zašto si takva?, kratki film sinjskog srednjoškolca Dominika Belančića nagrađen na DUPP-u.

Crtanje nekoliko strip crtača (izdvajamo Boru Pavlovića, autora svjetski poznatog Fantoma, Modesty Blaise i El Niño).

Na programu će također biti:

– YuGiOh turnir
– Magic the Gathering GameDay
– 3 dana igranja društvenih igara

Ulaznice se mogu nabaviti:

– u pretprodaji 60 kn za sva tri dana konvencije u trgovini Carta Magica Split
– 70 kn za sva tri dana konvencije
– 50 kn dva dana
– 30 kn jedan dan
– studenti i zaposlenici FESB-a besplatno
– cosplayer-i 50 kn za sva tri dana

Dakle, što još čekate, svi fanovi fantastike, igre i SF-a svih uzrasta pozvani su na prvi FantaSTikon i vrijeme je da se odazovete pozivu jer ‘Carstvo’ vas treba 😉 Trodnevni program filmova, predavanja, radionica i igranja, u kojem će se za svaku dob i ukus naći ponešto, od priča o vilama i bajki za najmlađe, preko popularno-znanstvenih predavanja i kvizova, do distopijskih tema i analitike žanra za starije započinje na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u petak 17. 9. 2015 u 20:00.
Poziv je usmjeren i na sve lokalne Trekkie i Wookie, vukodlake, vještice i Aliene, sve Pokemone, male čarobnjake i crvene zmajeve na trodnevnu zabavu s naglaskom na lokalne autore. Donesite omiljenu igru ili zaigrajte neku koja će vas čekati na FantaSTikonu. Pišite drabble, crtajte, igrajte igre uloga Dungeons&Dragons ili Star Wars, sudjelujte u YuGiOh i Magic turnirima ili turnirima u društvenim igrama, poslušajte priče splitskih autora, pogledajte kultne i lokalne filmove, pokažite svoje znanje i osvojite nagrade. Upoznajte uskoke, airsofter-e i rimske legionare, poslušajte band Imgellad ili dođite po crtež koji za vas crtaju vrhunski crtači.

Sve informacije o konvenciji kao i detaljan program možete pronaći na webu www.fantastikon.com

16072015_Fantastikon_plakat

Check Also

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

3 comments

  1. Kristina rulz 🙂

  2. Bravo Splićani, samo naprijed. Btw odlična ilustracija, tko je autor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics