Antonija Mežnarić: Od kolijevke pa do groba

Roman Od kolijevke pa do groba iz pera riječke autorice Antonije Mežnarić izašao je gotovo na staru godinu 2022., te predstavlja novi element u korpusu domaće fantastike za odrasle svojim pristupom staroslavenskoj mitologiji kao živućem entitetu.

Od kolijevke pa do groba prati junakinju Nanu, koja sa svojim štićenicima na brdu iznad Rijeke – vilama, krsnicima, štrigama, vucima, vučjim pastirima i potomcima staroslavenskih bogova – ima dovoljno problema čak i prije nego otkrije novu spačku koju joj je jedna grupa priredila: kutiju od Martensica punu dijelova tijela.

Tajne, laži i smrtonosna prošlost miješaju se na riječkom brdu u ovom romanu mračne urbane fantastike s elementima krimića i horora, inspiriranim hrvatskim narodnim pričama. Roman je namijenjen odraslim ljubiteljima navedenih žanrova te se ponosno poigrava lokalnim mitovima i predajama kroz oči glavne junakinje, koja je i sama dio lokalne legende – što njezina okolina ne smije saznati.

Antonija Mežnarić nagrađivana je spisateljica, urednica, cosplayerica i podcasterica koja živi i diše spekulativnu fikciju. Voli pisati horor i urbanu fantastiku inspiriranu folklorom, posebice lokalnim narodnim pričama, koje su oblikovale njene dosad objavljene priče i knjige. Osim na hrvatskom, piše i na engleskom jeziku te njene priče približavaju hrvatski i južnoslavenski folklor i stranom čitateljstvu, poput Mistress of Geese, zbirke folk horor noveleta smještenih diljem Hrvatske, te eko horor novele It Eats Us From the Inside, inspirirane folklorom velebitskog podgorja. Od kolijevke pa do groba njezina je prva samostalna knjiga na hrvatskom te njezin prvi roman koji je izašao u nakladi Shtriga.

Od kolijevke pa do groba

Check Also

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics