8. Fantastic Zagreb donosi niz kultnih žanrovskih filmova koje ne smijete propustiti

Najveći žanrovski i jedan od najatraktivnijih filmskih festivala u regiji Fantastic Zagreb Film Festival na radost brojnih filmofila, obožavatelja fantastike i srodnih žanrova ove godine donosi spektakularne kultne klasike koje će većina ljubitelja sedme umjetnosti imati priliku prvi put vidjeti na velikom platnu. Najgledaniji i najpopularniji program Fantastic Zagreba “Sretan rođendan!” predstavlja uistinu fantastične žanrovske evergrine koji slave svoje velike jubileje.

Istjerivač đavola: Redateljeva verzija (The Exorcist: Director’s Cut, 1973.) i nakon 45 godina smatra se najstrašnijim filmom svih vremena. Remek-djelo Williama Friedkina o djevojčici opsjednutoj vragom osvojilo je dva Oscara i postalo jednim od najprofitabilnijih horora, a Fantastic Zagreb donosi vam ultimativnu redateljevu verziju klasika popularno nazvanog Kum horora.

Planet majmuna (Planet Of The Apes, 1968.) u režiji Franklina J. Schaffnera i nakon pola stoljeća krasi status jednog od temeljnih znanstvenofantastičnih filmova u povijesti kinematografije. Apokaliptični SF spektakl šokantnog svršetka o planetu kojim vladaju majmuni u kojem je holivudski velikan Charlton Heston ostvario svoju najveću ulogu film je čija je poruka danas aktualnija nego ikada prije.

Noć vještica (Halloween, 1978.) pretvorio je Johna Carpentera u redateljsko božanstvo, Jamie Lee Curtis u kraljicu vriska, ubojicu ispod bijele maske Michaela Mayersa u ikonu horora, a neponovljiv soundtrack koji potpisuje Carpenter u jednu od najslavnijih filmskih glazbenih tema. Neponovljivo žanrovsko remek-djelo koje u punoj dimenziji morate doživjeti na Ljetnoj pozornici Tuškanac okruženoj šumom!

Invazija tjelokradica (Invasion Of The Body Snatchers, 1978.) briljantan je SF u režiji Philipa Kaufmana o prikrivenoj invaziji vanzemaljaca, savršen remake istoimenog klasika iz 1956. godine film je kakav današnji Hollywood može samo sanjati. Legendarni Donald Sutherland u borbi protiv vanzemaljskih klonova koji osvajaju Zemlju napeti je SF triler koji će vas do posljednjeg iznenađujućeg kadra držati na rubu sjedala.

Stari Divlji zapad (Westworld, 1973.) nas je mnogo godina prije popularne HBO-ove serije uveo u svijet futurističkih zabavnih parkova za odrasle u kojima androidi služe za zabavu ljudima… sve dok se ne pojavi bug u sustavu i nastane krvavi kaos. Spektakl Michaela Crichtona, koji se kasnije proslavio kao jedan od najpopularnijh autora žanrovske književnosti, danas uživa status klasika SF-a 70-tih u kojem je Yul Brynner kao nezaustavljivi android revolveraš ubojica dao novu dimenziju amerčkoj ikoni kauboja.

2001: Odiseja u svemiru (2001: A Space Odyssey, 1968.) film je monolitskih proporcija i kapitalno djelo sedme umjetnosti o kojem je sve odavno rečeno i jedinstveno filmsko iskustvo redateljskog velikana Stanleya Kubricka koje s pravom nosi titulu najvećeg filmskog spektakla u povijesti pokretnih slika koji je zauvijek promijenio SF žanr. Pogledajte ovaj spektakl u svoj njegovo raskoši i veličini u savršenoj digitalnoj 4K kopiji.

Osmo izdanje Fantastic Zagreba održava se od 28. lipnja do 08. srpnja, a zagrijavanje počinje “warm-up vikendom” od 21. do 24. lipnja s četiri fantastična filma koja će uskoro biti otkrivene! Znanstvena fantastika, trileri, fantasy, kultni žanrovski klasici, horori, anime, dječji program i dodatna iznenađenja očekuju sve ljubitelje žanrovskog filma i zagrebačku publiku na spektakularnoj open-air Ljetnoj pozornici Tuškanac! Kompletan program festivala dostupan je na službenoj web stranici.

Check Also

Počeo je Animafest Zagreb 2024.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se u Zagrebu od 03. do 08. …

Animafest 2024: žanr u kategoriji dugometražnog filma

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se u Zagrebu od 03. do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics