Pred vratima je 14. Fantastic Zagreb Film Festival

Uskoro počinje 14. Fantastic Zagreb Film Festival. Ovogodišnje izdanje festivala održava se od 27. lipnja do 07. srpnja, na prekrasnom prostoru Ljetnog kina Tuškanac i u Kulturno informativnom centru. Organizatori su pripremili više od 40 naslova koje potpisuju autori iz Japana, SAD-a, Francuske, Južne Koreje, Austrije, Španjolske, Norveške, Irske, Kanade, Belgije, Švedske, Filipina.

14. izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala otvara film Kukavica, redatelja Tilmana Singera, donoseći atmosferu jezive napetosti na Ljetnu pozornicu Tuškanac. Ovaj natprirodni triler horor, majstorski spaja stravu i psihološku dramu u bizarnoj priči jezovite atmosfere i likova iz noćnih mora stvarajući napetu atmosferu koja će vas prikovati za ekran. U jednom od najoriginalnijih ovogodišnjih horora sjajnu je ulogu ostvarila zvijezda Euforije Hunter Schafer.

Posebnost ovogodišnjeg programa su i ekskluzivne projekcije dva digitalno restaurirana hrvatska klasika: remek-djelo hrvatske i jugoslavenske kinematografije koje je u svoje vrijeme postavilo standarde za domaću produkciju, film H-8 Nikole Tanhofera (1958.) i Gosti iz galaksije Dušana Vukotića (1981.). Potonji je film postao klasikom hrvatske kinematografije zahvaljujući jedinstvenoj priči i specijalnim efektima koji su za to doba bili izuzetno napredni.

Do 07. srpnja, festival predstavlja bogat izbor novih naslova i žanrovskih klasika. Među novijim filmovima izdvaja se Maxxxine, treći dio horor serijala Ti Westa, gdje Mia Goth briljira u ulozi Maxine Minx. Također, Sakupljač duša donosi napetu priču s Nicolasom Cageom evocirajući atmosferu kultnog filma Kad jaganjci utihnu. A tu je i film Ubod, hvaljen zbog svoje jezovite atmosfere, napetih scena, kao i specijalnih efekta koji zorno predočavaju inovativni dizajn stvorenja.

Iz kategorije Thrills & Chills izdvajamo film Exhuma, sjajan horor triler inventivne južnokorejske žanrovske kinematografije koji jednako hvale kako kritika tako i publika. Sjajna režija, jezovita atmosfera, drevne misterije i borba protiv nadnaravnog zla osigurali su filmu status najgledanijeg južnokorejskog filma u svijetu ove godine i zaradu od preko 100 milijuna dolara.

Iz programa World Panorama izdvajamo Žderač duša, napeti triler s elementima horora koji će vas prikovati za platno sjajno izbalansiranim spojem policijskog trilera, psihološke drame, elevated horora i nadnaravne mistike. Na programu je i distopijska znanstvenofantastična triler drama Aire koja osvaja intrigantnom pričom, prijetećom atmosferom i vizualno raskošnim kadrovima. A tu je i Život s nemrtvima, jedinstven prilog zombie žanru originalne premise s opipljivom atmosferom nordijskog noira i humanističkom porukom.

Fantastic Retro ove godine prikazuje niz velikih žanrovskih klasika koji slave značajne jubileje: kultni The Matrix (25 godina), revolucionarni film koji je preoblikovao filmsku industriju i postao sinonim za cyberpunk estetiku i filozofske filmske teme. Tu je i kultni japanski horor Audicija (25 godina) koji potpisuje Miike Takashi, film koji se smatra jednim od najboljih suvremenih horora koji se ističe svojom uznemirujućom atmosferom, šokantnim preokretima, intenzivnim psihološkim napetostima i jezovitim scenama nasilja. Ne smijemo zaboraviti ni 2010: Odiseja u svemiru (40 godina), impresivan nastavak jednog od najvažnijih filmova u povijesti kinematografije 2001: Odiseja u svemiru Stanleya Kubricka, te film Batman (35 godina) hvaljen zbog svoje mračne atmosfere, inovativne režije Tima Burtona i snažnih izvedbi glavnih glumaca, a koji do danas ostaje apsolutni miljenik ne samo fanova Batman franšize, već i žanrovske publike općenito.

Uz fantastične cjelovečernje naslove na festivalu možete pogledati i program od 20 kratkih filmova koji ove godine obiluje impresivnim filmovima i relevantnim temama od ekologije do umjetne inteligencije.

Fantastic Zagreb i dalje je jedini dog friendly festival: dopustite svom psu da vas dovuče u prirodnu oazu Ljetne pozornice Tuškanac i sa svojim ljubimcem besplatno uživajte u filmovima. Kompletan filmski program, cijene ulaznica i ostale informacije dostupne su na službenoj web stranici festivala.

Check Also

Natječaj za SF/F/H zbirku Priče o Davoru Šišoviću (FFK 2024.)

Natječajem se traže priče iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike – fantasyja – nadnaravnog horora koje …

Počeo je Animafest Zagreb 2024.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se u Zagrebu od 03. do 08. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics