Zapisi iz Prostranstva #7: Zločin i kazna (i da, The Expanse je upravo dobio treću sezonu!)

 

18032017_the_expanse_post_1

Prije nego počnem s recenzijom, moram s vama podijeliti izvrsne vijesti. The Expanse je dobio zeleno svjetlo za treću sezonu! Donkey balls! Treća sezona imati će 13 epizoda, i stići će u našu orbitu 2018. godine. Ove vijesti definitivno će ohrabriti fanove, a i privući nove budući da je SyFy odlučan u svojoj ideji da rebrandira studio i povrati staru slavu kao dom „hard“ SF-a. Još je bolja vijest da je druga sezona još na polovici, tako da nam preostaje dovoljno vremena za druženje s Roci i njenom posadom, ekipom na Tycho postaji, našom najdražom zamjenicom podtajnika UN-a i odvažnom marsijanskom marinkom. Oh, da ne zaboravim, i Protomolekulom. A danas se uigranoj družini pridružio i novi član s novom niti priče koja je na putu da poprimi epske razmjere.

U prošloj epizodi vidjeli smo tinjanje pobune, a u osmoj epizodi, prikladno nazvanoj „Pyre“, konačno je došlo do usijanja. I to na najgori mogući način, kao što je otkrio Dr. Praxidike Meng (Terry Chen), botaničar s Ganimeda,koji se protiv svoje volje našao upleten u interplanetarni sukob. Upravo je to jedna od najvećih odlika serije, svođenje interplanetarog konflikta na razinu običnog čovjeka. Protomolekula je doduše (barem na neko vrijeme) nestala s radara, ali njen utjecaj je ostao. U međuvremenu, diplomatske igre Zemlje i Marsa izbile su u prvi plan. U tom vojno-političkom ping pongu unutarnjih planeta lako je zaboraviti na treću stranu, marginalizirane stanovnike Pojasa. Protomolekula je možda dovela Zemlju, Mars i Pojas na rub rata, ali situacija među njima se počela pogoršavati puno prije Protogenovog otkrića. Kako se Anderson Dawes izrazio u prošloj epizodi, za Pojasance je nebitno jesu li Mars i Zemlja u miru i ratu, budući da će Pojas svejedno nastradati. Bilo je samo pitanje vremena kada će Pojas reći dosta i uzvratiti udarac.

Nakon što je njegovu obiteljsku idilu na Ganimedu naglo prekinuo udar orbitalnog ogledala u agrarnu kupolu, Prax se budi u utrobi pojasanskog teretnog broda, okružen izgladnjelim i izmorenim izbjeglicama. Atmosfera na brodu je zatvorska i posada ne skriva prezir prema „putnicima“. Uz Praxa je njegova asistentica Doris, koja mu priopćuje žalosnu vijest; njegova kćer Mei nestala je u incidentu. Bez obitelji i bez doma, Prax odlučuje pridružiti se Doris na Marsu. Nakon što ga je spriječen da se pridruži Doris i ostalim nepojasanskim izbjeglicama, Prax je prisiljen po drugi put u kratko vrijeme gledati kako se svijet oko njega ruši, dok bespomoćno gleda kako su izbjeglice, uključujući i Doris, izbačene u svemir. Pojasancima je čini se prekipjelo, i poslije niza tragedija odlučili su uzvratiti udarac. S Praxove, kao i gledateljske perspektive, ovo je užasno brutalan, monstruozan, pa i nelogičan potez. Nemoguće je i bespredmentno opravdati taj čin, ali obzirom na uvjete teško je naći alternativu. Pojas nema diplomaciju niti marince, a kao što smo vidjeli u prošloj epizodi, niti ujedinjeno vodstvo. U takvoj situaciji, reakcija je svedena na čin neposredne osvete svima koji nisu oni. Prax nije spašen zbog svoje stručnosti, preživio je zbog svog podrijetla, kao što je Doris nastradala radi svojega.

18032017_the_expanse_post_2

Nezadovoljstvo Pojasanaca nije ograničeno samo na jedan nevažan teretni brod. Dok se Prax iskrcava na Tycho postaju, i u moru izbjeglica traži osobu kojoj bi prijavio zločin, malo je tko svjestan da je Tycho u opasnosti da postane simbol (ali i žrtva) nadolazeće revolucije. Naznake problema postoje. Pojasanci su nezadovoljni odlukom Freda Johnsona da kazni Dioga koji je Dawesu pomogao da pobjegne zajedno s vrijednim taocem, znanstvenikom Cortazarom i znanjem o lokaciji još jednog uzorka protomolekule. Tenzije se prelijevaju i na posadu Roci. Naomi napada Alexa zbog njegovog naređenja da puca u njene sunarodnjake. No to nije njen jedini problem. Budući da se boji mogućnosti da je Cortazarov uzorak upravo onaj koji nije uništila, i za koji je lagala Holdenu, Naomi se odlučuje pridružiti Johnsonovoj pobočnici Drummer (Cara Gee) u potrazi za izvorom signala. Dok Naomi i Drummer traže protomolekulu, Alex pokušava shvatiti što se dešava s Amosom, kojega je čini se sukob s dječakom izbjeglicom potresao do te mjere da je počeo potragu za svojom skrbnicom iz djetinjstva. Kada ga Alex konačno konfrontira, Amos izgubi kontrolu i umalo ubije marsijanskog pilota. U međuvremenu, pronađen je izvor kojeg je spomenuo Cortez. Srećom za Naomi, to nije „njen“ uzorak. Ovo je nešto novo, i da stvar bude zanimljivija, dolazi s Ganimeda. Kratka pretraga baze podataka Protogenovih zaposlenika na Ganimedu dovodi Holdena i Naomi do Praxa, točnije do „pedijatra“ njegove nestale kćeri koji je povezan s Protogenom, i koji je jedina veza sa signalom. Još važnije, čini se da je dobri doktor otišao s Mei prije početka napada na Ganimedu. No dok Holden planira što i kako dalje, malo tko je svjestan idućeg koraka u ovotjednoj drami.

Naime, Dawesova video poruka u kojoj je javno diskreditirao Freda Johnsona zbog prikrivanja informacija o protomolekuli, ohrabrila je pobunjenike na finalni korak. Uz pomoć izdajnika iz Johnsonovih redova, frakcija OPA-e upada u kontrolni centar i nakon što eliminiraju osiguranje zahtjevaju šifre za nuklearne rakete. Kako Staz, vođa pobunjenika, objašnjava Johnsonu, OPA se ne boji odmazde Zemlje ili Marsa. Nuklearne rakete zapaliti će revoluciju i dati Pojasancima mogućnost da uzvrate udarac. Jasno je da su ovo jako loše ideje, ali Pojasancima, izloženim neprestanim ucjenama unutarnjih planeta, ovo je rijetka prilika da postignu nezavisnost. Teško je ne povući paralele s terorizmom, u kojem se koriste iste metode u ime slobode ili ostalih „viših“ ciljeva. Budući da Johnson ne želi surađivati, Staz upuca Drummer, koja uspijeva preživiti samo pukom srećom: Naomi je postavila daljinski nadzor nad raketama, što je Alexu omogućilo da na vrijeme primjeti da netko pokušava preuzeti kontrolu. Budući da je vremena sve manje, Amos se zaputio u opasnu misiju po površini stanice da ukine dovod kisika pobunjenicima u kontrolnom centru. Dok tehničar izdajnik pokušava pristupiti kontroli nuklearnih raketa, Drummer gubi krv, pobunjenici ubijaju Johnsove ljude jednog po jednog, napetost se može rezati nožem. Konačno, Amos uspijeva zatvoriti dovod kisika, i omogućuje Holdenu i pripadnicima sigurnosti da uđu u centar, i pomognu Johnsonovom broju jedan. U odlično izvedenoj sceni, dok je Alex pridržava, Drummer uzima njegov pištolj, i puca u glave vođa napada, dok Alex može samo zaprepašteno gledati što se upravo dogodilo. Odlična scena koja prikazuje razliku između mentaliteta Alexa i Drummer, stanovnika nutarnjeg planeta i Pojasanke, kao i reakciju Drummer na zločin izdaje nje i njenog šefa.

18032017_the_expanse_post_3

Nakon što se situacija bar privremeno smirila, Holden odlučuje povesti Praxa na Ganimed te pronaći „pedijatra“ i Mei. No napustiti Tycho nije lako. Iako mu je spasio život, Johnson prijeti Holdenu prestankom suradnje u slučaju da Roci krene prema Ganimedu i uništi protomolekulu koja se nalazi tamo. Razloga za ultimatum ima: Johnson se oporavlja od izdaje, i potrebno mu je stabilizirati svoju vlast nad postajom. Protomolekulu vidi kao sredstvo za postići mir. Holden se naravno s time ne slaže i Roci napušta Tycho, na putu da razriješi misterij koji sve više prijeti cijelome Sustavu. Jer kako su Holden, a prije njega Miller, ispravno shvatili, u obranu istraživanja protomolekule mogu se pokušati dati različita opravdanja. Ali to ne mijenja činjenicu da je korištenje protomolekule zločin i jedna od najvećih opasnosti čovječanstvu. Budući da nitko nije spreman izreći kaznu, jedino rješenje je da se protomolekulu uništi. A tko je za to bolje pripremljen nego Holden i njegova mala družina na Roci.

Dodatne opservacije:

 • Scena smrti Doris i ostalih izbjeglica u hladnoći i mraku vakuuma jedna je od najemotivnijih i najtežih scena koju smo dosad imali prilike vidjeti u seriji. Još jedan podsjetnik svih prijetnji koje vrebaju u svemiru Expanse. A tek samo kako je scena izvedena: Od “Martians only,” izjave člana posade, preko Praxove inicijalne zbunjenosti, osjećaja sreće i olakšanja dok je pozdravljao Doris, skoro pa magičnog prikaza aktiviranog beztežinskog stanja, Praxova obećanja Doris da će je pronaći… i onda, sudar sa stvarnosti i brutalno izbacivanje u svemir nepoželjnih izbjeglica, te tragični prikaz zadnjih trenutaka prije nego što nestane zraka.
 • Zanimljiv trenutak s hologramskim memorijalnim zidom. Iako bi se moglo postaviti pitanje izdržljivosti futurističkih smartphona, budući da svaki izbjeglica ima po jedan.
 • Kako Drummer otkriva Naomi, upravo je Dawes bio taj koji je pomogao Fredu Johnsonu da postane ono što je sada, ali Johnsonova podređena nije dala obrazloženje za zahlađenje odnosa između dvojice lidera. Zanimljivo je da upravo Drummer (a ne Johnson) zagovara da se Dioga izbaci u svemir.
 • “We help people, that’s civilization“. Uz Holdena (koji je možda i preveliki idealist), Alex je glas razuma, koji Amosu (ali i ostatku Sustava) treba, ali kojega ne čuju.
 • “Just a soy bean”. Tako kratka, a tako snažna scena. Jer za razliku od ostalih likova s kompleksnim ciljevima i još složenijom motivacijom, Prax je upravo suprotno: znastvenik, botaničar, otac koji samo želi naći svoju kćer. Lik Praxa dao nam je novu, toliko potrebnu perspektivu u seriji, onu običnog čovjeka kojemu je svijet srušen političkim i korporativnim makinacijama. Kroz lik Praxa osjećamo bespomoćnost nekoga tko je izbačen iz svog doma, bez vremena da pronađe svoje voljene…a s prošlim životom ga veže samo jedna jedina biljčica.
 • Posebno valja izdvojiti vjerno prikazanu mehaniku svemirskog hoda. Jednom kad se Amos nađe van stanice, gravitacija počne djelovati u suprotnom smjeru. Stalna vrtnja prstena stanice prijeti da ga izbaci u svemir, i jedino što ga drži na mjestu su magnetske čizme i držači na rukavima. Upravo zbog toga imamo nezgrapni hod. Svemirski hod je vizualno prekrasna scena. Još jedan podsjetnik kvalitete vizualnih efekata.
 • Ovo je ako se ne varam prvi trenutak u kojem Naomi i Holden jedno drugom otvoreno priznaju emocije. Iako “no more secrets” je po onome što znamo izjava koja još ne vrijedi za Naomi.
 • “Naomi said you’re coming with us to find your little girl? That’s a good reason.” – Oh Amos! Uvijek brutalno iskren. Sociopat kakvog znamo i volimo.
 • Ova epizoda spomenula je uzorke protomolekule u asteroidnom pojasu i na Ganimedu. Ali, što se događa na Veneri? Zadnje što znamo je da bi UN trebao poslati (ili je već poslao) istraživački brod da istraži mjesto sudara s Erosom.
 • Iako ih nije bilo u ovoj, sudeći po previewu iduće, vraćaju nam se Chrisjen i Bobbie. Veselimo se sastanku na Zemlji.
 • I još jednom. The Expanse je službeno produžen za još jednu sezonu. Ako kojim slučajem imate nekoga tko je rekao da se ne želi navući na show koji bi mogao biti prijevremeno prekinut, sada imate razlog više da ih nagovorite da počnu gledati. Jer Expanse je jednostavno predobar SF.

Osvrt na prošlu epizodu možete potražiti na linku.

Check Also

She-Hulk: Attorney at Law, prvi trailer i poster!

Disney je konačno objavio trailer i poster za njihovu nadolazeću seriju She-Hulk. Serija sada ima …

Spiderhead: prvi trailer za Netflixov psihološki SF triler

Netflix je konačno objavio prvi trailer i poster za njihov nadolazeći psihološki SF triler Spiderhead. …

2 komentari

 1. Serija mi je izvrsna, a volim pročitati i vaše osvrte također. Uz The Expanse redovito pratim i The Walking Dead, ne znam koja mi je serija bolja. Obje su fenomenalne. No željno iščekujem i nove Zvjezdane staze, ako imate kakvih novosti volio bih da nastavite izvještavati.

  • Uvijek nam je drago čuti ovakve komentare. Discovery pratimo konstantno, ali vijesti je za sada jako malo. Mi ćemo nastojati pravovremeno objaviti novosti čim budu bile dostupne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics