Zapisi iz Prostranstva #6: Bratstvo i jedinstvo

 

13032017_the_expanse_post

Ili nejedinstvo. Jer ako bi išta moglo opisati ovu epizodu, onda je to upravo pitanje jedinstva. Ili možda bolje rečeno, na što su sve ljudi spremni da se ostvari jedinstvo. „The Seventh Man“ nastavlja se izravno na zadnju scenu iz prošle epizode. Napad proto-čudovišta preživjela je jedino Bobbie, koja je pod utjecajem teškog PTSP-a. Njeno dugoočekivano i toliko željeno vatreno krštenje završilo je nešto drugačije nego što je zamislila. Kao rezultat sukoba stradao je i agrarni kompleks na Ganimedu, u kojem je poginulo preko 7.000 civila, dok Zemlja i Mars pokušavaju skinuti krivnju sa sebe. Expanse je uvijek imala političku komponentu, ali nakon što su se oblaci na Veneri (privremeno) slegli i dok se zbrajaju žrtve s Ganimeda,  intrige, politikanstvo i osobni interes pojedinaca i grupa dolaze u prvi plan.

13032017_the_expanse_post_0

Na Zemlji, podtajnik UN-a Errinwright zagovara otvoreni sukob s Marsom, nadajući se da bi rat mogao odvratiti pažnju od njegovih kontakata s Maom i čitavog fijaska s Protomolekulom. Još jednom, Avasarala uspijeva nadmudriti svog šefa te predlaže drugačiji plan: umjesto rata koji bi zasigurno prouzročio katastrofu, Zemlja i Mars održati će mirovnu konferenciju, te pokušati zajedno rasvijetliti uzroke koji su doveli do sukoba na Ganimedu. Nemojmo zaboraviti, Avasarala je svjesna vanzemaljskog porijekla Protomolekule, kao i činjenice da se misterij na Veneri može riješiti samo suradnjom nutarnjih planeta, nikako otvorenim sukobom.

13032017_the_expanse_post_1

U međuvremenu, jedini preživjeli svjedok incidenta na Ganimedu – Bobbie – oporavlja se od napada proto-čudovišta, kao i gubitka svojih suboraca, posade, ali i sjećanja. Poput gledatelja, Bobbie se muči s prisjećanjem, i tek uz pomoć napredne marsijanske ispitivačke tehnike njeni nadređeni saznaju neugodnu istinu. Vatru je prvi otvorio UN tim, ali na misterioznog sedmog „čovjeka“ od kojeg su bježali. Za svoje zasluge, Bobbie je promptno odlikovana medaljom, kao i pozivom (naredbom) za nadolazeću mirovnu konferenciju. Ironično, Bobbie će vidjeti Zemlju prije nego što se nadala, ali ne sa puškom u ruci. Da stvar bude zanimljivija, Bobbie će UN-u morati reći „istinu“; da krivnja za sukob počiva isključivo na Marsijancima. Mars je svjestan da je rat zadnja opcija, i spreman je žrtvovati istinu ako će to kupiti mir. Tako je u vrlo kratkom vremenu, nadobudna Bobbie izgubila ne samo svoj tim i svoje sjećanje, nego i svoju čast. Vidjeti ćemo kakve će to posljedice imati na njen patriotizam. Ono čemu se svakako možemo veseliti je njen neizbježan susret s Avasaralom, koji će svakako obilježiti karakter Bobbie u narednim epizodama.

13032017_the_expanse_post_2

Mirovna konferencija trebala bi smiriti odnose između Marsa i Zemlje, ali i prouzročiti probleme za Pojas. Jer iako je rat loš, mir među silama centra još je gora opcija za stanovnike periferije. Incident na Ganimedu prouzročio je humanitarnu krizu, i izbjeglice se slijevaju na Tycho postaju. Fred Johnson koristi situaciju da sazove frakcije OPA-e i obrazloži im svoj plan o vraćanju nuklearnih raketa, koji bi im trebao osigurati mjesto za pregovaračkim stolom. No njegov plan poremećen je pojavom karizmatičnog Andersona Dawesa, pojasanskog Geerta Wildersa. Ovaj populist i majstor manipulacije prividno se slaže s planom, ali ne propušta priliku da iskoristi Johnsonovo podrijetlo i dovede njegovo vodstvo u pitanje. Dawesu na ruku ide idealist Holden, koji svojim svrstavanjem uz Johnsona dodatno potkopava njegovu poziciju, budući da je potpora jednog Zemljana drugom Zemljanu nešto najgore što se može dogoditi lideru Tycho postaje. Očito je da je Dawes nakon preuzimanja kontrole nad Ceresom, došao preuzeti Tycho i staviti Pojas u ruke pojasanaca. Stvari dolaze do usijanja tijekom nenajavljenog Dawesovog posjeta Roci. Dawes je naime shvatio da Johnson mora imati nešto vrednije od nuklearnih raketa kao rezervni plan i da posada Roci to zna. Holden ga iznerviran tjera s broda, te bez znanja Naomi odlazi eliminirati jedinu osobu koja može raditi na protomolekuli – genijalnog ali ne-emotivnog doktora Cortazara. Miller bi bio ponosan. Ali, Holden je zakasnio. Nakon što nije uspio s Drummer, Dawes je iz Dioga izvukao informacije o zbivanjima na tajnoj postaji Thoth. Holden zatiče praznu sobu, i shvaća da je Cortazar otet. Alex i Naomi uspijevaju zaustaviti Dawesov brod, ali nalaze samo Dioga. Dawes i Cortazar su nestali, zajedno sa znanjem o moćnom superoružju, taman prije sastanka koji bi mogao odrediti sudbinu čovječanstva.

13032017_the_expanse_post_3

Dodatne opservacije:

  • Expanse nastavlja briljirati na vizualnom polju. Efekt zaleđene krvi je nešto što nismo nikad imali prilike vidjeti na ekranima, malim i velikim. Tko ne bi htio Expanse snježnu krvavu kuglu?
  • Još jednom imamo priliku vidjeti marsijansku tehniku ispitivanja. Zadnji put smo tako nešto vidjeli na Donnageru.
  • Pohvale scenaristima za vjerno prikazivanje PTSP-a kroz etape koje jako variraju jedna od druge. Ovaj poremećaj prikazan je kao duboki unutarnji sukob, u kojem je Bobbie iskusila veliki broj emocija. Od straha, bespomoćnosti, do bijesa, projekcije, pa konačno do suočavanja s traumom uz pomoć neuro-tehnike. Nekako nam se ne čini da je to sve.
  • Što se događa s Amosom? Nakon incidenta s dječakom izbjeglicom, naš omiljeni inženjer zaputio se do Cortazara da priča o procesu koji trajno briše empatiju. Je li moguće da je dječak podsjetio Amosa na njegovo djetinjstvo, na ljude koje je izgubio, i da je Amos sada na putu da izgubi sam sebe? Vrlo zabrinjavajuća opcija, koju valja pratiti u daljnjim epizodama.
  • Povratnik Jared Harris je odličan kao vođa Ceres OPA frakcije Anderson Dawes. Uz Shohreh Aghdashloo vjerojatno najbolji glumac u seriji, nakon što smo ostali bez Millera.
  • Dawesov susret s Diogom je bio jednostavno odličan scenarij. Dobar primjer kako je jednostavno manipulirati i indoktrinirati mlade ljude primjerom osoba kojima se dive.
  • “Even our sense of time comes from them. The time it takes the Earth to spin around its axis, the time it takes the Earth to go once around the sun. On Jupiter, you would be celebrating your first birthday. It’s hard to feel we matter out here, isn’t it?” Odličan primjer kulturalne kolonizacije i „soft power“. Iako Zemlja možda nema tako velik izravni utjecaj u pojasu, njeni običaji imaju, čak i među ljudima koji je nisu nikad vidjeli.

Osvrt na prošlu epizodu možete potražiti na linku.

Check Also

Prvi trailer za Guardians of the Galaxy Vol. 3!

Tijekom Brazilian Comic-Con Experiencea objavljen je prvi službeni trailer za Guardians of the Galaxy Vol. …

Prvi trailer za film Indiana Jones and the Dial of Destiny!

Disney i Lucasfilm su konačno objavili prvi teaser trailer za peti nastavak Indiane Jonesa koji …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics