Zapisi iz Prostranstva 6.0 #6: Pepeo Babilona

I konačno je došao taj dan. Nakon šest izvrsnih sezona ponajbolji SF serijal današnjice – Prostranstvo („The Expanse“) – došao je do svog kraja u emotivnom, akcijski nabijenom, epskom finalu. Unatoč strahovima brojnih fanova zbog ograničenja prouzročenih kraćim trajanjem finalne sezone, ekipa „Prostranstva“, od showrunnera i scenarista, pa do glumaca i majstora vizualnih efekata, pokazala je da su ne bez razloga, trenutno, jedni od najboljih u Hollywoodu. Jer rijetko kad imamo priliku vidjeti ovako inteligentno urađen i zadovoljavajuć kraj.

Zamka u svemiru

U proteklim epizodama imali smo priliku vidjeti kako naši heroji, Avasarala i Drummer, te naravno James Holden sa svojom malom posadom, pokušavaju spriječiti najopasnijeg čovjeka u Sunčevu sustavu, wanabee Aleksandra Velikoga, u preuzimanju potpune kontrole nad Sustavom, vanzemaljskim Prstenom, a time i sudbinom cjelokupnog čovječanstva. Upravo zato je plan da se Inarosa i njegovu Slobodnu mornaricu zaustavi u preuzimanju kontrole nad Prstenom i postajom Medina (nekadašnji Nauvoo/Behemoth), toliko bitan. Protiv svoje volje, Inaros je stvorio dostojnog neprijatelja. Po prvi put u povijesti, Zemlja, Mars i Pojas (bar jedan dio) su na istoj strani, ujedinjeni u jednoj zajedničkoj misiji. Zaustavljanju Marca Inarosa, pod svaku cijenu.

Finale – Babylon’s Ashes – započinje u ratnoj sobi Avasaralina zapovjedna broda gdje se svi glavni likovi konačno okupljaju. Plan je u biti jednostavan, iako veoma riskantan. Udružena anti-Inaros koalicija napasti će Slobodnu mornaricu na više frontova. Dok će Drummer biti zadužena za neutralizaciju Inarosove opskrbnih brodova, flote unutarnjih planeta sukobiti će se s glavninom snaga Slobodne mornarice. Istovremeno, Rocinante će napasti stanicu Medina i neutralizirati gigantski railgun koji kontrolira pristup postaji, i samim time onemogućava pristup vratima u kolonije.

The Expanse

Svaki dobar general zna da plan teško preživljava bitku. Zato ne čudi da se napad na Slobodnu mornaricu ubrzo pretvara u noćnu moru. Drummer prekasno shvaća da ju je iskusni vuk, Inaros, natjerao u zamku. Opskrbni teretnjak je ni manje ni više nego zapovjedni brod Slobodne mornarice, Pella. U nekoliko kratkih trenutaka agonije, Drummerina mala flota pretvorena je u komade lima. Drummer se našla na dnu. Marco Inaros lišio ju je saveznika i mentora (Freda Johnsona i Klaesa Ashforda), njene male obitelji, a sada i nemogućnosti ikakva djelovanja. Zato ne čudi da se ova očajna ali hrabra Pojasanka, pripremila na ultimativni čin, kamikaze napad na Pellu. Drummer je preživjela samo zahvaljujući odluci njenog posljednjeg suborca i saveznika, kapetana Walkera, da upravo on bude taj koji će izvršit samoubilački napad.

Ponos i arogancija

Kako je Avasarala ispravno zaključila, krvnik Zemlje, Marco Inaros, produkt je stoljetne opresije unutarnjih planeta nad Pojasom. No, prije svega, Inaros je lik koji misli prvotno na samog sebe, te je sposoban manipulacijom dobiti ono što zapravo želi: moć, slavu i vlast. Upravo je ova arogancija, i ponos, Marcova naranjivija točka. Unatoč savjetu njegove prve časnice, Rosenfeld, lider Slobodne mornarice, odlučio je napadom na Drummer ispuniti osobnu vendettu. Rezultat je tragičan. Neočekivani kamikaze napad teško je oštetio Pellu, i rezultirao, između ostalog, smrću Rosenfeld. Da stvar bude gora, admiral Duarte, samoprozvani gospodar Lakonije, i Marcov ključni saveznik, odlučio je prekinuti ovaj odnos, ostavivši Inarosa bez očekivane vojne pomoći. Inaros je tako od manipulator postao manipulirani.

Da stvar bude gora za Marca, njegova hladna reakcija na smrt Rosenfeld, dodatno je pogoršala odnos sa sinom i nasljednikom Filipom. Kroz posljednih nekoliko epizoda, pratili smo Filipovo preispitivanje savjesti dok je polagano shvaćao tko je zapravo njegov otac. Iskustvo na donjim palubama, kao i otkriće o očevoj umješanosti u tragediju na Ceresu, poljuljao je Filipovo povjerenje u oca, kao i u zajedničku misiju. To ne vrijedi za posadu Pelle, koja je i dalje na strani Marca Inarosa. Ranjeni vuk, najopasnija je životinja. Nakon eliminacije Drummerine flote, Marco je sad spreman da uništi svog posljednjeg protivnika, Holdena i Rocinante.

Remember the Cant

Drugi dio plana anti-Inaros koalicije, ujedno je i najriskantniji. Plan uključuje prenamijenjeni teretnjak leda (poetski), koji tegli Rocinante i malu posadu marinaca pred Prsten. Slijedi iznenadni napad na Medinu, i njegove branitelje, te ovladavanjem kontrola ubojitog railguna. Naravno, i ovaj plan krahira u samom startu. Rocinante uspjeva doći do prstena neopaženo, ali prilikom samog napada pogiba većina marinaca.

Sama scena zračnog napada jedna je od najboljih dosad viđenih VFX scena, dok promatramo stotine kontejnera kako padaju prema prstenu. Slijedi uzbudljiva scena borbe na površini, u kojoj se Amos i Bobbie bore za goli život, dok odolijevaju valu za valom napadača. Napetost se može rezati nožem dok s nestrpljenjem očekujemo rezoluciju bitke. Konačno, na samom kraju, u trenutku kad se čini da je sve izgubljeno, konjica, tj. Roci, dolazi u pomoć. Dobri dečki pobjeđuju, ali uz veliku cijenu. Da oslobodi nebo za Roci, Bobbie je morala uništiti railgun.

Roci i njen tim dobili su bitku, ali su u opasnosti da izgube rat, i svoje živote. Združena flota UN-a i Marsa nije u mogućnosti da stigne na vrijeme, tako da se mali brod mora sam suprotstaviti glavnini snaga Slobodne mornarice, i bijesu njenog lidera – Marca Inarosa.

The Expanse

Ovdje moram spomenuti i one male, ali vrijedne trenutke između sceni borbe. „Prostranstvo“ je uvijek bio serijal koji je posebnu pozornost posvetio samim likovima. Finale nije iznimka. Pred sam napad na Prsten, posada Roci, okupila se na „posljednjoj večeri“, koja je podsjetila na one mirne, vrijedne trenutke, kada je Alex – dobri duh broda – radio svoje kultne lazanje. Lazanja ovaj put nema, ali Alexovu ulogu preuzela je Clarissa, koja je ujedno odradila i dobar posao mehaničara, tijekom same bitke. Upravo zbog ovakvih, imerzivnih trenutaka, nemoć likova da zaustave Marca Inarosa, ali i odlučnost da barem pokušaju, je još upečatljivija. A očajnička odluka na samom kraju, zaokužuje ovaj prisni odnos, te dodatno povećava uloge.

Nestanak uz šapat

Prisjetimo se, Holden i njegova mala posada krenuli su od nule. Na samom početku, ovi likovi bili su prisiljeni surađivati zbog pukog preživljavanja, nakon što su izbjegli tragediju koja je zadesila teretnjak leda Canterbury. S vremenom, ti su likovi postali obitelj, spremni riskirati živote jedan za drugog. Zato je zajednička odluka da se Inarosa zaustavi buđenjem „bića“ unutar Prstena, toliko snažna. Rizik je izuzetno velik, možda i najveći do sada. No do njega smo stigli organski, a ne forsirano (kao u nekim drugim žanrovskim serijalima). Jer drugog izbora nema.

Da situacija bude tragičnija, glavni um i izvršitelj plana je upravo Naomi Nagata. Nakon što je Holden spasio Filipa u zadnji čas, upravo je Naomi ta koja stišće tipku koja teretnjak leda nakrcan torpedima pretvara u eksplozivnu kuglu i mamac za „bića“. Marco Inaros, osvajač, revolucionar, krvnik, i prije svega, manipulator, dobiva kraj kakav zaslužuje. To nije smrt u bitci, na palubi bojnog broda, to nije ubod nožem u leđa ili trbuh. Marco Inaros nestaje u krvavocrvenom oblaku, u jednom jedinom momentu. Njegov lik postaje nakupina elemenata, posjed misterioznih bića koja su ubila stvoritelje protomolekule. Marco Inaros šaptom pade. A njegov krvnik, gotovo pa poetski, postala je upravo žena koju je manipulirao i ponizio toliko puta – Naomi.

Kraj puta?

Propast Inarosa za neke druge serije značilo bi happy ending. No „Prostranstvo“ nije takva serija. Inarosa više nema, ali se stoljeća nepovjerenja među unutarnjim planetima i Pojasom ne mogu samo tako izbrisati. A tu je i problem kolonizacije novih svjetova, te kontrole najbitnije točke u Sunčevu sustavu – Prstena i postaje Medina. Odluka Avasarale da predloži upravo Jamesa Holdena za predsjednika novonastale Transportne Unije (koja će upravljati Medinom), ne iznenađuje, budući da je Holden na Roci okupio posadu i stvorio obitelj iz predstavnika svih frakcija. Odluka Holdena da odmah prepusti to mjesto Drummer, te riskira bijes Avasarale, također ne izaziva šok, jer je to…ehm…Holden. Ni Avasarala kao lider UN-a, ni lider Marsa nisu sretni, ali izbora nema. Ovdje nije samo pitanje o kolonizaciji, već i o budućnosti čovječanstva. „Bića“ i dalje čame u Prstenu, te se samo zajedničkom suradnjom sve tri frakcije može zaustaviti njihovo buđenje.

The Expanse

Što me dovodi do onog neugodnog dijela recenzije. Finalna epizoda zadovoljavajući je kraj epskog putovanja. No, ne mogu se oteti dojmu da je „Prostranstvo“, uz nekoliko epizoda više, moglo imati još bolji finale. Serijal su uvijek isticao kompleksnim likovima i radnjom. To smo vidjeli i u ovoj sezoni, ali ne nužno i u posljednjoj epizodi. Unatoč naporima cjelokupnog tima koji stoji iza serije (i koji je odradio fenomenalan posao), osjećaj zbrzanosti nemoguće je izbjeći.

A tu je naravno i cijela situacija na Lakoniji. Avanture male Care i njeno prijateljstvo s „čudnim psima“ dobili su jezivu kulminaciju. Njen mali brat je oživio, ali kao protomolekula zombi. Njihovi roditelji bolno su svjesni toga, ali ne i Cara, koja se potpuno svjesno odlučuje pridružiti svome bratu, bez obzira na posljedice. U ovom trenu teško je išta detaljno reći, ali očito je da su kreatori „Prostranstva“ ostavili otvorena vrata za nastavak priče. Da li će za to trebati godina, godine ili čak dekade, pitanje je za milijun dolara. No ako ste nestrpljivi, i ako želite znati za rezoluciju ove epske priče, tu su knjige, objavljene na engleskom (svih devet), ali i hrvatskom jeziku, u izdanju Hangara 7.

Ono što je sigurno, putovanje Roci i njene hrabre posade je završilo. Bar u ovom obliku. Bar za sada. Nastavak priče, kad i ako do njega dođe, odvesti će nas u novom smjeru.

A do tada.

Let’s stay here for a minute

Dodatne opservacije:

  • Osim avantura male Care, imali smo priliku nakratko vidjeti admirala Winstona Duartea. Njegov zlokobni pogled usmjeren prema plavosvjetlucavom brodu u orbiti, vezan je uz kasniji razgovor s Marcom Inarosom. Je li Duarte uspostavio kontrolu nad protomolekulom? I koji su to bogovi koje on planirati ubiti? Sve su ovo pitanja za nastavak serijala.
  • Naomi je u finalu napravila ultimativnu žrtvu. Iako je Filip otišao s broda prije nego što je Pella doživjela neslavni kraj, Naomi toga nije svjesna. No njena posljednja izjava o važnosti pružanja prilike drugima izuzetno je bitna. Filip je pokazao da je na putu iskupljenja (koliko god ono bilo upitno), promjenom prezimena. Filip Inaros sada je Filip Nagata, čime je Marcov poraz postao potpun.
  • Detalji, detalji, detalji. „Prostranstvo“ jednostavno briljira u tim malim, ali izuzetno bitnim elementima. Tako smo ove epizode mogli vidjeti marsijanski oklop na djelu, koji je spasio život Bobbie. Scene bitke, te realistični okreti brodova u vakuumu svemira, još su jedan od malih ali vrijednih momenata koji pridonose uživljavanju u samu bitku.
  • Posebno simpatičan detalj je Clarissin poklon Amosu na samom kraju. Čitatelji će znati više, ali dovoljno je reći da je ovo definitivan znak da je Clarissa postala ne samo službeni član posade Roci. Već i osoba za koju je Amos spreman riskirati sve.

The Expanse

 • I naravno, moram spomenuti ultimativnu posvetu SF-u. Ako pauzirate scenu s listom marinaca uključenih u napad na railgun, vidjet ćete da se Amosu i Bobbie pridružila krema SF heroja iz kultnih filmova, serija, knjiga ali i igri: od Ripley i Williama Rikera do Commandera Sheparda. Mada, nije baš da su se iskazali tijekom napada.
 • Ovo je posljedni osvrt u Zapisima. Kroz par tjedana izaći će i finalni dojam cjelokupnog serijala, nakon kojeg Zapisi odlaze (nadam se) na pauzu. Bilo je izuzetno zadovoljstvo pratiti serijal kroz sedam godina, iz godine u godinu, tjedna u tjedan. Nadam se da ste uživali u recenzijama, jer bez vas čitatelja, svega ovog ne bi ni bilo. Kao ni bez odlične ekipe iz Inverzije. Ovim putem, svima se zahvaljujem, i nadam se da sam pomogao u širenju Screaming Firehawksa.
 • Ne znam za vas, ali meni će užasno faliti „Prostranstvo“ i avanture naših omiljenih likova. Stvarno se nadam da ćemo dobiti nastavak. Što prije to bolje.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics