Zapisi iz Prostranstva 6.0 #5: Zatišje pred Oluju

Iz tjedna u tjedan Prostranstvo („The Expanse“) nastavlja briljirati dok se serijal polako ali neminovno približava svome kraju. Što nas vraća na neugodnu činjenicu da ova fenomenalna SF serija, koja je postavila sve moguće kriterije potencijalnim rivalima, pati od ograničenja koja su pred nju stavili oni na koje kreativni tim ne može utjecati (Amazon i Alcon Entertainment). Jer kako drugačije objasniti to da se u samoj završnici čini da smo tek na pola sezone? Unatoč vremenskom limitu, peta i pretposljednja epizoda „Why We Fight“ još je jedan masterclass u filmskom stvaralaštu, koji omogućuje showrunnerima, scenaristima, glumcima i ostatku filmske ekipe da pokažu sve šta mogu, te nam pruže jedno fascinantno iskustvo. I što se danas rijetko viđa (unatoč poplavi žanrovskih serija) – da gledatelje ostave u ogromnom i iskrenom (a ne forsiranom) iščekivanju finala. Jer, „Prostranstvo“ je spremno da se upiše u televizijsku povijest.

Svi na okupu

Nakon što smo u proteklim tjednima pratili naše heroje na raznim stranama Sunčeva sustava, u pretposljednjoj epizodi svi su se bitni likovi konačno našli na jednom mjestu – asteroidu i postaji Ceres. To daje priliku za ponovna okupljanja starih znanaca – od Holdena i Avasarale, pa do Drummer i Naomi. Još jednom, kontemplativne scene stavljaju fokus na unutarnje stanje likova, te njihove međusobne veze, dok rat koji bjesni Sustavom pada u drugi plan. I još jednom, to je dobar recept za odličnu radnju, i razradu već kompleksnih likova.

Chrisjen Avasarala našla se pred teškim izborom. Da li poslati većinu Zemaljske flote u zajednički napad s Marsom na Prsten, ili se fokusirati na stabilizaciju situacije na Ceresu? Njena odluka da bar zasad zaustavi ofenzivu, unosi nemir u savezničko zapovjedništvo, te Marsijanci sami odlučuju krenuti na Prsten. Predvidivo, napad rezultira katastrofom, nakon što marsijanska flota (MCRN) upada u zamku. Postavlja se pitanje, jesu li zemaljska pojačanja mogla preokrenuti tijek bitke? Ili je uništenje snaga unutarnjih planeta moglo biti kompletno? Odgovora nema, ali činjenica je da je Avasarala pod sve većim pritiskom. Prva žrtva je Bobbie, koja nakon iskrenog i izravnog odgovora svojoj šefici, ostaje (privremeno) bez svoje pozicije.

The Expanse

Smirenju tenzija još manje pomaže James Holden, koji Avasarali, na svoj tipični način, otkriva da je prijetnja protomolekule i dalje prisutna, te da svaki krivi tranzit kroz Prsten može rezultirati katastrofom neslućenih razmjera, katastrofom prema kojoj je rat u Sunčevu sustavu dječja igra. Holdenovo rješenje, da unutarnji planeti i Slobodna mornarica sklope primirje, u svrhu zajedničke kontrole prolaza, teško je zamislivo, a kamoli izvedilo. Avasarala prvo treba pobjedu, a za to je potreban savez s osobom koju Marco Inaros smatra svojim najvećim rivalom. Nikim drugim nego Caminom Drummer.

Jedna, jedina, Camina Drummer

Drummer je također na Ceresu, gdje se posljednji put sastaje sa svojom malom obitelji. I rastaje. Naime, teško ozlijeđeni Josep nije u stanju nastaviti borbu, dok Michio odlučuje napustiti borbu. Ironično, Drummer, koja je nakon dovođenja resursa na Ceres postala heroj Pojasa, na vrhuncu slave ostala je sama.

Doduše tu je Naomi, njena stara prijateljica. Sastanak između dvije žene pokazuje nam koliko su daleko ti likovi dogurali. I Naomi i Drummer su ojačale od njihovog posljednjeg susreta. Kroz niz izazova i tragedija s kojima su bile suočene u prethodnim epizodama/sezonama, obje žene našle su svoje mjesto u Prostranstvu. Zato je njihov reunion posebno dirljiv. Scena u kojoj Drummer shvaća da je savez (koliko joj god bio mrzak) s Avasaralom prijeko nužan – jer drugog izbora nema – je vjerojatno najbolja scena epizode. Ovakvu prirodnu glumu i emocije rijetko viđamo u recentnim žanrovskim ostvarenjima (znate o čemu pričam), a Cara Gee zaslužuje sve moguće kipiće.

The Expanse

Nakon što sam se tjednima žalio da je Drummer zakinuta za vrijeme na ekranu, ova je epizoda ispravila tu grešku. Drummer dominira epizodom, i čini se da će njena pozicija samo dodatno ojačati u finalu. Posljednja scena još je jedan od highlighta epizode, još jedna od scena koje će u godinama koje slijede biti (ili bi bar trebale biti) uzor za ostale kako se stvara magija malog ekrana. No prije nego što više kažem o tome, red je spomenuti i lika zbog kojeg Drummer i postaje toliko bitna…

Svi problemi Aleksandra Velikoga

A to je najveća prijetnja u Sunčevom sustavu, lider Slobodne Mornarice, i pobunjenih Pojasanaca, revolucionar i ratnik Marco Inaros. Uništenje marsijanske flote dodatno je osnažilo Marcov položaj, unatoč tome što je Drummer razotkrila njegov plan o skladištenju prijeko potrebnih resursa. Postaja Medina, ključ Prstena pod njegovom je kontrolom, te je teško zamisliti kako bi preostale snage unutarnjih planeta zaustavile njegov plan da postane gospodar Sunčeva sustava.

Toga je svjesna i njegova prva časnica, i osoba od najvećeg povjerenja Rosenfeld, koja je ujedno i prijeko potreban glas razuma pojasanskom osvajaču. Inaros je uz pomno planiranu strategiju jednim udarcem eliminirao ofenzivnu moć unutarnjih planeta te omogućio nezavisnost Pojasa. No Marcovi problemi s Filipom oslabili su njegovu moć rasuđivanja. Upravo je Rosenfeld ta koja rješenje vidi u pomirenju oca i sina, te pokazuje Inarosu da je upravo Filip taj koji je prvi ustao u njegovu obranu nakon otvorenog izazova Drummer.

Istovremeno, Filip se dalje bori sa svojom savjesti. Istina, Marcov sin i nasljednik vratio je vjeru u zajednički cilj. No razgovor između Filipa i pritvorenog Tadea, te saznanje da je Tadeov brat zajedno sa brojnim nesretnim stanovnicima Ceresa poginuo u eksploziji za koju su krive ne snage unutarnjih planeta nego upravo njegov otac, ostavile su Filipa u nedoumici. Pitanje je, kakav će biti njegov sljedeći korak?

The Expanse

Savez svih saveza

Što nas dovodi do finalne scene. Drummer se, primorana situacijom, konačno susreće s Avasaralom. Sve u ovoj sceni navodi na superlative. Od odlične režije, settinga, kostima, pa do same glume, susret između predstavnice unutarnjih planeta i heroja Pojasa scena je za povijest. Ovo je trenutak koji smo čekali, trenutak u kojemu Pojas, svjestan svoje teške situacije i nemogućnosti izbora, sklapa nelagodni savez sa svojim dojučerašnjim opresorom i neprijateljem. Ali i trenutak u kojem taj opresor, izvrsno utjelovljen u Avasarali, nudi nešto nezamislivo. Iskreno obećanje o promjeni odnosa, uvažavanju Pojasanaca i njihovih zasluga u nadolazećoj bitci. Nehotice, Marco Inaros uspio je nešto što nisu mogli postići ni Fred Johnson ni Anderson Dawes, ni Klaes Ashford. Marco Inaros ujedinio je dva najveća rivala, stvorivši si prijetnju od koje ovaj put, možda ni on neće moći pobjeći.

The Expanse

Kakva je budućnost ovog saveza, sudbina Marca Inarosa, te što čeka Roci i njen tim, saznat ćemo u epskoj završnici, već ovaj petak.

Dodatne opservacije:

  • Tradicija cold opena na Lakoniji nastavila se i u ovoj epizodi. Nakon kratkog pojavljivanja admirala Winstona Duartea prošli tjedan, vratili smo se misiji male Care, koja je naposljetku uspjela, uz pomoć „čudnih pasa“ oživiti svog brata. Tijekom šest sezona, protomolekula je napravila puno toga, ali vraćanje ljudi iz mrtvih, potpuno svjesnih svoje situacije, je nešto novo. Biti će izuzetno zanimljivo vidjeti rezoluciju ove priče.
  • A rezoluciju lakonijske pomoći Marcu Inarosu vidjeli smo već ovaj tjedan. Railgun proizveden na Lakoniji devastirao je marsijansku flotu, ostavivši unutarnje planete bez pravog odgovora na novu prijetnju.
  • U ovoj epizodi, Holdenova odluka o deaktivaciji torpeda dobila je i pomalo razočaravajuć kraj. Bar što se tiče posade Roci. Pripiti Amos otkrio je Bobbie što je napravio njegov kapetan. Umjesto da smjesti Holdena u horizontalu, nekadašnja marsijanska marinka stala je u njegovu obranu (!) Ako pomalo razmislimo, postoji logika u takvoj odluci. U svemiru „Prostranstva“ gdje opasnost, izvanzemaljska ili ljudska, vreba na svakom koraku, tvoja posada, tvoji suborci, su najbitniji, čak i kad donose upitne odluke. To ne mijenja činjenicu da je Holdenova odluka ostavila Inarosa na životu. Konačne posljedice ćemo vidjeti u finalu.
  • Scena razgovora pripitih Bobbie i Amosa dala nam je i iznenađenje epizode. Amos sa šljokicama! To stvarno nisam očekivao. Još jednom, mali detalji koji pridonose imerziji i odvaja „Prostranstvo“ od ostalih serija.
  • „Prostranstvo“ iz sezone u sezonu pokazuje da ne postoje crno-bijeli likovi. Doza sivila je poprilična u ovom izuzetno kompleksnom svijetu. Zato ne čudi da je Clarissa i dalje privržena svome ocu, bez obzira što on napravio. Jules Pierre Mao kriv je za mnoge krimene, ali nepobitna je činjenica da je njegovo istraživanje protomolekule bilo motivirano ne samo profitom. Iza svake njegove odluke krila se kompleksna motivacija. A rezultati istraživanja bi, ironično, mogli spasiti Zemlju.
  • Nakon pastorke Anne, botaničara Praxa, u ovoj se epizodi bar nakratko pojavila još jedna stara znanka – Dr. Elvi Okoye. Prava je šteta da smo zbog kraćeg trajanja sezoni ostali zakinuti za zasebne niti radnje za svaki od ovih likova.
  • Jedino je novinarka Monica Stuart izbjegla veći rez, postavši bitan element u Avasaralinom propagandom ratu s Inarosom. Ali želim znati, koja je sudbina mačka Lucky Earthera?
  • Monica nas uvodi i u novu vinjetu. A to je još jedno iznenađenje. Holednov povratak na sam početak, gdje je sve ovo i započelo. Na nesretni teretnjak leda – Canterburry. I ovu vinjetu možete pogledati na Amazon Prime, u opciji X-Ray, Bonus Content.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics