Zapisi iz Prostranstva 6.0 #4: Priprema za kraj?

Iako smo prošli polovinu finalne sezone Prostranstva („The Expanse“), očito je da se ne bližimo kraju priče. Dijelom je to razlog da je ova sezona adaptacija šeste od devet knjiga istoimenog književnog serijala J. S. Coreyja. Dijelom je to posljedica odluke showrunnera i scenarista da se u finalnoj sezoni fokusiraju na likove a ne na priču kao takvu. To možemo vidjeti i u posljednjoj sezoni gdje je sukob u Sunčevom sustavu zasjenjen osobnim problemima naših heroja i antiheroja. Ovakva odluka mogla bi razočarati neke gledatelje koji očekuju epsku završnicu, ali je neupitno da kreativni tim „Prostranstva“, od glumaca do ekipe zaslužne za vizualne efekte i dalje radi odličan posao. Jer četvrta epizoda „Redoubt“ je lekcija u filmskom stvaralaštvu. I dokaz da je „Prostranstvo“ nesumnjivo najbolja SF serija (ali i serija kao takva) u zadnjih nekoliko godina, ako ne i dekada.

Holden i njegova odluka

„Prostranstvo“ je uvijek bio serijal koji nije štedio svoje likove. Posljedice njihovih (ponekad brzopletih) odluka, duboko su potresle Sunčev sustav, ali i zahvatile dalje predjele. Od Ceresa do Pelle, svaki od (anti)heroja suočava se s posljedicama odluka donesenih tijekom posljednje epizode. To posebno važi za Jamesa Holdena, čija je odluka da u zadnji čas deaktivira ubojiti torpedo namijenjen Pelli, spasila život sinu njegove prve časnice i partnerice Naomi. Ali i njegovom ocu Marcu Inarosu, čovjeku koji je cijeli Sunčev sustav uveo u kaos.

The Expanse

Nije trebalo dugo da se Holdenova odluka razotkrije posadi Rocinantea. Ili bar većini njih. Jer bijesna nekadašnja marsijanska marinka Bobbie, zasigurno ne bi pokazala poštovanje (ili čak razumijevanje) prema kapetanu moralistu, kao što su to učinili ostali članovi posade. Amos je logično, reagirao kao Amos, bez previše komentara ili emocija. Ali očito je da se inženjer ne slaže s kapetanovom odlukom. Postavlja se pitanje, hoće li ovo saznanje imati dodatne posljedice u narednim epizodama. Clarissa Mao, koja je i otkrila Holdenovu krivicu, svoj je put započela pokušajima da našteti reputaciji (ili ubije) Jamesa Holdena. Ali taj put ju je zamalo odveo na tamnu stranu, te je njena mlaka i pomalo umirujuća reakcija razumljiva. Clarissa je u ovoj sezoni dobri duh broda, lik koji je zamjenio poginulog Alexa Kamala (koji je i dalje prisutan u malim detaljima, od brodske muzike do sad već ikonskih lazanja), čije stoične reakcije pomažu u održavanju ekvilibrija male obitelji.

The Expanse

To ne važi za Filipovu majku, Naomi, čija je reakcija (opet očekivano) veoma impulzivna i emotivna. Što drugo očekivati od Pojasanke, koja je prošla kroz pakao i došla na korak do smrti. Dijelom Filipovom krivnjom, a velikim dijelom krivnjom Marca Inarosa. Očito je da Naomi voli Holdena, ali nemoguće je sakriti njen šok otkrićem da je Holden upravo zbog nje spasio Pellu i time produljio rat. Naomi je u pravu. Filip je preživio, ali je sad svaka iduća žrtva Marca Inarosa njoj na duši.

Filipova odluka

A da će žrtava itekako biti, potvrđuje situacija koja se istovremeno odvija na ranjenoj Pelli. Poput Rocinantea, i zapovjedni brod Slobodne mornarice oporavlja se od posljedica svemirske bitke. Bijes Marca Inarosa na neuspjeh njegova sina i nasljednika da (unatoč najboljim namjerama) uništi mrski Roci rezultirao je degradacijom Filipa na donje palube. Sada je Filip zadužen za čišćenje i krpanje Pelle s ostalim članovima posade. Ovo nas dovodi do zaista odlične scene u kojoj dobivamo rijedak uvid u mišljenja Inarosovih sljedbenika, običnih Pojasanaca, čiji je jedina briga da prežive i pomognu svojim najbližima. Tadeo (Joe Perry), je upravo jedan takav lik, lojalan Inarosu, ali zabrinut za sudbinu svoga brata, nakon eksplozije koja je potresla Ceres. Razgovor između Tadea i Filipa, Tadeovo poštovanje prema sinu lidera Pojasa, ali i postupno zbližavanje izvedeno je organski u maniri „show, don’t tell“, te je rezolucija, kada do nje dođe, potpuno očekivana.

Jer, Tadeo i Filip, otkrili su Holdenov deaktivirani torpedo. Torpedo, koji će, poetski, biti iskorišten u daljnjem razaranju. Kasniji razgovor između Tadea i Filipa u brodskoj menzi daje naslutiti da je Naomi bila u pravu, i da je Holden napravio ogromnu pogrešku. Nakon što Drummer u javnom prijenosu optuži Inarosa za licemjerje i prevaru, Filip stupa u obranu svoga oca. Čini se da za mladog Pojasanca nema puta iskupljenja. Upravo suprotno, Filip Inaros, mogao bi postati jedan od najopasnijih ljudi u Prostranstvu. A njegova karizma, i povraćeno samopouzdanje, kao i vjera u finalni cilj, obične ljude poput Tadea moglo bi pretvoriti u fanatične ratnike.

Ostavljeni po strani

The Expanse

Jedini slabiji dio ove fenomenalne epizode, kao i cjelokupne sezone, za koji je nemoguće kriviti ikog osim samog Amazona (i odluke da skrate broj epizoda), je da neki od najboljih (ako ne i najbolji) likovi dobivaju jako malo mjesta na ekranu. Avasarala, koja je uvijek omogućavala uvid u politički aspekt serijala, bori se s posljedicama odluke da pomogne Ceresu. Odluke koja je zaslugom Marca Inarosa, rezultirala tragedijom, i kaosom, ne samo na asteroidu, već i u savezničkom zapovjedništvu. Čini se da će Mars krenuti na Prsten samostalno, i bojim se da će takva odluka završiti još jednom katastrofom.

No najveća žrtva je zasigurno Drummer. Cara Gee utjelovila je zaista odličan lik, hrabru, ciničnu, odlučnu i nesebičnu Pojasanku, koja je osvojila srca gledatelja. Drummer se našla u najgoroj situaciji ove sezone, krenuvši s jednim brodom i malom posadom, da postepeno okupi pravu malu flotu. Sve vrijeme prkoseći rastućoj moći Marca Inarosa i njegove Slobodne mornarice. U ovoj epizodi, Drummer je konačno napala, te nakon početnih poteškoća, ulovila pravi plijen. Opskrbne stanice Slobodne mornarice, gdje je Marco u tajnosti pohranio prijeko potrebne resurse za stanovnike Pojasa. A potom, kao završni udarac, javno razotkrila svim Pojasancima svoj čin, te se usprotivila Inarosovoj tiraniji, riskirajući da Marco otkrije njenu lokaciju.

The Expanse

Sve ove scene bile su izvrsno izvedene, i držale gledatelje na rubu fotelje. Ali bojim se da revolucija Drummer neće dobiti dovoljno vremena, s obzirom na limit finalne sezone, sa samo dvije preostale epizode. Što je prava šteta. Jer bolno je gledati kako izvrsna serija, koja je briljirala od samog početka, i prebrodila sve poteškoće (od kojih niti jedna nije bila krivnja kreativnog tima), se u svojoj završnici suočava s limitacijama za koje nije zaslužna. Siguran sam da će Prostranstvo imati zadovoljavajuć kraj, i da nitko neće biti razočaran kvalitetom radnje, glume, vizualija i ostalih aspekata. Ali bojim se da je Amazon počinio pogrešku, te nas uskratio za zaista nezaboravno iskustvo.

Dodatne opservacije:

  • Govoreći o limitacijama serijala, nastavljamo uvodne scene s Lakonijom. Osim što se čini da će se protomolekula ubrzo vratiti (bar nakratko), ovoga tjedna konačno smo susreli čovjeka odgovornog za skoro sva događanja u proteklim sezonama – admirala Winstona Duartea. Moram priznati da me iznenadio izbor glumca. Dylan Taylor ne pruža karizmu lidera, ali teško je donijeti odluku na temelju kratke scene.
  • Vratio se i znanstvenik Cortazar, koji je zadužen za istraživanje protomolekule. Njega se možda sjećate sa samoga početka serijala. Kako smo daleko došli od te prve sezone.
  • Nesreća koja je zahvatila Josepa, bila je scena teška za gledati. Ali to nam je dalo priliku da vidimo da je odluka Drummer da ipak zadrži Michio bila ispravna.
  • I u svojim završnim trenucima „Prostranstvo“ posvećuje pažnju detaljima. Posebno zanimljivo bilo je kako je Naomi uhvatila padajuću šalicu u trenu kad je Roci pokrenula motore, što je vratilo gravitaciju.
  • Mislim da nisam jedini koji želi znati je li mačak Lucky Earther preživio eksploziju.
  • Još jednom, svi koji gledate „Prostranstvo“ na Amazonu Prime (na čemu drugom bi gledali?), pod opcijom X-Ray, Bonus Content, nalazi se nova emotivna vinjeta. Ovoga puta riječ je o Clarissi Mao i njenom suočavanju s prošlosti.
  • Live shamed. Die empty. Je li ovo poruka Inarosu, ili suptilna poruka scenarista nekom drugom… ostavit ću na vama da zaključite. I da, Drummer zaslužuje više vremena. Puno više.

Check Also

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Spider-Man: Across the Spider-Verse – brže, više, jače… bolje?

Spider-Man: Into the Spider-Verse (Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet) bio mi je najugodnije filmsko iznenađenje 2018., …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics