Zapisi iz Prostranstva 6.0 #3: Prekretnica

Na polovici sezone kojom završava (bar zasad) epska priča Prostranstva („The Expanse“), naši heroji nalaze se na prekretnici. Donesene su neke upitne odluke koje bi mogle unijeti dodatni kaos u već ionako kaotičnu situaciju, a dobili smo i naznake radnje vezane za pritajenu prijetnju u udaljenoj Lakoniji. Nažalost, uz samo tri preostale epizode, te će naznake ostati jedina konekcija s događajima van Sunčeva sustava koji su i dalje osnova glavne radnje.

Zamka zvana Ceres

Nakon što su James Holden i njegov tim razotkrili ubojiti plan Marca Inarosa, te prekinuli opsadu Zemlje, združene flote unutarnjih planeta krenule su u protuofenzivu. Pomalo iznenađujuće, centar Pojasa – asteroid Ceres – šaptom je pao. Inarosu i njegovoj Slobodnoj mornarici nema ni traga. Umjesto vođe pobune, ili bar odlučne bitke, Zemljane i Marsijance čeka humanitarna katastrofa. Inaros je ostavio nekoliko milijuna ljudi, civila, s ograničenim zalihama vode i hrane, dok je nekad bitna postaja u potpunosti onesposobljena.

Ako nešto izgleda kao zamka, onda to vjerojatno i je. Inarosov plan je upalio. Jer ako Zemlja i Mars zanemare nesretne Pojasance, lider pobune dodatno će diskreditirati svoje neprijatelje i povećat svoj ugled i snagu. Avasarala nema izbora nego odustati od nastavka ofenzive te preusmjeriti sve napore na pomoć stanovnicima Ceresa. Također, ako ne žele prikazati sebe kao okupatore, vojnici unutarnjih planeta moraju izbjeći primjenu sile. Upravo su scene vojnika koji pokušavaju pomoći uplašenim pojasanskim civilima, zanimljivi trenuci koji doprinose osjećaju imerzije i pružaju vrijedan uvid u kriznu situaciju s rijetko viđene strane.

The Expanse

Iako se na početku čini da će situacija ipak proći bez izgreda, prepredeni Inaros uspijeva u svom naumu. U momentu kad je Monica, pridružena vojnicima UN-a kao reporter, započela naizgled bezazleni razgovor s uplašenim starim Pojasancem i njegovom mačkom, Ceres je potresla silna eksplozija. Sudbina odvažne novinarke i same postaje ostala je nepoznata, ali jasno je da je na pomolu velika tragedija koja će dodatno omesti Avasaralin plan.

Svemirski okršaj

Dok situacija na Ceresu doslovno eksplodira, lider Pojasa – Marco Inaros i njegov sin Filip – nalaze se na komandnom mostu zapovjednog broda Slobodne mornarice: Pelle. Marco je izgubio Ceres, na što ga podsjeća njegova prva časnica Rosenfeld, ali je i dalje nepokolebljiv u svom naumu. Revolucionar je spreman žrtvovati sve da uništi snage unutarnjih planeta, i sve koji mu se nađu na tom osvetničkom putu. Zato ne čudi da Marco skreće s prvotnog plana – rendezvousa u Prstenu – nakon što njegova eskadra igrom slučaja naleti na koga drugog nego Rocinante.

Nesvjesni opasnosti u kojoj će se uskoro naći, Holden i njegova posada se oporavljaju od potjere za Azurnim zmajem, te se prisjećaju prošlosti. Posebno je dirljiv moment u kojem Holden konačno prihvaća Clarissu, ženu koja ga je više puta pokušala ubiti ili upropastiti, kao člana posade, te joj povjerava upravljanje brodom. Ovo je i prilika da se prisjetimo samog početka serijala, uništenja teretnjaka leda Canterburry koji je i okupio ovu malu obitelj, kao i propasti marsijanskog drednota Donnagera koji je Jamesa Holdena pretvorio u najpoznatijeg čovjeka u Sunčevom sustavu (ne nužno najbolja stvar). Roci i njegova posada učinili su puni krug.

The Expanse

I to u posljednji čas. Jer kako Holden sa zaprepaštenjem otrkiva, na njih se namjerio Inaros sa svojom flotom. Ono što je uslijedilo je zaista spektakularna scena bitke u vakuumu svemira, koja nas još jednom podsjeća na ekspertizu kreativnog tima „Prostranstva“, od scenarista do majstora vizualnih efekata. Kao i realističnog pristupa znanosti. Ovo je ujedno prilika za nekadašnju marsijansku marinku Bobbie Draper da zablista i spasi Roci od sigurne propasti. Ali u posljednji čas, kad Holden konačno dobiva priliku da eliminira najopasnijeg čovjeka u Sunčevu sustavu, torpedo zakazuje te ranjena Pella bježi s bojišta. Ono što nitko osim Holdena ne zna, torpedo zakazuje jer ga je Holden, u zadnjem trenutku deaktivirao.

Pritajena prijetnja

Holdenov razlog da deaktivira torpedo je teško shvatljiv. Da, na Pelli se nalazi i Filip, sin njegove partnerice i prve časnice, Naomi. Zadnja stvar koju Holden želi, je ubiti sina pred očima njegove majke. No ovo je ujedno i jako opasan potez. Holden je imao priliku obezglaviti pobunjenike, i olakšati posao Avasarali i snagama unutarnjih planeta. Priliku koju je u uobičajenoj maniri moralista i pravednika propustio. Doduše, poštedivši Pellu, Holden je posijao sjeme razdora, jer se Filip počeo okretati protiv svoga oca. Ali sudeći po posljednjoj sceni, lakonijskom brodu koji izranja iz Prstena, Marco Inaros mogao bi postati još veća opasnost za Sunčev sustav. U tri preostale epizode otkriti ćemo prave razmjere ove pritajene prijetnje.

The Expanse

Dodatne opservacije:

  • I ovaj put smo se vratili na Lakoniju, dogodovštinama male Care koja se upoznaje s neobičnom faunom ove udaljene planete. Neočekivano, „čudni pas“ posjeduje moć da vrati mrtve među žive. Ova moć mogla bi spasiti Carinog brata, ali pitanje je da li želimo tako nešto. Jer ona nesretna „ptica“ iz prethodnih epizoda ne izgleda najbolje. A i „popravljeni“ dron svjetli misterioznom plavom svjetlosti. Priča s protomolekulom, čini se, nije završena.
  • Nakratko smo sreli staru poznanicu, Annu Volovodov (Elizabeth Mitchell), koju nismo vidjeli još od treće sezone. Pastor Anna je vješti govornik, te će njeno umijeće suosjećanja pripomoći u podsjećanju svih stanovnika Sunčeva sustava na patnje Zemljana, i doprinijeti mirnom rješavanju konflikta.
  • Annin govor već je utjecao na barem jednu Pojasanku – Michio (Vanessa Smythe), bivšu članicu posade Camine Drummer. Istovremeno, Drummer priprema plan da napadne opskrbne postaje Slobodne mornarice, te dodatno zapapri život Marcu Inarosu.
  • Osim Anne Volovodov, nakratko smo vidjeli i još jednog starog znanca – botaničara Praxa. Zapravo, cijela epizoda prepuna je podsjetnika na protekle sezone, od spomena Andersona Dawesa, do razgovora o uništenju Canterburryja.
  • Cameo uloge Anne i Praxa jedino je što je ostalo od puno ambicioznijeg plana koji bi obojici voljenih likova dao njihove vlastite niti radnje. Nažalost zbog nedostatka vremena, ograničenja od samo šest epizoda, te su priče ukinute i svedene na par kraćih scena.
  • Holdenov nepromišljeni čin mogao bi mu dodatno zagorčati život ako ostatak posade (pogotovo Bobbie) otkrije da je upravo on taj koji je deaktivirao torpedo. Nešto mi kaže da će se upravo to dogoditi. Vjerojatno u najgorem mogućem trenutku.

Check Also

Good Omens, druga sezona: dobre vibracije ne čine seriju dobrom

Otrgnimo ovaj flaster brzo, jer će tako manje boljeti: druga sezona Amazonove i BBC-jeve serije …

Nimona: lijepa poruka, solidna priča i osrednja animacija

Kada dovoljno dugo gledate filmove, počnete cijeniti svaki trenutak kada vas uspiju iznenaditi. Nimona, animirani …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics