Zapisi iz Prostranstva 5.0 #6: Oproštaj s prošlosti

Nakon epizode koja je veći dio radnje posvetila zbivanjima na Zemlji, s novom epizodom vratili smo se među zvijezde. Sedma epizoda Prostranstva („The Expanse“) – Oyedeng – u središte radnje stavila je Naomi Nagatu, te nam je više nego ikad prije, pružila perspektivu ove stoične, ali istovremeno odlučne žene. Fokus na lik Naomi bio je prijeko potreban, pogotovo ako uzmemo u obzir njenu povezanost s dva glavna antagonista, te njene pokušaje da ispravi pogreške iz prošlosti. Pogreške, koje su se unatoč njezinim najboljim nadama, ponovile.

Epizoda završava dramatičnom scenom. Naomi stoji u airlocku, spremna da izađe u vakuum svemira, i tako skonča svoj život. Tako barem ovu situaciju vidi Cyn (Brent Sexton), stari kolega i član posade iz vremena kada je Naomi bila član tima pod vodstvom karizmatičnog Marca Inarosa. Vremena u kojem je ova snažna i odlučna žena bila naivna djevojka, zavedena planovima njenog partnera i oca njihova sina Filipa. „Prostranstvo“ rijetko prikazuje flashback scene, što ovo sjećanje na neko bolje vrijeme, čini posebno dragocjenim. No, taj moment naprasno je prekinut nakon što je Naomi otkrila da je Inaros bez njezina znanja, iskoristio njen kod da uništi zemaljski transporter Augustin Gamarra, u kojem su poginuli brojni nedužni civili. Naomi je tako na težak način otkrila koliko je daleko Marco Inaros spreman ići. Prekasno. Nakon pokušaja samoubojstva u airlocku, Naomi je odlučila pobjeći od Inarosa, i započeti novi život. U tome je uspjela, ali je ujedno platila i tešku cijenu, napustivši malog Filipa.

The Expanse

Ono na što Naomi, pomalo naivno nije računala, je da će Inaros tijekom njenog podužeg odsustva uspjeti indoktrinirati Filipa, te ga okrenuti protiv majke. Nama gledateljima jasno je da je lider Pojasa karizmatični manipulator, što prije svega treba zahvaliti odličnoj glumi Keona Alexandera. Ali Naomi je lik koji u svakom vidi nešto dobro, te vjeruje da može „preobratiti“ i „spasiti“ Filipa od puta kojim ga je poveo otac. Doista, na početku epizode postoje naznake zatopljenja odnosa između Filipa i njegove majke. A tu je i zabrinutost Inarosa da gubi kontrolu nad Filipom. Naposljetku, u izrazito emocionalnoj sceni, Cyn priznaje Naomi da je upravo on odigrao bitan dio u sakrivanju malog Filipa, godinama ranije. Ovo priznanje je iskreno, i pokazuje mekšu stranu simpatičnog grubijana. Cyn je kao i ostatak posade vjerovao Inarosu da će u nemogućnosti da nađe sina, Naomi ostati s ekipom. Čini se da je Naomi konačno našla saveznike. I to unutar Inarosova najužeg kruga.

The Expanse

No, ako ste mislili da će ova epizoda imati sretni kraj, onda ste zaboravili da je ovo „Prostranstvo“, a ne neka lošija SF serija. Emocije ovdje ne služe forsiranju drame. Emocije su tu s razlogom. Naomi sa šokom otkriva da je sve ovo samo bio privid. Ne samo da Inaros ima potpunu kontrolu nad svojom posadom. I nad Filipom. Ovaj prepredeni lik planira uništiti Rocinante, te potpuno slomiti Naomi. Da je potom izbaci sa Pelle. Ali Inaros je zaboravio jedan važan detalj. A to je sama Naomi Nagata. Ova posljednja izdaja teško je pogodila našu junakinju. Ali je nije dokrajčilo. Upravo suprotno, dovevši Naomi pred zid, Inaros je po prvi put pogriješio. Što nas vraća u airlock. Jer kao što je Cyn prekasno shvatio (i što ga je koštalo života), Naomi tu nije za bizarni déjà vu. Ovo više nije bespomoćna djevojka, već snažna žena, koja je naučila lekciju. Ovoga puta Naomi je u airlocku da pobjegne. U čemu naposljetku i uspijeva.

The Expanse

Ovotjedna Naomi-centrična epizoda nije nam samo dala bolji uvid u ovaj fascinantni lik, već je i pružila priliku da vidimo maestralnu glumu Dominique Tipper. Fascinantno je gledati cijeli kaleidoskop emocija kroz koje prolazi Naomi. Od lažne nade, preko bijesa i ljutnje i (prividnog) sloma, pa sve do hrabre, gotovo stoički hladne odluke da napravi taj posljednji, toliko potreban korak; Naomi je konačno napustila svoju prošlost.

Oyedeng

Dodatne opservacije:

  • Iako je ovo bila epizoda fokusirana na Naomi, usporedno se dogodilo još nekoliko stvari. Vjerojatno najbitnija je spektakularna borba Roci sa Zmeyom. Bull se pokazao kao odličan pilot, i u ovom trenu mislim da bi on mogao bit dobra zamjena za Alexa, budući da Cas Anvar napušta seriju na kraju sezone.
  • Zmeya je uništena, ali Inaros je dobio protomolekulu. A drži i Cortazara. Monica je odlično povezala detalje te je sad jasno da marsijanska frakcija koja pomaže Inarosu traži nešto zauzvrat. Je li to povezano s displayem brodova unutarnjih planeta kraj Prstena, kojeg je Inaros promatrao na mostu?
  • Alex i Bobbie preživjeli su detonaciju torpeda. I ne samo to, već su Avasarali uspjeli poslati podatke o marsijanskom savezu s Inarosovom Slobodnom mornaricom. Biti će zanimljivo vidjeti što će Avasarala napraviti s ovom bitnom informacijom.
  • „Prostranstvo“ je serija koja konstantno briljira u pažnji detaljima i suptilnoj naraciji. Sjećate se kako su Holden i Bull uspjeli spasiti Monicu u zadnji čas injekcijom s oksidiranom krvi. E pa to je bila samo uvertira za završnu scenu ove epizode, u kojoj Naomi koristi sličnu injekciju da preživi skok kroz vakuum.
  • Oyedeng je pojasanska riječ za „zbogom“, što odlično ocrtava temu ove epizode, budući da je ovo posljednji pozdrav Naomi sa svojom starom posadom, i svojim sinom.

Check Also

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Spider-Man: Across the Spider-Verse – brže, više, jače… bolje?

Spider-Man: Into the Spider-Verse (Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet) bio mi je najugodnije filmsko iznenađenje 2018., …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics