Zapisi iz Prostranstva 5.0 #4: Suočavanje

Nakon svakog početnog šoka slijedi suočavanje s posljedicama. Što je šok veći, suočavanje će trajati duže. Udar asteroida u planet, šok je bez presedana i događaj koji će nesumnjivo obilježiti čovječanstvo u Prostranstvu („The Expanse“). Ovaj sudbonosni događaj ostavit će i neizbrisivi trag na našim herojima, koji se nalaze na različitim stranama Sunčeva sustava, suočavajući se s posljedicama apokalipse u nastajanju, svako na svoj način. Upravo je to suočavanje tema epizode Down and Out. A tu je naravno, i anitheroj, lik koji na svijetu u raspadanju želi sagraditi novi. Pitanje je samo, kakav će taj svijet doista biti.

Uspon u neizvjesnost

Udar asteroida zatekao je Amosa u posjetu Clarissi Mao (Nadine Nicole), u strogo čuvanom zatvoru. Može se reći da je Clarissina stroga kazna spasila Amosa. U trenutku udara asteroida u Zemlju, jedna od najboljih lokacija u području udara je lokacija pod zemljom. Bolje rečeno, duboko pod zemljom, osam razina ispod površine. Amos i Clarissa nisu jedini koji se žele domoći površine. Tu su i tri čuvara, koji čak i u ovoj situaciji nastavljaju raditi svoj posao. Postavlja se pitanje, koliko će ovaj nenadani sretni trenutak potrajati, jer njihova okolina je nestabilna. Tome valja pridodati i nemogućnost penjanja na površinu konvencionalnim metodama. Liftovi su van funkcije, a stepenište je uništeno u odronu. Jedini izlaz je oslobađanje Konecheka (Boomer Phillips). Konechekova ogromna snaga omogućuje malom timu da osposobe servisne ljestve. No, od početka se daje naslutiti da uspon neće biti lagan.

The Expanse

Konecheck nije zatočen bez razloga. Prisutstvo ovog psihopata doprinosi tome da scena uspona bude nelagodna, ali ne i monotona. Naše sumnje da bi se situacija mogla pogoršati potvrđene su nakon pada jednog od čuvara. Da li ga je ubio Konechek, ili je to posljedica čuvarova ozlijeđenog koljena? Odgovora nema, kao ni luksuza odabira. U ovom trenu postoji samo jedan cilj. Dokopati se površine. Naposljetku, malom timu to uspjeva i izlaze na svjetlo dana. Samo da otkriju da zatvorskog kompleksa više nema (!). Kao ni vremena za predah. Jer Konechek pokazuje svoje pravo lice (svoje jedino lice?), te hladnokrvno ubija drugog čuvara. Čak i Amos nije u stanju savladati psihopata, i samo uz pomoć čuvarice Rone (Natalie Brown), uspjeva neutralizirati Konecheka. Ono što je tragedija za jednu osobu, blagoslov je za drugu. Clarissa sada osjeća vjetar, po prvi put nakon dugo vremena. A nakon što Amos nagovori Ronu da ode potražiti svoju obitelj, Clarissa je i slobodna. Postavlja se pitanje, što će učiniti sa svojom slobodom? I koji je idući korak nje i Amosa, u ovom rapidno mijenjajućem svijetu? Jedino što u ovom trenu znam je da će njihovo putovanje biti jedan od vrhunaca drugog dijela sezone.

Srce tame

Dok se Clarissa izbavila iz zatočeništva, druga žena tek je ušla u zatvor iz noćne more. Riječ je naravno o Naomi. Pella možda nije zatvor u pravom smislu riječi, jer se Naomi smije slobodno kretati brodom. Ali nema pristupa vitalnim sustavima, te ne može napustiti brod. A tu je i Marco Inaros – planer i izvršitelj napada na Zemlju, Mars i postaju Tycho – koji ne skriva oduševljenje učinjenim. Stvar dodatno pogoršava antipatija njenog sina Filipa, koji stoji uz svoga oca. Čak i njena stara posada (uz rijetku iznimku), gleda na Naomi kao neželjenog stranca, kolaboratora s unutarnjim planetima. Zato ne čudi da je Naomi na rubu, i da je spremna na očajnički čin, ubojstvo Inarosa. Srećom za Naomi, Filip je uspio spriječiti našu heroinu da si zapečati sudbinu. A srećom za Holdena, Naomi u zadnji tren shvaća što se zapravo događa, i uspijeva poslati informaciju da je pogon Roci sabotiran.

The Expanse

Bio je to briljantan potez Naomi, u kojem možemo vidjeti genijalnost ovog lika. Čak i na dnu, Naomi je uspjela iz Filipa izvući bitnu informaciju. No, hrabri čin, plaćen je teškom cijenom. Bez saznanja je li spasila Holdena i Roci, Naomi završava u brodskoj samici. Bolno je gledati bespomoćnu ženu u jednom od najgorih trenutaka njenog života. No, nada postoji. Holden sada zna da je Naomi u Inarosovom zatočeništvu. Valja vidjeti kako će Roci pronaći lokaciju svojeg prvog časnika, i kada. Jedini trag u ovom trenu nudi Zmeya, brod koji je izvršio napad na Tycho, i koji pripada Inarosovoj zavjeri.

Predator i plijen

Ono što Holden ne zna je da on nije jedini koji traži Inarosa. U grupi asteroida Hungaria, Alex i Bobbie i dalje prate marsijanske zavjerenike. Samo da otkriju da se ovdje ne radi o trgovini oružja, već o trgovini brodovima (!). Ne treba dugo da ovaj duo zbroji dva i dva i shvate da su marsijanski zavjerenici, a ne Mars, umješani u recentne događaje, te da izravno pomažu Inarosovoj Slobodnoj mornarici. Inarosova flota raspolaže marsijanskim brodovima. Zamislite što Avasarala može napraviti s ovom izuzetno bitnom informacijom!

The Expanse

Ako ta informacija stigne do Lune. Jer kao što i inače biva u ovako bitnim trenucima, Screaming Firehawk od predatora postaje plijen. Pojasanski brod otkriva uljeza te su Alex i Bobbie primorani na bijeg. Ova odlična adrenalinska scena još jednom pokazuje pažnju detaljima po kojima je serija poznata. Možemo vidjeti kako gravitacija (bolno) djeluje na naše pilote, dok pokušavaju izbjeći torpedu. Naposljetku, Alex se odlučuje na očajnički čin. Izbacuje reaktor broda kao diverziju. Udar torpeda i eksplozija koja je uslijedila, ostavlja nas u neizvjesnosti. Hoće li bitna informacija stići do Avasarale? Jesu li Bobbie i Alex preživjeli? I je li ovo jedini torpedo? Otkrit ćemo ubrzo.

 Dodatne opservacije:

  • Ova epizoda obilovala je odličnom dramom. Posebno zanimljiva bila je kratka scena s Drummer koja se i dalje suočava s posljedicom svoje odluke da poštedi život Marcu Inarosu. U jednom momentu mislio sam da bi njena prva časnica, i partnerica Oksana mogla biti izdajnik, ali čini se da je cijela posada ujedinjena s kapetanom. Čeka nas zanimljiv susret Drummer i Inarosa.
  • A tu je i mehaničarka Sakai. Zavjerenica je i dalje uvjerena u nedodirljivost Inarosa i njegove flote. No, trenutak u kojem je Holden otkrio da je Monica snimila plan leta Zmeye, ostavio je vidljivi utisak na Sakai.
  • Roci ima novu posadu, s Bullom kao pilotom. Bull je zanimljivi lik, i biti će interesantno vidjeti dinamiku odnosa između njega i Holdena.
  • Prošli tjedan spomenuo sam ulogu Naomi u uništenju UN-ovog teretnjaka Augustina Gamarre. Upravo je ova tragedija rezultirala bijegom Naomi od Marca Inarosa. Povijest se zamalo ponovila, jer je Inaros pokušao na isti način uništiti Rocinante. Naomi je uspjela spasiti brod, i ne bi me čudilo da u idućoj epizodi možda vidimo i flashback s Gamarre.

Check Also

Captain’s Log #3.5: Prijatelji i neprijatelji

Malo pomalo, Star Trek: Picard se pretvara u iznenađenje godine. I to veoma dobrodošlo iznenađenje. …

The Last of Us: radost, tuga i strava u zombificiranom svijetu

Ne volim horore o zombijima. Kao čudovišta, zombiji su mi dosadni – masa trulog mesa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics