Zapisi iz Prostranstva 5.0 #3: Prekretnica

Aleksandar Veliki ušao je u povijest bitkom kod Gaugamele, gdje je malobrojna ali bolje organizirana makedonska vojska teško porazila perzijske snage i time označila kraj prevlasti Ahamenida. Bila je to jedna od najvažnijih povijesnih prekretnica, koja je preusmjerila fokus s Istoka na Zapad, na Europu, i položila neizbrisive temelje društvu u kojem živimo. Poslije Gaugamele sve se promijenilo. Upravo zato Gaugamela je izuzetno prikadan odabir za naziv četvrte epizode Prostranstva („The Expanse“), u kojoj se također doslovno sve promjenilo, i to na najtragičniji mogući način. Pogotovo ako ste kojom nesrećom, Zemljanin.

Nebeski gnjev

Udar asteroida kraj južnoafričke obale potvrdio je najcrnju sumnju Chrisjen Avasarale. Zemlja i UN uhvaćeni su nespremni, s našim plavim planetom izloženom nebeskom gnjevu. Ovo je traumatično i za nas gledatelje, budući da smo i mi Zemljani, te suosjećamo s našim fikcionalnim sunarodnjacima. I admiral Delgado, s užasom shvaća da je pogriješio. Pogotovo nakon što Zemlju udari i drugi asteroid, i to kraj istočne obale Sjeverne Amerike. Srećom za UN, i Zemljane, Avasarala se nije prepustila panici, te još jednom pokazuje svoju sposobnost. Ova žena nije bez razloga donedavno bila liderom UN-a.

Nakon što je pomoćnici trenutne liderice, Nancy Gao ignoriraju, Avasarala pribjegava genijalnom planu. Iskoristiti neslužbene kanale da obavijesti Gao što se točno događa. U ovom trenu, osim Avasarale i Delgada, nitko na Zemlji ne zna kako su se asteroidi provukli kroz orbitalnu obranu. Jedan od aspekata u kojim „Prostranstvo“ briljira je prikazivanje malih, običnih ljudi, kao djela većeg plana. Takav je i slučaj sa chefom na UN One, koji je ranije radio za Avasaralu, i koji sad donosi Gao vitalnu informaciju. Gao nije najveći fan Avasarale, ali je svjesna da oboje žele najbolje za Zemlju. Obrambeni sateliti preusmjereni su u zadnji čas, budući da udarni val trećeg asteroida ruši UN One.

The Expanse

Odlazak velikana

Milijunima kilometara udaljeni, Holden i Fred Johnson nisu svjesni tragedije na Zemlji. Na postaji Tycho sve je spremno za realizaciju plana, s Bullom i malenim elitnim odredom spremni da dočekaju pojasanski brod Zmeya. Još jednom, plan propada i prije nego što je imao priliku započeti. Zmeya nije došla pokupiti kontejner, a Monica je bila samo mamac. Pravi cilj zavjerenika, što Holden prekasno shvaća, je neutralizirati Freda Johnsona i ukrasti posljednji primjerak protomolekule. Od početka napada Zmeye na Tycho, stvari se odvijaju tako brzo, da je teško prihvatiti da je Fred Johnson mrtav. Ubijen od simpatične mehaničarke Sakai, koja je zapravo član zavjere. Da, Fred Johnson, čovjek koji je posvetio cijeli život nenasilnoj borbi za bolji život Pojasanaca, ratnik koji se pretvorio u diplomata, nije više s nama. Ovo je šokantna scena, koju je malo tko očekivao, i koja mijenja odnos snaga u Pojasu. Postavlja se pitanje, tko je sada lider Pojasanaca?

The Expanse

No vremena za kontemplaciju nema, jer je otpočeo drugi dio plana zavjerenika. Preuzimanje primjerka protomolekule. Slijedi odlična SF scena, gdje droid upada u Johnsonov ured, u kojem se igrom slučaja našla i Monica. Iako Holden uspjeva spasiti Monicu od ponovne otmice, a Monica onesposobljuje Sakai, duo ne uspjeva zaustaviti droida, koji bježi s vrijednim teretom. Situacija se upravo dodatno pogoršala. Zemlja je u rasulu, a napadnut je i Mars. Fred Johnson je mrtav, a protomolekula je nestala. Sakai je možda lunatik, ali teško je ne povjerovati u njene riječi, da su zavjerenici pobijedili.

 Aleksandar Veliki?

Što nas dovodi i do masterminda cijelog plana. I to možda na najbizarniji mogući način. Od početka sezone neprestano spominjem ime Marca Inarosa. A sada ga konačno (ponovno) srećemo. I to kroz oči njegove bivše partnerice i majke njihova sina Filipa, Naomi Nagate. Naomi je dosta toga proživjela u životu, ali ovo je izuzetno bolno. Ne samo da je protiv svoje volje dovedena čovjeku od kojeg je jedva uspjela pobjeći, već sa zaprepaštenjem gleda u što je Marco pretvorio Filipa. Konačni udar za nesretnu ženu je otkriće da su njen sin, i njegov otac glavni akteri iza užasnog napada na Zemlju. Napada na koji su oboje izuzetno ponosni. Naomin osjećaj bijesa i nemoći dodatno se pojačava nakon što je Filip stavlja u brodski pritvor.

The Expanse

Avasaralin odvažni plan spašava Zemlju od daljnjih udara, ali šteta je počinjena. A sad se javno zna i tko je krivac. U javnom obraćanju, Marco Inaros preuzima odgovornost za napade, te objavljuje nezavisnost Pojasa, pod zaštitom njegove Slobodne Mornarice. Zemlja i Mars nemaju izbora, budući da je sad jasno da je Inaros u posjedu posljednjeg primjerka protomolekule. Keon Alexander (heh) izvrsno igra čovjeka koji se smatra borcem za slobodu, revolucionarem koji želi bolji život za Pojasance. Na trenutke možemo i povjerovati da ovaj novi Aleksandar zaista ima plemeniti cilj. Dok se ne sjetimo milijuna nedužnih žrtava koje su platile životima. Marco Inaros nije generički negativac. Ali bilo bi potpuno pogrešno gledati na ovog karizmatičnog čovjeka kao nešto više od terorista, i masovnog ubojice. Moguće je da je Inaros čitao o Aleksandru Velikom. Ali, kao što i sami znamo (ili bi bar trebali znati) selektivno čitanje povijesti izuzetno je opasno, i vodi krivoj interpretaciji, i pogrešnim (često nasilnim) odlukama. Inaros želi usmjeriti čovječanstvo u novom smjeru, i početi iznova, rasterećeni od pogrešaka prethodnika. Ono što Inaros ne shvaća (ili je pak toga svjestan), je da postavlja temelje za ponavljanje tih istih pogrešaka, ali ovoga puta, na novoj razini. Zemlja i Mars su sada teško ranjeni. Ali teško je pomisliti da će unutarnji planeti samo tako preći preko ovog sramotnog čina.

Ako nas je „Prostranstvo“ nečemu naučilo, to je da je čovjekov najveći neprijatelj, upravo čovjek.

 Dodatne opservacije:

  • Zbog formata i trajanja epizode nismo imali prilike dobiti detaljniji uvid na udare s perspektive na Zemlji. No, na Zemlji se trenutno nalazi jedan od članova posade Rocinantea, tako da se pripremite za postapokaliptične scene. Amos je trenutno duboko pod Zemljom (što mu je i spasilo život), u strogo čuvanom odjelu strogo čuvanog zatvora, u potpunom mraku. Ako pridodamo tome da je u društvu Clarisse Mao, mogu sa sigurnosti reći da možemo očekivati fascinantnu nit radnje u narednim epizodama.
  • Clarissa Mao aka Peaches, ako ste slučajno zaboravili, nije u ovoj strogo čuvanoj lokaciji bez razloga. Da osveti svoga oca, Clarissa (pod imenom Melba) pokušala je ubiti Holdena. U tome nije uspjela, budući da ju je omela pastorka Anna Volodov. Na kraju, Clarissa je pomogla spasiti situaciju tijekom krize onkraj Prstena. Iako je priznala ubojstva koja je počinila prije napada na Holdena, i pokajala se za svoje postupke, Clarissa je završila u zatvoru.
  • Mars je također napadnut, iako napad na marsijanski parlament zvuči manje opasno od udara nekoliko asteroida u Zemlju. Pitanje je tko stoji iza ovog napada, i kakva je umješanost marsijanskih trgovaca oružjem, koje Bobbie i Alex prate u Razorbacku (sada Screaming Firehawk).
  • Screaming Firehawks je kolektivno ime fandoma serijala, koji su nakon što ju je Syfy ukinuo na kraju treće sezone, organizirali dosad neviđenu kampanju, uključujući i crowdfunding. Kampanju koja je rezultirala plodom, i seljenjem serijala na Amazon Prime. Tako da je ovo stvarno lijepa posveta fandomu.
  • Pella nije tipičan brod Pojasanaca. Ovo nije sklepani stari teretnjak. Inaros zapovjeda modernim ubojitim plovilom, koje je dobio upravo od marsijanskih zavjerenika.
  • Epizoda je prepuna referenci na Aleksandra Velikog. Osim Gaugamele, tu je i ime zapovjednog broda Marca Inarosa. Pella je rodno mjesto Aleksandra. Filip je ime njegova oca.
  • Nakon neočekivane smrti Freda Johnsona, postavlja se pitanje tko će biti njegov nasljednik. Drummer je prešla preko ubojstva Klaesa Ashforda. Sumnjam da će ostati hladnokrvna na Johnsonovo ubojstvo.
  • Serijal posvećuje ogromnu pažnju detaljima, te ih često prikazuje vrlo suptilno. No ova epizoda me pomalo zbunila. Devet asteroida je poslano na Zemlju. Dva su promašila. Jedan se raspao kraj Venere. Tri su uništena. Tri asteroida udarila su u Zemlju, jedan uz obalu Južne Afrike, jedan uz obalu Sjeverne Amerike, i jedan negdje u Indokini. No u uvodnoj špici (koja se mijenja sukladno bitnim događajima), vidjeli smo još jedan kako udara uz obalu apeninskog poluotoka, u Tirensko more. Znači li to da su četiri (a ne tri) asteroida udarila u Zemlju? I da je moguće još udara? U svakom slučaju, i tri udara imati će katastrofalne posljedice.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics