Zapisi iz Prostranstva 5.0 #1: Razdvojeni

Stigao je taj dugoočekivani trenutak. Prostranstvo (The Expanse), vjerojatno najbolja SF serija, vratila se na male ekrane. Iz sezone u sezonu hvalim ovaj serijal, adaptaciju istoimenog književnog serijala Jamesa S. A. Coreyja. Malo koja serija može se pohvaliti ovako kvalitetnom kombinacijom – od odlične glume, priče, worldbuildinga do spektakularnih vizualija i unikatne glazbene podloge. A tu je naravno i ono što uzdiže Prostranstvo nad žanrovskim parnjacima – izuzetno realističan pristup znanosti. Peta sezona, koja je upravo počela na Amazonu Prime, po svemu sudeći podići će ovu kvalitetnu kombinaciju na novu razinu. Jer prve dvije epizode, Exodus i Churn, ne samo da ispravljaju neke od manjih grešaka iz prošle sezone, već postavljaju temelj za priču kakvu još niste imali prilike vidjeti. Jer ove sezone, ulog je kolijevka čovječanstva. Naš plavi planet: Zemlja.

Povratak u prošlost

Epizoda započinje s posadom Rocinantea raštrkanom po raznim stranama Sunčeva sustava. No, ovo nije posljedica loših odnosa među ekipom. Upravo suprotno, „obitelj“ je bliža nego ikada prije. Nakon razrješenja situacije na Ilusu, prijeko potrebni predah je iskorišten da se riješe osobni problemi – duhovi prošlosti. Svaki član posade na svoj način. Holden (Steven Strait) i Naomi (Dominique Tipper) nalaze se na postaji Tycho, gdje uz pomoć Freda Johnsona (Chad L. Coleman) Naomi traži informacije vezane za njezinog sina Filipa (James Chase Owens). Ova potraga posebno je nelagodna za Naomi, koja je sina morala napustiti, nakon što je otkrila da je njegov otac, Marco Inaros (Keon Alexander) opasan terorist, koji ne preza od ničega da ispuni ciljeve Pojasanaca. Da, prve epizode Prostranstva, polagano postavljaju ploču, prije nego što se figure počnu pomicati.

The Expanse

Dok Naomi i Holden ostaju u svemiru, ostali članovi posade kreću prema unutarnjim planetima. Posebno zanimljiva je radnja vezana za Amosa (Wes Chatham) koja ovog lika šalje u veoma traumatične dane, u njegovo djetinjstvo, koje ga je obilježilo zauvijek i pretvorilo u osobu kakva je sada. Amosa put vodi na Zemlju, u Baltimore, u potragu za ženom koja je obilježila njegov život, i koja je nedavno umrla: Lydijom. Od ranije znamo da je Amos grubi i agresivni lik. Ali kao što možemo vidjeti u njegovom sukobu s pojasanskim reketarima na brodu za Lunu, Lydia je u njega ugradila osjećaj pravde. Osjećaj koji ga vodi kroz život, iako je taj put često konfuzan, te nerijetko rezultira nasiljem. Scena sukoba u brodskom toaletu fenomenalno prikazuje njegov karakter, i potvrda da „Prostranstvo“ zna kako prikazati kombinaciju akcija i emocija. Prije slijetanja na Zemlju, Amos prolazi kroz bazu na Luni, gdje susreće svima omiljenu „baku“ Avasaralu (Shohreh Aghdashloo). Shohreh je jednostavno fenomenalna glumica, i svaka scena s njom je užitak za gledanje. Avasarala pak ima druge probleme, budući da je nakon Ilusa ostala bez svoje pozicije lidera UN-a, te je relegirana na politički beznačajno administrativno mjesto nadzornika migracija na Luni. Jer, ako ste zaboravili, neutralizacija protomolekule na Ilusu dodatno je ohrabrila masovne migracije iz Sunčeva sustava u svjetove onkraj Prstena.

The Expanse

Što nas vodi do Alexa (Cas Anvar), koji se vraća na Mars, da se pomiri sa svojom ženom, koju je napustio prije nekoliko godina. To mu ne uspjeva, ali kroz njegovu nit radnje možemo bolje vidjeti kakva je tragedija Prsten za Mars. Planet koji je predstavljao najmoćniju vojnu silu u Sunčevu sustavu, i čija je politika bila fokusirana na teraformiranje, sada je poprište masovnog egzodusa. Marsijanci u sve većem broju sele onkraj Prstena, na planete gdje čisti zrak, pitka voda i miran život nisu luksuz, već dolaze po defaultu. Stoga ne čudi, da sa slabljenjem interesa za život na Marsu, njegova najvažnija snaga – marsijanska mornarica također gubi smisao. Korupcija i crno tržište gotovo su bez nadzora, što možemo vidjeti kroz pokušaje nekadašnje marinke Bobbie Draper (Frankie Adams) da pronađe (neuspješno) tko prodaje vojnu tehnologiju, kao i tko je njen kupac. Jer iako je prijetnja protomolekule otklonjena, to ne znači da je Sunčev sustav siguran. Pogotovo unutarnji planeti.

The Expanse

Igre u sjeni

Avasarala je možda na Luni, daleko od centra moći kojom je ne tako davno imala u svojim rukama. No, to ne znači da se ova snažna i inteligentna žena prestala brinuti za sigurnost Zemljana. Uništenje znanstvenog broda kraj Venere upalilo je alarm, budući da je u blizini broda primjećen plamen čija konfiguracija odgovara onoj pojasanskog plovila. Avasarala sumnja, ali ne može s punom sigurnošću potvrditi da je ovo djelo Inarosa. I nije daleko od istine, jer ovaj čin počinio je Filip Inaros (njegov susret s majkom vjerojatno neće ići glatko). Avasarala tapka u mraku. U ovom trenu ne može ni zamisliti da je brod žrtvovan nakon što je slučajno primjetio krhotine ogromnog asteroida, skrenutog s putanje prema Zemlji nakon bliskog susreta sa Suncem. Prijetnja time nije otklonjena. Inarosu je ostao drugi asteroid, maskiran marsijanskom tehnologijom, i na putu je prema plavom planetu (!). Avasaralini resursi ograničeni su njenim trenutnim položajem. Pad s vlasti, ostavio je ovu ženu s malim brojem saveznika. Admiral Delgado (Michael Irby) dijeli Avasaralino mišljenje da uništenje broda nije mehaničke prirode. A tu je i zabrinjavajuće upozorenje Marca Inarosa o kraju premoći unutarnjih planeta nad Pojasom. Taj trenutak sve je bliži.

The Expanse

Igre u sjeni nastavljaju se na postaji Tycho. Nakon što prihvati da se zbog svoje „popularnosti“ ne može pridružiti Naomi na njenoj tajnoj misiji, Holden ostaje na postaji da dočeka završetak popravaka na brodu. Njegov mir prekinut je pojavom stare poznanice, novinarke Monice (Anna Hopkins). Isprva Holden odbija novinarku, umoran od recentnih događaja. Ipak, ovo je Holden, iritantni idealist, te odlazi do Monice samo da shvati da je netragom nestala. Iako Fred Johnson tvrdi drugačije, čini se da je lider najjače pojasanske fakcije izgubio kontrolu nad svojo postajom. Avet protomolekule, koju su Johnsonovi ljudi nastavili istraživati u tajnosti, mogla bi opet pokazati svu svoju snagu. A ne pomaže ni to da bi mogli ostati bez jedinog lika koji bi mogao rasvijetliti situaciju. Nakon što je odškrinula vrata kontejnera u kojem je zatočena, Monica sa zaprepaštenjem shvaća da se na drugoj strani nalazi vakuum svemira. Holden i ekipa su sad u utrci s vremenom da nađu novinarku, prije nego što Monica ostane bez kisika.

Dok Avasarala nastavlja tapkati u mraku, a na postaji Tycho Holden očajno traži lokaciju Monice, na Marsu, Bobbie i Alex odlučuju udružiti snage i pronaći izvor prodaje marsijanske vojne tehnologije. Bobbie sumnja na ljude u samom vrhu marsijanske hijerarhije, uključujući admirala Sauvetterea, šefa logistike i instruktora na marsijanskoj vojnoj akademiji. Alexov posjet akademiji, daje nam rijedak, ali intrigatan strateški pogled Marsa na potencijal Prstena, koji pomalo zabrinjava. Ne bi me čudilo da je ovo foreshadowing događajima koji nas očekuju krajem sezone. Iako oslabljen pojavom Prstena, plan Marsa je vojno-strateške naravi, a ne kolonizacijski poput plana Zemlje. Sauvettere ne skriva svoju aroganciju (što dodatno zabrinjava), jasno dajući Alexu do znanja da ne želi imati ništa s nekadašnjim marsijanskim pilotom. Njegova pomoćnica puno je srdačnija, no to je samo maska. Ipak, Alex je uspio ugovoriti sastanak, i biti će zanimljivo vidjeti kamo to vodi. Mislim da Alex nije materijal za špijuna.

Baltimore

The Expanse

Za razliku od njegovih prijatelja, Amosa na Zemlji ne očekuju ni intrige, niti špijunske igre. Njegova zadaća je jednostavna. Dolaskom u Baltimore, grad u kojem je proveo djetinjstvo, Amos želi zatvoriti ovu izuzetno neugodnu i traumatičnu epizodu njegovog života. Ovo je ujedno i najemotivnija nit radnje u prve dvije epizode. Baltimore je naizgled normalno mjesto, ali ne treba dugo da postane jasno da je situacija puno kompleksnija. Amos na Zemlji drugačiji je od Amosa kojeg smo ranije imali priliku vidjeti. Da, pri dolasku u Lydijin stan, malo fali da Amos napadne njenog muža (Frankie Fanson), ali umjesto toga dolazi do dirljive scene u kojoj shvaća koliko ga je Lydija zapravo voljela. Istina, da nađe Ericha (Jacob Mundell), Amos pribjegava nasilju, ali u malenoj i doziranoj količini. I što je najvažnije, njegov motiv da nađe Ericha nije obračun, već pokušaj da ispuni dug Lydiji i osigura krov nad glavom za njezinog muža.

Veza između Amosa i Lydije je jaka, što možemo vidjeti u nekoliko kratkih scena u kojim mlada žena tješi ozlijeđenog dječaka. Ne treba dugo da shvatimo da su ovo svojevrsne vizije, flashback Amosova djetinjstva. A tu je i konačni susret sa Erichom. Još jednom, zavarani smo da će susret završiti u (Erichovoj) krvi. Bar Erich tako misli. Ali ispada da Amos zaista želi da Lydijin muž ne bude izbačen na ulicu. Ovaj moment subverzije posebno je emotivan, budući da nam daje posljednji element slagalice djetninjstva našeg heroja. Godinama ranije, tinejdžer zvan Timothy, ubio je čovjeka da spasi svog prijatelja Ericha. Taj čovjek bio je njihov šef, kriminalac, i zvao se Amos Burton. Da zaštiti Ericha, Timothy je preuzeo tuđi identitet, i napustio Zemlju. Upravo zato, Amos se nikada nije vratio u Baltimore i susreo s Lydijom. Ovo je zaista odlična scena. Amosov povratak u Baltimore nije tu da objasni njegov karakter, niti da ga opravda. Amosov povratak kontemplativni je moment, moment koji pokazuje da je Amos unatoč svojoj nagloj i agresivnoj prirodi (proizašlim iz njegova djetinjstva), čovjek koji ne traži nasilje, i koji je sposoban napraviti sve da zaštiti svoje prijatelje i najbliže. Ukratko, Amos je „that guy“.

Povratkom u Baltimore, Amos je uspostavio balans u svom konfuznom životu. Što možemo vidjeti u posljednjem emotivnom flashbacku s Lydijom, na dokovima Baltimorea. Kao i u kasnijoj sceni gdje Amos odlučuje izbjeći sukob s skupinom koja ga pokušava provocirati. Amos je sad spreman za povratak u orbitu. Ali ne prije nego što posjeti još jedno mjesto.

Tapkanje u mraku

The Expanse

Dok Amos nalazi toliko potreban unutarnji mir, Avasarala je u opasnosti da taj mir u potpunosti izgubi. Ne samo da i dalje tapka u mraku. Avasarala je i javno upozorena od strane njene nasljednice – Nancy Gao – da igranje detektiva nije njena zadaća. Posebno je frustrirajuće gledati Avasaralu kako polagano (rekao bi presporo) rasvjetljava misterij, koji je nama gledateljima i preočit. Srećom uz nju je i dalje admiral Delgado, te će biti zanimljivo vidjeti kako će ova istraga završiti.

Iako su prve dvije epizode sporog tempa, one nisu nezanimljive niti konfuzne. Upravo suprotno. U ovom trenutku dolazi do payoffa kompleksne i intrigantne naracije koja odlikuje ovaj serijal. Likova i worldbuildinga koji se postupno nadograđivao kroz četiri sezone. Glavni likovi su razdvojeni i poslani na suprotne strane Sunčeva sustava, ali njihova je veza neraskidiva. Svako od njih igra svoju ulogu, te se sve niti radnje odlično uklapaju u glavni masterplan. Suočavanje s prošlosti svih likova (osim možda Holdena) potreban je prije nego što dođe do velikog događaja. Događaja koji je vidljiv u tragovima, pažljivo razmještenim u različitim elementima radnje. Upravo zbog toga, i bez akcijskih scena, tenzije se približavaju vrhuncu. Dok likovi tapkaju u mraku. Dok sat odbrojava. Nemojmo zaboraviti, barem zasad, asteroid je i dalje na putu.

Da, ponajbolji SF serijal današnjice (ako ne i uopće) se vratio. A najbolje nas tek očekuje.

Dodatne opservacije:

  • Još jedna scena gdje detalji igraju važnu ulogu, a prethodni događaji rezultiraju payoffom je onda s Drummer (Cara Gee). U ovom trenu, Drummer ima svoju vlastitu malu flotu, a posebno zanimljivo je da njena posada živi u poliamoriji. Drummer je sada pirat, no više plemenite naravi od njenih parnjaka. Piratstvo za nju je glavni izvor prihoda, potrebnih za ojačavanje svoje flote, i svoje male frakcije. No, kao i ostali likovi, Drummer također progoni njena prošlost, koja kulminira pronalaskom broda njenog nestalog šefa i mentora, Ashforda. Prisjetimo se, Ashford je bio blizu otkrivanja Inarosova plana, prije nego što ga je ovaj Pojasanac ubio.
  • Premijera sezone počinje 173 dana nakon što je Marco Inaros poslao asteroide prema Zemlji. Što znači da je Roci već dulje vrijeme na popravcima. Ovo je rijetki moment u žanru da brod nije popravljen u par dana ili sati, što pospješuje imerziju. Mali detalji su bitni, i to „Prostranstvo“ jako dobro zna. Također, duži popravci daju nam priliku da upoznamo simpatičnu mehaničarku Sakai (Bahia Watson) i Fredovog ciničnog zamjenika Bulla (Jose Zuniga).
  • Jedna od najboljih scena u prve dvije epizode je susret Amosa i Avasarale na Luni. Ova kratka scena još je jedan payoff prethodnih događaja, te daje priliku da vidimo odličnu kemiju između dvoje likova.
  • Još jedan mali i suptilni detalj, koji pridonosi worldbuildingu je memorijal žrtvama Augustina Gammare na Luni. Iako nije izričito spomenuto, upravo je uništenje ovog zemaljskog broda, završilo bijegom Naomi od Marca Inarosa. Naomi je naime bila izmanipulirana od svog partnera da napiše program, bez da je znala da je Inarosov ultimativni cilj uništenje broda. Ovo je jedan od momenata u kojem „Prostranstvo“ nagrađuje pažljive gledatelje i fanove (Naomina priča spomenuta je u prethodnoj sezoni).
  • Epizode su bile prepune odličnih prikaza znanosti, no posebno zanimljiv je prikaz tekućina, pod utjecajem gravitacije. Tako recimo, whiskey na Luni teče sporije, dok je tok piva na Marsu dodatno usporen.
  • Jedna od rijetkih nedorečenih i pomalo forsiranih momenata bio je sastanak Alexa s njegovom ženom. Možda ćemo se vratiti na ovu nit radnje kasnije, no ne mogu se oteti dojmu da nešto nije u redu s tom scenom. Zato je poruka žene Esai Martina (šefa Bobbie iz prošle sezone), bila dirljiva i emotivna, te pripomogla razvoju lika Bobbie.
  • Peta sezona „Prostranstva“ ima zanimljiv raspored emitiranja. Prve tri epizode izašle su na isti dan i dostupne su na Amazon Prime (recenzija treće epizode slijedi za par dana). Ostatak epizoda izlaziti će tjedno, s finalom 03. veljače. Neke od vas ovo bi moglo razočarati, jer živimo u binge eri. Ja smatram da je ovo odlična odluka, budući da će tjedne epizode rezultirati u više diskusija, kao i više interesa gledatelja streaming servisa. Što znači, većim footprintom, upravo ono što ova serija zaslužuje. Naposljetku, sad imamo cijeli tjedan da raspravimo što nas čeka u narednoj epizodi. Kao i sve najmanje detalje.

Check Also

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics