Zapisi iz prostranstva 4.0 #1: Nova era

I došli smo do tog dana. The Expanse, ponajbolji SF serijal u ovom trenu, te jedan od najkvalitetnijih SF serijala uopće, vratio se s četvrtom sezonom. Ovoga puta to nije Syfy, koji je prisjetimo se naprasno ukinuo serijal (te time izazvao pravu pobunu fanova koji su nakon ogromne kampanje i spasili omiljeni serijal) već Amazon Prime. Što znači da je „The Expanse“ konačno dobio tretman koji zaslužuje. I doista, izgleda bolje nego ikada. Selidba na Amazon došla je u pravom trenu, jer je nakon tri sezone političkih igara, razotkrivanja misterije, i uzbudljive akcije u Sunčevom sustavu, vrijeme za otkrivanje novih svjetova, te spuštanje na površinu neistraženih planeta. Da, ovo je sezona u kojoj kročimo gdje nitko drugi prije nije (da parafraziramo jedan drugi popularni SF), ovo je sezona u kojoj posjećujemo planet Ilus (iliti New Terra). No iako je ovo početak nove ere i za čovječanstvo (ali i „The Expanse“), to ne znači da je sve idilično. Naprotiv, problemi iz prve tri sezone, koji muče čovječanstvo, nastavili su se, i na posljednjoj granici. A tome valja dodati i misterioznu vanzemaljsku prijetnju koja prijeti katastrofom neslućenih razmjera. Sve u svemu još jedan normalni dan u Prostranstvu.

Promjena paradigme

Prve dvije epizode – New Terra i Jetsam – pripremaju teren za nastavak radnje nakon epohalnih otkrića na kraju prošle sezone. Osam mjeseci nakon što je James Holden (Steven Strait) uz pomoć proto-Millera (Thomas Jane) otvorio prolaz u nove kutke Galaksije, ekipa s Rocinante nalazi se na Zemlji ili njenoj orbiti. Tako možemo vidjeti Holdena u društvu njegove mnogobrojne familije, ali i simpatični, a istovremeno pomalo nezgodan razgovor između njegove obitelji i Naomi Nagate (Dominique Tipper). Ovaj kratki razgovor podsjeća nas na aspekt u kojem „The Expanse“ briljira, pažnju malim detaljima, koji likove čine ljudskima. Jer tko od nas nije bio u ovakvoj situaciji kad je upoznavao/la svoju obitelj sa svojom boljom polovicom? Još jedan detalj vezan je za Naomi, koja je prisjetimo se Pojasanac, te je prisiljena ostati u orbiti zbog negativnog utjecaja gravitacije na njeno tijelo koje je naviklo na bestežinsko stanje. Ovo će biti i jedna od niti radnje sezone, jer „The Expanse“ je i dalje serijal koji pristupa znanosti na inteligentan i pravilan način. Naomi na Rociju društvo prave Amos (Wes Chatham) i Alex (Cas Anvar), koji također završavaju posljednje poslove u Sustavu.

Roci i njegova posada zaduženi su za novi zadatak, ovoga puta s blagoslovom novog Glavnog tajnika UN-a. Kao što vidimo u razgovoru između Chrisjen Avasarale (Shohreh Aghdashloo) i Holdena, otvaranje portala prema novim svjetovima rezultiralo je ogromnim interesom za imigraciju na ta područja. Svojevrsnom zlatnom groznicom, koja kako Avasarala ispravno zaključuje, može rezultirati velikim žrtvama. Posebni problem izazvala je situacija na planetu Ilus, na koji su se nekontrolirano naselili pojasanski kolonizatori, a otkriće ogromnog nalazišta litija privuklo je pozornost megakorporacija. Sa situacijom koja prijeti eskalacijom nasilja, te misteroznim ruševinama na planetu, Avasarala zadužuje Holdena i Roci da istraže Ilus, te uspostave kontrolu.

Ali prije nego što se zaputimo na Ilus, valja se prisjetiti da je četvrta sezona adaptacija četvrte knjige “The Expanse” serijala: Cibola u plamenu. Dok se knjiga fokusira na događaje na planetu Ilus, serija (na kojoj rade oba autora, Daniel Abraham i Ty Franck) je zbog prirode formata dala mjesto i likovima koji se u knjizi samo spominju (iako dobivaju više mjesta u pratećim kratkim novelama). Tako se dio radnje bavi događajima u Sunčevom sustavu. Događajima koji daju toliko potreban kontekst zbivanjima na Ilusu.

The Expanse

Avasarala nije zadužena samo za kontrolu imigracije na posljednjoj granici. Tu je i normalizacija odnosa sa Marsom, zbog čega Avasarala u društvu njenog muža Arjuna (Michael Benyaer) putuje na crveni planet. Ovo je povijesno putovanje, te su ulozi veliki. Pogotovo jer je Mars nakon otvaranja portala, sad također zaokupljen problemom emigracije. Za Marsijance, društvo koje je fokusirano na jedan jedini cilj – teraformiranje planeta – ovo je ogromni problem, i postoji mogućnost da će aurora borealis kojoj se Avasarala iskreno divi, ostati zadnje postignuće projekta. Kao što vidimo kroz lik Roberte (Bobbie) Draper (Frankie Adams), normalizacija odnosa sa Zemljom, ali i Pojasom, rezultirala je smanjenjem marsijanske vojske, što znači velik broj nezaposlenih. Bobbie ima i dodatni problem, a to je da je kao bivša suradnica Avasarale sada neželjena na Marsu. Umjesto vojničke karijere, Bobbie je primorana raditi u rezalištu vojnih brodova. Stvari se ne poboljšavaju nakon što je Avasarala pozove na svečanu večeru, što samo pogoršava njenu situaciju među marsijanskim elitama. A tu su i problemi kod kuće, gdje Bobbie otkriva da je njen nećak upleten u nelegalnu proizvodnju droge. Očito je da će ova nit radnje pružiti toliko potrebno rasvjetljavanje situacije na crvenom planetu, a odbijanje Avasaraline ponude da joj se pridruži kao suradnica, stavilo je Bobbie na zanimljivu putanju.

The Expanse

A tu je i pitanje značenja ovog povijesnog mira, kojeg je Avasarala naglasila u dirljivom govoru na gala večeri. Istina, po prvi put Zemlja, Mars i Pojas otvoreno surađuju, ali što to znači za Sunčev sustav i njegove stanovnike? Mars nije jedini planet s problemima. Situacija na Zemlji se također korjenito promjenila otvaranjem portala u nove svjetove, budući da ovo pruža jedinstvenu priliku ljudima koji žive na basicu za bolju budućnost. Istovremeno tu je i rizik, čega je Avasarala svjesna, o mogućnosti buđenja nove vanzemaljske prijetnje. A tu je i sam Pojas, čiji stanovnici su u najvećoj potrebi za emigracijom, ali su istovremeno praktički primorani kontrolirati tok migracije, te braniti ulaz u Prsten. Ovo posebno teško pada Klaesu Ashfordu (David Strathairn), koji je cijeli život proveo u borbi protiv nutarnjih planeta, a sada radi kao „policajac“ za svoje bivše neprijatelje. Carina Drummer (Cara Gee), zapovjednica postaje Medina (nekadašnji Nauvoo/Behemoth), također je svjesna promjene paradigme, ali i važnosti portala i mira za Pojasance, koji su upravo zbog kontrole nad postajom, i time ulazom u portale, i primljeni za pregovarački stol. Oboje su svjesni da je ova kontrola samo privid, i da u slučaju gubitka kontrole nad situacijom, nutarnji planeti mogu nametnuti svoju vlast. Zato najnoviji napad na kolonizatorski brod u blokadi – UNN Sojourner – dovodi ove likove u dilemu. Trebaju li prijaviti napad Zemlji i Marsu, i time oslabiti svoju situaciju, ili sami riješiti problem? Biti će zanimljivo pratiti ovu novu situaciju, te vidjeti nekadašnje borce za slobodu Pojasa u novoj i za njih poprilično nelagodnoj ulozi. Sve spomenute vignette samo potvrđuju da je kreativni tim „The Expansea“ stručnjak za razvoj zanimljivih i uvjerljivih likova, koji su unatoč svome položaju, samo ljudi.

Nova Zemlja

The Expanse

Dok zbivanja u Sunčevom sustaju daju naznake kompleksne političko-ekonomske situacije nastale nakon otvaranja portala u nove svjetove, Ilus i događaji na ovom misteroznom planetu služe kao njen mikrokozmos. No prije osvrta na planet razdora, treba spomenuti fenomenalnu scenu slijetanja Roci. Da, Roci više nije samo brod za orbitu već je u mogućnosti i spustiti se na planet. Ne samo da je ovo i prvi pravi uvid u povećanje budžeta i nove vizualije, već je ovo još jedan podsjetnik da „The Expanse“ kad god može slijedi pravila fizike. Brod slijeće skoro pa vertikalno, koristeći potisnike, a prava poslastica je izlazak posade iz broda. Neka druga serija ostala bi na divljenju posade neobičnom vanzemaljskom okolišu, ali ovo je „The Expanse“. Ne samo da smo tijekom putovanja vidjeli Naomi kako prolazi posebne (i bolne) režime prilagođavanju gravitaciji (ona je Pojasanac, ne zaboravite), već je i tijekom izlaska iz broda posebna pažnja usmjerena na njenu reakciju, te očekivano Naomi pada, jer ovo je njen prvi susret s gravitacijom. Još jednom, pozornost malim detaljima, nešto što bi druge SF serije trebale naučiti.

The Expanse

Zanimljiva je i Holdenova reakcija, njegovo grabljenje zemlje simbolični je prikaz da je ovo strani svijet (i novi izazov za „The Expanse“). U prošlim sezonama naučili smo da je jedna od glavnih čovjekovih osobina, sklonost konfliktu, kao i pohlepi. I ne treba dugo da Holden i ekipa otkriju da je to slučaj na Ilusu. Naime, prije slijetanja Roci, došlo je do havarije sa shuttleom megakorporacije koja je poslala tim da osigura nalazišta litija od pojasanskih kolonizatora. Predvidivo tenzije su na visokoj razini, a posebni nemir unosi lik zapovjednika osiguranja Adolphusa Murtryja (Burn Gornman). Od prvog upoznavanja s likom prije havarije, jasno je da je ovo stručnjak u preživljavanju, čovjek koji je kao stvoren za svemirski divlji zapad. I ne treba dugo da se to pokaže. Nakon što Amos otkrije da su havariju uzrokovali Pojasanci, Murtry hladnokrvno ubija jednog od njih.

The Expanse

Spriječavanje eskalacije konflikta između Murtryja i kolonizatora jedna je od zadaća Holdena i ekipe. Problem je da to nije jedini, pa ni najteži zadatak. Da Ilus nudi puno veću opasnost od oružanog konflikta pokazuje i napad misterioznih metalnih projektila, koji su definitvno vanzemaljskog porijekla. K tome, ekipa uz pomoć znanstvenice Elvi Okoye (Lyndie Greenwood) otkriva da masivne megastrukture na površini planeta sadrže istu tehnologiju kao protomolekula! Srećom za Holdena, s njime je i dalje proto-Miller, koji je došao na Ilus s misijom. Nesrećom, proto-Miller je veoma sličan čovjeku Milleru, te osim kriptičnih izjava nije od prevelike pomoći u razrješavanju misterije. Koliko se zasad čini, njegova „pomoć“ samo pogoršava situaciju, jer nakon što Holden uspije ući u jednu od masivnih struktura, planet je izložen iznenadnim udarima munja. Ovo je još jedna simbolična scena, jer se udari munja poklapaju sa Murtryjevom hladnokrvnom egzekucijom Pojasanca, te potvrđuje da ljudska priroda i vanzemaljska prijetnja nisu toliko različiti

Povratak kralja

Prve tri sezone ustanovile su „The Expanse“ kao inteligentni, kompleksni SF s odličnim scenarijem, višedimenzionalnim i realističnim likovima, kao i dobrim vizualijama. Ne samo da je ovaj serijal realno prikazao ljude i njihov karakter, ovo je vjerojatno jedini SF koji je realno prikazao znanost. „The Expanse“ je još značajniji za žanr jer je pripadnik izumiruće vrste, u svijetu sve dinamičnijih i akcijskih SF serijala, ovo je serija koji koristi „show, don’t tell“ pristup, te od gledatelja traži pozornost, koja je potom nagrađena nizom inteligentnih i nepredvidivih plot twistova ili rezolucija. Istovremeno, kroz radnju, pozornost posvećuje i kompleksnim pitanjima, od ljudske prirode, do socio-političkih aspekata našeg društva. Jer poslije svega, „The Expanse“ je i možda prikaz budućnosti najbliže našoj. One u kojoj smo se otisnuli prema zvijezdama, ali smo zadržali probleme, ali i nadu. Time „The Expanse“ spada u sam vrh ne samo SF žanra, već i televizije uopće.

Selidba na Amazon uzrokovala je opće oduševljenje fanova, ali i brigu o očuvanju ovakvog rijetkog formata i pristupa tematici, jer kao što smo vidjeli u nekoliko recentnijih primjera, prelazak u mainstream rezultira simplifikacijom za širu publiku, što rezultira i smanjenjem kvalitete. Iako su neke promjene vidljive, pogotovo što se tiče ubrzanog tempa, nakon prve dvije odgledane epizode možemo reći da su naši strahovi bili neopravdani. Amazonov „The Expanse“ serijal je kakvog se sjećamo, i ako išta, možemo reći da je novi studio samo poboljšao već odličnu seriju.

Kralj se vratio.

Dodatne opservacije:

  • Prije nego što krenem s opservacijama, moram ovo izbaciti iz sebe. Uh, kako mi je falio “The Expanse”! Ostajem bez superlativa kako je ovo dobra serija. A peta sezona ne samo da je potvrđena, već je i krenula u produkciju.
  • Još jedan manji (i važan) detalj. Čini se da terapija ne djeluje dovoljno dobro na Naomi, jer iako su kosti ojačale, kao i mišići, njeno srce se nije prilagodilo. Prešutni dogovor s Alexom da prešuti ovu informaciju Holdenu, mogao bi imati loše posljedice. 
  • Otkrili smo i tko stoji iza piratskih napada na brodove u blokadi. Marco Inaros, koji je ako se sjećate prošle sezone i otac Naomina djeteta. Ovo je pomalo iznenađujuće i rano otkriće s obzirom na knjigu, pogotovo ako uzmemo u obzir njegovu ulogu u kasnijim događajima.
  • Amos je započeo romansu (ako se to može tako nazvati) s Murtryjevom zamjenicom Chandrom Wei (Jess Salgeuiro). Uzevši u obzir recentne postupke Murtryja, biti će zanimljivo kako će se njihova veza nastaviti, i kakve će posljedice imati na odnose snaga na Ilusu.
  • Iako je Bobbie izbavila svog nećaka od marsijanske mafije, ostaje pitanje posljedica takve odluke. Pogotovo ako uzmemo u obzir zlosutni komentar nećakove „djevojke“.
  • Još jednom trebamo spomenuti vizualije. CGI je i ranije bio dobar, s obzirom na ograničeni budžet. Ali, nakon Amazonova preuzimanja, kvaliteta specijalnih efekata je porasla. I ne samo to. Sada su scene puno svjetlije, a da nismo izgubili realizam. Konačno možemo vidjeti Rocinante u svoj svojoj slavi.
  • Također, dobili smo i predivne scene iz ptičje perspektive, koji čine Ilus zaista fascinantnim mjestom.

The Expanse

 • Aghdashloo je i dalje fenomenalna u svojoj ulozi. A prelazak na Amazon je samo povećao njenu garderobu što pozdravljamo. A fanove knjiga razveseliti će da na streaming servisu nema ograničenje na psovke. I to jako dobro primjećujemo : )
 • U jednoj sceni možemo vidjeti marsijansku trgovinu “Firehawks”, koja je referenca na fanove koji su odigrali važnu ulogu u spašavanju serije – Screaming Firehawks. E pa hvala vam!

 

Check Also

The Mandalorian #19: Andor lite

Ne bi me čudilo da je nakon projekcije dovršenih epizoda izvrsnog „Andora“, showrunner The Mandaloriana …

Captain’s Log #3.4: Nova nada u bezdanu

Četvrta epizoda Star Trek: Picarda nastavlja ohrabrujući trend povratka serijala klasičnom Treku. Dok USS Titan …

Jedan komentar

 1. *Camina Drummer. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics