Zapisi iz prostranstva 3.0 #9: Ograničenje brzine

Došao je i taj trenutak. Nakon nekoliko dinamičnih i akcijom ispunjenih epizoda serije The Expanse, te frenetike posljednje, koja nas je držala prikovanima na rubu stolice; ovotjedna epizoda – Intransigence – potegla je kočnicu. Dijelom je to usporavanje bilo nužno, budući da smo po prvi put prešli u dio svemira, koji čovječanstvo, nikad nije vidjelo; na onu nepoznatu, drugu stranu. A djelom je bilo doslovno, jer na toj drugoj strani djeluju drugačiji zakoni fizike. Naime, prolazak Rocinante kroz Prsten, otvorio je novo poglavlje u ovoj izvrsnoj seriji, te nam pružio priliku za nešto što smo teško mogli naslutiti. A mehanizmi koje je pojava tzv. slow zone postavila, ubacili su zanimljivi element u već izvrsnu radnju. No, usporavanje je možda i kriva riječ, budući da smo do kraja epizode imali priliku vidjeti pojavu nekoliko novih niti radnje, izazvane dijelom neočekivanim akcijama glavnih likova, a dijelom novim zakonima fizike, radnje koje će definitivno utjecati na ostatak sezone.

S one strane

Epizoda započinje na drugoj strani Prstena, na Roci, gdje Holden i ostatak posade polagano shvaćaju da su ušli ne samo u novi dio svemira, već i u područje koje djeluje na potpuno drugačiji način od onoga što razumiju. Naime, s one strane, zakoni fizike se ne poklapaju sa zakonima koji djeluju u našem svemiru. I Roci, i torpedo na njenom repu, suočeni su s ograničenjem brzine (tj. usporavanjem) koje je nemoguće izbjeći. Jer u slučaju prekoračenja, posljedice su katastrofalne, u što se uvjerio nesretni pilot pojasanske jurilice Y Que. Ovo fascinantno otkriće svakako će uvesti osvježenje u radnju, i dati priliku kreativnom timu da pokažu (a gledateljima da iskuse) nešto posve novo, nešto što još nismo imali prilike vidjeti na malim (a niti na velikim) ekranima.

The Expanse

No čudni zakoni fizike nisu jedini problem za Roci i njenu posadu. Jer se odmetnutom brodu ubrzo pridružuje MCRN Xuesen, odlučan u želji da privede Holdena i povrati Roci u marsijansko vlasništvo. Ograničenje brzine možda je na snazi, ali Xuesen ima snažniji pogon od Roci, i samo je pitanje vremena kada će dostići i preuzeti Holdenov brod. Tome valja pridodati i Amosovo otkriće krivca za problem u komunikacijama, i za slanje lažne video poruke, poruke koja je i pokrenula lanac događaja koji nas je doveo na onu stranu Prstena. No, kako ubrzo otkrivamo, iako je kamerman Cohen bio krivac, i on sam je žrtva, jer nije znao što zapravo radi. Tenzije pojačava i odsustvo kapetana. Naime, Holden se nakon prelaska povukao u svoju sobu, pokušavajući dozvati Istražitelja, i razjasniti što se zapravo događa. Bez Holdena, koji bi nadzirao svog nepredvidivog inženjera, i bez mogućnosti da objasni Xuesenu situaciju, za Amosa ostaje samo jedna opcija. Iako se Alex tome isprva protivi, ne može puno napraviti da spriječi tvrdoglavog kolegu da otpravi Cohena i Monicu na svemirski hod, a sve to u nadi da će nesretni novinarski tim poslužiti kao izaslanici za pregovore sa zapovjedništvom marsijanskog broda. Moramo priznati da, iako bi ideja mogla funkcionirati u teoriji, sudeći po načinu na koji je izvedena, pomalo sumnjamo da će Monica i njen kamerman ispuniti svoju misiju.

S ove strane

The Expanse

Dok se na Roci pribjegava u najmanju ruku nekonvencionalnim metodama, da se izbjegne pritvor i spasi brod; na ovoj strani (u orbiti Urana) na drednotu Thomas Prince, ponosu UN-ove flote, razriješava se nešto drugačija drama. Konačno imamo priliku razotkriti jedan od glavnih misterija drugog dijela sezone, koji je, uvjereni smo, iznenadio većinu gledatelja. Jer dobili smo priliku otkriti ne samo motivaciju Melbe Koh, pravog krivca za probleme na Roci, i veliku mrziteljicu Jamesa Holdena, nego i saznati njezin pravi identitet. (!) U efektnom flashbacku imamo priliku vidjeti njeno pravo lice, jer „Melba“ je ni više ni manje nego član dinastije Mao, kćerka najpoznatijeg zatvorenika u Sunčevu sustavu, Julesa-Pierrea, i starija sestra Julie, djevojke s kojom je i započeo cijeli incident sa protomolekulom. Ne samo da otkrivamo da je Clarissa “Claire” Melpomene Mao namjestila Holdenu teroristički čin kao osvetu za pritvor njenog oca, i udar na obitelj, nego kako i objašnjava u poruci namijenjenoj ocu, njezin čin je također pokušaj da se iskaže kao najbolja kćer, i pravi zaštitnik dinastije. Iako sada znamo tko je „Melba“ zapravo, neki misteriji i dalje su neriješeni. I dalje ne znamo izvor njene „super snage“, a i odluka da ostane na brodu će se trebati razjasniti. Ne sumnjamo da će veliku ulogu u tome odigrati upravo Anna, koja je do sada jedina osoba s kojom je uspostavila neki oblik komunikacije na brodu.

The Expanse

A ta veza mogla bi ojačati, budući da su i Claire i Anna jedni od rijetkih civila koji su odlučili ostati na brodu. Prisjetimo se, inicijalna misija UN-a bila je promatranje Prstena. Dio misije čine vođe svjetskih religija, budući da je pojava Prstena prvi znak postojanja vanzemaljske inteligencije. No, nakon neočekivanog prelaska Roci (a potom i Xuesena) na drugu stranu, Thomas Prince dobio je novu naredbu. I UN-ov zapovjedni brod proći će kroz Prsten. Promjena misije, rezultirala je naredbom za evakuaciju civila, uključujući i vjerske vođe, što dovodi Annu u tešku situaciju. S jedne strane, nedostaje joj obitelj. Ali želja za istraživanjem, i sudjelovanjem u epohalnom događaju, puno je jača, te Anna ostaje na brodu. Jedini slabiji trenutak u epizodi su događaji na pojasničkom brodu Behemoth. Motivacijski govor Drummer bio je uvjerljiv, a odluka za prelazak je bila očekivana. No odlazak Naomi, nakon što je otkrila da su Roci i posada preživjeli prelazak i konačno shvatila gdje leži njezin pravi dom, izveden je malo prebrzo, budući da je ova inženjerka na Behemothu provela relativno kratko vrijeme. No to nije umanjilo njen emotivni oproštaj s Drummer, koja je sada dodatno izložena makinacijama svog prvog časnika i predstavnika VPS-a, Ashforda.

U nepoznato

The Expanse

Epizoda završava na drugoj strani, gdje Holden konačno susreće enigmatičnog Istražitelja, ponovno u liku Millera. Zanimljivo je primjetiti da to više nije ista „osoba“ koju smo susreli prije prelaska. Istražitelj je sada koherentan, i razumljiv, budući da kako sam objašnjava, prijem je na ovoj strani bolji. Nakon što i Holdenu i gledatelju objasni da je pravo objašnjenje van našeg shvaćanja, kroz Millerove detektivske metafore, doznaje za lokaciju pored Roci, te epizoda završava njegovim svemirskim hodom prema „mjestu zločina“ – misterioznoj sferi.

Hoće li Holden tamo pronaći dobroćudnu inteligenciju? Ili će otvoriti pandorinu kutiju koja će suočiti čovječanstvo s najvećom prijetnjom u povijesti? Kakva je uloga protomolekule u svemu tome… je li pošiljatelj ili samo poruka? Koje su daljnje namjere Claire Mao, i kakvu će ulogu odigrati Anna? Da li će Monica i Cohen uspjeti (ili htjeti) uvjeriti Marsijance da je Holden nevin? Što će se dogoditi jednom kad se Behemoth i Thomas Prince pridruže Xuesenu i Roci. I kakvu će reakciju flota brodova imati na slow zone. Ovo je možda bila usporena epizoda, ali sudeći po razvoju događaja, kao i promo videu za sljedeću, možemo očekivati naglo ubrzanje idući tjedan. Čak i u zoni ograničene brzine.

The Expanse

Dodatne opservacije:

  • Slanje poruke svom ocu preko obitelji svoga mentora (kojeg je bila prisiljena eliminirati), zanimljiv je moment u razvoju lika Claire. Očito je da ona nije hladnokrvni ubojica, ali želja da se dokaže kao član dinastije mogla bi je odvesti u smjeru kojega nije svjesna.
  • Posebno efektna scena bio je flashback u kojem smo mogli vidjeti frustraciju Claire, ponašanjem svoga oca, i Julesovim favoriziranjem mlađe kćeri, čak i u trenutku kada mu se otvoreno suprotstavila. Da je takvo ponašanje ostavilo traga na Claire, imali smo priliku vidjeti u zadnjih nekoliko epizoda, a biti će zanimljivo vidjeti do koje će granice to ići.
  • Zanimljiva je usporedba Anne, osobe koja iako voli svoju obitelj, ne može odbiti zov istraživanja, i Hektora, koji iako vjerski vođa, ipak stoji više „na zemlji“, i predan je svojoj obitelji. Hektor je lik koji ne pripada epskim SF pričama, ali je realni lik, poput većine nas. Još jednom „The Expanse“ je pokazao pažnju detaljima, koji čine worldbuilding uvjerljivim, mjestom u kojem se likovi ne samo nalaze, već mjesto u kojem se živi.
  • Također, čini se da je unutar dva stoljeća, celibat konačno ukinut.
  • Mali, ali vrijedni trenutak, bio je pokušaj dezertiranja jednog od članove posade Princea. Prelazak kroz Prsten predstavljen je kao epohalan događaj. Ali nemojmo zaboraviti, da nekima, prelazak može djelovati kao čisti horor, pogotovo jer nitko ne zna što bi ih moglo očekivati na onoj strani.
  • Motivacijski govor Drummer, pojasničkoj posadi, bio je odlično izveden. Bilo je lako zamisliti koliko prelazak Behemotha na drugu stranu znači za Pojasnike, koji su do nedavno bili marginalizirani od strane nutarnjih planeta. Prelazak je za njih dugo očekivani akt kojim bi se pokazali kao ravnopravni i Zemlji i Marsu. Pogotovo jer je Behemoth, čak i s onesposobljenim arsenalom oružja, i dalje generacijski brod i time najopremljeniji za ekspediciju u nepoznato.
  • Govor je također dao prve naznake da Naomi nešto sprema. Jer inženjerka nije sudjelovala u aklamaciji. A točku na i stavio je upravo Ashford, koji je (pod krinkom prijateljstva) „pomogao“ Naomi da donese odluku. Vrlo je moguće da je Ashford „pomogao“ Naomi da shvati gdje zapravo pripada, upravo s namjerom da je makne s Behemotha.
  • Iako „The Expanse“ ne obiluje humorom, nismo mogli ostati ravnodušni na trenutak kada je Holden Alexu zatvorio vrata pred nosom. Da bi nakon toga uslijedio povik „Miller“!
  • Nemojmo zaboraviti da smo zadnji put vidjeli Bobbie, stacioniranu upravo na brodu MCRN Xuesen, koji je sad na onoj strani, zajedno s Roci. Što znači da ćemo omiljenu marinku vidjeti prije nego što smo se nadali.

Check Also

The Mandalorian #19: Andor lite

Ne bi me čudilo da je nakon projekcije dovršenih epizoda izvrsnog „Andora“, showrunner The Mandaloriana …

Captain’s Log #3.4: Nova nada u bezdanu

Četvrta epizoda Star Trek: Picarda nastavlja ohrabrujući trend povratka serijala klasičnom Treku. Dok USS Titan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics