Zapisi iz prostranstva 3.0 #8: Skok u nepoznato

Prije nego što krenem s ovotjednom recenzijom naglasiti ću da je inicijativa fanova, i možda dosad neviđena kampanja dala rezultate: The Expanse je, ako niste možda već saznali SPAŠEN! Nakon što treća sezona završi, dogodovštine Holdena i ekipe, političke intrige Sunčeva Sustava, avanture s protomolekulom, gledati ćemo na Amazon Prime. Koji bi trebao biti dostupan i u Hrvatskoj, tako da ćemo možda konačno dobiti legalnu opciju, a ne pribjegavati SVP metodama. U svakom slučaju hvala svima koji su potpisali peticiju, dali financijski prinos crowdfunding kampanji koja je uključivala let avionom iznad Amazon središta, i slanje modela Rocinante u svemir! Ili podijelili vijesti na društvenim mrežama. Najbolji SF serijal je i dalje s nama, i sudeći po izjavi Jeffa Bezosa, biti će i u narednim sezonama, tako da bi mogli vidjeti adaptaciju svih devet knjiga. Koje ćemo, kao i do sada, redovno pokrivati na Inverziji. A možda najbolji poklon za zahvalu bila je izvrsna ovotjedna epizoda (po mojem mišljenju, najbolje epizode ove sezone) koja je definitivno pomakla granice i kvalitete i storytellinga, ali i worlbuildinga na televiziji.

Pri kraju epizode detektiv Miller iliti Istražitelj upozorava Holdena da ne trči brzo u sobu jer će ga soba pojesti. Prikladna je to scena koja može poslužiti kao tematska podloga za ovu možda i najdinamičniju epizodu It Reaches Out u kojoj smo (nakon prošlotjednog preslagivanja i usporavanja) mogli posvjedočiti izuzetno napetoj i na neke trenutke stresnoj situaciji, koja je protiv volje naših heroja ubacila i njih i gledatelje u nešto što nitko nije očekivao (bar ne tako brzo). Sa skokom u nepoznato, napustili smo ne samo familijarno okruženje na koje smo se do sada već navikli, već i krenuli u istraživanje sasvim nove dimenzije protomolekule, koja bi mogla biti puno više nego što se čini.

Prsten razdora

Neočekivani udar Y Que u Prsten na kraju prošle epizode, poremetio je planove u zajedničkoj misiji nutarnjih planeta prema ovoj najnovijoj kreaciji protomolekule, te izazvao prve tenzije između Zemlje i Marsa na jednoj strani, i Pojasa na drugoj. To možemo vidjeti kroz nevjericu posade broda UNN Thomas Prince, ali i posade pojasanskog bojnog broda Behemoth (ex. Nauvoo). Kao što je očekivano, Zemlja krivi Pojas za neoprezni pokušaj prvog kontakta, i samo intervencijom smirene osobe poput Anne spriječene se daljnje tenzije. Dijelom je ljutnja opravdana budući da je pojasanska jurilica u samo nekoliko sekundi promijenila svrhu misije. Prsten više nije objekt koji se treba istražiti, sada je to objekt (biće?) koje aktivno reagira na podražaje. Ni na Behemothu ne vlada mirna atmosfera. Ni Drummer ni Naomi ne mogu vjerovati što se dogodilo, i nisu sigurni je li Y Que djelovao samostalno, ili pod zapovjedima Dawesovog SVP-a, a konfuziji pridonosi prvi časnik Ashford, koji zagovara ubrzanje prema Prstenu. Kako Ashford govori, iskorištavanje ove prilike moglo bi ojačati položaj Pojasa u zajedničkoj misiji i dati vrijednu prednost. Srećom, hladne glave prevladavaju na oba broda, te Behemoth nastavlja planirano usporavanje prema Prstenu, ne mijenjajući brzinu.

The Expanse

Ovo nisu jedni brodovi koji su iznenađeni najnovijim slijedom događaja. Na Rocinante, koji se također približava Prstenu, Holden i dalje pokušava shvatiti što mu se upravo dogodilo. Je li ukazanje Millera, tj. Istražitelja, samo halucinacija, ili nuspojava moguće zaraze protomolekulom; ili nešto posve drukčije. Holdenova paranoja je i središnji dio epizode, koji samo pridonosi osjećaju nastajećeg kaosa. Jer poput Holdena i gledatelji teško mogu kontrolirati tijek događaja, pa neće biti spremni za cliffhanger na samom kraju. Iako pokušava sakriti od ostatka posade (koji su već zaokupljeni događajima oko Prstena), njegovo iskustvo s Istražiteljem, ne treba dugo da Amos shvati da s kapetanom nešto nije u redu. Iako Amos pristupa ovom otkriću njegovom klasičnom reakcijom (to nije njegov problem), možemo vidjeti da je glavni inženjer ipak zabrinut za kapetana, budući da ubrzo dijeli svoju brigu u tajnom razgovoru s Alexom. Roci je u ovom trenu napučeno i malo mjesto, te ne treba dugo da za kapetanov problem saznaju i kamerman (koji ne pokušava biti manje sumnjiv), ali i Monica, kojoj Holden u neočekivanom trenutku slabosti, sam razotrkiva svoju situaciju.

The Expanse

Ovome valja pridodati i događaje na još jednom brodu u ekspediciji, UNN Seung Un, gdje se trenutno najmisteriozniji lik, i ogromna mrziteljica Holdena, Melba, suočava s posljedicama svog hladnokrvnog akta, ubojstvom svog suradnika. Melba je do sada prikazana samo u par scena, ali već sada je jedan od najzanimljivijih likova, budući da se čini da je nakon počinjenih dijela proganja osjećaj krivnje. Njen lik je (gledateljima) potpuna enigma i biti će zanimljivo promatrati njeno ponašanje na Thomasu Princeu, brodu na koji se premjestila nakon sabotaže Seung Una kao i interakciju između Melbe i Anne. Konstantnom osjećaju nelagode pridonosi i otkriće da je Melba u dosluhu s kamermanom na Roci, što njegovu zamjenu data pločice čini zabrinjavajućim trenutkom.

Usporavanje

Ne treba dugo da se naš osjećaj nelagode i ostvari, i to na najgori mogući način. Dok Holden pokušava shvatiti što mu se zapravo događa, a Zemlja, Mars i Pojas pokušavaju pripremiti na kontakt s Prstenom, Seung Un nestaje u eksploziji, potvrđujući da je Melba lik kojeg se treba paziti. Da stvar bude gora, slijedi pripremljena video poruka (sada znamo što je bila svrha zamjenjene pločice) u kojoj krivnju za teroristički napad preuzima nitko drugi nego Holden, koji upliće i Pojas. Iako gledatelji znaju da Holden nije krivac (možda se čudno ponaša, ali ne da uništi brod), to uvjerenje ne dijele drugi likovi. Zapovjedništvo Behemotha je u kaosu, budući da ih eksplozija UNN-ovog broda smješta pod ogromno povećalo, te imaju samo sekunde da reagiraju. Ni na Roci situacija nije puno bolja, jer recentni trenuci Holdenovog „ludila“ nisu pomogli ostatku posade da isključe kapetana kao mogućeg krivca. A još manje pomaže Holdenov na prvi pogled suludi bijeg u airlock, gdje se planira suočiti s Istražiteljem. Doslovno minute su u pitanju prije nego što Behemoth, na ogromno negodovanje Naomi, izbriše Roci s radara i iz postojanja.

The Expanse

I onda, u zadnjim trenucima pred katastrofu, Holden konačno dobiva od kriptičnog istražitelja odgovor koji je tražio. Naime pojava Istražitelja podudara se s udarom pojasanske jurilice u polje Prstena, i postaje jasno da mu Istražitelj daje upute vezane za (sigurni) prelazak na drugu stranu. Jedini način da se sigurno uđe u Prsten je usporiti tijekom prelaska. Vremena za uvjeriti posadu o ovom na prvi pogled (ali i na drugi i treći) veoma riskantnom potezu nema previše, i tu dolazi do izražaja kompletan razvoj odnosa među posadom. U ovom trenu, iako se upitno ponaša, Holden je njihov kapetan, te i Amos i Alex odobravaju plan. Novinarska ekipa se s ovakvom odlukom, očigledno ne slaže, no nije da imaju izbora.

S druge strane, ovo je jedina opcija koja nudi nadu za preživljavanje, te u izuzetno efektnoj sceni, Roci prelazi na drugu stranu. Epizoda završava u drugačijem okruženju, i tematski i lokacijski od ostatka epizode. Nakon high-speed kaosa i bijega pred projektilom, Holden se budi, te shvaća da je Roci na samo na drugoj strani, već i da na ovoj strani djeluju drugačiji zakoni fizike. Sve oko njega (pa i projektil na repu Roci) je usporeno!

I tako završava ova izuzetno dinamična epizoda; mirnom i usporenom scenom, koja nam daje naznake što nas očekuje. Protomolekula je nakon prijetnje uništenjem čovječanstva, počela pokazivati svoje pravo lice. Štoviše čak je ponudila pomoć. Mada, pitanje je koja je svrha te „pomoći“. Holden i Roci još su jednom najtraženiji brod u Sustavu, i još jednom su (ne svojom voljom) postali ključan element u sastavljanju slagalice. Njihova potjera ostala je na drugoj strani, ali pitanje je koliko zadugo. A još je veće pitanje, što ih čeka na drugoj strani misterioznog Prstena?

Dodatne opservacije:

  • U sklopu misije nalaze se i vjerski poglavari raznih religija. To nam je omogućilo prve filozofske rasprave o protomolekuli, kao i problematici više sile. Bilo je zanimljivo vidjeti ovakvu perspektivu, iako je možda prekratko trajalo. Ali nešto nam kaže da diskusija nije završila.
  • Još jedan kratak i zanimljiv trenutak bila je zdravica vodstva na Behemothu. Također, bio je to odličan trenutak za uvid u mentalitet pojasanaca, koji je i dalje baziran na nepovjerenju prema nutarnjim planetima. Kao što se ubrzo ispostavilo, bili su u pravu.
  • Scena u kojoj je Melba sakrila tijelo svoga bivšeg suradnika bila je možda i previše brutalna, ali dala nam je bolji pogled u njene nadljudske sposobnosti nakon konzumacije određenog preparata. Jedino što mi je problem je možda prelagano čišćenje krvi. Nisam siguran da to u stvarnosti ide na taj način.

The Expanse

 • Videoporuka u kojoj Holden preuzima krivnju za uništenje UNN-ovog Seung Una, te reakcija samog Holdena na tu poruku, odličan je moment. Holdenov šok dok se cijeli svijet urušava pred njegovim očima, te nemogućnost da izravno djeluje na događaje koji se ubrzano odvijaju, odlično su odigrani. Pohvale Stevenu Straitu.
 • Uništenje UNN-ovog broda je kao što znamo djelo Melbe. No ostaje pitanje, koji je cilj te sabotaže, i zašto Melba toliko mrzi Holdena. Kao i koja je uloga SVP-a u svemu ovome. Čitatelji već znaju odgovore, tako da molim bez spoilera.
 • Behemoth je još jednom zakazao. Kao Nauvoo nije postao generacijski brod, a kao Behemoth, i najmoćniji bojni brod u Sustavu, zakazao je nakon ispaljivanja jednog projektila.
 • The Expanse i dalje zadivljuje brigom prema detaljima. Da li su to tehnički podaci u snimci kamere drona, ili SVP grafit na oltaru, a sada zapovjednom mostu Behemotha, ovo je vjerojatno najbolji worldbuilding ikada viđen na TV-u.
 • Još jednom moramo izraziti divljenje pristupom znanosti u showu. Dok druge serije naglo zaustave brod, u seriji The Expanse se konstantno naglašava potreba za kontroliranim usporavanjem prije dolaska na lokaciju. U suprotnom, brod bi ili velikom brzinom prošao pored, ili se zabio u svoj cilj.
 • „If you go into a room too fast, kid, the room will eat you“. Ova scena, od glume odličnog Thomasa Janea, do osvjetljenja, kuta kamere, bila je prefekcija. I zapamtite ovu izjavu. Budući da će biti ključna u idućoj epizodi.
 • Sjećate se onog bloba protomolekule na Roci. E pa nakon pojave Istražitelja, sada znamo što je bila svrha.

Check Also

The Last of Us: radost, tuga i strava u zombificiranom svijetu

Ne volim horore o zombijima. Kao čudovišta, zombiji su mi dosadni – masa trulog mesa …

The Mandalorian #19: Andor lite

Ne bi me čudilo da je nakon projekcije dovršenih epizoda izvrsnog „Andora“, showrunner The Mandaloriana …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics