Zapisi iz Prostranstva 3.0 #7: Promjena brzine

I došli smo do tog dijela sezone. Kao što znate, The Expanse je poseban po tome što sredinom skoro svake sezone (pa tako i ove) dolazi do prelaska u novu knjigu. S time dolazi i promjena tempa i dinamike, pa i tematike. Tako je i ovotjedna epizoda, prigodno nazvana Delta-V, otvorila prvo poglavlje knjige „Abaddon’s Gate“, promjenila brzinu, te nakon frenetične akcije iz prošlotjedne epizode, usporila, oprostila se sa starim likovima i lokacijama, i upoznala nas s novima, za koje ne sumnjamo da će biti veoma zanimljivi. No ovotjedna epizoda bila je i više od toga. Jer nakon što smo zaključili priču koja je započela eksplozijom Canterburryja, pojava Prstena svojevrsan je soft reboot, budući da je protomolekula sada aktivan element priče – razriješavanja najvećeg misterija koje je čovječanstvo imalo prilike vidjeti u svojoj povijesti.

187 dana poslije

Da je ovo svojevrsni soft reboot možemo vidjeti od samog početka epizode. Na pojasničkoj svemirskoj jurilici Y Que, (koja nas podsjeća na slingshot manevre još iz prve sezone), susrećemo mladog Pojasnika Nea (aka „Supa Star“). Ova scena je kratka, ali efektna, i daje nam neke od svakako zapanjujućih vizualnih efekata kojih se ne bi posramio ni hollywoodski blockbuster, a o muzici da ni ne pričamo. Također, scena na jurilici upoznaje nas i s najnovijom situacijom u Sunčevu sustavu, budući da su Neove eskapade zasjenjene drugim događajima koje imamo prilike vidjeti na brodskom video feedu. I upravo će ti događaji, i želja mladoga Nea da zadivi svoju Evitu, pokrenuti nešto što nitko nije mogao zamisliti.

Epizoda započinje vremenskim skokom, i to popriličnim, ako uzmemo u obzir skoro pa miniciuoznu pažnju protoku vremena kojeg smo do sada imali prilike vidjeti u seriji. Većina epizode odvija se 187 dana nakon izlaska protostrukture iz oblaka Venere. Nekima će možda ovakva promjena smetati, budući da smo propustili dosta toga, ali uzevši u obzir format sezone, te ono što slijedi, ovakva odluka bila je opravdana. U svakom slučaju dobili smo kratak rezime: vodstvo UN-a preuzela je Avasarala, mir se vratio među nutarnje planete, a i Pojas (nesumnjivo zbog uloge Freda Johnsona u obračunu s odmetnutim hibridima) je konačno dobio veću ulogu u Sunčevu sustavu. I to u pravo vrijeme, budući da se Protostruktura nalazi u orbiti Urana, i budući da više nije protostruktura nego Protoprsten. Orbita Urana sada je najvažnije mjesto u Sustavu, gdje su se zaputile udružene flote Marsa, Zemlje, ali i Pojasa. UNN Thomas Prince, zapovjedni brod zemaljskog kontingenta najnoviji je dom pastorice Anne, koja bi nam trebala pružiti religijsku perspektivu na protomolekulu i vanzemaljski život.

The Expanse

No svakako najzanimljiviji novi element u odnosu sila su upravo Pojasnici. Sjećate li se broda Nauvoo, koji je trebao povesti Mormone na put prema zvijezdama? Nauvoo je sada Behemoth, i ova svemirska katedrala sada je mjesto kontroliranog kaosa pod kontrolom Pojasa. Tu je i Drummer, koja je zamijenila hidriranje pivima, kapetanskom stolicom. Drummer je žena od malo riječi i više dijela, što možemo vidjeti u načinu obračunavanja s dilerima na brodu. No njen autoritet mogao bi ugroziti novopristigli prvi časnik, Klaes Ashford, koji iako djeluje prijateljski, nije osoba kojem bi Drummer trebala okrenuti leđa. Pogotovo jer, kao što smo imali priliku nakratko vidjeti, Ashford je dio SVP-a, terorističke organizacije koja se sada pokušava legitimizirati. Prisjetimo se, vođa SVP-a je Anderson Dawes, koji je organizirao neupješan pokušaj preuzimanja baze Tycho, u kojem je umalo nastradala Drummer. Sve ovo, definitivno će podići tenzija na već kaotičnom Behemothu. Srećom, tu je i glavna inženjerka Behemotha – ni više ni manje nego Naomi – koja je barem na neko vrijeme napustila Rocinante da obavi patriotsku dužnost i pokaže nutarnjim planetima da je Pojas spreman ući u njihov klub kao ravnopravni član. Upravo bi se Naomi mogla pokazati kao važan čimbenik ravnoteže u ovom neobičnom društvu. Što nas dovodi do…

Policajac s Ceresa

Na putu prema Prstenu je i Roci (naravno), ali ne kao jedan od najtraženijih brodova u Sustavu. Holden i ekipa i dalje su u vlasništvu nekadašnje marsijanske krstarice, koja je nakon incidenta na Io, i eliminacije hibrida, u drugačijoj postavi. Osim Naomi, brod je napustila i Bobbie, koja se (kako možemo vidjeti u kratkom ali emocionalnom video razgovoru s Alexom) vratila među marsijanske marince. Na brodu više nije ni Prax, što je očito pogodilo Amosa. No da na Roci ne bude dosadno, pobrinuli su se novi „članovi posade“: novinarka Monica i njen kamerman. Snimanje reportaže ne prolazi bez problema, budući da Monica svojim neortodoksnim pristupom unosi nemale tenzije među posadu. No, nemir je čini se mala cijena, budući da reportaža plaća za naknadu štete Marsu, koji je odlučio odustati od zahtjeva za povratkom krstarice. Monica je interesantan lik, iako bi definitivno profitirala diplomatskijim pristupom. No prava enigma je njen kamerman, čiji nezdravi fokus na komandne panele na brodu, unosi onaj osjećaj nelagode među gledatelje, jer izgleda da se pod krinkom reportaže događa nešto opasnije.

The Expanse

Da li je to vezano za još jednu pridošlicu u epizodi, u ovom trenutku ne možemo reći. No, Melba, koju upoznajemo kao inženjerku na jednom od brodova u floti, od samog početka izgleda kao osoba na koju je potrebno obratiti dodatnu pažnju. Ne samo da mrzi Holdena, i ne slaže se sa sudbinom Julesa Pierre Maoa. Njen pokušaj sabotaže, te hladnokrvna eliminacija suradnika na veoma brutalan način čine je najopasnijim i najnestabilnijim elementom u floti. A da stvar bude još kompleksnija pobrinuo se nesretni Neo, kojega još jednom srećemo na samom kraju epizode, prije nego što se doslovno zabije u energetsko polje unutar Prstena, dokazujujući da će čak i nakon otkrića visokotehnološkog vanzemaljskog oblika života i dalje biti idiota.

The Expanse

No najvažniji događaj dešava se na samom kraju, gdje se Holdenu obraća ni više ni manje nego Miller. Detektiv koji se hrabro i plemenito žrtvovao na Erosu se vratio. Da li je to Holdenova halucinacija, pokušaj protomolekule da komunicira s čovječanstvom ili nešto drugo, još trebamo vidjeti, ali nesumnjivo, Millerova pojava – tj. pojava istražitelja (kako se Miller sad definira), upućuju da nas u narednim epizodama (a nadamo se i sezonama, ako Amazon konačno preuzme seriju) očekuje nešto posebno.

The Expanse

Dodatne opservacije:

  • Avasarala je ponovno u poziciji moći, što potvrđuje njen stav i regalije. Čini se da se priča odmiče od Zemlje, ali nadamo se da ćemo Avasaralu ipak viđati.
  • Avasaralin nagli uspon znači da se Sorrento-Gillis ipak povukao. Šteta što to nismo imali prilike vidjeti, ali sada barem Anna može odahnuti, budući da je dobila bar malo satisfakcije za ono u što ju je nekadašnji generalni sekretar stavio.
  • U odbijanju nemoralnih ponuda i Monice i kamermana, Amos je još jednom pokazao da je jedan od najkul likova.
  • Također, dobili smo naznake njegove problematične prošlosti. Jako problematične. Nadamo se da ćemo vidjeti više kako epizode (i sezone) budu odmicale.
  • Imali smo priliku opet vidjeti i Dioga. Od kradljivca vode na Ceresu, i Millerovog sljedbenika, pa sve do terorista, Diogo je dogurao do više pozicije u SVP-u. Biti će zanimljivo vidjeti kako će on doprinijeti dinamici na Behemothu.
  • Prije splasha, Y Que je dobio upozorenje s MCRN-ovog Hamurabija da ne prilazi brodu. Hamurabi je dakle izbjegao napad hibrida u orbiti Io. Moguće je da ćemo kapetanicu Sandrine Karino vidjeti opet.
  • I dalje, ne možemo ne pohvaliti vizualne efekte u epizodi – od Saturnovih prstenova, do flote okupljene pred Prstenom, pa do samog udara u vrata, The Expanse nastavlja iznenađivati kvalitetom efekata.
  • Nadamo se da ćemo imati priliku vidjeti cijelu verziju pojasničke izvedbe Deep Purple klasika.

I za kraj da napomenem. Suprotno nekim od clickbait naslova, Amazon još nije preuzeo The Expanse. Pregovori su dalje u tijeku, i nadamo se da će uskoro biti završeni. Jer bila bi prava šteta da se serija prekine, pogotovo u ovom trenu kad nas najbolje tek očekuje.

Osvrt na prošlu epizodu možete potražiti na linku.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

One comment

  1. Sve zanimljivije i sve bolje i bolje. Hvala za osvrte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics