Zapisi iz Prostranstva 3.0 #4: Zagrijavanje

Ovotjedna epizoda The Expanse, prigodno nazvana Reload, bila je upravo to, zagrijavanje naših heroja pred bitke koje slijede. Bilo je tu nekoliko akcijskih trenutaka, ali generalno bila je to mirna i zaokružena epizoda. Još važnije bila je to epizoda koja je poduzela prve korake u spajanju ne samo razdvojene posade na Rociju, već i povezivanju Roci, Zemlje i Marsa, i pripremu za monumentalne događaje koje slijede. Jer protomolekula je upravo odigrala novu, ne baš oku ugodnu kartu.

Puna kuća

Već smo više puta napomenuli detalje koji „The Expanse“ izdvajaju iz mora ostalih serija (kako SF tako i fantasy), pa ni ovaj put nećemo raditi iznimku. Jer većinu ove epizode Roci i njegova posada provode u tranzitu. No tranzit nije niti naporan niti dosadan. Zapravo, logičan je. Prisjetimo se, Roci je tijekom bitke s UNN brodom ostao bez većine municije. Budući da ja na putu prema Io, gdje ga očekuje potencijalan problem, pogotovo s Agathom koja juri punim burnom, a tome valja pridodati i hibride; Holden je pametno odlučio skrenuti s putanje i zaputiti se u obližnje, relativno svježe groblje brodova, da nadopuni municiju i gorivo. No, ono što nije očekivao da je troje časnika na nesretnom marsijanskom gunshipu preživjelo i tako se Roci našao s nekoliko putnika/zatvorenika viška.

The Expanse

Što dovodi do zanimljivih scena, jer prvobitni šok Marsijanaca nakon što su ugledali prepoznatljive insignije MCRN Tachi, ubrzo prerasta u bijes kada shvate da to nije njihov Tachi, te da ih je spasio ni više ni manje nego Holden. Naravno, Holden ih ostavlja s Alexom, koji se kao pravi patriot iskreno veseli pojavi svojih sunarodnjaka (suplanetaraca?). No ta idila ne traje dugo, jer bijesni Marsijanci napadnu jadnog Alexa optužujući ga kao izdajnika, i pokušaju preuzeti brod, uzevši Naomi kao taoca. Ovo su sve tropovi, i lagali bi da kažemo da nismo očekivali ovakav slijed događaja. Ali unatoč svemu, sve skupa odlično funkcionira. Jer to su sve bile logične akcije. U prošlim epizodama (i sezonama), više puta smo mogli vidjeti da je Alex stvarno patriot, mogli smo vidjeti da je Naomi lojalna Pojasu, ali da je istovremeno dio posade Roci, i mogli smo vidjeti da je Holden, iako možda ne najbolji kapetan ipak sposoban da bude lider, i to lider dobrog srca. No pravi pièce de résistance bila je Bobbie, nekadašnji marsijanski zealot, a sada puno uravnoteženija osoba, te je upravo ona (a ne Holden) bila ta koja je razoružala Marsijance. A još bolja subverzija tropa bio je dolazak Amosa na samom kraju koji se poput gledatelja zapitao, kako je ovo propustio?

The Expanse

Možda je i ovakvo rješenje situacije najveća subverzija. Većina serija eliminirala bi ovaj ratoborni trio, no „The Expanse“ nije kao većina. Marsijanski zastavnici nikad nisu bili pravi neprijatelji za posadu Roci. Oni su bili samo uplašeni mladi vojnici koji su pokušali održati svoju lojalnost u užasu rata. I iako su se neki ponadali da bi Marsijanci mogli biti pojačanje našim herojima na misiji na Io, ovi veliki patrioti dobili su priliku da se vrate na svoje bojište. Ironično, povratak na ratno polje marsijanskih vojnika, dao je priliku Avasarali da pošalju vrijedne podatke o Errinwrightovoj izdaji admiralu Southeru, njezinom jedinom savezniku, u pokušaju da spriječi rat. No je li on njezin jedini saveznik? Jer usporedno s tom porukom, Avasarala je uspjela nagovoriti Holdena da odobri slanje druge, još i važnije poruke Anni, možda jedinoj osobi na Zemlji koja ne želi rat.

Izvrnuti svijet

Ta je poruka ono što Anni treba u ovom trenutku. Jer na Zemlji, nakon izdaje jednog od rijetkih političara u koje je još vjerovala, razočarana Anna planira povratak kući. U prošlom sam osvrtu pitao kome trebaju alieni, kada imamo ljude kao najveća čudovišta. Jer govor u UN-u je bio spektakularan, i krenuo je pravim putem. No kako smo mogli vidjeti na Anninom užasnutom licu, kao i na Errinwrightovom zlosutnom osmjehu, nije trebalo dugo se pretvori u nešto drugo. Govor koji je trebao biti o postizanju mira, pogotovo nakon nuklearne katastrofe u Amazoni, i o ujedinjavanju ljudske vrste; pretvorio se u huškački govor, gdje je mir moguć samo ako se čovječanstvo ujedini pod zastavom UN-a. Ako je i bilo dvojbe, i Anna i gledatelji dobili su potvrdu da je Sorrento-Gillis sada pod totalnom kontrolom prepredenog Errinwrighta. Mir se pretvorio u rat, i Anna se već po drugi put našla u izvrnutom svijetu, ironično upravo njenom zaslugom.

The Expanse

Bilo je potresno gledati njeno razočaranje i tugu, skoro pa histeriju, dok je pokušala shvatiti što je zapravo pošlo krivu, kako je Sorrento-Gillis postao čudovište. No čini se da će barem još neko vrijeme, Anna provesti u tom izvrnutom svijetu. Jer taman kad je bila na vratima, dobila je poruku od Avasarale sa svim inkriminirajućim podacima o Errinwrigthovom masterplanu. A ako smo nešto saznali o ovom liku, je da Anna ima savjest, i sigurni smo da neće mirno sjediti dok Errinwright raspiruje plamen totalnog rata.

U međuvremenu, milijunima kilometara od Zemlje, opasnost da se ne samo svijet, već i svemir za čovječanstvo nepovratno preokrene, povećala se, jer kako su Strickland, Mao i mala Mei (kojoj će vjerojatno ostati traume) otkrili, proto-Katoa je kroz slagalicu strave pokazao da možda postoji način za komunikacijom s onim što je na Veneri.

Iako je ova epizoda provela većinu vremena na malom broju limitiranih lokacija, bila je to epizoda koja je poduzela prve korake u razriješavanju situacija preostalih još od finala. To vrijedi pogotovo za smanjivanje tenzija među posadom Roci, kao i njenim putnicima. Holden je imao prvi normalan, premda kratak dijalog s Naomi, Bobbie je shvatila da posada Roci nije tako loša kako je mislila, iako i dalje nije fan pojasanske kuhinje. Čak je i Avasarala uspjela nagovoriti Holdena da pošalje poruku. Ovo smanjivanje tenzija, i obnavljanje povjerenja stiglo je u pravi čas, sudeći po razvoju događaja na Zemlji, ali i onome što bi ih moglo čekati na Io.

Dodatne opservacije:

    • Drummer je stigla do Nauvoo, u kratkoj ali izuzetno spektakularnoj sceni, s izvrsnim CGI-em. Također, scene unutar broda, s freskama, su bile surealne. Biti će zanimljivo vidjeti gdje će Nauvoo na kraju završiti.

The Expanse

  • Nažalost i dalje smo zakinuti za masivne svemirske bitke. Vidi se da serijal nema toliki budget, ali to nadoknađuje odličnim narativom, kao tijekom talačke scene, gdje smo dobili barem dašak ratne atmosfere.
  • Ne znam jeste li primjetili, ali Avasarala je ovu epizodu obukla pilotsko odjelo s Razorbacka, s emblemom Mao-Kwikowski – „the skin of my enemy“.
  • Prax nije napravio puno u ovoj epizodi, ali imao je snažni trenutak, kada je nonšalantno odgurnuo mrtvog Marsijanca da uzme kutiju s municijom. Čini se da je očaj za Praxa dostignuo novi nivo.
  • Možda smo prerano bili dali priliku Maou za iskupljenje. S jedne strane moguće je da je nakon što je vidio Mei i ostalu djecu, te posljedice projekta Caliban, Mao htio ugasiti projekt. Ali nakon što je vidio Proto-Katou kako komunicira s Venerom, vratio se onaj stari hladni financijer i znanstvenik. Izgleda da Mei i ostali neće ići nikamo.
  • Marsijanski brod koji su Holden i ekipa spasili zove se Kittur Chenamma, nazvan po indijskom heroju i borcu u neuspjeloj revoluciji protiv Britanske Istočnoindijske kompanije u ranom 19. stoljeću. Mars čini se igra ulogu borca protiv kolonijalnog UN-a, ma kako to čudno nekima zvučalo.

Osvrt na prošlu epizodu možete potražiti na linku.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics