Zapisi iz Prostranstva #2: Zatišje pred bitku

 

13022017_the_expanse_post_1

Prošla epizoda završila je doslovnim bangom – metkom kojim je Miller skratio život beskrupuloznom znanstveniku Dresdenu. Treća epizoda – „Static“ – započela je nešto drugačijim bangom, uništenjem marsijanskog mjeseca Deimosa. Kao i Millerov metak, rakete UN-a koje su uništile Deimos mogle bi rezultirati kaosom koji će biti nemoguće zaustaviti.

No to se, bar za sad, nije dogodilo. Nakon akcije prošlog tjedna, „Static“ je mirnija, build-up epizoda. Simbolično je se najbolje može prikazati kroz Roci, koji se nakon okršaja sa stealth brodom, nalazi na prijeko potrebnom remontu na postaji Tycho. Kao i Roci, i naši likovi pokušavaju iskoristiti ovo zatišje pred bitku za oporavak, svatko na svoj način (pa i protomolekula).

Jedan od (nevoljkih) krvnika Deimosa, Chrisjen Avasarala, s pravom se brine kako će Mars odgovoriti na najnoviju provokaciju. No iako je njen strah od marsijanskih marinaca opravdan, pravi neprijatelji nalaze se među vlastitim redovima. Upravo je Avasaralin „saveznik“, podtajnik Errinwright taj koji zagovara preemptivni napad, dok je marsijanska flota još daleko od Zemlje. Jer dok Avasarala pokušava očajnički spriječiti rat, Errinwrightu čini se kaos odgovara. „Earth must come first“. Kao i u stvarnosti, parole patriotizma skrivaju prljavi posao (u ovom slučaju protomolekulu) od kojega će profitirati malobrojni, a stradati mnogi.

Dok se njeni saveznici spremaju za rat, Avasarala je uspjela uspostaviti kontakt s Fredom Johnsonom, koji joj je dao vitalne informacije potrebne da spriječi izbijanje sukoba. Info uključuje onesposobljeni stealth brod i sad već uništenu stanicu Phoebe, kao i toliko željeno ime glavnog osumnjičenog – Protogen korporacija. No, kao što ju je njen špijun upozorio, Avasarala se igra vatrom, a plamenovi su joj sve bliže, jer ako Errinwright sazna za njen kontakt s OPA, i ako je optuže za izdaju, ništa neće moći spriječiti rat. Njen odgovor je očekivan: „Earth must come first“. No, ovaj put to nije parola za opravdanje sebičnih ciljeva, već izjava žene kojoj je Zemlja uistinu na prvom mjestu.

Srećom, Avasarala nije jedina kojoj je dobrobit njenog planeta najvažnija. Gubitak Deimosa izazvao je među marsijanskim marincima ne samo želju za osvetom, već i tenzije u vlastitim redovima. U takvoj otrovnoj atmosferi, zbog krivoga se porijekla lako može postati neprijatelj (što se i dogodilo članu tima koji je tek imigrirao sa Zemlje). Bobbie i njen tim spremni su uzvratiti Zemljanima istom mjerom, ali Mars nije spreman za rat. Umjesto da budu poslani na front, trigger-happy marinci su poslani na Ganimed, da čuvaju svemirske farme od mogućeg napada.

Tenzije rastu i u Pojasu. Dresdenova smrt poremetila je odnose između Millera i Holdena. Istina, Miller je svojim postupkom znatno otežao zaustavljanje protomolekule. No njegov je čin teško osuditi, ako se uzme u obzir da je on obični čovjek, koji je zbog protomolekule izgubio možda jedinu stvar u životu koja mu je vrijedila. S druge strane, izgleda da Millerov akt nije bio toliko nepromišljen. Kako je objasnio Jonhsonu, Dresdena je trebalo eliminirati ne zbog toga jer je ono što je znanstvenik govorio bilo suludo, već zato jer je imalo smisla. Moglo bi se pokazati da je Miller eliminacijom Dresdena svima učinio veliku uslugu.

No čini se da nisu svi ljuti na Millera. Njegov akt je naišao na odobravanje kod suboraca s Thotha, pogotovo Dioga, dijelom zato jer su žrtve Dresdenovih monstruoznih eksperimenata bili pojasanci. Zanimljivo je vidjeti Millerovu trasnformaciju od kolaboratora omraženog među pojasancima u njihovog heroja. Također na njegovoj su strani i neki članovi posade s Rocija, Naomi koja je također pojasanac (i koja je zbog toga zahladila odnose s Holdenom), ali i Amos, koji se osobno divi Millerovoj hrabrosti, ali ne želi  preispitivati kapetanovu odluku. Čak i Johnson misli da je Miller bio u pravu, iako ga želi poslati što dalje od Tycho stanice. Jer iako je Miller možda donio ispravnu odluku, on je nestabilan element i važno ga je što prije ukloniti. U ovom trenu svaka bi serija kupila Milleru jednosmjernu kartu i uputila ga na najbliži brod. I doista, „Static“ nas je nakratko pokušao zavarati idejom da će Miller uskočiti na mormonski generacijski brod i napustiti Sunčev sustav. No ovo nije bilo koja serija, ovo je Expanse, koji se odlikuje kompleksnim likovima i još kompleksnijim situacijama. Miller je survivor, i iako je ovo za njega zastoj, on ne posustaje od svoje misije. Dijelom zato jer i dalje ima halucinacije, dijelom jer s Erosa nastavljaju dolaziti čudni zvukovi, a djelom zbog toga što je Miller pragmatični radoholičar i važno mu je biti koristan. On je detektiv, problem-solver i jedina osoba koja zna što napraviti s Erosom. Na veliko razočaranje Mormona, Nauvoo će ubrzo vjerojatno krenuti na svoje dugoočekivano putovanje ali u drugom smjeru.

13022017_the_expanse_post_2

Dok je Miller preispitivao svoju ulogu, Holden je pokušao riješiti misterij protomolekule. Dresdenova eliminacija zakomplicirala je situaciju, ali Johnsonov tim na Thothu je uspio zarobiti jednog od znanstvenika ključnih za projekt. No čini se da su svi znanstvenici koji su radili na protomolekuli sociopati, i dr. Cortez nije iznimka. Je li baš tako jednostavno? Cortez je istina sociopat, ali ne svojom voljom. Počeo je kao normalan čovjek, koji se sa plemenitim ciljem (da spasi bolesnu majku) pridružio znanstvenom timu. No, Protogen mu je obrisao osjećaj za empatiju, napraviši od njega robota, efikasnog i matematički preciznog, čovjeka robota posvećenog samo jednom cilju, otkriću misterija protomolekule. Još jednom Expanse je pokazao svoju posebnost, dajući onima koji su naizgled negativci nijansu sive. Znanstvenici na Thothu nisu bili čudovišta spremni žrtvovati moral u ime znanosti, oni su žrtve koje je Protogen manipulirao, baš kao i nesretnike s Erosa.

Ali koliko god on imao sivila, kako sad tog čovjeka robota natjerati da podijeli tu krucijalnu informaciju? Još jednom Expanse prkosi stereotipima. Upravo je Amos, koji je do sada bio jedan od najnestabilnijih likova, našao rješenje. Kako je Amos objasnio Holdenu, Cortez je poput pedofila, i umjesto prisile, da progovori potrebno je iskoristiti njegovu opsesiju protomolekulom i podijeliti s njim informacije s Erosa. Amosov plan je upalio i saznali smo da se protomolekula hrani na biomasi, i da je populacija Erosa žrtvovana da omogući protomolekuli da se razvije i sagradi što želi sagraditi. Muzika koja dolazi s Erosa zapravo je jezik, komunikacija između onoga što se razvija na tom asteroidu osuđenom na propast. A poruka koju to nešto šalje je zabrinjavajuća, jer to nešto kako je Cortez objasnio, je počelo s odbrojavanjem. Iako još ne zna Millerov plan, Holden je došao do istog zaključka. Da se spriječi daljnji razvoj protomolekule Eros se mora uništiti. A da se tako nešto postigne svi će likovi morati  prijeći preko svojih razlika, i ponovno se ujediniti, a vježbe koje Alex provodi na simulatoru, iako frustrirajuće, biti će im uskoro prijeko potrebne.

13022017_the_expanse_post_3

Dodatne opservacije

  • „They ruined our goddamn sky.“ Nakon usporavanja teraformiranja, Zemlja je još jednom pokazala marsijancima da ih smatra taocima, i razumljivo je da su Bobbie i njen tim bijesni neaktivnošću marsijanskog vodstva. U takvom kontekstu, slanje elitnih marinaca na agrarni Ganimed je više preventivni akt Marsa da se zaštiti sam od sebe nego od Zemlje. No hoće li to biti dovoljno?
  • Sjetite se video feeda iz prošle epizode sa sastanka vijeća UN-a (također prikazanog u „last time on“ segmentu) – korporacija Protogen, koja stoji iza cijelog prljavog posla s protomolekulom je podružnica Mao-Kwikovski. Čini se da će se Jules-Pierre Mao (konačno) naći u problemima.
  • Saznali smo zašto su branitelji na postaji Thoth imali gel metke. Da spriječe znanstvenike sociopate da ubiju jedan drugog.
  • Amos zna začuđujuće mnogo o postupcima s pedofilima. Je li bio žrtva ili je samo svjedočio, ne znamo. Ali sigurno je da je imao teško djetinjstvo koje je od njega napravilo čovjeka kakav je sada.
  • Milleru se nastavlja priviđati Julie Mao. Je li moguće da je to posljedica nečega što je pokupio u sobi na Erosu? I kako će to u budućnosti utjecati na Millera?
  • Techno je čini se muzika koja neće umrijeti ni u 23. stoljeću. Svijet „Expanse“ je već okrutno mjesto. Techno ga ne čini boljim.
  • Johnsona je njegova podređena podsjetila da je njegov položaj u vodstvu OPA-e vrlo krhak. Čini se da Avasarala nije jedina koja se igra vatrom.
  • Scena u kojoj pastor pokazuje Milleru unutrašnjost generacijskog broda Nauvoo, i njena pastoralna ljepota, bila je vjerojatno najumirujuća, scena koja otkriva nadu u seriji, kao sušti kontrast okrutnoj realnosti svijeta koji prikazuje „Expanse“. I kao i većina stvari u tom svemiru neće dugo potrajati. Jadni mormoni.

Osvrt na premijerne epizode možete potražiti na linku.

Check Also

The Witcher: Netflix je dao zeleno svjetlo za 5. sezonu

Ne znamo koliko vam je to uzbudljiva vijest, s obzirom da već od četvrte sezone …

Mars Express: otkrijte francuski animirani SF noir

Predstavljamo vam još jedan animirani žanrovski film iz rubrike ‘prošlo nam je ispod radara, ali …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics