Zapisi iz prostranstva 3.0 #2: Potjera

Nakon premijere treće sezone odlične SF poslastice The Expanse, u kojoj smo imali priliku vidjeti nemir na Roci, napeti bijeg s luksuzne jahte u dubokom svemiru, i intrige na Zemlji, a sve u kontekstu totalnog rata koji je zahvatio Sunčev sustav, ovotjedna epizoda IFF, dala nam je još više prvoklasne akcije (s nekim zaista spektakularnim scenama), ali i razrješavanje nekih niti radnje koje smo naslijedili još od finala prošle sezone. Bila je ovo epizoda koja je dodatno povisila uloge, stavila mnoge od likova u izuzetno riskantne situacije, uvela nove, ali i konačno okupila neke od naših najomiljenijih likova na istom mjestu.

U lavljoj jazbini

The Expanse

Iako epizoda nije započela na Zemlji, važno je spomenuti najnoviju pridošlicu ekipi serije. U dosta neobičnoj sceni, dok pred sjedištem UN-a traju prosvjedi protiv rata s Marsom, pridružio nam se i najnoviji lik koji će nesumnjivo mnogima postati jedan od zanimljivijih u već raznovrsnoj paleti. AnnushkaAnna“ Volovodov (Elizabeth Mitchell), nije samo uvela novu dinamiku u odnose u zemaljskom centru moći. Ona je unijela i dobrodošlu dozu smirenosti i hladne glave, koja je tako prijeko potrebna u trenutnoj situaciji. To smo mogli vidjeti na samom početku, tijekom protesta ispred UN-a, ali i tijekom kasnije večere, tj. kriznog sastanka. Također, preko Anne dobili smo i prve naznake nove perspektive na pitanje rata, ali i protomolekule, i to kroz moralnu i vjersku dimenziju. Do sada se serija fokusirala većinom na pogled sa strane znanosti, ili politike. Preko Anne smo dobili priliku za uvid u drugu stranu, te obratiti više pozornosti na problem religije i vjere u znanstvenoj fantastici. No ona nije samo vođa vjerske zajednice, već i (bivša) politička aktivistica, a posebno je zanimljivom čini njena bliska povezanost za Generalnim tajnikom UN-a, i najmoćnijim čovjekom na Zemlji, Estebanom Sorrento-Gillisom. Najmoćnijeg političara na Zemlji imali smo prilike vidjeti u prijašnjim epizodama, ali tek preko Anne je predstavljen kao konkretniji lik, a ne samo pozadina. Naime, upravo je Volovodov odigrala ključnu ulogu u Estebanovoj političkoj kampanji, i kao što je Errinwright otkrio, moglo bi se dogoditi da se Anna pretvori u opasnog protivnika. I to baš u trenutku kada je plan s testiranjem protomolekule počeo davati rezultate.

The Expanse

Jer dok rat bjesni između Zemlje i Marsa, na Jupiterovom mjesecu Io vidimo našeg starog poznanika, doktora Stricklanda kako dočekuje najtraženijeg čovjeka u Sunčevu sustavu. Jules Pierre Mao, glavni financijer Sticklandovog projekta s protomolekulom došao je ugasiti istraživanje. Je li možda konačno našao savjest? No Strickland se unaprijed pripremio, te dočekuje Maoa s dokazom da su Protogenovi znanstvenici konačno uspjeli pronaći način kako kontrolirati molekulu. Rješenje je briljantno i zastrašujuće u isto vrijeme. Za kontrolu je potrebno stvoriti hibride, a to su mala djeca, i to upravo djeca s rijetkom bolešću koju mogu dobiti samo na Ganimedu. Umjesto da ugasi ovaj nehumani i izuzetno opasni projekt, Mao ga odlučuje ne samo poduprijeti već i ubrzati. Ne, nije našao savjest. Pitanje je koja će sada biti svrha hibrida? Hoće li ih Mao upotrijebiti da dobije imunitet od kaznenog progona? Da stabilizira situaciju na Veneri? Ili je posrijedi nešto puno mračnije? I je li mala Mei, kćerka botaničara Praxa, na putu da postane Maovo superoružje. Sudeći po efektima eksperimenta na njenom prijatelju, zlosutnom plavom sjaju, bilo bi bolje da Roci stigne što prije.

The Expanse

Brzi i žestoki u svemiru

No čini se da će mala Mei još neko vrijeme provesti u društvu doktora Stricklanda. Jer dok Esteban i Volovodov ugovaraju savez, Errinwrightu stiže poruka koju najmanje očekuje. Chrisjen Avasarala je izbjegla pokušaj eliminacije, i jurilica Razorback bježi od UN-ova broda. Scena potjere je izuzetno napeta, pogotovo jer Avasaralu, pripadnika zemaljske elite i stariju damu, koja se navikla putovati samo luksuznim brodovima smješta u izuzetno neugodnu i po život opasnu situaciju. Za razliku od marinke Bobbie koja se navikla na pritisak gravitacije, Avasarala teško podnosi posljedice ogromnog burna. Tome valja pridodati i stalno prisutnu opasnost UN-ovog broda, te rakete koje jure za Razorbackom, i imamo prvoklasnu scenu brzih i žestokih koja nas drži prikovanima za sjedala. Stvar još više komplicira nemogućnost slanja signala, tj. mogućnost slanja samo limitirane poruke na marsijanskom kanalu, koja u najboljem slučaju može završiti pritvorom za obje žene. U najgoroj, s Razorbackom raznesenim u komadiće.

The Expanse

No nada ipak postoji, iako dvije bjegunke toga nisu svjesne. Nakon meltdowna u prošloj epizodi, Holden je odlučio da Roci krene na Io i spasi malu Mei. Ali kako je Roci zapravo prenaminjenjena marsijanska krstarica, IFF signal (identify friend or foe) s Razorbacka je identificirao Tachi, te su Holden i ekipa saznali za prijetnju jurilici. No posada je i dalje razjedninjena. Kao marsijanac i bivši vojnik, Alex želi pomoći svojoj anonimnoj sunarodnjakinji, a pridružuje mu se i Naomi, budući da je Razorback dio slagalice koja je započela nakon eksplozije Canterburryja, i koja ih je i dovela do sadašnje situacije. No, po prvi puta (i to se događa), Holden je protiv ovog riskantnog plana. Holden je odlučio da pomogne Praxu, i ne želi odstupiti od tog plana. U tome mu se pridružuje i Amos, koji je i dalje razočaran Naominom izdajom. Dok se posada na Rociju ne može dogovoriti, promatramo kako se ubojite rakete velikom brzinom približavaju bespomoćnom Razorbacku.

The Expanse

I dok se pripremamo za neizbježni udar, u zadnji čas pojavljuje se konjica. Ni manje ni više nego Roci. Čini se da se upravo Prax, kojega progoni grižnja savjesti, založio za spas Razorbacka, te su se naši heroji pridružili potjeri. Uslijedile su spektakularne scene, i unutar Roci, i izvan broda, u kojemu je glavnu ulogu odigrala gravitacija. Dok se Roci natjerava s UN brodom, imali smo priliku gledati izuzetno napetu scenu s Praxom, Amosom, i popriličnom količinom alata, koji su zbog botaničareve pogreške postali sporedni glumci i potencijalne ubojice. Istovremeno, mogli smo vidjeti okršaj između Roci i UN broda, s nekim zaista odličnim vizualnim efektima. Naposljetku, genijalnim manevrom, Alex je uspio onesposobiti potjeru. Ali kako je Holden objasnio posadi, ovom intervencijom Roci se stavio pod povećalo i nesumnjivo postao meta i za Zemlju i za Mars.

The Expanse

Ono što nitko na Roci nije mogao očekivati je identitet jedne od bjegunaca, ni više ni manje nego jedne od najmoćnijih ljudi u Sunčevu sustavu – Avasarale – koja je na Roci nakon svih muka po gravitaciji stigla u nesvjesti. Znajući da je Holden nečasno otpušteni UN časnik, bilo je zabavno gledati njegov šok, kada je shvatio koga je spasio. S nekim od najzanimljivijih i najvažnijih likova konačno na jednom mjestu, iduća će epizoda nedvojbeno biti vrlo zanimljiva.

Dodatne opservacije:

  • Osim što je vođa vjerske zajednice, filantrop, i bivši politički aktivist, Anna Volovodov je čini se i odlični diplomat i PR. Budući da je za uslugu pisanja govora za obraćanje Generalnog tajnika UN-a uspjela ishoditi jednogodišnju financijsku pomoć za svoju bolnicu. Također, ona je i majka, i generalno, jako dobra osoba.
  • Zanimljivo je i vidjeti ovu jedinstvenu priliku u kojoj SF pokazuje religiju ne nužno kao nešto negativno. Kod većine žanra religija je ili eliminirana ili predstavljena u negativnom svjetlu. Ne i ovdje. Već smo imali priliku vidjeti Mormone koji su prikazani kao potencijalni međuzvjezdani putnici. A kao Metodist, i važan lik, i Anna bi trebala odigrati važnu ulogu u predstavljanju religijske perspektive u seriji.
  • Kao čitatelj, moram priznati da sam pomalo razočaran da Anna nema ruski naglasak. Također pomalo je razočaravajuće da Anna nije crvenokosa, budući da boja kose igra zabavnu ulogu u bližoj budućnosti.
  • „The Expanse“ je od samog početka pokazao da svemir nije ugodno mjesto. A da letenje pod burnom nije niti zabavno, niti ugodno, već doista bolno. Ali možda niti jedna epizoda to nije pokazala kao ova, gdje nam je bilo teško gledati muke koje je Avasarala, kao starija žena nenaviknuta na takve uvjete, trpila tijekom potjere.
  • Iako su upravo takve scene pružile nešto humora, u ovoj inače prilično ozbiljnoj epizodi. Pogotovo u trenutku kada je Avasarala odlučila poslušati savjet Bobbie, i (neuspješno) pokušala zviždati.
  • Gravitacija je definitivno odigrala glavnu ulogu u ovoj epizodi. Od scena s Avasaralom do alata u letu. „The Expanse“ pokazuje kako se ispravo koristi znanost u SF-u.
  • Vizualni efekti su inače jedna od najboljih karakteristika serije. Ali ova epizoda je imala posebno dobre efekte, i to u službi priče. Od Razorbacka koji se skrivao u polju krhotina nakon eksplozije luksuzne jahte, preko scene s ubojitim alatom, pa do spektakularnog okršaja između Rocija i UN broda, i to u slow motionu.

The Expanse

 • Zanimljivo je bilo pratiti i taktiku tijekom bitke u ovoj epizodi. Možda neki gledatelji nisu primjetili, ali Roci je da obrani Razorback, lansirala posebne rakete koje su ne samo zavarale UN rakete, već ih i onesposobile. Također, poslužile su za prikrivanje pozicije broda tijekom finalnog napada.
 • Još jedna predivna, iako ne dinamična scena je prelazak Bobbie i Avasarale na Roci. Bila je to gotovo poezija, sa suptilnom promjenom kutova kamere, refleksijom Avasaralina iscrpljenog tijela u stropu hodnika, i pogledom na zvijezde, koji je evocirao na scenu s krova u prvoj sezoni.
 • RIP Cotyar : ( Ili ipak ne?

Osvrt na prošlu epizodu možete potražiti na linku.

Check Also

The Rig: ne odviše misteriozna i originalna Amazonova serija!

Amazon nikad nije previše ulagao u marketing svojih filmova i serija. Postoje naravno iznimke, poput …

The Peripheral: nesavršena, ali raskošna cyberpunk serija

SF serija The Peripheral ima fascinantnu, kompliciranu premisu i razočaravajuće jednostavnu priču. Nije savršena, ali …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics