Zapisi iz prostranstva 3.0 #1: Prostranstvo u kaosu

U današnjoj poplavi kvalitetnih serija teško se odlučiti za favorita, a još je teže kod novih sezona prisjetiti se što se sve dogodilo u prošloj. Zato se većina serija odlučuje na prvu epizodu koja je neka vrsta podsjetnika, i koja nas vodi kroz događaje vezane uz glavne likove. The Expanse, koji se nakon nešto duže pauze vratio na male ekrane, nije takva serija, budući da je osim kratkog previously segmenta, prva epizoda, Fight or Flight, nastavila upravo tamo gdje je stala, i započela doslovno eksplozijom totalnog rata između Zemlje i Marsa, ostavivši gotovo nimalo vremena za predah. Povratak serije vratio nam je onu dobru poznatu atmosferu, odličnu radnju punu emocija i napetosti, ali i tihih snažnih trenutaka, još bolju glumu, misterije, visoku politiku; sve to popraćeno predivnim vizualnim efektima i efektnom muzičkom podlogom.

The Expanse

Kaos u sunčevom sustavu

Dakle da se prisjetimo. Finale druge sezone ostavilo nas je i naše heroje s nekoliko trauma. Nakon što su u očajničkoj borbi eliminirali protočudovište, Holdena i ekipu na Rocinanteu dodatno je potreslo otkriće da Naomi nije uništila jedini preostali primjerak protomolekule, nego ga je dala Fredu Johnsonu, vođi Pojasanaca, bez znanja ostatka posade. Istovremeno, naša omiljena UN baka, Chrisjen Avasarala, je jedva izvukla živu glavu u zasjedi na svemirskoj jahti moćnog industrijalca Jules Pierre Maoa, uz pomoć svog pobočnika Cotyara i prebjegle marsijanske badass marinke Bobbie. A na Veneri, priča s protomolekulom prešla je na novi nivo kada je protomolekula doslovno rastavila UN-ov istraživački brod Arbogast na sastavne dijelove. Ukoliko ste mislili da će se tenzije iz finala nastaviti u novoj sezoni, bili ste u pravu.

Prva epizoda nove sezone nastavlja se izravno na te događaje, te nakon kratkog pogleda na ostatke Arbogasta u Venerinoj orbiti (podsjetniku da priča s protomolekulom nije završena), epizoda nas vodi u scenu koja je obzirom na recentne događaje u svijetu, zlosutno upozorenje koliko krhka može biti međunarodna/planetarna diplomacija. Sadavir Errinwright, jedan od glavnih tvoraca zavjere zapanjujućih proporcija i glavni krivac za Avasaralin neugodan položaj u sredini ničega, savjetuje generalnom tajniku UN-a i kriznom stožeru da je rat s Marsom neizbježan. Errinwirght je nedvojbeno veliki manipulator, i možda ima tajne namjere, ali njegov pristup je hladan i logičan. Ako do rata treba doći, bolje da počne odmah, budući da jedina prednost UN-a leži u brojevima. Mars možda ima napredniju flotu, ali Zemlja ima više brodova.

The Expanse

Da njegov savjet nije samo prijedlog, nego realnost, saznajemo veoma brzo, jer na Rociju, nakon brzog popravka broda, Holden dobiva zastrašujuću vijest: Sunčev sustav je u ratu, što od Roci i njene posade stvara očitu metu. Ako ih uhvati marsijanska flota, završit će u gulagu, ako ih nađe UN, završit će u komadićima. Ovaj najnoviji razvoj događaja samo dodatno pogoršava ionako lošu situaciju nakon što je u zadnjoj epizodi Naomi zaprepaštenom Holdenu priznala što je napravila s protomolekulom. Iako Holden ne može oprostiti Naomi za izdaju, njegova prva časnica je u pravu. U ovom trenu jedina sigurna luka za Roci je Tycho, i Fred Johnson, koji im zbog dobrih veza s Naomi može pružiti zaštitu. No to neće spriječiti Holdena da svoj bijes iskali na ni krivom ni dužnom aparatu za kavu, čime za idealističnog kapetana atmosfera na brodu postaje još turobnija. Točku na i u ovoj lošoj situaciji daje brisanje samog imena broda. Sada je i brod kao i posada, u krizi identiteta.

The Expanse

Put u nepoznato

Emotivni nemir i meltdown među posadom ne popravlja Holdenova ishitrena odluka da umjesto na Tycho, preusmjeri brod na Io, nakon što je shvatio da postoji korelacija između signala koji je protočudovište ostavilo na Roci, signala s Venere, i istovremenog signala s Jupiterova mjeseca, na kojemu se igrom slučaja nalazi i jedno od postrojenja u Maovom vlasništvu. Iako se Naomi ne slaže s tim riskantnim planom, nadjačana je glasovima ostatka posade, te se Roci sa svojom razjedinjenom posadom zapućuje još jednom, u nepoznato.

The Expanse

Slična tjeskobna situacija vlada na jednom drugom brodu, na Maovoj superluksuznoj jahti, gdje se nakon što su izbjegli atentat Avasarala i njeni saveznici pregrupiraju i pokušavaju stvoriti plan kako da napuste brod. Situacija postaje još gora nakon što shvate da je Errinwright, manipulirao UN da uništi jahtu. Naime, nakon što je otkrio da je originalni plan eliminacije njegove suradnice propao, Errinwright je prozvao Avasaralu za izdaju, i kao glavnog krivca za ubojstvo marsijanskog veleposlanika. Još je jedan to uvid u hladni i proračunati um UN-ovog podtajnika, koji je jednim udarcem dobio priliku ne samo oprati ruke za ubojstvo koje je on skrivio, već i eliminirati nepoželjnog svjedoka. Srećom, Avasarala se okružila sposobnim ljudima. Cotyar, iako ranjen, uspio je promptno reagirati i izbjeći zasjedu na mostu jahte, dok se Bobbie sa svojim oklopom u spektakularnoj sceni hoda po vanjskoj oplati broda, uspjela domoći spasenja – jurilice Razorback, koja je i započela cijelu priču.

The Expanse

Kao što je i počela, epizoda završava bez nekog osjećaja razrješenja. Štoviše, situacija je još i gora nego u finalu. Posada Rocija je razjedinjena više nego ikada prije, u misiji koja je donesena u zadnji trenutak. Avasarala i njen tim su napustili jahtu na vrijeme, ali i dalje su u opasnosti, bez mogućnosti komunikacije, i s Errinwrightovim brodom i smrtonosnim arsenalom u blizini. Da stvar bude gora, rat koji je upravo započeo samo povećava rizik. Ulozi koji su ionako bili visoki, sad su povišeni.

Da parafraziramo Bobbien savjet Avasarali prije burna: “Brace for impact.” Jer The Expanse se vratio.

Dodatne opservacije:

  • Iako dinamična, ova epizoda imala je svoje tihe trenutke. Koji su svi od reda bili nelagodni. Od neugodnog razgovora između Alexa i Amosa, još nelagodijeg dijaloga između Naomi i Holdena, pa do razgovora između Johnsona i Drummer. Ovo definitvno nisu bili idlični trenuci.
  • Amos koji je uvijek, neovisno o čemu se radilo, bio spreman podržati Naomi, po prvi put je priznao da je razočaran njenom odlukom. Uh, to mora da je boljelo.
  • Posebno snažan i kontemplativan je bio trenutak u kojemu je Alex poslao poruku svojoj ženi i djetetu. Nije da pridonosi razvoju radnje ali pomaže worldbuildingu, gdje ovakvi detalji izdižu serijal iz mora ostalih. Budući da nije poslao poruku još od uništenja Canterburryja, možemo pretpostaviti da nisu pretjerano bliski, ali bolje ikad nego nikad.
  • Botaničar Prax sve više djeluje kao član posade. Njegova uloga daje dobrodošlu dinamiku već uigranom timu, i barem u ovoj epizodi djeluje kao jedini umirujući lik na brodu ispunjenom tenzijama. A njegov cilj, kao što nas je Holden pri kraju podsjetio i dalje je aktualan – naći svoju kćer Mei.
  • Što se tiče Drummer i Johnsona, to je veoma zanimljiv i neobičan odnos. Drummer nam je sve draža, pogotovo nakon odluke da pomogne svom kolegi/partneru (?), nakon što ju je Johnson izdao. Ili je poslijedi neki drugačiji, skriveni motiv? Ali da, Drummer je definitivno jedna od najboljih likova u seriji, ako ne i šire.

The Expanse

  • Kad smo kod Johnsonova plana, Nauvoo je i dalje na putu prema suncu. Prisjetite se, prošle sezone rekli smo da priča s ovim gigantskim brodom nije završena. Ove sezone vidjeti ćete konačno koja mu je sudbina.
  • Johsonov plan, drugi dio. Protomolekula u rukama Freda Johnsona možda i nije najgore rješenje, budući da Pojas treba nekakav as iz rukava za pregovore s nutarnjim planetima. No njegova poruka Dawesu u vezi protomolekule je najblaže rečeno zbunjujuća. Pitanje je kakve će to imati posljedice ne samo na odnos s Drummer, već i na odnos sa Naomi, koja definitivno ne bi podurpla takvu odluku. Ako je uopće ta poruka i poslana?
  • Još jednom pokazalo se kako je fenomenalan lik Chrisjen Avasarale. Njezinu „ekspertizu“ s pištoljem bio je užitak gledati, kao i slušati njezin sad već kultni jezik.
  • Rastanak između Bobbie i Cotyara bila je još jedna emotivna scena. Nadamo se da kapsula neće biti uništena UN raketama, da doživimo daljnji odnos između ovo dvoje profesionalaca.
  • S povratkom serije, vratile su se i spektakularne vizualije, kojih se ne bi posramio i skuplji show (da, Discovery, na tebe mislimo). Scena svemirskog hoda Bobbie izvrsno je napravljena s dobrom dozom spektakularnosti i znanosti. Slična situacija je s polijetanjem Razorbacka, jednog od najljepših modela u seriji.

The Expanse

 • Ako ste pažljivo gledali, mogli ste primjetit fantastični detalj. Naime na trupu Razorbacka stilistički je prikazana evolucija letenja, od Ikara i aviona braće Wright do svemirskog broda 23. stoljeća.
 • Još jedan mali, ali zgodan detalj je kratak prikaz Julie Mao, vlasnice Razorbacka i djevojke s kojom je cijela priča počela.
 • Također, Razorback je pružio osvježenje svojim jarkim i nekonvencionalnim bojama izvana i unutrašnjosti. Svemir The Expansea je mračno i turobno mjesto s brodovima u još tamnijim bojama, tako da je svaka promjena više nego dobrodošla.
 • I posljednje, što to svjetli u zakucima Rocinantea ; )

Check Also

Dnevnik pobunjenika #9: Trijumf i tragedija

Ponajbolji Star Wars serijal – Andor – samo što nije završio. Iako je do finala …

Dnevnik pobunjenika #8: Revolucija uživo

Iz tjedna u tjedan, epizode u epizodu, posljednja Star Wars iteracija – Andor – naprosto …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics