Zakoračite u Castle Rock: intrigantan, ali pomalo frustrirajući svijet

Čini se da Stephen King nikada nije bio popularniji nego u današnje vrijeme. Adaptacije njegovih djela iskaču kao gljive nakon kiše. Iako, naravno, svaka do njih daje nešto novo Kingovim djelima, uzimajući dovoljno slobode da se neke stvari izbace ili izmjene, u konačnici čak i slabije adaptacije izvlače one ključne momente koji čine te priče prepoznatljivima. Huluov Castle Rock je potpuno drugačije ostvarenje, vrlo ambiciozno, ali bez klasičnog Kingovog potpisa, jer iako serija ima mnogo poveznica s raznim Kingovim djelima i mitologijom, nema prepoznatljive priče. Koncept serije sasvim sigurno želi privući Kingove fanove, ali izvedba, barem u prve četiri epizode bi mogla biti vrlo frustrirajuća za one koji se žele povezati s nekim specifičnim Kingovim djelom. Dapače, čini se da Kinga jedva možemo pronaći u tragovima.

Castle Rock

Na razini koncepta je više nego fora kada u seriji prvi puta čujete za Shawshank, ili pak kada uhvatite poveznicu za Cujo. To je više nego zadovoljavajuće, poput situacije u kojoj Spider-Man upoznaje Doctora Strangea u filmu Avengers: Infinity War, gdje se likovi za koje znate da egzistiraju u isto vrijeme konačno nađu zajedno. No u fiktivnom, misterioznom gradiću Castle Rock novi likovi nastoje stvoriti svoje poveznice s gradom, pa stoga nemojte očekivati Ono. Ukoliko još niste zavirili u ovaj bizarni svijet, prilagodite očekivanja, te se probajte povezati s onim novim, tek prepoznajući lijepe razglednice za dobre, stare priče. Tek tada ćete zaista moći uživati u seriji, jer ona kao glavno jelo nudi otkrivanje potpuno novih, uzbudljivih misterija.

Glumačka ekipa je impresivna i sasvim sigurno joj ništa ne nedostaje. Likovi raznovrsni, s dovoljno slojeva za skidanje da potraje kroz čitavu sezonu. André Holland tumači lik Henryja Deavera koji nije u pravom smislu riječi lokalac, iako je rođen upravo u Castle Rocku. Nakon što je bio involviran u misterioznu nesreću koja je rezultirala smrću njegovog oca, mladi Henry se prestao tamo osjećati kao doma. Sada kao odvjetnik osuđenika na smrt nastoji zaštiti one kojima nije preostalo puno nade – iako je vrlo rijetko u tome uspješan. On je čovjek koji se uvalio u nešto s čime ne zna izaći na kraj. No isto tako on je lik s kojim ćemo otkrivati nit po nit kompleksne tapiserije grada. Što nas dovodi do Henryjevog novog i k tome bezimenog klijenta, mršavog zatvorenika pronađenog zatvorenog u kavez duboko ispod Shawshanka. Bill Skarsgard je u toj ulozi fantastičan, i to s tako malo izrečenih riječi. Sve je u jezivim pogledima, koji govore više nego dovoljno.

Castle Rock

Melanie Lynskey i Sissy Spacek svaka na svoj način pridodaju svojim osebujnim, ali i šarmantnim likovima. Melanie Lynskey tumači Molly Strand, koja je odrasla preko puta ulice od Henryja, i s njim dijeli neobično jaku konekciju. Ona je osoba koja egzistira u mjestu koje joj čini veliku nelagodu u svakom pogledu njezina života, ali to ublažava kemijom, znate na što mislim. Sissy Spacek utjelovljuje lik Ruth Deaver, koja je majka Henryja Deavera. Muči se s problemima koje donosi demencija i uglavnom se drži svojeg doma gdje živi s Alanom Pangbornom. Scott Glenn je pak Alan Pangborn, nekadašnji heroja Castle Rocka, šerif koji je pobjedio demona. Sada više nije heroj kakav je bio, onaj koji je provodio zakon i koji se udvarao Polly Chalmers. Nova verzija Pangborna provodi svoje vrijeme brinući za Ruth. Jane Levy je sarkastična te vrlo znatiželjna Jackie Torrance koja je samoprozvana povjesničarka grada Castle Rock. Za sada je prilično nejasno da li će njezin lik opravdati svoje ime, jer do sada ono nije imalo nikakvu ulogu, kao što se ona još nije pokazala bitnom za radnju. Da li će se ona razotkriti kao alternativna verzija Jacka Torrancea, ili ćemo saznati da je samo povezana s tim likom.

Sam Shaw i Dustin Thomason, tvorci serije nisu imali lak zadatak. Stvoriti uvjerljivo Kingovo igralište koje će nastaniti neki novi likovi, dovoljno intrigantni kako Kingovim fanovima, tako i svim ostalim gledateljima. Čini se da su donekle uspjeli (iako kod mene nisu pogodili pravu Kingovu notu), ali još je zapravo rano za presudu. Prve četiri epizode su tek zagrebale po površini radnje, koja govori o iskupljenju, gubitku i demonima prošlosti. Neki likovi su gotovo i sada potpune enigme, stoga se pripremite na vrlo sporo i pomalo nejasno odmotavanje klupka. Teško se oteti dojmu da bi Kingove priče trebalo prepustiti samom autoru. Ipak je on King na kraju krajeva.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics