Zagreb Fantasy Convention post festum

 

19062016_zfc_post_1
Autor: Miroslav Šilović

Zagreb Fantasy Convention je uspješno položio ispit, i preživio svoje vatreno krštenje. Nama je više nego drago što smo imali priliku biti dijelić tog magičnog svijeta. Domaćini su nas ugodno iznenadili svojom gostoljubivošću, te nismo niti u jednom trenutku bili ni gladni ni žedni. Da, da znamo da je nestalo gulaša od veprovine jer ni sami ga nismo uspjeli kušati, ali je zato bilo pogača, graha i ječmene kaše, ipak je to srednjevjekovni menu. Ako vam to nije bilo dovoljno za level up, iliti dizanje energije, konom su kolale tortice i čokoladice, za koje je očito bilo dovoljno samo uprijeti prstom i izreći magičnu riječ želim!

Do kraja kona sam opet gotovo izgubila glas, što zapravo samo govori u prilog posjećenosti, jer eto to se prvi puta dogodilo na ovogodišnjem SFeraKonu i sada na ZFC-u.
No za razliku od SferaKona kolega Davorin konačno nije držao predavanja niti predstavljanja pa sam za promjenu mogla u miru surfati po ostalim štandovima, obaviti shopping (pala je nova domaća igra s kartama – Vaults), popiti zmajsku u miru, uhvatiti zadatak sutkinje za cosplay i naravno pristojno pofotkati sve što mi je zapelo za oko. Uspjela sam čak i sudjelovati u nekim raspravama oko toga koji superheroj mi je najdraži, koja serija je trenutni ‘must see’ te koji od tek pristiglih filmova sam jednostavno trebala preskočiti s obzirom na količinu razočaranja (ne znam koliko je očito, ali riječ je o Warcraftu.)
Da, da, bilo je čisto zadovoljavajuće i da nije bilo sparine u Dwarven Hallu, bilo bi gotovo idealno.

S obzirom da sam kao sponzor upala u ‘sudačku nadoknadu’ mogla bi za promjenu pisati o tom iskustvu nego vas po stoti puta gnjaviti s tekstom s one strane štanda. Već vjerojatno znate da su nagrade za cosplay natjecanje bile opake, pa su sukladno tome bili i kostimi. Prvi puta se dodjeljivalo za prvo mjesto tri tisuće kuna, tako da nam nije bilo lako. Brojali smo bodove, imali smo izjednačenje, i nakon toga smo barem se meni tako čini vijećali satima. Promatrali smo prijavnice, zurili u prekrasne slikice s cosplayerima te vrtili filmove što su nam rekli na samom predstavljanju te kakav su imali nastup. No u konačnici smo se svi jednoglasno složili, a na proglašenju je pljesak publike rekao čisto dovoljno. Da sam nekim čudom solirala u žiriju to ne bi bilo dobro jer gotovo svi kostimi su bili megafantastični, i ja bi svima dodijelila neku vrstu nagrade. Nije da su četiri mjesta malo, ali ako niste bili tamo teško mi je opisati to riječima. Toliko ekipe uživljene u svoje likove, i nije im teško čak i kada je vruće, i kada im je hladno, kada su bosi, ili trpe pod težinom svoga cosplaya. Zato sam i odlučila da iduće godine Inverzija samostalno sponzorira peto mjesto (ako mi dopuste naravno). Obećajem izvrsne nagrade, jer cosplayeri to zaslužuju.

Dakle, pobjedu u cosplayu odnio je član udruge Valinor Srbija, Bogdan Čurguz s likom Thorina Hrastoštita, kralja patuljaka iz Hobita (karta Međuzemlja, 3.000,00 kn i Europska iskaznica za mlade od Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza). Drugo mjesto zauzela je Sara Pašić s kostimom Dragon queen Elariel iz D&D-a (Funko POP! figurica zmaja, igra Vaults, knjiga Svijet leda i vatre Georgea R.R. Martina, štit i sok Maraske). Treće mjesto pripalo je Matiji Mihokoviću za kostim Witch King of Angmar, nazgula iz Tolkienova Gospodara prstenova (ručno rađena figura Witch Kinga od Studio of Art – TYSCA, igra Shadows over Camelot, poklon-paket Zvečeva). Četvrto mjesto osvojila je Nataša Prodić za lik Necromancera iz Guild Warsa (plašt i ‘narukvice’, poklon-paket Zvečeva).

Što još reći… Nakon raspremanja štanda u nedjelju bilo je dovoljno elana da se ekipno sjednemo na terasu i popijemo oproštajnu cugicu. Kako to? Zahvaljujući fenomenalnim volonterima koji mi doslovce nisu dopustili da nosim ništa osim svoje vlastite torbe. Okej, s glasom mi nisu mogli pomoći, ali su zato za sve ostalo bili tu čim si ih trebao. Gurali su auto kad je počeo štucati i nije htio upaliti, svako toliko pitali da li trebamo što, nosili nam bonove za cugu i klopu. Ma di ćeš bolje.

Ukrala sam i dvije izjave predavača koji su ukratko izrazili i svoje mišljenje o konu. Nakon njihovih dojmova nemojte nikako preskočiti galeriju fotki koja će vam vjerojatno najbolje dočarati atmosferu koja je tamo vladala.

Marko Fančović

Prvi Zagreb Fantasy Convention, događaj namijenjen ljubiteljima epske i ine fantastike, održan u Buena Vista klubu 11. i 12. lipnja bio je potpuni uspjeh. Konvencija po uzoru na poznati Dragoncon bila je sjajno organizirana, trud je bio vidljiv, i za prvi put bilo je zbilja izvrsno. Sitne mane poput povremenog nestanka pive dok se ne dopreme nove količine ili premalo gulaša od veprovine kojeg svi koji su ga probali nisu mogli dovoljno nahvaliti, te inherentne mane poput raštrkanosti događaja u ne baš pogodnom prostoru na više katova, zanemarive su u usporedbi sa sjajnom atmosferom koja je vladala i ugodnim ozračjem u šarolikom društvu posjetitelja. S naglaskom na šarolikom – zagrebački i ini cosplayeri su dobili još jednu priliku da pokažu svoje umijeće kostimiranja, i pokazali su se dostojnima tog zadatka, imalo se što za vidjeti. Čak ni knjiška strana nije zanemarena i na predavanjima je bilo publike. Mene kao predavača je najugodnije iznenadila dvorana više od polovice ispunjena, premda se termin mog predavanja poklapao s nogometnom utakmicom hrvatske reprezentacije, što dovoljno govori koliko je posjetiteljima prvog ZFC-a zbilja stalo do fantasyja. Veselo društvo od 7 do 77 godina dobro se zabavilo, a u zgusnutom rasporedu hrvatskih proljetno/ljetnih konvencija dobili smo između SFeraKona i Marsonikona još jedan događaj koji se itekako isplati posjetiti.
Za one koji su ne namjerno nego slučajno propustili moje subotnje predavanje o Conanu, evo jednog dragulja iz slideshowa – po meni najbolja ilustracija Franka Frazette za Conana (scena iz priče Rogues in the House).

19062016_zfc_conan

Danijel Štriga poznatiji kao Glupinickname

Početkom godine sam prvi put čul za Zagreb Fantasy Convention. Tada nisam imal neka očekivanja: sve neka nepoznata ekipa, pa prvi put rade kon… E pa, drago mi je napisat da je moja skepsa bila totalno pogrešna! Ljudovi su napravili odličan posao: bilo je predavanja, kostimiranja, igraonica analognih, igraonica digitalnih i trista drugih čuda. Čak su pristali da im i ja održim predavanje, i to prvo u životu, pod nazivom Tolkienova konkurencija: američki fantasy od “Hobita” do “Gospodara prstenova”.
Kad su me u sobi za predavanja dočekali prazni stolci i krepani projektor, uhvatila me panika. No i volonteri i posjetitelji me nisu iznevjerili: ne samo da je projektor popravljen čarolijom hakiranja nego se i soba u pet minuta napunila ekipom koja je došla slušati mene kako pričam o starim američkim piscima fantasya i horora. Ljudi su se smijali na svim pravim mjestima i još mi pljeskali na kraju, pa pretpostavljam da sam nešto dobro napravio.
Ako imam ikakvih zamjerki, to je da je prostor bio malen za toliko posjetitelja i štandova. Držim fige da sljedeće godine organizatori nađu veći prostor jer Zagreb Fantasy Convention to zaslužuje!

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

19062016_zfc_galerija_23

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Check Also

ANIME MEETUP uz projekciju filma One Piece Film: Red

Napuna: Zbog velikog interesa dodano je još projekcija! One Piece Film: Red se može pogledati …

Ovog vikenda na Mreži: 08. Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon

Godinu dana od prethodnog izdanja, nakon najave i odgode uslijed više sile iz srpnja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics