Westeroška kronika 8.4: Najgori scenarij

Što napraviti nakon što se razriješi najveća opasnost koja je zaprijetila Westerosu, i Živima? Što napraviti nakon najspektakularnije bitke ikad viđene na televiziji? Ovo su bila pitanja s kojima smo ušli u ovotjednu epizodu Igre prijestolja – epizode u kojoj smo imali priliku za kratki predah s omiljenim likovima, ali i epizodu koja nas je ubrzano ubacila u novi konflikt – Posljednju bitku (?) – kao i postavila temelje za novu. Nažalost, umjesto da ispravi probleme iz posljednje epizode, The Last of the Starks, se samo nastavila na njih, i dodala nove. To se najbolje moglo vidjeti u drugom dijelu ove čudne epizode, koja je obilovala početničkim greškama i nepromišljenim odlukama, te ponudila slabu nadu za zadovoljavajuće finale.

Zmaj i strahovuk

Epizoda je započela u kontemplativnom tonu, gdje smo jutro nakon velike bitke protiv snaga poraženog Noćnog kralja, mogli vidjeti okupljene Žive, kako daju počast poginulima. Ovo su bili i zadnji trenuci da vidimo pale vojnike poput Joraha i Theona, ali i male Lyanne Mormont. Posebno dirljiva scena bilo je Sansino odavanje počasti svom spasitelju Theonu, gdje je ovaj tragični lik barem u smrti ponovno postao član kuće Stark. Također, mogli smo vidjeti i jednu od rijetkih razumnih odluka u sezoni. Snage Mrtvih su poražene, ali paljenje poginulih branitelja Oštrozimlja pametna je mjera, za svaki slučaj.

Igra prijestolja

Nakon sjetne ceremonije, uslijedila je proslava. Iako su gubici Živih ogromni, to je ipak velika pobjeda, te su svi preživjeli s pravom odlučili obilježiti je slavljem u velikoj dvorani Oštrozimlja. Ovo je bila prilika da vidimo naše heroje vjerojatno po posljednji put na okupu, dok sa svojim suborcima slave život i veliku pobjedu. Znajući da gledamo „Igru prijestolja“, ova izuzetno pozitivna i zabavna scena je skoro pa surealna, pogotovo jer znamo da prave bitke, one protiv Živih tek slijede.

I nije trebalo puno proći prije nego su se ta očekivanja obistinila. Počelo je sa zabrinjavajućim pogledima između glavnih aktera, dok je Sansa s nezadovoljstvom promatrala kako Daenerys koristi ovu priliku da ojača svoj autoritet na Sjeveru. Doista, Daenerys je iskoristila slavlje da proglasi Gendrya, gospodarem Krajoluje, i time se prikazala ne samo kao benevolentan vladar, već i pridobila novog saveznika. A upravo su saveznici ono što je prijeko potrebno zmajskoj kraljici, nakon što je tijekom bitke izgubila većinu svojih ratnika, te time postala ovisna o snagama Westerosa. Snagama koje su odane ne njoj, već njenom partneru (i kako se pokazalo rođaku) Jonu Snowu (Aegonu Targaryenu). Ova novootkrivena činjenica teško je pala Dany, budući da je sada njeno pravo na prijestolje ugroženo. A nije pomoglo ni to da je tijekom slavlja upravo Jon bio u centru pažnje, javno hvaljen od svojih suboraca za stvari koje nije počinio. Jahanje zmaja, i sposobnost vodstva je nešto u čemu je (barem sudeći po pokazanom u seriji) bolja Dany. Jon je možda uspio ujediniti snage Sjevera i Divljaka, ali nije pokazao neki veliki potencijal za vodstvo, pogotovo ne tijekom prethodne bitke. Dany je možda stranac za njene podanike u Westerosu, ali upravo su njena pomoć i njeni ratnici odigrali vitalnu ulogu tijekom bitke i spasili Sjever. No, scenarij to ne prepoznaje, i priprema temelje za nadolazeći konflikt koji će, bojimo se, pretvoriti Daenerys Targaryen u antagonista.

Igra prijestolja

Ne pomaže ni da Dany, svjesna velikih gubitaka, odbija Sansin savjet da izmorenim i ranjenim ratnicima pruži vremena za odmor i oporavak, prije konačnog sukoba s Cersei. Ovo je loša odluka, koja dodatno pojačava neprijateljstvo između dvije moćne žene, s nemoćnim Jonom u sredini. Dany je posebno zabrinuta za prijetnju njenom pravu na Željezno prijestolje, u slučaju da se tajna o Jonovom pravom podrijetlu otkrije prije bitke. To se vidi i u sceni između dvoje ljubavnika, gdje Dany pita, zahtjeva i preklinje Jona da ne otkrije svoj pravi identitet. Jon ne želi prijestolje, kao što i iskreno govori zabrinutoj Dany, ali istovremeno ne shvaća da je Dany u pravu, jer ovakvo otkriće moglo bi poslužiti kao oružje njenim neprijateljima, te posijati sjeme razdora za novi konflikt u Westerosu.

Aegon (i dalje) ništa ne zna

Nažalost, ako nas je nešto „Igra prijestolja“ do sada naučila, to je da je Jon častan lik, kao i idiot. Iako ga je Dany preklinjala da ovu informaciju ne otkrije nikome, a pogotovo Sansi, koja je već nekoliko puta pokazala nepovjerenje prema zmajskoj kraljici, Jon odlučuje podijeliti svoju tajnu. I to s nikim drugim nego Sansom (!), kao i Aryom. Budući da su obitelj? Ako izuzmemo Jonovu tradiciju donošenja loših odluka pod krinkom časti i neviđene naivnosti, možda je ipak Stark. No, odluka da otkrije tajnu upravo Sansi, s kojom nije previše blizak, u najmanju je ruku čudna. A da stvar bude gora, ova zanimljiva i izuzetno važna scena nije ni prikazana, tako da gledatelji ostaju zakinuti za „obiteljski“ razgovor.

Igra prijestolja

Iako je prije razotkrivanja svog identiteta Jon natjerao obje djevojke da se obvežu na šutnju, nije trebalo dugo vremena da se Sansa, koja je uvidjela potencijal ovoga otkrića u njenom tihom sukobu s Dany, povjeri Tyrionu. Moramo napomenuti da je ovo tajna koju je Ned Stark čuvao cijeli život, tajna zbog koje je ugrozio svoju reputaciju te povrijedio voljenu ženu, tajna koju je odnio u grob. Tajna koju je Sansa čuvala nekoliko sati, minuta (?). Tajna koja je nažalost, završila kao važan element u forsiranju radnje koja nas vodi prema finalu. Jer Tyrion, kojega smo imali prilike vidjeti kao jednog od najinteligentijih ljudi u Westerosu i Essosu (ne u ovoj sezoni), je ovu tajnu odmah podijelio s Varysom. Znajući da je Varysova vjera u Dany kao vladara upitna, što mu je Pauk i sam potvrdio. Strah Daenerys se tako ostvario, jer Varys je odmah pokušao uvjeriti Kraljičinog namjesnika u prednosti Jona kao kralja. No, postavlja se pitanje, ako izuzmemo forsirani scenarij, i antagoniziranje Dany, je li Jon stvarno bolji izbor? Ponavljamo, Jon je pokazao da može okupiti ljude, i da je voljeni vladar; ali isto je pokazala i Dany. I iako je Dany u nekoliko navrata dala naslutiti da je njena primjena sile možda veća nego što bi trebala biti, te da može donijeti nagle i nepromišljenje odluke, usporedba ovo dvoje likova i dalje (barem u ovakvoj situaciji) ide na korist Dany kao osobe koja ima pravo sjesti na Željezno prijestolje. A još je problematičnije da dvoje od likova koji bi trebali biti glas razuma, razgovaraju o potencijalnom konfliktu, nakon što su jedva proživjeli jedan, a drugi je još u tijeku? Ovakav razvoj događaja, koji je u suprotnosti s internom logikom serijala, nažalost je jedna od posljedica skraćene i zbrzane sezone.

A ne treba ni zaboraviti rješenje koje su spomenuli sami likovi – kraljevski brak. Istina, brak nećaka i ujne bi mogao izazvati negodovanje među podanicima. No, ako uzmemo u obzir monumentalnu pobjedu u bitci protiv Mrtvih, i potencijalnu pobjedu protiv Cersei, teško je zamisliti da bi se našao itko tko bi mogao prikupiti dovoljno podrške da zaprijeti ujedinjenim Targaryenima. A tu su uvijek i dva zmaja (bar zasad). Sve u svemu, ovaj sukob između dvoje saveznika, koji je vrlo vjerojatan, i koji će obilježiti finalne epizode, ima slabe temelje, i dodatno otkriva sve slabosti posljednje sezone.

Katastrofa

Igra prijestolja

A da su ovako kritičnim trenucima intrige nepotrebne pokazalo se vrlo brzo. Dok se vojska Sjevera pod zapovjedništvom Jona/Aegona zaputila Kraljevskom cestom na jug, Dany, njeni zmajevi i preživjeli ratnici, krenuli su morem prema Kraljevom grudobranu. No njena namjera da udari prva propala je kada je targaryensku flotu, pred Zmajkamenom iz zasjede napala Željezna flota, pod zapovjedništvom Eurona. U kratko vrijeme, Dany je izgubila ne samo većinu flote, već i jednog od svojih zmajeva – Rhaegala, koji se nakon tri pogotka balistom srušio u more. Ovo je nesumnjivo tragičan trenutak, budući da je Dany koja je svoju moć temeljila na jedinim postojećim zmajevima na svijetu, sada spala samo na Drogona. Euron je tako postigao pobjedu, koju nitko nije predvidio. Ne zbog genijalne izvedbe, već totalno suprotno. Još jednom, potrebe spektakla nadmašile su smislenu radnju, budući da je teško vjerovati da Dany sa svoje pozicije, visoko u zraku nije mogla vidjeti neprijateljske brodove (s crnim jedrima, tijekom vedrog dana!). Tome valja pridodati da se napad dogodio u neposrednoj blizini Zmajkamena, strateški važne utvrde koja nadzire pristup Kraljevom grudobranu, i koji je i dalje pod njenom kontrolom (!). A da ne spominjemo ogromne baliste koje su pred sezonu mogle samo okrznuti zmaja, a sada su u stanju probiti ga. Ili činjenicu da je Dany mogla prići brodovima straga, i tako izbjeći udar te neometano eliminirati lignje… Još jednom, zbog zbrzanosti epizode/sezone, te forsirane i besmislene radnje, ovaj napad i gubitak Rhaegala izgleda umjetno, nerealno. Još jedan element u pripremanju Dany za antagonista.

Gubitak Drogona, i flote (budući da baliste sada mogu uništiti i brodove), natjerao je preživjele da se povuku na Zmajkamen te se regrupiraju i odluče za novi korak. No kako se pokazalo, tijekom kaosa, Dany je izgubila i svoju vjernu saveznicu Missandei. Scenaristi su tako dobili priliku za još jedan korak u pretvaranju Dany u tiranina željnog krvi i osvete (ili vatre i krvi), budući da je nakon informacije da je Cersei u glavni grad dovela civile i time se prikazala kao spasiteljica. Umjesto da posluša Tyrionov savjet i postavi opsadu, koja će izazvati pobunu gladnih masa unutar zidina; Dany je odlučila nastaviti s napadom, riskirajući ogromne kolaterarne žrtve i epitet krvožednog odvajača. Varys je tako dobio dodatnu motivaciju da prijeđe na Jonovu stranu, što je razočaravajuće budući da je Tyrion ispravno primjetio da je jedina prednost novog Targaryena, to da je voljen među suborcima i podanicima.

Igra prijestolja

U nemogućnosti da zaustavi Dany u izvršenju njenog plana, Tyrion je uspio svoju kraljicu nagovoriti barem da Cersei pruži priliku za predaju i siguran egzil za nju i njeno dijete. Za Dany je ovo jedinstvena prilika da pokaže svojim budućim podanicima da je Cersei kriva za potencijalni konflikt…ako u međuvremenu ne budu pretvoreni u pepeo. Konačno, pred zidinama Kraljevog grudobrana, Dany shvaća da njen napad neće biti lagan, budući da je Cersei postavila baliste i na bedeme. A na njen horor, zmajska kraljica je otkrila da je njena vjerna savjetnica – Missandei – završila u lavljem zarobljeništvu. Nakon što Tyrion (očekivano) ne uspije nagovoriti svoju sestru na predaju, Cersei naređuje hladnokrvno ubojstvo Missandei. Zadnje riječi vjerne saveznice – Dracarys – kao i bijesni izraz na licu zmajske kraljice, asociraju na kaos koji će uslijediti.

Igra prijestolja

Prema (neželjenom) kraju

Četvrta epizoda finalne sezone Igre prijestolja imala je, mogli bi reći, ne toliko zahtjevnu zadaću. Nije mogla biti lošija od bitke protiv razuma, koja je Zimu pretvorila u sniježnu pahulju. Nažalost, „The Last of the Starks“ nastavila je poniranje sezone, a time i serijala u simplificirani spektakl, nauštrb kompleksne i promišljene radnje. Više nego ikada prije, ovotjedna epizoda pokazala je da idemo prema za mnoge razočaravajućem finalu. To se može vidjeti u forsiranim intrigama i konfliktima, za koje scenaristi David Benioff i Dan Weiss jednostavno ne mogu ponuditi dobar razlog. Nakon osam sezona, u kritičnom trenutku, pred samo finale, počelo se postavljati pitanje prava koje Daenerys Targaryen ima na prijestolje, te je usporedno počela antagonizacija njenog lika, da se ta ideja opravda. Tyrion iako svjestan da ga njegova sestra želi eliminirati, i da je svjesno odlučila ostati izvan konflikta protiv Mrtvih, konflikta koji je prijetio cijelom Westerosu, i koji je jedva preživio, i dalje joj je spreman oprostiti. Varys, kojeg smo imali priliku vidjeti kao inteligentnog majstora intriga, sad je spreman riskirati cijeli rat s Cersei, da oslabi Daenerys. A Missandei je žrtvovana samo da Dany dobije dodatnu priliku na svom forsiranom putu na mračnu stranu. Ovo nije dobro pisanje scenarija, i nije nešto što „Igra prijestolja“ zaslužuje. Svi događaji i postupci likova, ma kako se čudnim i neprirodnim činili, imaju jednu svrhu – dovesti serijal do finala u kratkom vremenu, budući da nas očekuju još samo dvije epizode. A budući da su oni ujedno i scenaristi tih epizoda, kao i režiseri finala, nemamo velika očekivanja za ostatak sezone. Možda najbolji komentar na ovu epizodu, ali i sezonu kao takvu, je Starbucks šalica koja se nekako našla u epizodi. Serijal je opao u kvaliteti, ali nastaviti ćemo ga gledati, jer ipak je to „Igra prijestolja“.

A kada konačno završi, možda će Martin dovršiti knjige i tako likovima dati priliku da vidimo kraj kakav zaslužuju.

Dodatne opservacije:

  • Dok nije sabotirala kampanju svoje saveznice, Sansa se prisjećala prošlosti u drušvu Psa. U ovoj sceni mogli smo vidjeti koliko se Sansa promjenila tijekom svih ovih godina, i kako je od male i bespomoćne curice, „male ptičice“ koja je sanjala o prinčevima i vitezovima na bijelim konjima, postala majstor intriga.
  • Nakon svih sezona, Brienne i Jamie konačno su završili zajedno. Makar je to potrajalo kratko, a posebno zabrinjava Jaimeva odluka da napusti Oštrozimlje te se vrati Cersei. Pitanje je, da li su naši zaključci o zaokruživanju razvoja njegova lika bili preuranjeni, ili je Jaime na tragičnom putu da postane queenslayer.

Igra prijestolja

 • Scena u kojoj Brienne plače dok Jaime odlazi prema jugu je malo previše, i van njenog karaktera kao lika.
 • Ghost je preživio juriš na Mrtve, te smo ga mogli vidjeti u ovoj epizodi. Nažalost, njegova pojava je bila kratka, te se zaputio iza Zida zajedno s Tormundom. Svjesni smo ograničenja budgeta, ali manjak interakcije između Jona i njegova vjernog stahovuka, pogotovo u ovoj posljednjoj sceni je razočaravajuć. Ni tapšanja po glavi..
 • Iako nas je Ghost napustio, postoji mogućnost da vidimo jednog drugog strahovuka. Nymeria je i dalje u riječnim krajevima, vodeći čopor vukova. A Arya, njena nekadašnja vlasnica je sada upravo na putu prema jugu, i proći će tim krajevima.
 • S Aryom je na put krenuo i Pas, i njegov sukob s bratom, Ser Gregorom Cleageaneom, čudovištem, sad je neizbježan.
 • Brienne nije jedina kojoj je slomljeno srce. Gendry je nakon što je postao plemić, pokušao zaprositi Aryu, ali je odbijen. Tormunda je pak odbila Brienne.
 • U ovoj epizodi, zajedno s Jonom, čini se da smo se oprostili i od Sama i Gilly.
 • Bronn je jednostavno ušetao u Oštrozimlje, sa svojim velikim samostrijelom i stigao zaprijetiti Tyrionu i Jaimeu, te potom otići. Ako zanemarimo da je samo tako mogao ušetati usred vojske odanoj Jonu Snowu i Daenerys Targaryen, Tyrionova ponuda plaćeniku – Visovrt – ne zvuči izvediva. U svakom slučaju bila je to još jedna čudna scena.
 • Iako je Dany doživjela teški (i nepotrebni poraz), dobila je i nove saveznike. Yara je ponovno osvojila Željezno otočje, a u Dorneu se pojavio novi princ. Vidjeti ćemo hoće li ovo imati ikakav utjecaj u budućim bitkama.

Check Also

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

2 comments

 1. Nažalost, točno. Kako si prije rekao, scenaristi su kukavice. Ned Stark nije Jonov (Aegonov) otac, ali imaju istu količinu pameti, tj. nemaju je. Drugi zmaj je ubijen lakše nego recolored Darth Maul, ali hej, dobro da nije umro od upale pluća, jer je na Sjeveru prohladno. Da, gledat ćemo i dalje, bolje Santa Barbara išta, nego ništa.

 2. Tomislav Dugandžić

  Sve se ovo osjetilo već u prošloj sezoni. Ovaj gap od dvije godine im isto nije baš pomogao :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics