Westeroška kronika #5: Zmajevi, vrane i diplomacija

Što slijedi nakon nuklearne eksplozije, nakon detonacije koja stubokom mijenja svijet koji poznajemo? Što se događa nakon što jedan zmaj uništi pobjedničku vojsku, te u kratkom trenutku, slatkoću svih neprijateljevih pobjeda pretvori u gorak okus praha i pepela? Upravo je „poslije bitke“ bio lajtmotiv ove dugačke epizode, u kojoj smo vidjeli ključne igrače  kako se bore s onim osjećajem „a što sada?“. Presloženi su zacrtani ciljevi, nestali neki stari, došli neki novi likovi, a radnja se iz fokusa prošle epizode opet premjestila u sve krajeve starog kontinenta, pa i onkraj zida. No iako se ponovno izgubio fokus, i vratio temporalni problem, nije bilo onog osjećaja izolacije likova, svakog sa zasebnom putanjom. Peta epizoda, „Eastwatch“, koju bi prikladnije bilo nazvati „diplomatsko okupljanje“, bila je epizoda reuniona, tijekom koje se velik broj gledateljima dobro poznatih likova okupio na nekoliko mjesta, dok su oni malobrojni preostali likovi, na putu da im se pridruže ili su eliminirani. Ovo je bila i epizoda u kojoj su se skoro svi likovi opredijelili za svoje odluke, koje bi ih trebale obilježiti do kraja sezone. Zanimljivo sve su odluke donesene bez prisile i nasilja – nečime što u Westerosu vidimo jako rijetko – diplomacijom. Iako, kako je sama epizoda pokazala, poput odluka ludog kralja, postalo je izuzetno teško predviđati rasplet događaja i za iduću epizodu.

GoT

Lavovi i zmajevi

Prvi reunion i prvi pokušaj diplomacije mogli smo vidjeti na samom početku, gdje nakon očekivanog bijega s polja pepela, Jaime Lannister stiže u Kraljev grudobran da pokuša uvjeriti Cersei da lavovi ne mogu protiv zmajeva. Također, Jaime prenosi Cersei šokantnu vijest da je Olenna odgovorna za smrt Joffreya, a ne Tyrion. Cersei koja ga dočekuje nije sestra/ljubavnica već kraljica, ljuta na Jaimea zbog omogućavanja bezbolnog kraja za Olennu. S druge strane, njeno kasnije prihvaćanje pregovora s Dany, i opraštanje Jaimeu zbog sakrivanja sastanka s Tyrionom, pokazuju pragmatičnu stranu lavlje kraljice, stranu koju rijetko imamo prilike vidjeti. Ubrzo saznajemo i razlog za ovu promjenu. Cersei je trudna! Osim što će ova vijest šokirati mnoge čitatelje, budući da negira Maggyno proročanstvo, čini se da je trudnoća Cersei pretvorila u pragmatika, te je moguće zamisliti da će se ponašati razumnije. No, teško je zamisliti da će samo tako prestati spletkariti protiv Dany. Možda i najvažnije pitanje, ako ju je trudnoća „smirila“, što ako pobaci (a to je vrlo vjerojatno). Hoće li je taj čin konačno porinuti u ralje ludila? Vrlo moguće.

A zašto uopće Dany nudi pregovore? Možda da spriječi daljnje bespotrebno krvoproliće i izbjegne stigmu svoga oca, ludoga kralja. Jer prijetnje vatrom poraženim i preživjelim lannisterskim vojnicima na polju pepela, pomalo evociraju na neke od zadnjih postupka Aerysa, dok hladnokrvna eliminacija dvije generacije kuće Tarly, takav dojam zaokružuje. No čak i ovaj vatreni sud bio je nusproizvod diplomacije. Ako gledamo kroz prizmu autoriteta u kvazisrednjovjekovnom svijetu, nakon postavljanja ultimatuma, Dany nije baš imala izbora. A ako se prisjetimo metoda na koji je Aegon osvojio Westeros, metode zmajske kraljice postavljaju je uz bok njenom dalekom pretku, a ne njenom ludom ocu. Vrijedi se prisjetiti još jedne paralele, one Neda Starka: „Onaj koji izriče kaznu, mora zamahnuti mačem“. Ona u svojim postupcima praktički slijedi velike vladare Westerosa, ali u ovom trenu njihove metode za Dany su igranje vatrom. Njen nestabilan status najbolje je prokazao Randlly Tarly, koji je Dany prije svog vatrenog kraja prozvao za dovođenje stranaca i nepodobnih u Westeros (istu protuimigrantsku propagandu koju je počela širiti Cersei nakon dolaska Targaryena na Zmajev kamen). Srećom, Dany ima sposobnog savjetnika u vidu Tyriona, kojemu je osim legitimnosti kuće Targaryen, u interesu i očuvanje njegove kuće, kao i Westerosa.

GoT

Nakon što je utjerala strah(o)poštovanje među poražene, te omogućila kratki predah, Dany se sa Drogonom vratila na Zmajev kamen da Jona natjera da savije koljeno. No taj pokušaj agresivne diplomacije završio je nešto drukčije nego što je planirala, u dirljivom trenutku između kralja na Sjeveru i zmaja. Impresivnosti scene pomoglo je to da je odigrana bez ikakvog dijaloga, što je istovremeno dalo gledateljima više vremena za euforiju. Da, Jon je vrlo moguće treći od tri jahača (drugi je Tyrion, čije se interakcije sa zmajem sjećate iz Meerena), što kasnije dodatno potvrđuje Samovo „otkriće“ u Citadeli. Drugi, dirljivi trenutak, s Dany, dijeli Ser Jorah Mormont, koji se u najbolji mogući trenutak vratio iz svog dobrovoljnog egzila, potpuno izliječen od greyscalea, spreman da služi svojoj khaleesi. Dirljiv i nelagodan trenutak između ovog neobičnog ljubavnog trokuta slijedi isto takav trenutak u kojemu Jon prepoznaje Mormonta, budući da je služio pod njegovim ocem, dok je upravo Ned Stark poslao Joraha u egzil zbog trgovine robljem. Povratak Joraha, također nam je pružio rijedak uvid na emotivnu stranu Dany, koji unatoč naporima scenarista još izostaje u svakoj sceni s Jonom. Bilo bi zanimljivo pratiti dinamiku ovog trija (pogotovo Joraha i Dany), ali zbog ubrzanja radnje u ovoj sezoni, nakon što ih je okupila, serija ih je odmah rastavila..

GoT

Jorah se vratio baš u pravi čas, jer stiže Branova ekspres vrana – neumrli su krenuli na Zid. Opasnost je odmah prepoznata, bar na Zmajevu kamenu, gdje Tyrion predlaže neočekivani i zabrinjavajuć plan (zabrinjavajući ne za likove, već za gledatelje). Taj plan uključuje primirje s Cersei. Da dobro ste pročitali, a postaje još bolje. Za primirje s lavicom potreban je dokaz, a to je ni više ni manje nego zarobljeni Bijeli hodač. Za to je pak potrebno zaputiti se onkraj Zida, u samoubilačku misiju. Čudom, problema s dobrovoljcima nema, jer su tu i Jon i Jorah. A problem diplomacije s Lannisterima, točnije susret između Jaimea i Tyriona omogućiti će uvijek spreman Davos, koji će prokrijumčariti Tyriona u glavni grad.

Dva kopileta i ostatak otpisanih

Iako sporedni lik, Davos se kroz proteklu sezonu pretvorio u jednog od važnijih figura Westerosa, postavši savjetnik bez kojega se ne može. Njegova transformacija najbolje je vidljiva pred plažama Kraljevog Grudobrana, gdje shvaćamo da Davos nikad nije zaboravio Tyrionovu ulogu u smrti njegovog sina, Matthosa. No kao što je ova epizoda potvrdila, vrijeme je od Davosa napravilo političkog igrača, svjesnog važnosti diplomacije. Kao što je ranije napomenuo, Davos nije samo tako stigao do starije dobi, rijetkosti za većinu Westerošana. I odlučan je preživjeti još duže.

Sastanak između Tyriona i Jaimea, početak novog poretka simbolično smješten u podzemnu dvoranu s zmajskim lubanjama, prošao je očekivano, nelagodno. Srećom za Tyriona, Jaime je drugačiji čovjek, i još je pod snažnim dojmom uboda na ružin trn, kao i svjedočenja silini zmajske vatri. Jaime je spreman preći preko Tyrionova ubojstva njihovog oca, što otvara mogućnost za dogovor, a srećom za Jaimea i potpuno neočekivano za pregovore je spremna i Cersei. Tyrionova diplomatska misija uspjela je, ali i Davos nije otišao iz prijestolnice praznih ruku. U ultimativnom fan-service momentu, u igru se vratio nitko drugi doli Gendry. Ne, nisu ga našli kako vesla (iako je serija kroz Davosov vic probila metaforički četvrti zid), već ga je Davos pronašao odmah ispod Maegorove tvrđe, radeći ono što mu je najbolje išlo – kujući oružje, uključujući određeni ogromni malj.

GoT

Povratak Gendrya, nezakonitog sina kralja Roberta Baratheona, omogućuje zanimljiv susret na Zmajevom kamenu s nezakonitim sinom Neda Starka (bar što se tiče likova) Jonom, a njihova neobična situacija ih odmah povezuje. Još jednom zbog ubrzanja, ostajemo zakinuti za interakciju između dvoje kopiladi budući da se Gendry odmah pridružuje samoubilačkoj misiji koja kreće na Sjever. A na Sjeveru, u Istočnoj Stražarnici pored Mora, ova epizoda reuniona ima i svoj najveći reunion. Jer osim što sreće Tormunda, kojeg je prije nekog vremena poslao da osposobi utvrdu, u tamnici Jon sreće i trio religijskih fanatika Sandor, Thoros, Beric; koji su nakon gubljenja vremena iza rešetaka više nego spremni zaputiti se u vrlo moguću smrt. Reunion u tamnici možda je i najbolji primjer kako serija stvara jedinstvenu radnju, a sve igrače smješta u jednu igru. Sva sedmorica u Istočnoj stražarnici imaju nešto zajedničko. A to su predrasude i sjećanja. Tormundu tako ne odgovara Jorah, budući da je njegov otac pobio nemali broj Divljaka. Joraha je u egzil otpremio Jonov posvojitelj, Ned Stark. Jona i Sandora povezuju neugodni događaji iz ne tako daleke prošlosti koji se tiču njihovih kuća. Jon i Gendry su oboje nezakoniti sinovi, čiji su očevi bili najbolji prijatelji i saveznici. Gendry pak ne može Bericu oprostiti izdaju, i prodaju crvenoj čarobnici. Možda najzanimljivija je veza Joraha i Thorosa od Myra, čija je zajednička borba protiv Balona Grejyoja u nekom prošlom životu spomenuta još u pvoj epizodi. U nekoj drugačijoj situaciji ove bi tenzije predstavljale veliki problem. No, prijetnja koja se polako primiče Zidu veća je od individualnih problema, te se sedmorica veličanstvenih (khm, khm…sedam) zapućuju na Sjever, u nepoznato i za njih, ali i za gledatelje, budući da je ovakav razvoj događaja malo tko očekivao.

GoT

A nama preostaje spremiti se za dvije preostale epizode, koje će biti najdulje u povijesti serije. Jer dok vani prži, na malim ekranima stiže ogromno zahlađenje.

Dodatne opservacije:

  • Znam da me mnogi već mrze s mojim problemima s protokom vremena (pogotovo u ovoj epizodi), ali jednostavno si ne mogu pomoći. Ubrzo nakon refokusiranja s tri lokacije na cijeli Westeros, vratila se epidemija ekspres vrana, jetpackova i teleporta. No ova epizoda dala nam je jednu važnu informaciju vezanu za vrijeme, a to je Samova izjava da je Bran proveo godine na onoj strani Zida.
  • Još jedan problem koji se nastavlja ponavljati su mali detalji koji ubijaju imerziju, logičke greške koje su se tako lako mogle izbjeći. Jaime je očekivano preživio, manje očekivano nije postao zarobljenik zmajske kraljice. Iako je ovo drugo lako moguće (Crnovoda je dovoljno široka, a Dany drži kontrolu nad samo jednim dijelom obale) malo je teže vjerovati da je Jaime preplivao (čak i uz pomoć „vjernog“ Bronna) toliku razdaljinu u punom oklopu (samo je kaciga falila), s mačem u koricama i sa svojom zlatnom rukom (!)
  • Targaryeni s pravom postaju jedna od najčudnijih dinastija Westerosa. Ako su Jon i Dany, ujna i nećak, a Drogon je Danyno „dijete“, znači li to da su Drogon i Jon također rođaci ; )
  • Nakon prigovora iz prošle kronike, vratio nam se onaj stari Varys. Iako je scena s Tyrionom počela humorno („nisam otvorio poruku, iako jesam“), Varysovo priznanje krivnje jer nije ništa napravio dok je ludi kralj masakrirao protivnike bila je jednostavno odlična scena. Također, u kontekstu posljednjih akcija zmajske kraljice, ova izjava naslućuje da je Varys više nego svjestan potencijalnih problema na horizontu.
  • Plan s hvatanjem Bijelog hodača zabrinjavajuć je budući da opasno podsjeća na scenu iz drugog popularnog serijala „The Walking Dead“. Nadamo se da će sličnosti prestati na pojavi neumrlih, budući da ovo nije smjer kojim bi Igra prijestolja trebala ići. A da ne spominjemo da je nakon paljenja konvoja s hranom, demonstracije sile i tjeranja straha u kosti Jaimeu kao i lannisterskoj vojsci, Dany sada u mogućnosti opsjesti prijestolnicu, i ostaviti da glad i bijes naroda oslabe i eliminiraju Cersei. Predah, ma kako kratak bio, samo daje priliku Cersei da obnovi svoje snage i razvije efikasnu strategiju protiv zmajeva. Zlatna družina jedno je od rješenja. S druge strane, klimatske promjene su definitivno jedan od najvećih problema s kojima se suočavamo u našem realnom svijetu, a najlakše bi ih se moglo riješiti upravo ujedinjenjem planeta i neopozivim dokazima (iako su u našem slučaju dokazi prisutni, ali mislim da ste shvatili poantu).
  • Reunion između Jaimea i Tyriona je bio…čudan. Ne zbog načina na koji se odvio, već zbog kratkoće i naglog kraja scene. Vrlo je moguće da se dosta toga zbilo van scene, ali odluka da nam uskrati dužu i sadržajniju scenu, je upitna. Čudno je da Tyrion nije bratu spomenuo Tywina i Shae. No veseli nas da je Jaimev arc konačno krenuo nekamo, ali pitanje je kamo?
  • Scena reuniona mogla je biti bolja da je skraćen dio sa zlatnim plaštevima na plaži. Humor je uvijek dobrodošao u seriji, pogotovo u ovoj melankoličnoj fazi, ali scena je bila preduga, i osim što je dala priliku da Gendry napravi nešto korisno (malj je definitivno homage omiljenom oružju kralja Roberta), nije ničim pridodala radnji. Za razliku npr., od prošlotjedne scene s Aryom i stražarima u Oštrozimlju.
  • Kad smo kod Arye, nije nam jasno što scenaristi žele napraviti s njom i Maloprstim. Očito je da odnosi između nje i Sanse nisu najbolji, i da dok Sansa postaje odgovorni vladar, njena sestra nakon svega što joj se dogodilo više nije Arya Stark. Također očito je da Maloprsti planira iskoristiti jaz između sestara Stark u svoju korist. No pitanje je koji je njegov konačni cilj, a s obzirom da Bran, iliti trooka vrana, vidi i zna sve, pitanje je koliko mu je pametan plan konfrontirati dvije sestre.
  • A glavni element plana lorda Baelisha, poruka koju je „sakrio“ od Arye, je poruka koju je nakon Nedova zarobljeništva, tada još mlada i naivna Sansa poslala svom bratu Robbu. Poruka u kojoj je na nagovor/prisilu Cersei zatražila od brata da dođe u prijestolnicu i savije koljeno, te prizna Joffreya za kralja. Poruka je to koju je Robb odbio, i krenuo u rat, a sad kada je rat završio bi se mogla vratiti Sansi kao bumerang. Poruka je to za koju je Robb znao da je pisana pod prisilom, i teško je zamisliti da Arya to ne može shvatiti.

GoT

 • Ova epizoda počistila je još jednu važniju kuću – Tarly. Barem što se većine likova tiče. Jer kao što gledatelji znaju, Samwell Tarly i dalje je živ i zdrav, a gubitak njegovog oca spriječit će ga problema s ukradenim mačem. Koji je po svakom pravilu logike, Randyll trebao još davno zatražiti. Teško je pomisliti da bi proslavljeni ratnik poput Tarlyja krenuo u pohod protiv Tyrella bez Heartsbanea.
 • Bran je doista postao Trooka vrana, i jedini je koji može vidjeti ogromnu silu neumrlih koja se približava kraljevstvu ljudi. Tu je informaciju velikodušno podijelio sa svih sedam kraljevina, uključujući i Citadelu, koja je pokazala očekivanu reakciju. Iako su mnogi od vas bijesni na arhimeštre, teško je okriviti vodeće učenjake Westerosa za njihovu sumnju prema tim vijestima, tim više budući da Daenerys uistinu predstavlja prijetnju starim elitama.
 • Rasplet radnje u Starigradu možda je i najrazočaravajući dio priče. Od početka smo znali da Sam najvjerojatnije neće postati meštar, jer jednostavno nema vremena (do kraja je ostalo samo 8 epizoda), čak ni ako radnja funkcionira u vakuumu. Ali trenutak u kojem je odlučio prekinuti edukaciju, pokrasti vrijedne i rijetke rukopise (nasumično!) i pod okriljem noći se iskrasti iz Citadele, bio je žalostan kraj te priče. Srećom za Sama i radnju, eliminacija njegovog oca i brata (koje još nije svjestan) vrlo će ga vjerojatno učiniti gospodarem ne samo Rogatoga brijega, već i Ravni, a možda i čitavoga Juga. Jer njegova vjernost Noćnoj straži uvjetovana je opstankom same Straže i Zida koji čuvaju, a u ovom trenu lako je zamisliti da do kraja sezone Zida više biti neće.
 • I na kraju, jedno od najzanimljivijih otkrića u ovoj epizodi. Samov nagli i nepromišljeni odlazak postavio je pitanje je hoće li obratiti daljnju pozornost na malu, ali izrazito značajnu fusnotu, onu o poništenju prvog braka princa Rhaegara (na koju je naletila sad već štreberica Gilly). Njegova razočaranost u Citadelu razumljiva je, ali s obzirom na blisko prijateljstvo s Jonom, kao i opsjednutost detaljima, malo je čudno da Sam nije toj informaciji posvetio više pozornosti. A taj zanemareni detalj potvrđuje ni više ni manje da Jon Snow nije kopile, već legitimni nasljednik Željeznog prijestolja. Legitimniji od njegove ujne Dany (!). Jer ako je ovo zamisao G.R.R Martina, onda je to jedan od najvećih spoilera do sada.

Osvrt na prošlu epizodu možete potražiti na linku.
Svi koji nam u komentar napišu koga u konačnici vide na famoznom prijestolju i zašto imaju šansu osvojiti HBO GO pretplatu za tri mjeseca ili GoT privjesak.

Check Also

Prvi pogled na HBO-ovu seriju Welcome to Derry, i novi pogled na seriju The Penguin

Max je objavio novi promo video koji najavljuje njihov nadolazeći plan za 2024./2025. godinu, a …

Puni trailer za SF triler I.S.S.

Bleecker Street Films objavio je puni trailer za SF triler I.S.S., redateljice Gabriele Cowperthwaite (Blackfish, …

11 comments

 1. Matija Grabar

  Nitko. Tron donosi samo nesreću i pohlepu. Treba ga rastopiti dok nije postao zaleđeni tron u ledenom carstvu jer nitko ne vidi da zima više ne dolazi nego je došla.

 2. Tamara Franjević

  Na prijestolju vidim Tyriona, on je uvijek tu negdje, trebao bi ga ne voljeti jer pripada Lannisterima ali znaš da to ne možeš. Prošao je svašta, na sve se navikao, snašao i opet ostao dosljedan i vjeran sebi i svojem stavu. Naravno da bi Daenerys trebalo zamišljati na tronu ali realno ona će živjeti dugo i sretno sa zmajevima i vukovima i Jonom negdje u mirnim krajevima a Tyrion će upravljati pravedno i sretno.

 3. Nitko neće sjesti na željezno prestolje. Bit će uništeno jer ono je po meni simbol gladi za moći koja uništava i onoga tko sjedi na njemu to te mjere da poludi. Dani i Jon su plemeniti i brinu za narod i kao pravi junaci poginuti će za druge. Vlast Ce Tyron i Valaris dati u ruke narodu, ono malo sto će ih preživjeti do kraja. Nakon svega nemoguće je da bude samo jedan/ jedna kralj/kraljica

 4. Šesta epizoda. Tu je netko napisao “GoT going full LotR” ili nešto slično. U pravu je 🙂

 5. Danny nikako ne može Jonu biti ujna – ujna je ujakova (majčinog brata) žena – dakle, nikakav rod. Očeva sestra je u hrvatskom jeziku tetka.

 6. Magdalena Ondrušek

  Svi pišu kako bi to trebali biti Jon ili Daenerys, s obzirom da je dobar dio ove sezone usmjeren upravo na njih. Ja međutim smatram da bi to trebao biti Tyrion, možda jedna od rijetkih osoba u seriji koja nije niti jednom spomenula ili izrazila želju da sjedi na Iron Throneu. Tyrion bi bio prvi kralj koji je pošten, iskren te koji ne razmišlja samo o sebi. Prije svega, bio bi kralj koji ima suosjećanja i razumijevanja prema drugima. Dokazao bi kako je njegov otac bio u krivu ne vjerujući u njegove sposobnosti, smatrajući ga manje vrijednim. Tyrion bi bio pravi primjer kako nikad ne treba odustajati, već ići naprijed i vjerovati u sebe koliko god te drugi na tom putu gazili.

 7. Iako bih voljela da Jon bude kralj na kraju mislim da se to neće dogoditi… Mislim da ce na kraju Jon i Dany postati prica poput Aegona Targeryena – ucinit ce neko herojsko djelo, postati inspiracija ali u tome i umrijeti. Targeryjeni su loza koja je osudjena na izumiranje – bez obzira sto su necak i ujna, Targeryjeni su se uvijek zenili medju sobom da odrze cistu lozu, ali nemogucnost da Dany ima djecu ne daje neku logiku u njihovu prezivljavanju.
  Cersei je vec nadomak toga da postane Mad Queen, sto ce se i dogoditi jer mislim da nece ispostovati dogovor sa ostatkom zemlje u borbi protiv bijelih hodaca – dapace njoj situacija odgovara jer ce se smanjiti broj njenih neprijatelja – mislim da ce to biti kljucno da Jamie uvidi tko je ona i da ce je on na kraju ubiti postajuci tako i Queenslayer.
  Sansa ce ostati na sjeveru vladati Winterfellom – Arya ne zeli takvu ulogu a ni Bran stoga ona ostaje jedini izbor.
  Jos cekamo pricu o Aryi i Gendryju, sad su stariji, vidjet cemo. Mislim da ce do kraja ove sezone Arya, na Sansin nalog ubiti Maloprstog.
  Ostaju trojica likova: Jamie, Tyrion i Gendry.
  Jamie mi se nekako ne cini kao logican izbor, doduse nema bas puno logike u Got, ali on je nekako uvijek bio u sluzbi kraljeva… mislim da ce tako i ostat.
  E sad, za zadnju dvojicu nisam sigurna, ali izabirem Gendryja iz razloga sto je njegov otac bio posljednji legitimni kralj prije nego je cijela igra prijestolja pocela. Ono sto daje plus ovome je da je Gendry zapravo na pocetku bio nitko – zanimljivo je da je on jedini uspio prezivjeti kad su poklali svu djecu Roberta Baratheona.

 8. Gendry Baratheon i Sansa Stark kao kralj i kraljica 🙂
  Zašto?
  Jon i Dany neće doživjeti kraj serije…prvo Dany podliježe ranama (u Jonovu naručju izustivši: Save our people..) a onda i Jon nakon što pobijedi u borbi jedan na jedan kontra Kralja Noći…..
  Jaime Lelekom udovica slama srce svojoj poludjeloj seki….
  I ostaje nam vlastohlepna Sansica i njen novi frajer za kojeg će se zapaliti dok bude kovao šiljke od opsidijana u Winterfellu 😀

 9. Nesporni kvalitet sedme sezone po meni više govori o razvučenosti i dosadi većine prošlih, uz izuzetak prve i druge sezone, te još pokoje pojedinačne epizode. Da je sav prethodni materijal bio načinjen tempom i zanimljivošću kao ova sezona, bilo bi ih ukupno, brat-bratu, najviše četiri.

  P.S. Što se tiče “neopozivih dokaza” u odnosu na klimu, neke možda najinteresantnije stvari mogu se pročitati ovdje:

  Causes of differences in model and satellite tropospheric warming rates (Nature)

  http://www.nature.com/ngeo/journal/v10/n7/full/ngeo2973.html

  • Nažalost nemam pristup Nature, tako da ne mogu otvoriti članak, ali ovdje je jako zanimljiva i kratka politička analiza, eksperta
   https://misanthropester.com/2014/04/07/game-of-thrones-as-theory-via-foreign-affairs/

   Buduci da je clanak prebacen s Foreign Affairs, gdje se placa, malo je losa kvaliteta, ali mislim da je razumljiv.

   Ima dosta paralela, od feminizma do libertarijalizma, a climate change je pri kraju.

   • Rekao bih daje i sam sažetak Nature članka posve dovoljan da se uoči da je, ah, White Walkera prilično manje negoli se to već dugo prikazuje. Osobito stoga što je jedan od autora B. D. Santer.

    Što se tiče ovoga što piše o GoT: “I’m casually profane, a feminist, a radical pacifist, and a Green socialist.” Mogao je uštedjeti i napisati SJW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics