Westeroška kronika #4: Detonacija

Gdje započeti? Ovotjedna epizoda već je i prije premijere bila najavljivana kao epizoda svih epizoda, a s obzirom na glasine koje su uključivale spektakularnu bitku, očekivanja su bila velika. Tome valja pridodati i leakanu verziju loše kvalitete koja je izašla sredinom prošlog tjedna, i koju sam siguran mnogi nisu mogli ignorirati. Ali prava stvar, prava stvar (koju ste nadam se gledali u punoj kvaliteti) nas je doslovno sve iznenadila. Nakon mini sezone, tj. prve tri epizode, mnogi su mislili da su sve vidjeli. Ali ne, detonacija koja je uslijedila ovoga tjedna, zauvijek je promijenila Westeros. Zmajevi veličine Boeinga 747, jednom znani samo iz legendi i priča o davnoj prošlosti, vratili su se na stari kontinent, i sa sobom doveli ogromne količine krvi, i još veće količine vatre. Izvrsnosti epizode „The Spoils of War“ dodatno je pomoglo refokusiranje na tri lokacije: Zmajev kamen, Oštrozimlje, Kraljev grudobran, i možda najvažnije, okolicu glavnog grada gdje se dogodio onaj najzanimljiviji i najspektakularniji dio.

Strahovučići u krizi

No prije nego se posvetimo tom monumentalnom trenutku koji je potresao Westeros, pozabavit ćemo se drugim važnim aspektom ove epizode. A to je pitanje identiteta, ili bolje kriza identiteta kuće Stark. Jer još u prošloj epizodi mogli smo vidjeti da se Oštrozimlje počelo puniti strahovučićima. Nakon reuniona Sanse i Brana postalo je očito da to više nisu ona ista djeca koja su napustila dvorac. Da je Bran mrtav iznutra, i nezainteresiran za igre prijestolja sada je otkrio i Maloprsti, nakon što je mu je dao famozni Valyrijski bodež kojim je cijela igra počela. Na to nas je podsjetila i Meera Reed, koja je za sve učinjeno dobila samo mlako „hvala“. Bran je možda prisutan u božjoj šumi, ali pravi je Bran umro u onoj pećini na Sjeveru. Pitanje je što će li nastati od Trooke vrane. Hoće li u pokušaju da spasi kontinent od nadolazeće Zime postati čudovište protiv kojeg se bori?

GoT

Isti problem gubitka identiteta dijeli i najmlađe štene. Aryin povratak kući se očekivao od susreta s Nym, i poput tog susreta nije prošao kako je bilo planirano. Emotivni reunion sa Sansom u dvorištu Oštrozimlja zamijenila je humorna scena sa stražarima koji Aryu nisu prepoznali; a koja nas je podsjetila na sličnu scenu iz prošlog života u Kraljevu grudobranu, ali i unijela nešto humora u ovaj melankoličan setting. Arya je čini se doista postala „nitko“. Također ta odgoda dala je mogućnost Sansi da složi dijelove slagalice i otkrije mjesto gdje bi njena sestra mogla otići. Prvi susret u obiteljskoj kripti bio je nespretan, i samo naglasio razliku između dvije sestre, kao i kontrast u razvoju njihovih likova. Kratak je to ali dirljiv moment u izolaciji kripte, gdje se obje sestre pokušavaju pomiriti s izgubljenim djetinjstvom, problemima na putu kući, i samom porušenom kućom. Ironično, obje su postigle što su htjele, ali ne na način koji su očekivale. Nakon dugog, i nemalim dijelom teškog putovanja, Sansa je postala vladarica Sjevera, a Arya ratnik. No kako je Arya naglasila, njihove priče još nisu gotove i pitanje je što se treba napraviti da ih završe. Arya zna odgovor, dovršiti svoju listu, za koju Sansa isprva misli da je vic, dok je Bran ne uvjeri u suprotno. Umjesto toplog zagrljaja, Bran daje Aryi Maloprstov bodež. Bran i Arya su oboje oštećeni likovi, i najbolje se komplementiraju. Konačno, dok gleda mačevanje male strahovučice s Brienne, Sansa shvaća da se poput njenog brata, i Arya promijenila. I da ima ne samo zacrtani cilj, svoju listu, već i vještine da je ispuni. Sansa je čini se, iako u vodećoj ulozi, jedini Stark bez niti vodilje, i biti će zanimljivo vidjeti kamo će je odvesti idućih nekoliko epizoda.

GoT

Da se Arya kojim slučajem vratila ranije, gledatelji su mogli vidjeti možda i najvažniji reunion, onaj između Arye i Jona Snowa, koji ju je poklonom Igle i ne sluteći usmjerio na put ratnika. Aryin polubrat trenutno je na Zmajevom kamenu gdje je pronašao ne samo opsidijan, već i nešto mnogo važnije, ključni dokaz za zmajsku kraljicu o prijetnji onkraj Zida – westeroški Lascaux, skup slikarija duboko u spilji, koji pripovjeda priču o savezu Prvih ljudi i Šumske djece, i njihovoj združenoj pobjedi nad Bijelim hodačima. No potpora Daenerys Targaryen dolazi s jednim uvjetom – da savije koljeno. Jon bi možda na to i pristao, ali svjestan je da njegovi vazali neće, obzirom na zadnja politička i vojna događanja na Sjeveru. Srećom za kralja i nesrećom za kraljicu, Tyrion i Varys prekidaju neugodni impasse još neugodnijim vijestima s kontinenta. Tyrionov plan je spektakularno propao. Sivi crv je opkoljen u Bacačevoj hridi, dok je Cersei porazila sve saveznike Targareyena. Jon uspijeva odvratiti bijesnu Dany od izravnog napada na Crveni zamak, ali Dany je završila sa savjetnicima. Kasnije, Jon u možda i najneugodnijem reunionu sreće nesretnog Theona, kojeg je samo pomoć Sansi, spasila od gorih posljedica. Također njihov reunion služi da pokaže da kraljice nema na otoku. Pa gdje je kraljica? I možda još važnije. Gdje je Drogon?

Vatra i Krv, i pepeo

„Sada sam postao Smrt, uništavač svjetova“. Slavne su ovo riječi Roberta A. Oppenheimera, tvorca atomske bombe, nakon što je vidio svoj izum u akciji. Vjerojatno su slične riječi prohujale Dany kroz glavu dok je detonirala westerošku verziju A-bombe. A tako nešto prošlo je kroz glavu i gledateljima. Jer posljednjih petnaest minuta serije su razlog zašto gledamo Igru prijestolja. Nakon svih loših vjesti, Dany je odlučila poslušati Jona i ne napasti Lannistere gdje su najjači. Napala ih je tamo gdje ih je trebala napasti odmah, gdje su najranjiviji. Padom Visovrta, u ruke Lannistera pale su ogromne količine zlata, ali i žita, oboje prijeko potrebno Cersei da ispuni svoje planove. I upravo je konvoj bio logičan cilj za Dany i njenu vojsku. Ono što se dogodilo Lannisterskoj koloni nije bila bitka. To je bio pokolj. Napadnuti sa zemlje i iz zraka, Lannisteri nisu imali šansi. Možda su bili u mogućnosti ubiti nekoliko Dothrakija, ali ni tisuće kopalja i streličara ne mogu ništa protiv zmaja. A kako se pokazalo, ne može ni Qyburnova balista. Ogromna strijela pogodila je i ozlijedila Drogona, ali to je samo rezultiralo daljnjim paležom nesretnih vojnika. Možda baš onih koje je Arya srela na svom putu prema jugu.

GoT

Ti i ostali nesretnici brzo su se pretvorili u prah i pepeo. Sam pokolj prikazan je iz nekoliko perspektiva: od Dany i Drogona do Jaimea i Bronna, prije negoli na samom kraju prikaže Tyriona kako sa zaprepaštenjem promatra masakr iz daljine. Danyjina točka gledanja pokazuje čeličnu odlučnost, bijes i želju za osvetom. Za nju su vojnici samo točkice koje se valja eliminirati – ne puno drukčije od pilota drona. Za Jaimea i Tyriona rat je realnost. Na zemlji, oni vide bol i patnje onoga što su, ili što su bili njihovi sunarodnjaci. Oni su zapovjednici koji su izravno odgovorni za gubitke. Konačno, perspektiva Bronna je perspektiva običnog vojnika, koji je konstantno izložen mogućoj smrti sa svih strana. To je prašinar koji se ne bori za više ciljeve, nego za puko preživljavanje. Dojmu sveopćeg kaosa pridonose konstantne eksplozije, krici, bojni metež, kadrovi bježećih konja i plamteće kočije. Promjena ne zahvaća samo likove, već i okoliš, jer u 15 minuta ono što je nekad bilo zeleno polje postaje neprepoznatljiva gomila pepela.

Na polju vatre (i pepela) Lannisteri su na težak način konačno shvatili s kime imaju posla. Pad Visovrta bio je krunski uspjeh, ali polje vatre pokazalo je da je Dany daleko od poraza. Ako nije prije postojala, sada Westeros ima novu izreku: Ne diraj zmaja dok spava. U to se najbolje od svih uvjerio Jaime Lannister kojega posljednji put vidimo kako tone u dubinama Crnovode, a gledatelje u iščekivanju njegove sudbine i iduće epizode.

GoT

Dodatne opservacije:

 • Nakon drugog gledanja shvatili smo da je konvoj sa zlatom stigao u Kraljev grudobran prije napada. Ali onaj možda važniji, s hranom, nužan za preživljavanje nadolazeće opsade, završio je spečen.
 • U razgovoru s predstavnikom Željezne banke, Cersei spominje Zlatnu družinu – plaćenike iz Essosa. Biti će zanimljivo vidjeti kamo će nas to odvesti. Fanovi knjige mogli bi se prisjetiti da je zlatna družina u službi jednog Targaryena. Također moguće je da se zlatnoj družini pridruže i Drugi sinovi. Znači li to povratak Daaria Naharisa? A možda će regrutiranje plaćenika biti lekcija o ponosu i padu… jer lannisterska vojska je vezana za Krunu na temelju časti i lojalnosti. Plaćenici nisu.
 • I u ovoj epizodi nastavljamo zabrinjavajuće srozavanje Maloprstovog lika. I dalje se čini da ima planove, ali u ovome trenu sa svim Starkovima u Oštrozimlju i Brienne u blizini, postaje sve nemoćniji. Sansa odbija njegove savjete, Jon ga želi ubiti, Arya bi ga mogla ubiti, a Bran zna njegove tajne. Njegov jedini i posljednji as su vitezovi Doline.
 • “Chaos is a ladder”. Gledati zapanjenog Maloprstog bilo je neprocjenjivo.
 • Postavlja se i pitanje famoznog bodeža. Mi kao gledatelji još ne znamo tko je zapravo poslao ubojicu. Maloprsti je pokušao okriviti Tyriona, no to se pokazalo krivo. Najzanimljivije je da Bran vjerojatno zna (on zna sve), ali čini se da ga to previše ne brine. Ali bodež je Chekov gun te će nesumnjivo igrati ulogu u budućnosti.
 • Znamo da su svi Starkovi istraumatizirani, ali zasto nitko pobogu ne spominje Rickona?
 • Iako pogodne za radnju, slikarije u spilji su bile možda i preočite. Ne bi bilo teško zamisliti Davosa kako provodi noć crtajući.
 • Sve upućuje da će se Led i Vatra eventualno ujediniti. Sama spilja aludirala je na jednu drugu, sjeverniju. Biti će veoma zanimljivo kako će scenaristi riješiti problem incesta, s obzirom na probleme koje su imali s prikazanjem silovanja. HBO doista pomiče granice.
 • Još jednom. Napad na konvoj bio je jedna od najspektakularnijih stvari ikad viđenih na malim ekranima. Ali to ne znači da nije bila bez problema. Iako su Lannisteri na svom terenu, praktički u blizini glavnog grada, ne postoji izvidnica da ih upozori na primicanje velike neprijateljske sile. Također taktika koju koriste Dothrakiji ne bi funkcionirala u pravoj bitci. Napad konjice na kopljanike je izuzetno opasan, a o jurišu konja u metarske zidove vatre nećemo govoriti. Postavlja se i pitanje kako su Dothrakiji stigli na kopno, ako je cijela flota uništena, o čemu je Dany više puta pričala.
 • Ali, unatoč svemu ovome, Matt Shakman je napravio odličan posao. Pohvale kompletnoj produkciji za ovu monumentalnu scenu, a pogotovo za paljenje čak 20 ljudi odjednom (ne brinite se, nismo to zaboravili). „Ovo nije televizija, ovo je HBO“ potvrdila je svoje značenje. Više o snimanju ove jedinstvene scene pogledajte ovdje:

Osvrt na prošlu epizodu možete potražiti na linku.
Svi koji nam ostave komentar na epizodu ulaze u bubanj za osvajanje GoT majice ili privjeska. Komentar može biti fokusiran na epizodu, ili na sami osvrt.

Check Also

Furiosa: prvi trailer za prikvel hita Mad Max: Fury Road

O kakav dan! Warner Bros. je u sklopu eventa CCXP u Brazilu objavio prvi teaser …

Fallout: otkriven je sinopsis i galerija fotki za Amazonovu adaptaciju

Prvi pogled na Amazonovu seriju Fallout smo tehnički dobili još prošle godine kada je objavljena …

6 comments

 1. Nije cijela flota bila uništena, Tyrion u jednom trenutku kaže da i dalje imaju dovoljno brodova da prevezu Dothrakije do King’s Landinga i otpočnu opsadu…

 2. Ova epizoda je potpuno zasjenila sve ostale epizode sezone.

 3. Epizoda je bila odlična.

 4. Siniša Serdar

  Ovo je spektakl! Malo toga me može ostaviti bez komentara, ali ovo je bilo baš to. Spektakl. Gledao sam kako zmaj pali sve pred sobom, kako dobiva koplje u njedra, kako brani svoju “majku”… A to je scena od 15 minuta. Sve ono prije sam zaboravio. Uf. Što će sada biti??? Kako dočekati ponedjeljak?
  Inače gledam serije tek kad završe, kad je sve kompletirano i onda odgledam sve u jednom dahu. Uz GOT to nije moguće, svi pričaju samo o tome i onda ne želim kvariti gušt. Ali iščekivanje me ubija…
  Brandon je o’šo kvragu, bar što se obiteljske strane tiče, možda uloga koju ima bude od koristi za spas svih…

 5. Jedini koji spominje Rickona je Jamie, ali ne zbog odavanja počasti palom Starku nego da trola Dickona Tarlyja. Srećom po njega, Dickon nije zlopamtilo…

 6. Jedino što mogu komentirati je da mi fali knjiga… epizode su prekratke, a tjedan previše dug 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics