Wednesday ruši rekorde gledanosti, ali koliko je serija zapravo dobra?

Burtonova nadnaravna serija Wednesday, o titularnoj kćeri obitelji Addams s Jennom Ortegom u glavnoj ulozi, 23. studenog je stigla na Netflix. Već u to vrijeme je serija bila dobro prihvaćena od kritike, a sada je čak i oborila rekord gledanosti Netflixa! Wednesday je sada na vrhu popisa najgledanijih Netflixovih premijera tv serije na engleskom jeziku, s nevjerojatnih 341,2 milijuna sati gledanja u prvom tjednu. Serija je također broj #1 u 83 zemlje, što izjednačava rekord koji je postavila dugo iščekivana 4. sezona Stranger Things.

Mi smo odgledali svih osam epizoda serije. Nije da nas čudi da su svi pohrlili pogledati što to serija skriva. Ipak je Wednesday lik koji se izdvaja čak i otkačenoj obitelji poput one obitelji Addams. Na kraju krajeva na seriji je radio Tim Burton (Edward Scissorhands, Beetlejuice, Sweeney Todd, Batman), i to kao redatelj i izvršni producent, dok je i ostatak kreativnih snaga bio prilično jak. Showrunneri, scenaristi i izvršni producenti su Al Gough i Miles Millar (Smallville, Into the Badlands). A tu je i zanimljiva glumačka postava. Naravno Jenna Ortega kao Wednesday, koja je s tehničke strane odlično obavila posao, ali slažemo se s nekim recenzentima koji su primjetili da nismo naučili da je njezin lik toliko ljepuškast i našminkan, pa to donekle odvlači pozornost jer naprosto ne odgovara onomo što znamo o njoj. Lik kojeg bi posebno izdvojili nije nitko iz obitelji Addams, nego Marilyn Thornhill, učiteljica u Nevermoreu, koju tumači Christina Ricci. Iako se u početku čini da nosi puno manju ulogu nego to doista jest, do kraja se otkriva kao iznimno bitan akter radnje. Radi toga nam je vrlo drago, jer je Ricci gotovo uvijek izvrsna, a i lijepo je imati glumicu u postavi koja je nekoć i sama tumačila legendarnu ulogu Wednesday. Jedini problem je što je vrlo neobično gledati je na drugoj strani spektra, kao normalnu osobu, ili najbliže normalnoj koliko je to moguće.

Ukratko, serija je relativno šarmantna i lijepo teče. No ako ste ‘stariji’ gledatelj, sigurno će vam donekle smetati i rupe koje se naprosto nisu trebale dogoditi, o čemu ćemo detaljno pisati u osvrtu. Serija jest donekle jeziva, ali nedovoljno šarmantno morbidna za lik o kojem je riječ i obitelj kojoj pripada. U svakom slučaju smo očekivali više Burtona u projektu s obzirom na njegovu involviranost, jer čini se da je većina stvari prilično straightforward i predvidljiva. Da li se možemo žaliti da je to serija za mlade kad je tako nedvosmisleno najavljivana i ima takvu radnju. Očito ne, ali previše počiva na radnji sličnih serija smještenih u škole i internate s akterima sličnih godina (čitaj tinejdžerska melodrama), i ispada da je samo kulisa drugačija s nešto otkačenijim likovima i malo začinjenija radi misterija ubojstava. Ako vam je to dovoljno, jer vam je to dragi svijet, a posebno lik Wednesday, šanse su dobre da će vam se ovo dopasti. Ne možemo reći da nam je žao što smo pogledali seriju, ali ne možemo reći ni da je serija ono čemu smo se nadali.

Wednesday

Check Also

Amazonova serija Fallout službeno je obnovljena za 2. sezonu!

Amazon MGM Studios obnovio je postapokaliptičnu seriju Fallout za drugu sezonu. No, i prije nego …

For All Mankind: Apple je obnovio seriju za 5. sezonu i najavio spin-off seriju

Apple TV Plus pametno je zaključio kako treba nastaviti dalje sa svojim hit SF serijalom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics