Watchmen (2019.): “Nothing ever ends!”

Čuvari post-watchmenovske suprematističke Amerike

Watchmen iliti u hrvatskom prijevodu Čuvari su od stripovske senzacije osebujnog Alana Moorea već odavno postali mutimedijski fenomen, tako da prosječni serijalni gledatelj može bez brige uroniti u dotični svijet bez nekakvog opterećenja stripovskog predloška. Istoimeni film Zacka Snydera iz 2009. koji je uslijedio nekih četvrt stoljeća nakon stripa iz osamdesetih vizualna je i dramaturški vjerna rekonstrukcija stripa. No, kako film nikad ne može u potpunosti obujmiti egzaktno svu energiju svog predloška, jer ipak je u pitanju medij druge tehničke prirode, produkt nekog drugog vremena i djelo iz glave mračnog genijalca Alana Moorea, moramo ih gledati kao dva svijeta.

Iako definitivno materiju crpi iz stripovskog univerzuma, nova serija „ČuvariDamona Lindelofa se bezbrižno može naslanjati na film i kao takva mislim da vrlo dobro funkcionira za veliku većinu gledatelja. Moore je kao i obično kad se radi o njegovim dijelima odbio konzultacije i bilo kakvu poveznicu s njim te je u više navrata molio Lindelofa da ne spominje njegovo ime ni u promociji niti zahvalama. U zahvalama na kraju spominje se da su likovi „sukreirani od strane Davea Gibbonsa za DC“. Lindelofova reakcija na Mooreov stav više je nego prkosna, te u jednom intervjuu kaže da misli da je 1985. buntovnom Mooreu autor Supermana ili Čudovišta iz močvare rekao da ne može tako s tim likovima, sigurno bi im rekao „Odj…, svejedno ću napraviti kako želim,“ pa isto tako on poručuje i Mooreu. Iz viđenoga, Lindelof zaista radi po svom nahođenju.

Serija je miks elemenata iz univerzuma Čuvara, i u svakom pogledu nadogradnja originalnog svijeta. Lindelof obećava da se drži stripovskih Čuvara kao kanona, te iako se ponovno prozivaju neki događaji i likovi iz stripa u potpunosti su on i ostatak scenarista vjerni kanonu. Vjerujem da kako bi serija bila autentičnija i sličnija Moorevom mindsetu, mora jednako tako biti bezobzirna i cinična kakav je original. Tek tada bi to bila prava adaptacija univerzuma Čuvara. A koliko se takva može sviđati publici, ovisi o preferencijama gledatelja. Naišao sam na komentar na netu gdje se uspoređuje činjenica da je sveprisutni element u stripu konstantna opsjednutost likova seksualnošću, tuku da bi se napalili, ili vode ljubav nakon tučnjave, dok je u seriji taj sveobuhvatni element bjelački rasni suprematizam. Pojavljuje se na svakom koraku, i mračna je tajna ukorijenjena u sve pore američkog distopijskog društva univerzuma Čuvara. Te je također zaslužna za nastanak maskiranih heroja, posebice heroja zvanog Hooded Justice.

Ne tako mračna distopija

Watchmen

Svijet u stripu je distopijska paralelna verzija naših osamdesetih, točnije 1985. godine, tako da događaji u seriji slijede taj vremensko-prostorni tijek. Čuvari su se odigrali osamdesetih godina i svijet današnjice je post-watchmenovska utopija/distopija koju je glavni pozitivac/negativac Adrian Veidt htio stvoriti (ups, jel ovo bio spoiler?). Završnica Čuvara svojevrsni je hladni klimaks; „uobičajeni“ sretni završetak zamijenilo je hladno uviđanje da se mir u svijetu ipak može postići masovnim genocidom. Iako tiho protestirajući, većina heroja morala se pomiriti s činjenicom da je Veidtov plan uspio, ali samo ako prava istina ostane tajnom. Jedini nepokolebljivi antiheroj, Rorschach, ne pristaje na laž, te zato biva uništen. Dr. Manhattan odlazi u svemir, a ekipa preživjelih heroja se razilazi u tišini. Mir je postignut, nuklearni holokaust je izbjegnut, i strah se pokazao kao vrlo učinkovit faktor postizanja mira.

I tako dolazimo do paralelne stvarnosti naše današnjice, 2019. je godina. Mir u svijet je postignut, no počele su se pojavljivati pukotine u ovoj utopiji s manom. Adrian Veidt (sir Jeremy Irons) je u neznanom egzilu, okružen vojskom klonova i pokušava postići neki svoj tajanstveni cilj. Lady Trieu, vlasnica Trieu Industries, otkupila je cjelokupni Veidt Enterprises. Dr. Manhattan već godinama se nalazi na Marsu i nedostupan je. Laurie Blake, bivša kostimirana heroina i bivša cura Dr. Manhattana sada je FBI agentica specijalizirana za kostimirane vigilante, mrzi sve kostimirane vigilante i općenito je kivna na svijet. Tko bi joj zapravo to i zamjerao, s obzirom na prošlost? Duh Rorschacha i dalje živi u obliku izvitoperene suprematističke 7. konjaničke. Status ostalih heroja nepoznat. Radnja se odigrava u gradiću Tulsa u Oklahomi gdje svi policajci nose maske kako im zločinci ne bi mogli prijetiti odmazdom jer ne znaju njihove prave identitete. Kostimirana policija funkcionira uspješno, te se na čelu sa Sister Night i glavnim šefom Juddom Crawfordom bore protiv nove prijetnje rasističke 7. konjaničke, čiji je rasni terorizam ponovno uzeo maha. Preokret započinje kad netko objesi šefa Crawforda i krene potpuno rasulo. Angela Abar alias Sister Night radi svoju privatnu istragu, a senator šalje svoju najbolju agenticu Laurie Blake u gradić istražiti ubojstvo.

Watchmen

Prava lica iza maski

Glavni antagonist 7. konjanička (Seventh Cavalry) povijesno gledano je konjanički odred poznat najviše po sudjelovanju u Bitki kod Little Bighorna i posljednjem uporištu njihovog generala Georgea A. Custera protiv Indijanaca! Zašto 7. konjanička postaje simbol suprematističke Amerike, pa vjerojatno jer je rasistička politika usmjerena protiv svih boja, bili oni Indijanci u Indijanskim ratovima ili crnci u modernoj Americi. Drugi potencijalni glavni antagonist Veidt u svojoj naizgled izoliranoj narativnoj liniji, sigurno ste primijetili, vuče paralele sa stripom Tales of Black freighter u stripu Čuvari. Taj strip unutar stripa između ostalog metaforički je pričao Veidtovu pravu priču kako je provodio svoju ideju genocida, povezujući je na metarazini sa stvarnom pričom.

Sama ideja maskiranih policajaca u prvoj epizodi izgledala je pomalo bizarno i naivno, čak i pomalo trashy, no vrlo brzo počinje imati smisla. Poznavajući Lindelofa, showrunnera i glavnog scenarista, proteći će neko vrijeme dok se misterija ne odmota u potpunosti (ili završi u limbu nerazriješenih misterija). Lutat ćemo, odnosno lutamo od početka narativnim linijama pokušavajući naći poveznicu i smisao. Svako novo otkrivenje otvara niz drugih pitanja. Pomalo povratak na „Lost“, ali Bože moj, voljeli smo ga. Čuvari su atipična (super)herojska serija, poput nedavnih „The Boys“, višeslojevita, nekompromisna i predstavlja cinične i sebične heroje. Što baš i ne odgovara definiciji onih klasičnih superheroja na koje su generacije navikle.

Watchmen

Vrlo ugodno iznenađenje je kratka ali značajna uloga Dona Johnsona, poznatog iz serije Poroci Miamija iz osamdesetih, te prkosni, cinični i nekompromisni likovi Jane Smith kao agentice Laurie Blake ili Regine King kao Angele Abar. Pitanje koje se postavlja, čini li maska čovjeka vigilantom? Ili, opravdava li maska provođenje vlastite pravde? Agentica Blake mrzi sve maskirane „heroje“ vigilante, vjerojatno djelomično zbog svojeg iskustva s njima, no nađe se u situaciji kad mora surađivati s maskiranim kolegama. Koliko se maskirani policajci razlikuju od maskiranih vigilanata? Ili koliko se maskirani heroji vigilanti razlikuju od negativaca? Kosturi u ormaru, fiktivne maske koje stavljamo na lice da bismo sakrili istinu, također su neizostavni dio serijala. Koji će biti daljnji smjerovi Čuvara ne zna se, no njihov univerzum dovoljno je velik za mnoge lijepe stvari. Čeka li nas nova apokalipsa? Uspon novog lica Amerike? Uglavnom, stvarni ljudi su preuzeli ulogu heroja, ili barem tako misle. Laurie i dalje smatra da je svaki oblik maskiranog vigilantizma prekršaj, jer nitko nije iznad zakona, no kako staviti pod nadzor, ili pod čuvanje, djelovanje predstavnika zakona. Čuvati red i mir. Drugim riječima: „Tko čuva čuvare?“ ili kako glasi parola policije iz Tulse u Oklahomi:

Quis custodiet ipsos custodes…

Ako ste čekali da se emitiraju sve epizode prije početka gledanja, sada je pravo vrijeme za maraton “Čuvara”. Sve epizode su dostupne na HBO GO.

Watchmen

Check Also

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics