WandaVision: odvažni korak za Marvelov svemir, osvježavajuće i vrlo neobično!

Nakon što sam krajem 2019. u kinu pogledao Star Wars: The Rise of Skywalker, kukao sam na Facebooku kako u sljedećoj godini ne želim gledati nikakve superjunake i čarobnjake. Negdje je neki zloduh čuo ovu moju kuknjavu i odlučio mi ispuniti želju na najgori mogući način. U ožujku 2020. godine, Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na globalnu pandemiju COVID-19. Ubrzo potom, kina su počela zatvarati vrata jer bolest ništa toliko ne veseli kao zatvorene dvorane prepune stranaca.

COVID-19 je bacio američku filmsku produkciju u kaos. Holivudski studiji krenuli su masovno odgađati premijere već dovršenih visokobudžetnih filmova – neke od njih i po godinu dana. Kako se približavamo godišnjici početka pandemije, vidimo kako je čak i toliko odgađanje bilo preoptimistično.

Ali eto, bar više nema superjunaka i čarobnjaka. Ili možda ima?

Znam za samo tri superherojska filma koji su igrali u kinima prošle godine: Birds of Prey, The New Mutants i Wonder Woman 1984. Nemojte me ispravljati jer ne čitam komentare. Uglavnom, producent Kevin Feige i Marvel Studios imali su ambiciozne planove za četvrtu fazu svog masivnog filmskog svemira koji je trebao započeti u svibnju 2020. filmom Black Widow sa Scarlett Johansson u glavnoj ulozi. Do sada smo već trebali dobiti bar jedno dva nova Marvel filma. A kao bonus, bile bi tu i Marvelove mini serije za streaming platformu Disney Plus.

Što me, nakon dvjesto i više riječi uvoda, konačno dovodi na temu ovog osvrta: seriju WandaVision. Još prošlu veljaču nitko nije mislio kako će upravo ona započeti sljedeću Marvelovu fazu s novim junacima, mračnijim pričama i alternativnim stvarnostima. No, u svijetu koronavirusa, streaming serije su daleko isplativije od kino filmova.

WandaVision

WandaVision započinje vrlo zabavnim konceptom. Serija nam predstavlja bračnu svakodnevnicu superjunaka Visiona (Paul Bettany Solo: A Star Wars Story) i Wande Maximoff (Elizabeth OlsenGodzilla). No, tu postoje dva problema. Ako pratite Marvelove filmove, znate da je Vision ubijen na kraju Avengers: Infinity War. Također, obiteljska idila dvoje junaka ne izgleda kao stvarnost već kao humoristična serija iz 1950ih. Što se zapravo događa?

Wanda i Vision putuju kroz povijest američke TV zabave, imitirajući humor i stil serija poput I Love Lucy, The Brady Bunch ili Malcolm in the Middle. Čini mi se kako je pritom ekipa i ispred i iza kamere nemalo uživala. TV redatelj Matt Shakman snimao je prvu epizodu pred publikom uživo sa specijalnim efektima na nivou vremena kada se epizoda zbiva. Bettany, koji se već odavno dokazao kao ozbiljan glumac, sada se gušta glumeći dobronamjernu šeprtlju. On i Olsenica odlični su zajedno, naročito kad raspale mitraljeske dijaloge u stilu screwball komedija ili upadaju u slapstick situacije. Moram posebno istaknuti i glumicu Kathryn Hahn (Parks and Recreation) koja u WandaVision tumači sporednu ulogu dosadne susjede. Ona se s lakoćom snalazi ne samo u komičnim i dramatičnim trenucima, već i u različitim stilovima komedije.

WandaVision

No, čak i ako likovi u WandaVision to isprva ne vide, publici je jasno kako gledaju fikciju unutar fikcije Marvelovog svemira. I zaista, u nekom trenutku se format slike promjeni iz televizijskog u filmski, muzika postaje ozbiljnija a boje mračnije. Odjednom smo u „stvarnom“ svijetu u kojem troje ljudi pokušavaju otkriti neobične fenomene oko malog mjesta u državi New Jersey. To su doktorica Darcy Lewis (Kat Dennings2 Broke Girls), koja je već upoznala Thora i druge bogove/vanzemaljce; federalni agent i (ne)prijatelj Ant-Mana Jimmy Woo (Randall ParkFresh Off the Boat); te satnik Monica Rambeau (Teyonah ParrisDear White People), kćer najbolje prijateljice Captain Marvel. Njih su troje prvi koji otkrivaju signal koji emitira WandaVision.

WandaVision

Wanda je naime upotrijebila svoje moći kako bi preoblikovala stvarnost u idilu kakvu nikad nije imala s Visionom. Nesretne žrtve toga su stanovnici čitavog jednog mjesta čiji su životi podređeni njezinoj volji. Serija se tu neizravno referencira na epizodu It’s a Good Life serije Twilight Zone producenta Roda Serlinga. U njoj, stanovnici sela žive pod tiranijom razmaženog derišta koje umom može mijenjati stvarnost. No, za razliku od njega, Wanda nije čudovište – bar ne još – već žrtva niza trauma koja je pobjegla u fantaziju.

I tu sad dolazimo do glavnog problema ove mini serije. Čak i ako ne znate ništa o povijesti televizije, jasno vam je kako zgode i nezgode Wande i Visiona nisu stvarne, čak niti u kontekstu Marvelovog svemira. Hoće li susjedi otkriti kako naši junaci imaju super moći? Zašto je to uopće bitno? Čitav taj dio priče nema nikakvu dramatičnu težinu. Sve što imamo kroz prve tri epizode – od njih ukupno devet – jest parodiranje klišeja i imitiranje stila različitih humorističnih serija. A to je nešto što će vam vjerojatno biti zabavno samo ako, pa, znate nešto o povijesti televizije.

Napisao sam ranije kako WandaVision započinje s vrlo zabavnim konceptom. Ali džabe vam najbolji koncept na svijetu ako nemate i likove, sukobe, dramu… Jednom riječju: priču. A to dobivamo tek potkraj treće epizode ove serije kada se radnja konačno prebaci u Marvelov svijet. Tek kad vidimo kako Wandino naoko bezopasno fantaziranje ima stravične posljedice za ljude oko nje; tek tada dobivamo svu onu dramu, sukob pa čak i horor bez kojih bi ova mini serija bila samo isprazna stilska vježba.

WandaVision

Sad kad sam malo i kritizirao WandaVision, dolazimo do ključnog pitanja: vrijedi li ju pogledati? Ako ste ljubitelj Marvelovog filmskog svemira, vjerujem da da. Ovo je prva nova Marvelova stvar u skoro godinu i pol dana? Valjda? To je naravno, ako ne uzimate u obzir film The New Mutants (nemojte ga uzimati u obzir, molim vas). Meta radnja WandaVision je nesavršena ali i ambiciozna. Također, jako je zadovoljavajuće gledati kako Marvelov projekt spretno balansira humor i dramu sa spektaklom i akcijom. Loša strana njihovih filmova je što su svi pomalo isti. Dobra strana je što imaju prilično postojan i konzistentan nivo kvalitete. Kao i sa McDonaldsom, kad idete gledati nešto Marvelovo, znate točno što ćete dobiti. A to ipak nešto vrijedi. Jer, na kraju dana, ruku na srce i šalu na stranu: kada ćemo u koronasvijetu opet dobiti dobar fiks superjunaka i čarobnjaka?

Check Also

The Last Voyage of the Demeter: putovanje prokletih

Grof Drakula i njegova braća vampiri klasična su literarna čudovišta 19. stoljeća koja su u …

Star Wars: Ahsoka – Nova nada?

Kad su Disney i Lucasfilm ohrabreni uspjehom „Mandaloriana“ najavili čitav niz Star Wars igranih serija, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics