Vrijeme je za svjetski festival animiranog filma “Animafest Zagreb”

 

24. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, započinje u utorak 3. lipnja svečanim otvorenjem u 19:30 sati u Kinu Europa.

Ako vas samo zanimaju žanrovski filmovi, popis s kratkim opisom je na kraju teksta: Žanrovski filmovi.

Svečanom otvorenju Animafesta Zagreb 2014. prisustvovat će organizatori Festivala, predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba, član Vijeća Festivala Nikica Gilić koji će uručiti Nagradu za životno djelo, predstavnica Selekcijske komisije Studentskog natjecanja Tamaki Okamoto, voditeljica poslijediplomskog studija animacije pri Royal College of Art, dobitnika Animafestove Nagrade za najbolju školu animacije, Joan Ashworth te dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Marcel Jean. Između ostalog, u sklopu festivala moći će se vidjeti estonski film Zbor na turneji Edmundsa Jansonsa, Nepripitomljen Daniela Souse nominiran za ovogodišnjeg Oscara, seksi češki film Tramvaj Michaele Pavlátove o napaljenoj vozačici u javnom prijevozu, poetično belgijsko Bdijenje Pietera Coudyzera, razigranu japansku apstrakciju Čudo Miraija Mizuea, raskošnu kinesku minijaturu u duhu kazališta sjena Mahjong Xua Ana i Xija Chena te Ljutnju Ruskinje Anne Budanove.

Ceremonija otvorenja bit će okrunjena koncertom ispred Kina Europa s početkom u 21:30h. Nastupit će šesteročlani bend Kobok koji miješa šansone, blues, dub i folk, cirkuske, crtićke i slične, moderne i starinske melodije.

Za noćne ptice i prave šmekere u 22 sata na rasporedu je retrospektiva Jurija Norštejna s najboljim filmovima dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo 2014. godine. Najpoznatiji među njima svakako je film Bajka nad bajkama koji su animacijski stručnjaci u dva navrata proglasili najboljim animiranim filmom svih vremena. Ništa manje značajan nije ni Ježić u magli koji Rusi smatraju jednim od najvećih djela svoje kulture. Moći će se vidjeti i 25. listopad – prvi dan nadahnut sovjetskom avangardom, kao i animirani spektakl Bitka kod Kerženca temeljen na djelu slavnog skladatelja Rimski-Korsakova i ruskoj srednjovjekovnoj tradiciji.

U programu Majstori lutkari 3 kriju se vrhunci ove zanimljive tehnike poput očaravajuće adaptacije Prokofjevljeve simfonijske bajke Peća i vuk Suzie Templeton nagrađene Oscarom, davnog klasika Maskota Fétiche Ladislasa Starewitcha, kanadskog filma Gospođa Tutli-Putli (r. Chris Lavis i Maciek Szczerbowski) te ekstravagantnog i privlačno bizarnog Do kosti Renéa Castilla motiviranog meksičkom tradicijom slavljenja smrti.

Hrvatski lutka-film donosi osam djela u rasponu od klasika poput Branka Ranitovića (Srce u snijegu), Mate Bogdanovića (Gliša, Raka i Njaka) i Zlatka Boureka (Farsa), preko autora srednje generacije poput Davida Peroša Bonnota (Soldat), do mlađih naraštaja – Božidara Trkulje (Priča s početka vremena), Zdenka Bašića (Guliver), Lee Kralj Jager (Na prvi pogled), Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Simulacra).

U Poreču, Korčuli, Osijeku i Splitu u utorak 3. lipnja započinje i program “Animafest u nezavisnim kinima – Krenimo u kino!” koji će se do 8. lipnja proširiti na ukupno 16 nezavisnih digitaliziranih kina diljem Hrvatske. Prikazuje se izbor iz tri festivalska segmenta; Cartoon d’Or (6 kratkih filmova nominiranih za najvažniju europsku animacijsku nagradu), Program za djecu i mlade (7 kratkih filmova) i Lutka-film (izbor 5 naslova iz središnjeg Animafestova tematskog programa).

Žanrovski filmovi u sklopu kratkometražnog izdanja Animafesta 2014.

02062014_Animafest2014_LjutnjaLjutnja – Ljutnja jedne djevojčice pojavljuje se u obliku čupavog bića koje joj postaje najbolji prijatelj. Zajedno rastu. Udobno smještena u mislima svoje gospodarice, gorčina joj počinje potpuno vladati životom.
Odsutan – Dječje sanjarenje za vrijeme školskog sata naglo prekida učitelj i prijeti da će učeniku odrezati uho kako bi potaknuo koncentraciju i spriječio daljnje bježanje u carstvo mašte.
Osamljene kosti – Kratki halucinantni film o snovima i žrtvi: „Zdravo! Svim dušama / Koje se kriju u trulim podovima / I ne slute da će činiti današnjicu.“
Ziegenort – Fish Boy je tinejdžer koji se suočava s poteškoćama odrastanja. Njegovi su problemi posebno teški jer je drugačiji od drugih: on je polučovjek, a poluriba. Njegova se drama odvija u naoko idiličnom ribarskom selu, gdje ga otac želi naučiti da postane ribar. Dječakova borba sa stigmom odbijanja odvija se u nekoliko dimenzija međuljudskih odnosa. Naposljetku ona utječe i na njegov odnos sa samim sobom.
Šuplja zemlja – Priča o vječnoj potrazi za domom. Šuplja zemlja počinje, kako svaka potraga i mora, utopijskim snom. Solomon i Berta dvoje je tragača koji stižu – sa svojom voljenom kadom – u zemlju koja im obećaje utočište nakon brojnih putovanja. Od prvih optimističnih trenutaka nakon dolaska do konačnog nezaboravnog prizora na moru, Šuplja zemlja govori o stanju izmještenosti – kao spletu okolnosti ili osobnom izboru.

02062014_Animafest2014_PNPPlug & Play – „Antropoidna bića s utikačima umjesto glave spremaju se na nedjela. Umjesto da se prepuste diktatima uzdignutog prsta, ubrzo se predaju sebi. No prsti ujedno vrte oko prsta. Je li to ljubav?“ Plug & Playu cijelosti sam nacrtao kažiprstom s integriranim touchpadom prijenosnog računala
Mali trikovi – Šalica čaja? Slobodno sjednite u Lyninu udobnu dnevnu sobu, poslušajte njezinu priču o ratnoj ljubavi i pogledajte kako njezini predmeti oživljavaju, prožeti nadom, strahom i humorom jedne temperamentne dame. Spoj dokumentarca, animacije i čarolije.
Stanište – U staništu se rađa novi čovjek. S obzirom na to da su ga ostali izbacili, kreće novim smjerom. Koliko će daleko stići?
02062014_Animafest2014CaketropeCaketrope iz Burtonova tima – Čokoladni hommage Timu Burtonu.
Kutija – Poltergeist – Box i Dox čitav život provode na kauču pred televizorom. Oboje pate od snažne ovisnosti o televiziji, a ta se ovisnost odražava i na njihovo ponašanje i reakcije, međusobno potpuno oprečne. Boxu televizija pomaže zaspati, a Dox je žrtva nezaustavljivog nagona za mijenjanjem programa. Televizija im oboma treba, no u različite svrhe.
Stara nova zemlja – Ovaj je film subjektivna interpretacija utopijskog romana Stara nova zemlja Benjamina Theodora Herzla. Pomoću nadrealne alegorije ovaj film pokušava sagledati krah tog sna i želi istaknuti osjećaj za apsurd i nestabilnost mog osobnog iskustva kao pojedinca i kao dijela izraelskog društva.
Posjet iz svemira – Crtana dječja priča Zlatka Grgića koja u formi slikovnice opisuje doživljaje jedne djevojčice i njezin susret sa stanovnikom udaljenog planeta. Fantastika u ovom filmu bazira se na suvremenom svijetu dječje mašte koji se sve više usmjerava ka čudesnim svjetovima svemira.
Najmanji robot – „Kada sam bio dječak od 14 godina, moj otac bio je takva neznalica da sam ga jedva podnosio u svojoj blizini. No kada sam navršio 21, zapanjilo me je koliko je naučio u sedam godina.“ Mark Twain
Nesretan Bog – Ljudi se svađaju, Bog je deprimiran. Olovka i papir. Photoshop.

02062014_Animafest2014_Simulacra Pogrešne hlače Nicka Parka – Tajanstveni pingvin i automatizirane tehnohlače pokreću radnju dinamičnog trilera-komedije u kojem se povučeni Wallace nesmotreno nađe u ulozi pomagača u hrabroj pljački dijamanata. Njegov vjerni pas Gromit preobražava se u detektiva u očajničkom pokušaju da spasi svog gospodara, no čak i njegova lakovjernost dolazi u pitanje kako se događaji kotrljaju prema spektakularnom i urnebesnom vrhuncu – željezničkoj potjeri oko Wallaceove dnevne sobe!
Adam – U ovom kratkom filmu nominiranom za Oskara i BAFTA-u Božja ruka stvorila je Adama koji se mora naučiti ponašati. I naravno, nadati se društvu…
Priča s početka vremena – Velika se prijetnja nadvila nad selo. Mitski demon Garmah – niti lignja niti ptica – probudio se i donosi posvemašnju tminu…
Guliver – Guliver stoji mirno u samom centru Svemira izazivajući strahopoštovanje kod Liliputanaca koji mu polako prilaze ne bi li na njemu stvorili svoju civilizaciju. On mirno i tiho izdržava težinu bezobzirnosti Liliputanaca sve dok jednog dana čvorovi ne popucaju.
Simulacra – Koja slika je prava: ona koja nas promatra s one strane ogledala ili ova ispred zrcala? U hodnicima iluzija, simulakrumima iza stakla, morat će otkriti gleda li u stranca ili skriveni dio sebe.
Morski kiklop – Morski kiklop čuva svjetionik. Kako bi ispunio vrijeme svojeg samotničkog života, stvara koloniju bića od drva i pluta, udahnuvši im život. Sve kreće po zlu onog dana kada pomaže nasukanoj ribi na platformi svjetionika.
Prometejev vrt – 28-minutni animirani film legendarnog umjetnika iz Seattlea, Brucea Bickforda. Film se labavo temelji na grčkom mitu o Prometeju, titanu koji je ukrao vatru od bogova i stvorio prve ljude od gline. Film je hvaljen kao Bickfordovo najpotpunije djelo i zadivljuje svojim vizualnim izražajem – nadrealno, halucinantno, poput sna i noćne more. Bickfordova karijera proteže se na četiri desetljeća, a uključuje i rad s rock-ikonom Frankom Zappom.

Check Also

The Umbrella Academy: trailer za 3. sezonu Netflixove serije!

Netflix je objavio službeni trailer za treću sezonu The Umbrella Academy, dramske serije o disfunkcionalnoj …

She-Hulk: Attorney at Law, prvi trailer i poster!

Disney je konačno objavio trailer i poster za njihovu nadolazeću seriju She-Hulk. Serija sada ima …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics