Vrijeme je za povratak sf horor žanru

 

01112015_alien_post

Dovoljno je teško napraviti dobar sf film, ili dobar horor film, pa možete zamisliti koliko je teško spojiti oba žanra da se dobije najbolje od jednoga i drugoga. Nema baš puno takvih filmova, a još manje onih koju su uspjeli postati klasici tog žanra. Ovaj vikend je vrlo prigodan za temu sf horora, pa ćemo se pozabavit malo tim žanrom.

Zašto je tako rijedak? Za početak prilično je riskantan, jer sf sam po sebi zahtjeva priličan budžet, a horor limitira publiku sa svojom nišom i dodjeljuje mu neizbježni R rejting. Teško je onda pravdati takvo ulaganje ako nemate nešto baš posebno, a u konačnici se opet vraćamo na to da je fuziju ta dva žanra prilično teško postići.

Promašaji poput filmova Jason X i Leprechaun 4 u svakom slučaju nisu pomogli. Kao ni poluproizvodi s velikim budžetom poput filmova iz serijala Resident Evil. No s druge pak strane osamdesete su bile jako dobre godine za taj žanr i svakako govore u prilog tome da ako se ozbiljno primite posla da ćete dobiti fantastičan proizvod, pa se postavlja pitanje, zašto ne pokušati kvalitetno oživiti sf horor filmove.

Dobar sf horor se suočava s ograničenjima, slabostima i tjeskobom čovjekova tjela u modernom svijetu. Serijski ubojice mogu raskomadati osobu, ali znanost može iskriviti i eksperimentirati s mesom na bezbroj načina. Sf horor nudi vizualni jezik za procesuiranje snažnih i fantastičnih noćnih mora o tome što zananost sve može učiniti čovjeku.

Dok nas većina epskih sf-ova vodi na životopisno međuzvjezdano putovanje ili daleke distopije, u sf hororu je obično čovjek u sredini dešavanja. Zabija nam glavu u slabost i ranjivost čovjekova tijela, prisiljavajući nas da razmislimo o cijeni napretka. Da li bi trebali tako očajnički raditi na produženju naših života, putovati gdje još niti jedan čovjek nije bio, zadirati u vanzemaljski život kada ga konačno pronađemo?

Žanr obično radi kroz prizmu tri velike pshiloške fobije: straha što možebitno raste u našim tijelima, i što bi moglo iz njih izroniti (Alien, Muha); straha što raste u tuđim tjelima te što bi moglo iz istih proizaći (Stvor, Invazija tjelokradica); te straha postajanja mrtvih tijela i cijene koju plaćamo da bi ostala ‘nemrtva'(svaki pošteni zombi film).

Alien je u svakom slučaju na tronu žanra, i ne oko toga nije otvorena rasprava. Za sada je to jednostavno tako. Dovoljno je samo izdvojiti scenu tkz. rođenja ksenomorfa koja već sama po sebi govori tako mnogo. A ako je Alien kraljica žanra onda je David Cronenberg kralj s filmovima poput Drhtaja, Videodroma, Skenera i nezaobilazne Muhe. Stvarno je šteta što Cronenberg više ne radi takve filmove, a još više što njegovo mjesto do sada nitko nije popunio.

Horor da tuđa tijela možda nisu ono što se čine – Stvor Johna Carpentera ili Invazija tjelokradica. I inače znamo jako malo o svim agensima koji utječu na naša tijela, i na koncu konca naši susjedi mogu biti potpune enigme, pa zašto ne i prenosioci tko zna čega.

Tako stižemo i do zombija, koji su danas itekako popularni, ali ne u ovom žanru, jer zadnji film kojeg možemo izdvojiti je 28 dana poslije koji zadire u strah da bolest može evoluirati i pretvoriti nas u nešto nezamislivo i neprepoznatljivo.

Sigurni smo da svaki od spomenutih filmova možete pogledati i po nekoliko puta, jer to svakako zaslužuju svojom kvalitetom. Zaista je žalosno što se od njih ne možemo odmaknuti, iako su fantastični, jer željeli bi pogledati i nešto novo u tom rangu. Odlučili smo se za naših top 10 sf horor filmova, lista je tu, pa ako se želite baciti na gledanje inteligentnog sf horora ne treba tražiti dalje, uživajte.

1. Alien (1979)
2. Muha (1986)
3. Stvor (1982)
4. Invazija tjelokradica (1978)
5. Predator (1987)
6. Videodrom (1983)
7. Skeneri (1981)
8. Noć živih mrtvaca (1968)
9. 28 dana kasnije (2002)
10. Planet tame (2001)

Check Also

Ekskluzivne fotke i novi detalji iz Marvelove serije Secret Invasion!

Vanity Fair je netom objavio galeriju ekskluzivnih fotografija iz nadolazeće Marvelove serije Secret Invasion, koje …

Star Trek: Starfleet Academy, službeno je najavljena nova igrana serija!

Nema dugo da smo pisali o tome kako je Strange New Worlds u tom trenutku …

5 komentari

  1. Stvor je definitivno naj horror, gledao sam ga valjda 20x i svaki put mi je wow, posebno obzirom na godinu kad je snimljen. Poslije njega Alien pa onda dalje svejedno. Muha i nije baš nešto, čak djeluje malo smiješno i groteskno iz današnje perspektive

  2. Event Horizon definitivno treba biti na listi.

  3. Ima još, i barem su bolji od 8,9,10…: Event Horizon, Purge, They Live, Pandoruum, a dobar je i Mimic 😉

    • E da, “They Live” je pravi klasik. Glavna Duke Nukem spika potječe iz tog filma: “I’m here to kick ass and chew bubble gum. And I’m all outa gum!” 🙂

  4. Vrlo dobra lista, ali “Muhu” i “Stvora” bih zamijenio na mjestima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics