Stiglo je vrijeme da zakoračite u Zonu sumraka

Jutros je CBS All Access lansirao prve dvije epizode reboota kultne antologijske serije Zona sumraka (The Twilight Zone). Jedna od epizoda “Nightmare at 30,000 Feet” je reinterpretacija fantastične stare epizode “Nightmare at 20,000 Feet” s Williamom Shatnerom, dok se druga naslovljena “The Comedian” bavi komičarem Samirom Wassanom (Kumail Nanjiani) koji želi biti poznat i bogat… no pod koju cijenu? Iako su obje epizode već dostupne na servisu CBS All Access, The Comedian se može pogledati i bez pretplate idućih tjedan dana, i to na CBS All Access YouTube kanalu. No kako smo mi geoblokirani znate gdje se morate zaputiti za ulazak u drugu dimenziju… Vidimo se na drugoj strani!

Jordan Peele (Get Out) ima ulogu domaćina i naratora Zone sumraka, a Marco Ramirez (Daredevil, The Defenders) je showrunner i scenarist.

Glumačku ekipu čine: Taissa Farmiga, John Cho, Greg Kinnear, Sanaa Lathan, Kumail Nanjiani, Adam Scott, Alison Tolman, Jacob Tremblay, Jessica Williams, DeWanda Wise, Rhea Seehorn, Lucinda Dryzek, Jefferson White, Jonathan Whitesell, Luke Kirby, Ike Barinholtz, Percy Hynes-White i Steven Yeun.

Težak zadatak oživljavanja klasika

Pomalo se čini kao iznenađenje da je serija startala relativno nesigurno. Obje epizode koje su do sada puštene na CBS All Accessu nisu dosegle ljestvicu nekadašnjih klasika, niti po pitanju koncepta, niti po pitanju izvedbe, što ostavlja posebno gorak okus kada uzmemo u obzir da je jedna od njih sama po sebi remake postojeće stare epizode. Možda je najveća boljka reboota što ne zna točno kako biti novi primjerak Zone sumraka, a da i dalje nudi jednaku čar originala. Drugi problem je dužina epizoda, pa se radnja čini odveć razvodnjenom, te samim time i manje zanimljivom. Također ne možemo reći da smo impresionirani Peeleovom ulogom naratora, iako tu priznajemo da nismo objektivni jer smo naprosto bili fascinirani Serlingovim preciznim naglašavanjem onog najvažnijeg ili najjezivijeg, a sami glas koji nam i dan danas odzvanja u ušima nećemo ni spominjati.

Prva epizoda, The Comedian je intrigantan koncept ali nedovoljno razrađen, te previše brzo odaje karte koje nakon toga samo vrti u krug da bi podcrtala očito. Na kratku sekundu epizoda koju potpisuje Alex Ruebens (Key and Peele, The Last O.G.) pokušava zaći dublje u moralne implikacije onoga što komičar Samir radi, no s druge strane pokušava balansirati s pitanjem koliko sebe zapravo umjetnik treba dati ili pak prodati da bi osvojio publiku. Zanimljivo je da je epizoda na kraju vrlo dobro zaokružena, ali ne možemo se otetu dojmu da bi izvedba bila puno bolja da je epizoda značajno skraćena, kad već nije detaljnije razrađena.

Druga epizoda Nightmare at 30,000 Feet je možda i previše poznat teritorij, koji ne možemo ne gledati kroz prizmu originalne epizode. No istini za volju ova epizoda je ponudila značajno više uzbuđenja od prve. Remake se također odvija oko osobe koja je svojedobno imala živčani slom i ponovo se nalazimo na napetom letu, iako ovaj puta nema “onog nečeg” na krilu aviona. No zato će glavni akter, istraživački novinar Justin naletiti na podcast “The Mystery of Northern Goldstar Flight 1015” koji će zapaliti šibicu u njegovoj ionako nestabilnoj glavi i dovesti do ludog razvoja događaja. Odmak ne čudi, jer kako je ovo ipak remake remakea scenaristi Glen Morgan i Marco Ramirez su željeli dostaviti nešto drugačije. Donekle su u tome i uspjeli.

U svakom slučaju produkcijska vrijednost obje epizode je iznimno visoka, i glumci su na razini zadatka. No upravo radi toga, kao i čitave vojske talentiranih ljudi iza serije, očekivanja su bila velika. Iako prve dvije epizode nisu uspjele dostaviti očekivano, to ne znači da to neće poći za rukom preostalim epizodama, ili barem nekima od njih. Tko zna, možda nas neka i izbaci iz takta.

Prva sezona reboota serije Zona sumraka je na stranici Rotten Tomatos trenutno ocjenjena kao vrlo svježa, sa 79% na ukupno 43 recenzije. Treća epizoda “Rewind” u kojoj žena vjeruje kako iznova doživljava jedne te iste događaje stiže 11. travnja.

Zona sumraka

Zona sumraka
“The Comedian” – Kumail Nanjiani kao Samir Wassan

Check Also

Prvi trailer za Guardians of the Galaxy Vol. 3!

Tijekom Brazilian Comic-Con Experiencea objavljen je prvi službeni trailer za Guardians of the Galaxy Vol. …

Prvi trailer za film Indiana Jones and the Dial of Destiny!

Disney i Lucasfilm su konačno objavili prvi teaser trailer za peti nastavak Indiane Jonesa koji …

Jedan komentar

  1. Pogledao samo prvu. Slažem se za razvodnjenost i rano otkrivanje karata, možda je to zato što smo navikli na kraće priče sa dužim build-upom, pa priča ovdje izgleda neuravnoteženo iako je dobro zaokružena. Peele mi je neuvjerljiv, ne znam je li zbog mog subjektivnog osjećaja prema tom glumcu ili nešto drugo, zato ću mu dat priliku 🙂
    Najviše me kopka to što je standup u epizodi namjerno loš. Ne znam točno koja poruka se šalje time, je li to kritika komičarima, publici, društvu, ili je samo lijenost scenarista. U svakom slučaju, epizoda je solidna, a povratak serije apsolutno dobrodošao.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics