Vonda N. McIntyre (1948.-2019.)

Vonda N. McIntyre ime je koje je poznato, ili bi bar trebalo biti poznato, svim ljubiteljima SF-a, iako joj je književnički opus bio relativno malen: deset romana, šest novelizacija, tridesetak kratkih priča. No u tom malom broju naslova nalazi se jedna od najslavnijih pripovjedaka SF-a – O Magli, i Travi, i Pijesku (Of Mist, Grass, and Sand) – kao i dva romana nagrađena Nebulom, Mjesec i zvijezde (The Moon and the Sun) te Snozmija (Dramsnake), koja je dobila i Huga 1979. godine – tek treća žena kojoj je to uspjelo.

Iako bi već i ovo bilo dovoljno da joj priskrbi mjesto među velikanima SF-a, Vonda McIntyre imala je još i drugih, manje poznatih uloga: bila je pokretačka snaga iza radionice Clarion West, i cijelog je života pružala nesebičnu potporu svakom piscu koga bi susrela. Zainteresirana za tehnologiju, bila je dugogodišnja web-masterica za SFWA, najveću profesionalnu udrugu SF-a, kao i jedna od osnivačica i web-masterica Book View Caféa, spisateljskog kolektiva koji je među prvima počeo nuditi e-izdanja bez digitalnih ograničenja. Uredila je jednu od prvih svjesno feminističkih antologija SF-a, a istovremeno se bavila i – kukičanjem morskih stvorova, i to kroz specifičnu disciplinu znanu kao “topološko kukičanje”, što zvuči kao izmišljotina ali zapravo je vrlo složena matematička grana topologije, te su njeni ručni radovi citirani u više akademskih publikacija na tu temu – konačno, i sama je bila znanstvenica, genetičarka, te je dobro poznavala probleme koji se pojave kad matematičku logiku treba primijeniti na biologiju.

Pozvana da napiše roman smješten u Star Trek svemir napisala je The Entropy Effect (1981.) koji je bio utemljen na scenariju kojeg je napisala s 18. godina. Nakon toga slijede novelizacije filmova Star Trek II: The Wrath of Khan (1982.), Star Trek III: The Search for Spock (1984.) i Star Trek IV: The Voyage Home (1986.), a zatim još jedan originalni roman, New York Times bestseller – Enterprise: The First Adventure (1986.). Njezin doprinos Star Trek kanonu je uključivao davanje imena Hikaru gospodinu Suluu (George Takei), kao i imenovanje Kirkove majke – Winona. Također je napisala i roman The Crystal Star (1994.) smješten u Star Wars svemir, koji se odvija 10 godina nakon bitke za Endor.

Uvijek pristupačna i duhovita u komunikaciji, ostavila je za sobom stotine ljudi koji će je se sjećati kao glasa koji ih je potakao da se nastave (ili počnu) baviti pisanjem ili kao autora koji im je otvorio nove horizonte. Uz Ursulu Le Guin, čija je bliska prijateljica bila cijelog života, Vonda N. McIntyre bila je i ostala jedna od najvažnijih spisateljskih figura svoje generacije.

“Ona je bila jedna od žena koja mi je dala misliti kako bi mogla pisati SF.” – izjavila je Nisi Shawl, autorica romana Everfair iz 2016. godine. “Bila je iznimno važna komponenta u teoretiziranju o kontroli začeća u budućnosti, i temeljila je svoje feminističke interese na znanstveno utvrđenim činjenicama. To je bilo fantastično.”

Zanimljivo je kako je roman Mjesec i zvijezde doživio filmsku adaptaciju 2014. godine – The King’s Daughter, s Pierceom Brosnanom i Williamom Hurtom u glavnim ulogama. Redatelj filma je Sean McNamara, a scenarij su prilagodili i napisali Ronald Bass, Barry Berman, Laura Harrington i James Schamus. Film još nije dobio datum izlaska, a odgođen je radi dorade specijalnih efekta.

Vonda N. McIntyre

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics