Vodič kroz Interliber 2014 za sve ljubitelje sf-a, fantasyja i horora

 

10112014_SiriusB_18Za sve knjigoljupce stiže ono najdraže doba u godini, tjedan u kojem se održava Interliber, najveća domaća manifestacija kulture. Tjedan u kojem se živi i diše za knjigu, u kojem ona konačno dobiva svoje zasluženo mjesto, ili barem najbolje koje može dobiti kod nas.

37. Interliber održava se od utorka 11. do nedjelje 16. studenog na Zagrebačkom velesajmu. Radno vrijeme sajma je od 10:00 do 20:00 sati, osim petka i subote kada je sajam otvoren do 21:00 sat. Ulaz je za sve posjetitelje besplatan. Najavljena su brojna predavanja, tribine, radionice, dodjele nagrada kao i susreti s domaćim i inozemnim autorima.
Broj novih naslova koji stižu na sajam je prilično uobičajen za naše prilike, ali ne možemo ne primjetiti da je žanr opet podbacio i ove godine. Najveći nakladnici su među sobom jedva skupili nekoliko novih žanrovskih naslova. Knjiga zivota OVITAK_Grey otvoreni file.inddSva sreća mali nakladnici koji su ostali u utrci odlučili su da ipak treba izdavati nove naslove unatoč svemu pa smo tamo popunili našu imaginarnu žanrovsku košaricu.

Nakladnik Hangar 7 se specijalizirao za žanrovska izdanja pa ćemo na njihovom štandu pronaći novi broj znanstveno fantastičnog časopisa Sirius B. Osim najnovijeg 18. broja na štandu ćete moći nabaviti i sve do sada izašle brojeve, produljiti pretplatu, te kupiti Titan 1 i Titan 2 koji je upravo izašao. Oba almanaha moći ćete kupiti u komletu po posebnoj cijeni, pa ako ste se do sada predomišljali ovo će biti jedinstvena prilika za kupovinu preko 1200 tvrdoukoričenih stranica čistog sf užitka. Hangar 7 stiže i s prvim naslovom u svojoj novoj biblioteci. Riječ je o romanu Drum, dvojca Ivana Lutza i Gordana Sundaća iz Slavonskog Broda, neobičnom žanrovskom uratku u kojem se miješaju horor i lokalna legenda s društveno angažiranim pogledom na svijet i vjeru, a kojem ne nedostaje i klasične akcije. Roman će biti predstavljen u sklopu Interlibera na pozornici paviljona 6 u petak 14. studenog s početkom u 110112014_Smjena9:00 sati. Osim toga, Hangar 7 će predstaviti i dugoočekivani prvi dio dekalogije Nebula. Riječ je o zborniku koji sadrži sva djela kratke forme koja su u periodu od 1965. do 1969. osvojila najprestižniju žanrovsku nagradu Nebula. Prvi tom na više od 600 stranica sadrži djela najznačajnijih autora kao što su Harlan Ellison, Roger Zelazny, Brian Aldiss, Samuel R. Delany i drugi.

Fraktura ove godine dovodi poznatu spisateljicu i povjesničarku Deborah Harkness koja će u utorak, 11. studenog u 17:00 sati na Frakturinom štandu potpisivati svoju posljednju knjigu Knjiga života iz popularne trilogije All Souls.

Na štandu Znanja ćete moći kupiti drugi dio trilogije Silos – Smjena Hugha Howeyja. Nakon prvog djela u kojem smo upoznali svijet Silosa i njegovih stanovnika primoranih da žive zatvoreni u podzemnim cilindrima zaštićeni od toksične atmosfere planeta, u drugome djelu Howey pripovjeda priču o10112014_Poseidonia nastanku civilizacije Silosa, o izgradnji i začetku podzemnih gradova. Podjednako napet kao i prvi, zasigurno će privući poklonike apokaliptičnog podžanra. Drugi nastavak serijala Grad sjena, Sutra neće doći (prvi je Poljubac oštrice), autorice Daniel Polansky Znanje će također predstaviti na Interliberu, kao i roman Bog podzemlja, prvijenac austrijske spisateljice za mlade Ursuel Poznanski. Riječ je o zanimljivom fantasyju za mlade koji je osvojio prestižnu njemačku književnu nagradu Jugendliteraturpreis.

Algoritam će predstaviti Ocean na kraju staze autora Neila Gaimana. Nakon što je objavio nekoliko knjiga za djecu, poznati britanski autor se vratio prozi za odrasle i ovim je romanom podjednako oduševio publiku i kritiku osvojivši i britansku nacionalnu nagradu za književnost. Prijevod Ocena na kraju staze potpisuje Vladimir Cvetković Sever. Algoritam će na Interliberu predstaviti i zbirku priča domaćeg auto10112014_Ocean na kraju stazera i strip scenarista Darka Macana. Riječ je o zbirci Koridor koja sadrži devet priča (opisanih kao priče čežnje i samoće) i to onih kafkijanski do strogo žanrovskih.

Lumen, posebni ogranak Školske knjige stiže s nekoliko novih naslova, a jedan od zanimljivijih je svakako zbirka priča Stroj smrti ima zajednički motiv: ljudi znaju kako će umrijeti, ali ne kada i gdje. Riječ je o zbirci nastaloj iz pera nekih od najpopularnijih mladih pisaca današnjice. Slijedi francuski roman Kletva krvi autora Anne i Gerard Guéro, smještenog u suvremenu Francusku, ali kojom vladaju kraljevi. Da ne bude previše jednostavno, u dvorske spletke se uključuju i vrlo opasni vampiri. Konačno, stižu i dobre vijesti za sve ljubitelje Okse Pollock, jer njena četvrta pustolovina, Proklete veze, također stiže za Interliber, i pokazat će nam što se dogodi kad Oksa konačno zauzme svoje mjesto Presvijetle, istovremeno se boreći s problemima koji muče svaku tinejdžerku. Možda najatraktivnij Lume10112014_suplji gradnov naslov za Interliber bit će Šuplji grad Ransoma Riggsa, nastavak pustolovina započetih u Domu gospođice Peregrine za čudnovatu djecu.

Naklada Semafora je odnedavna zakoračila u sf vode te je izdala zbirku priča Tajna Grimiznog mora poznatog i višestruko nagrađivanog domaćeg žanrovskog autora Aleksandra Žiljka. Zbirku koja se sastoji od 21 priče ćete moći nabaviti na sajmu i to na štandu izdavača ali i na štandu Hangara 7 koji će nastojati imati objedinjenu ponudu sf-a na jednom štandu.

Kad smo već kod autora Aleksandra Žiljka svakako treba spomenuti da mu za Interliber stiže još jedan naslov. Riječ je o romanu Poseidonia koji je izdala Zagrebačka naklada. Poseidonia je prvi hrvatski steampunk roman koji prati pustolovine dvije provalnice, Irene Orletz i Belinde Meredith, na samom kraju 19. stoljeća, koje na zagonetnoj lađi moraju razotkriti i slomiti krvoločnu zavjeru. P10112014_Ubiq_15romocija romana održat će se 13. studenog u 18:00 sati na velikoj pozornici paviljona 6 gdje će Zagrebačka naklada predstaviti još jedan friško izdani roman. Radi se o romanu Svećenica mjeseca poznate domaće autorice Milene Benini. Osim toga, Zagrebačka naklada će predstaviti i novu zbirku priča Vanje Spirina Smrtonosna mizija i druge priče. Već je jasno iz naslova da je riječ vrhunskoj zabavi našeg najpoznatijeg humoresknog žanrovskog pisca. Za sve ljubitelje stripa, svjetlo dana će na Interliberu ugledati i 10. svezak Princa Valijanta.

Fibra na Interliber stiže s nekim zanimljivim novim poslasticama, ali i interesantnim popustima. Na njihovom štandu očekuju vas prve dvije (od ukupno četiri) prekrasno dizajnirane knjige s po dvadeset svešćica Sandmana. Za poklonike stripa Fibra je osigurala još jedan dragulj, riječ je o 1088 stranica stripa The Walking Dead, prvih 48 epizoda u mamutskom omnibusu koji će s cijenom biti i viš10112014_ZiviMrtvacie nego pristupačan.

U izdanju našega najstarijeg Društva za znanstvenu fantastiku – Sfere – pojavit će se časopis za književnu fantastiku Ubiq broj 15. Pored priča već etabliranih autora kao što su Veronika Santo, i Marko Marciuš, u ovom broju časopisa za književnu fantastiku Ubiq nalaze se i priče Gorana Gluščića, Sanje Lovrenčić, Josipa Ergovića i drugih. S obzirom da Sfera ne nastupa samostalno na Interliberu, novi Ubiq, kao i ostala izdanja Sfere možete pronaći na sf štandu Hangara 7 u paviljonu broj 6 (štand 12F).

Tokom trajanja Interlibera obavit ćemo prigodne nagradne igre s friško pristiglim naslovima pa nas pažljivo pratite ovih dana. Također ćemo vas obavještavati što smo fizički pronašli na štandovima, te eventualnim naslovima koji su se čuvali za predstavljanje na samom sajmu, kao i zanimljiim sniženjima vezanim uz naslove žanra. Do skorog čitanja.

Check Also

Finalisti nagrade Locus za 2024. godinu

Svake godine dodjeljuje se jedna od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award. Za sada …

Začudni svjetovi Ursule K. Le Guin

Ursula K. Le Guin rođena je 1929. godine u Berkeleyju u Californiji. Otac, Alfred Lous …

One comment

  1. Nadam se da će biti neka nagradna igra za twd! ;D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics