Virtualna Noć knjige 2020 sa žanrovskim predznakom!

23. travnja povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige održava se deveta Noć knjige, posvećena aktualnoj i nezaobilaznoj temi – promjene. Promjena je zahvatila sve pa tako i Noć knjige, koja će se po prvi puta održati u virtualnom svijetu.

Patuljak Čituljak je ovogodišnje zaštitno lice Noći knjige, koji je izašao ispod čekića Borisa Kuka. On je dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda, i podsjetnik na to zašto je upravo danas važno čitati. Nosi nam poruku da s knjigom nisi izoliran! Noć knjige obilježit će gotovo 500 različitih programa nakladnika, knjižara, antikvarijata, knjižnica, osnovnih i srednjih škola, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova iz svih dijelova Hrvatske.

Na programu će se naći i popusti knjižara i antikvarijata u web shopovima, promocije knjiga, čitanje ulomaka, razgovori o knjizi na društvenim mrežama, virtualne izložbe, kvizovi, natječaji, nagradne igre i drugi zanimljivi sadržaji.

Delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi ove će godine u suradnji s urednikom i kritičarom Krunom Lokotarom predstaviti neke katalonske autore prevedene na hrvatski i približiti katalonski običaj darivanja knjiga i ruža na Dan Svetog Jurja, dan ljubavi i književnosti koji se masovno obilježava u Barceloni i širom Katalonije. Zanimljivo je da se inače na dan Svetog Jordija u Kataloniji proda čak više od 1,5 milijuna knjiga i više od 6 milijuna ruža.

Kako ovdje primarno pišemo o žanru detaljnije ćemo se osvrnuti na ono što priprema Hangar 7 kao jedini nakladnik orijentiran isključivo na žanr. Njihovo lansiranje programa započinje u 20:00 h, a pripremili su besplatne sadržaje koji uključuju i ulomke nekih već objavljenjih romana, ali i onih koji će tek ugledati svijetlo dana. Fanovima autorice Milene Benini će sigurno biti drago što će dobiti komadić nastavka njezinog iznimno popularnog SF romana Mletački sokol, čija je prva naklada rasprodana u rekordnom roku. I fanovi Brandona Sandersona će doći na svoje, s čak dva posebna iznenađenja, no da saznate više o tome morat ćete se zaputiti na njihovu Facebook stranicu. Ukoliko niste na Facebooku tada se sutra vratite na Inverziju jer ćemo otkriti jednu vrlo zanimljivu adresu koja će tek sutra razotkriti svu svoju magiju – [sf.hangar7.hr]. Biti će predstavljeni i posebani akcijski paketi, a očekuje vas i nagradni natječaj. Uz sve to sutra će zaživjeti i prvo izdanje elektronskog SF&F časopisa SIRIUS E. Koncept je više manje isti kao i za regularno tiskano izdanje odnosno Sirius B, ali ovaj prvi broj će biti u potpunosti besplatan. Moći ćete ga skinuti kao epub i uživati u raznolikom sadržaju.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni književnu platformu Decameron 2020 o kojoj smo već pisali, i koja je mu međuvremenu polučila zavidan rezultat. Prije mjesec dana tri su riječke književnice Vesna Kurilić, Antonija Mežnarići i Ana Cerovac započele projekt Decameron 2020 s ciljem da se virtualni krajolik ispuni kratkim pričama nastalima u vrijeme pandemije te da se proizvede umjetnički sadržaj koji će donekle nadomjestiti otkazane kulturne programe. U nepunih mjesec dana na adresu uredništva pristiglo je preko stotinu priča iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja. Na blogu i društvenim mrežama svakodnevno se objavljuje po jedna priča, tako da je Dekameron 2020 ispunjen čitavim nizom priča, od znanstvenofantastičnih, introspekcijskih, humorističnih… Po ukidanju izvanrednog stanja, izbor priča će ući u elektroničku zbirku Decameron 2020: priče iz karantene, a u planu je i tiskano izdanje. Stgnete još i poslati svoju priču, poziv je otvoren do 30. travnja. Decameron 2020 će imati i program za Noć knjige koji počinje u 19:00 h. U neformalnom druženju na virtualnom književnom ladanju pisci, čitatelji i urednice platforme u izravnom video pozivu otvorit će temu književnosti koja nastaje u izolaciji.

Hoću knjigu također ima neke zanimljive točke unutar programa “Knjiga je mrak”. Izdvajamo panel: Bloganje u doba korone. Kako izgleda jedan običan dan knjiškog blogera? Je li se bloganje promijenilo u vrijeme izolacije? Čita li se više ili manje nego inače? Što točno čitati? Kako bloger dolazi do knjiga? Koliko postova treba objaviti da bi se smatrao blogerom? Odgovore na sva pitanja o knjigama i pisanju o knjigama poslušajte u četvrtak, od 18:15 h, na panelu s hrvatskim blogerima – Alis Marić, Anom Jembrek, Tamarom Štiglić Vodopić, Andreom Cvjetković, Moranom Mazor i Jelenom Pataki – pod ravnateljstvom moderatorice Sanje Srdić Jungić. Program će završti kako drugačije nego Harry Potter kvizom, pa ne zaboravite pripremiti svoje čarobne štapiće da uskoče u pomoć 😉 U program Knjiga je mrak možete se uključiti od 17:00 sati na Facebook stranici Hoću knjigu.

Nakladnička kuća Znanje će povodom obilježavanja ovogodišnje Noć knjige 10% prihoda od svih narudžbi s webshopa od 23. travnja donirati Klinici za dječje bolesti „Klaićeva“ u svrhu obnove bolnice od potresa.

Knjižnica Prelog ove je godine Noć knjige posvetila čarobnjačkom svijetu Harry Pottera. Program uključuje Online Escape Room s tematikom Harry Pottera, Tromagijski kviz i Foto natječaj.

Check Also

Finalisti nagrade Locus za 2024. godinu

Svake godine dodjeljuje se jedna od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award. Za sada …

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics