Utorak na Animafestu 2019!

Nakon jučerašnjeg svečanog otvaranja 29. Svjetskog festivala animiranog filma, utorak na Animafestu donosi prvi pravi „radni dan“ s potpuno ispunjenim filmskim i popratnim programima u svim kinima i izložbenim prostorima.

Prvi su na rasporedu uzastopni programi filmova Programa za djecu i mlade od 9:30 u Kinoteci. Program počinje Natjecanjem filmova za djecu uz razgovore s autorima i analizom filmova. Od 15:30 vrijeme je za Obiteljski program „Blagdanska čarolija“, a prava poslastica slijedi u 17:30 s projekcijom dugometražnog filma Buñuel u labirintu kornjača Salvadora Sima, biografskog rada o nastanku Buñuelova dokumentarnog filma Zemlja bez kruha. Novcem što ga je dobio na lutriji film je financirao anarhist Ramón Acín koji s Buñuelom tvori svojevrsni buddy-buddy avanturistički duo, a uz izvrsne karakterizacije protagonista i brojne reference na preostalo stvaralaštvo nadrealističkog genija, film se ponajviše oslanja na stil grafičkog romana Fermína Solísa. Film se prikazuje u Velikom natjecanju dugometražnog filma Animafesta 2019. Program u Kinoteci nastavlja se u 20 sati VN kratkometražnog filma 2, s radovima kao što su novi poetični film Petre Zlonoge Jedan od mnogih, duhovita rodna minijatura za Oscara nominiranog nizozemskog studija Job, Joris & Marieke Dvostruki život, avangardna amerikana Marfa Grega i Mylesa McLeoda, nadrealistička obiteljska drama Idem po cigarete Osmana Cefrona, minimalistički masovni Klinci Michaela Freija, zastrašujući vizualni bombon Utvara i, šećer na kraju, novi film Tomasza Popakula Kisela kiša. Program Kinoteke zaključuje još jedan film VN dugometražnog filma – nagrađivani Funan o jednoj kambodžanskoj obitelji u vrijeme vladavine Crvenih Kmera.

Program Kaptol Boutique Cinema počinje u 17:30 sati anime psihološkim hororom Aragne: Grimizni znak Saku Sakamota, afirmiranog umjetnika koji tek sada debitira kao redatelj dugometražnog filma i to djelom koje je gotovo u potpunosti napravio sam. Zločini, duhovi, čudovišta, šamani u atmosferi obavijenoj velom tajni; mitologija, tijelo, entomološki i medicinski motivi – sve nas to očekuje u ovoj uznemirujućoj napetici. U 20 sati slijedi drugi blok filmova tematskog programa „Animacija i likovne umjetnosti“ koji donosi pregled izravnih inspiracija velikim klasičnim umjetnicima – Rino Stefano Tagliafierro u svojoj Ljepoti citira njih više desetaka, Philip Scott Johnson daje pregled 500 godina ženskih portreta u zapadnoj umjetnosti, Da Vincija favorizira Gil Alkabetz (Da Vincijev vremenski kod), Vaska Lipovca Veljko Popović (Biciklisti), Hieronymusa Boscha Boris Labbé (Pad), a Paola Uccella Georges Schwizgebel (Bitka kod San Romana). Jochen Kuhn zaputio se u Središnju muzej, a Andreas Hykade bavi se Ljubavlju i krađom. Program Kaptola zaključuje Svjetska panorama od 22 sata.

U središnjem festivalskom kinu Tuškanac ranoranioci su od 10 sati mogli vidjeti Studentsko natjecanje 3 u kojemu se prikazuju i hrvatski žanrovski film Izvan sebe Stelle Hartman, erotični Sretan kraj EunJu Ara Choi, apsurdističko-humorni Pire od jabuka Alexandera Gratzera, Žudnja za lovom Monte Andzejevske koji se odvija u pokretaču videoigre, potresni Iznad vode grupe francuskih autora, dok za ljubitelje žanrovskog filmova s pomakom izdvajamo tarantinovsko-rodriguezovsku priču s fantastičnom primjesom Zapeli u sredini.

Uslijedilo je VN kratkometražnog filma 6 s djelima poput Razmirice Jonathana Hodgsona o liverpulskim punk studentima i bullyingu, vizualno privlačne Povorke Pascala Blancheta i Rodolphea Saint-Gelaisa i Mojega putovanja u Japan Dantea Zaballe. U 14 sati slijedi prvi dio retrospektive Suzan Pitt, dobitnice Animafestove Nagrade za životno djelo, s besmrtnim klasicima poput Šparoge, Joy Street, El Doctor i Posjet. U 15:30 jedinstvena je prilika za gledanje izbora najboljih filmova škole Gobelins, Najbolje škole animacije u izboru Animafesta 2019. Među 16 filmova snimljenih u rasponu od 2007. do 2018. nalaze se i za Oscara nominirani Oktopodi, a rad škole predstavit će profesorica Cécile Blondel. Izdvajamo žarovski Najbolji prijatelj kojeg na Inverziji možete pogledati u cijelosti. U bliskoj budućnosti, jedan čovjek postaje ovisan o „Najboljem prijatelju“, uređaju koji mu pruža savršene virtualne prijatelje.

Kasno popodnevni i večernji raspored u Tuškancu donosi „samo najbolje“ – najprije od 17:30 Studentsko natjecanje 1 u kojemu se izdvajaju urnebesna gorska služba spašavanja (Van staze grupe francuskih autora), slatkiš za oči Beton, originalni izraelski Alef B’Tamuz, matrixovski Evol, a tu je i mađarska Entropija s tri paralelna svemira.

Potom slijedi VN kratkometražnog filma 2 (20:00), i naposljetku u 22 sata svjetska premijera dugometražnog filma Daljine mladog latvijskog autora Gintsa Zilbalodisa (r. 1994). Daljine pripovijedaju arhetipsku priču o putovanju kući, prateći avanture dječaka koji na motoru savladava fizičke i metafizičke prepreke uz pomoć malog ptičjeg prijatelja. Impresivni animirani totali i vožnje po beskrajnim šumskim, pustinjskim, spiljskim i primorskim krajolicima postižu zapanjujuće, često kontemplativne učinke u filmu nedvojbenih mijazakijevskih nadahnuća, ali koji će neke podsjetiti i na umjetnički rafinirane videoigre poput Journeyja ili Shadow of the Colossusa. Od režije i scenarija, preko animacije, do glazbe – sve je u filmu samostalno Zilbalodisovo djelo, a svoja iskustva redatelj će podijeliti s publikom tijekom razgovora nakon filma. Za one koji će željeti znati još više Zilbalodis će u petak u KIC-u od 14 sati govoriti o nastanku Daljina.

U 18 sati slijedi središnji izložbeni, a svakako najspektakularniji modni događaj na Animafestu 2019. U Galeriji Kranjčar, uz prisustvo poznatih javnih lica, otvara se izložba Kaputi-slike s unikatnim, rukom oslikanim kaputima Suzan Pitt koje u svojem butiku na njujorškoj 8. ulici izlaže i Patricia Field, stilistica najpoznatija po radu na TV seriji Seks i grad. Inspirirani motivima popularne kulture poput stripova, reklama, originalnih printova i njujorških grafita, kao i psihologijom, seksom, nadrealizmom i vodenim bojama njezinih animiranih filmova, kaputi Suzan Pitt proizašli su iz vibrantne ulične atmosfere New Yorka i Los Angelesa i nezaobilazni su u ormarima osviještenih fashionista svih generacija. Bogat festivalski dan zaključit će party u Supercafféu od 23 sata.

Animafest Zagreb 2019. održava se u Zagrebu od 03. do 08. lipnja, u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Ulaznice i festivalske iskaznice za Animafest mogu se kupiti putem sustava Kupiulaznicu.hr te tijekom festivala na blagajnama kina.

Check Also

Počinje 13. Fantastic Zagreb Film Festival!

Počinje najfantastičniji filmski festival koji i ove godine nudi pregršt recentnih svjetskih žanrovskih hitova kao …

Znanstvena fantastika na Animafestu 2023.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se u Zagrebu od 05. do 10. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics