The Umbrella Academy: druga sezona, nova apokalipsa

Nova apokalipsa, samo od jučer

Kakva su danas vremena, vjerojatno ste nakon izuzetno osvježavajuće prve sezone i cliffhangera s kraja sezone s velikim nestrpljenjem očekivali novu. Ili ste pak maratonski odradili obje sezone na Netflixu. I jedno i drugo su validne mogućnosti koje vas dovode do istog cilja – uživancije u dobroj žanrovskoj seriji. Za one koji možda nisu primijetili ni prvu sezonu, a ni serijal uopće, ne znaju što propuštaju. Nasilje, opičeni humor, čudne zavrzlame, oprečni karakteri, atipični superjunaci? Da. Ovo je serija temeljena na istoimenom strip serijalu scenarista Gerarda Waya i crtača Gabriela Bá. Strip i posljedično tome i serija prikazuje temporalno moralne pustolovine jedne disfunkcionalne obitelji obdarene posebnim nadnaravnim moćima. Scenaristi su izvrsno proširili cijeli sadržajno temporalnoprostorni univerzum Umbrella Akademije, tako da serija okvirno i vrlo slobodno prati događaje i motive iz stripa. Htjeli mi to ili ne, ali za uspješnu adaptaciju stripa u format serije za streaming servis potreban je stanoviti odmak od originala.

Par riječi o protagonistima da lakše pratimo tijek daljnjeg osvrta. Akademiju Umbrella osnovao je ekscentrični milijunaš i znanstvenik Sir Reginald Hargreeves, koji u drugoj sezoni dobiva potpuniji background. Misterija iza njegovog identiteta, ciljeva i pozadine akademije visjela je cijelu prvu sezonu u zraku. Naš misteriozni dobročinitelj tako je u prošlosti usvojio sedmero od 43 dojenčadi koji su se rodili na jedan određeni dan i osnovao Umbrella Academy. To je u biti model superherojskog tima koje se morao boriti protiv zla i zločina, ali se Akademija raspala iz raznih razloga prije nego je dosegla svoju zrelost. Naime, svaki od njih posjeduje nadnaravne moći. No, zbog značajnih razlika među njima i distanciranog oca i njegovih odgojnih metoda, oni postaju klasičan model disfunkcionalne obitelji, te tek moraju naučiti kako biti obitelj i kako djelovati kao obitelj. Svi članovi obitelji razišli su se na svoju stranu, no smrt njihovog oca opet ih zbližava. Kao i nadolazeća apokalipsa. I tako počinje prva sezona.

Polaznici The Umbrella Academy su… Broj Jedan – Luther Hargreeves (nadljudska snaga), Kraken – Diego Hargreeves (telekineza nižeg ranga što mu uglavnom omogućuje upravljanje putanjom sječiva), Glasina – Allison Hargreeves (pomoću fraze „Čula sam glasinu…“ ostvaruje mentalnu dominaciju nad drugima), Seansa – Klaus Hargreeves (moć komuniciranja s mrtvima i omogućuje zaposjedanje mrtvih),  Broj Pet (prostorno-temporalna teleportacija), Užas – Ben Hargreeves (preminuli član obitelji, imao je mogućnost opsjedanja užasa s one strane), te Bijela Violina – Vanya Hargreeves (godinama potiskivala moć manipuliranja energijom).

A u drugoj sezoni mogli smo gledati…

Umbrella Academy

Nakon što nakon brojnih (ne)uspješnih pokušaja ne samo da nisu uspjeli spriječiti apokalipsu, nego su je čak i izazvali, sedmoro specijalnih braće i sestara Hargreeves završava u prošlost. Broj Pet, bivši vremenski asasin u ime Komisije, upućuje svoj braću da ako ih vrati u prošlost, preživjet će i dobiti još jednu šansu spriječiti apokalipsu. No, sve što uspije je to da svakog od njih baci u različito vrijeme, te njihov dolazak u prošlost očito opet izaziva novu apokalipsu. Udomaćivši se svaki u svojem vremenu nekako se nevoljko pridružuju Broju Pet koji kronološki dolazi najkasnije, u pokušaju sprečavanja nove apokalipse. Vrijeme, prostor i događaj kojemu konvergiraju je Dallas, godine 1963., u vrijeme atentata na predsjednika Kennedyja. Tako serijal dobiva dodatno na svojoj povijesnoj autentičnosti.

Zgode ove disfunkcionalne obitelji se nastavljaju u istom revijalnom tonu, različitosti ih sprečavaju u ostvarivanju cilja, no kako vrijeme odmiče braća pronalaze zajednički jezik. Prva sezona se odigravala na poznatom terenu same Akademije, i previše je bilo poznatih stvari i toliko nerazrješenih sitnica između njih da je i čudo što su išta postigli. A kamoli spriječili apokalipsu. No ovaj put nalaze se na neutralnom terenu u prošlosti, puno je sitnica izglađeno i izgovoreno je puno riječi pomirenja. I uostalom, obitelj je na kraju ipak najvažnija. Možete zamisliti koliko su se isticali u današnje vrijeme svojom specijalnošću, koliko se pak ističu u prošlosti, gdje su homoseksualnost, crna boja kože, te drugačije razmišljanje devijantni i nepoćudni elementi društva.

Umbrella Academy

Scenaristi i dalje koriste puno ciničnog i crnog humora, što izrazito pomaže u lakšoj apsorpciji serijala, te čak štoviše tjera vas na još. Višeslojevitost radnje i dalje je prisutna, svaki od braće ima praktički svoju vlastitu narativnu liniju uglavljenu u duhu tog vremena. Allison je recimo kao crnkinji koja se bavi za prava svoje manjine u šezdesetima velik izazov, rasna netrpeljivost je tada veliki problem. S druge strane medij Klaus osniva kult (što je bilo nekako logično za očekivati), a njegova sljedba slijepo ga prati i sluša njegove mudrosti koje su zapravo tekstovi popularnih pjesama. Vanya pak počinje osjećati buđenje seksualnih sloboda u društvu. Zakleti neprijatelj Akademije, temporalna Komisija i dalje zadaje glavobolje braći, no stvari sada postaju još kompliciranije jer dolazi do novih prevrata i obrata u samoj strukturi te organizacije. Nezahvalno je išta dodatno elaborirati jer sve može biti spoiler, no mogu samo reći da sve što očekuje Umbrella Akademiju su novi i veći izazovi u trećoj sezoni. Tko se kači s vremenom, od vremena može i nastradati… Hoće li išta ostati isto?

Check Also

Captain’s Log #3.5: Prijatelji i neprijatelji

Malo pomalo, Star Trek: Picard se pretvara u iznenađenje godine. I to veoma dobrodošlo iznenađenje. …

The Last of Us: radost, tuga i strava u zombificiranom svijetu

Ne volim horore o zombijima. Kao čudovišta, zombiji su mi dosadni – masa trulog mesa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics