Ukrcajte se na Hogwarts Express dok još stignete!

Slušajte pažljivo bezjaci, vrijeme je stiglo da se ukrcate na stvarni Hogwarts Express! I to ni manje ni više nego isti Jacobite vlak, koji je vozio Harryja, Rona i Hermione u famoznu školu za čarobnjake iliti Hogwarts.

Vlak doduše ne kreće s poznate platforme 9 3/4, na postaji King’s Cross u Londonu, nego iz grada Fort William koji se nalazi na dva sata udaljenosti od Glasgowa. Zadnja stanica mu je Mallaig. Vlak prolazi preko viadukta Glenfinnan, poznatog mosta na putu prema Hogwartsu, koji je bio prikazan u filmovima Chamber of Secrets, Prisoner of Azkaban i Goblet of Fire. Dio putovanja čini i sat i pol istraživanja u Mallaigu.

Oni koji su se već provozali čarobnjačkom rutom smatraju da je vrlo impresivna jer prolazi pored prekrasnog najdubljeg slatkovodnog jezera u Britaniji Loch Morar, i pored najdubljeg slanog jezera u Europi Loch Nevis, te najviše planine u Britaniji Ben Nevis. Cijene karata se kreću od 50 dolara za odrasle i 28 dolara za djecu do 12 godina. Fanovi koji žele sjediti u istoj kabini kao Harry, Ron i Hermione karta u jednom smjeru iznosi oko 250 kuna. Prva klasa je također opcija, ali za nju će se morati isčarobirati skoro 500 kuna. Karte za ture koje polaze čak dva puta dnevno do listopada se mogu nabaviti ovdje. Magično putovanje u svakom smjeru traje šest sati, a karte je moguće kupiti jednosmjere i povratne.

Iako vas na kraju ture neće dočekati Hagrid, prije nego što se ukrcate na vlak na stanici u Fort Williamu možete se zaustaviti u obližnjem gradu Glencoe koji je poslužio kao set za Hagridovu kolibu.

Vlak datira još iz viktorijanskog doba i nedavno je proslavio 125. rođendan, no unatoč tome što ima pozamašan broj godina, Jacobite je izglasan najboljim vlakom u Britaniji.

Hogwarts Express

Check Also

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

9. izdanje konvencije Pandakon

Ovogodišnji Pandakon održava se 14. i 15. rujna, na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics