Otkrijte skrivenu stranu najnovijeg Treka kroz prvu tie-in knjigu „Desperate Hours“

Star Trek: Discovery

Star Trek Discovery: Desperate Hours
Autor: David Mack
Godina izdanja: 2017.
Nakladnik: Simon & Schuster
Uvez: meki
Broja stranica: 384
Jezik: engleski
ISBN: 978-1-50-11645-76

Star Trek je u pola stoljeća postojanja stvorio ogroman univerzum koji je pored već kultnih serija i filmova, obuhvatio i knjige i stripove, i to u svim spektrima kvalitete. Knjige možda nisu kanon (poput starog Star Wars EU-a), ali one najbolje su vrijedne čitanja budući da su njihovi autori stvarno obavili odličan posao, prikazali novu dimenziju likova i brodova koje toliko volimo, ali i upoznale nas s novima, a uz sve to proveli nemoguću misiju i ostali vjerni kanonu. Jedna od najboljih takvih dodataka univerzumu je „Destiny“ trilogija koja prikazuje što se dogodilo s kapetanom Picardom i posadom Enterprisea, posadom DS9-a, kao i onom Voyagera nakon finala Nemesisa, koju je napisao odlični David Mack, jedan od najboljih Trek autora (a znamo ga i kao scenarista DS9 epizode „Starship Down“). Zato nas je veoma obradovalo da je zadatak pisanja prve tie in knjige vezane uz najnoviju iteraciju Treka dopao upravo Davida Macka. Očekivanja su bila velika, i Mack nije zakazao, pruživši nam nešto drukčiji pogled ne samo na nove likove najnovijeg Trek serijala, nego nam je prikazao i neke stare, koje nećemo vidjeti u seriji, poput svima omiljenog Spocka.

Stari i novi kapetan u očajničkoj misiji spašavanja

Radnja Star Trek Discovery: Desperate Hours, smještena je godinu dana prije događaja prve epizode „The Vulcan Hello“ i godinu nakon epizode TOS „The Cage“. Mack nam pruža bolji pogled na Michael Burnham, koja na početku knjige biva promovirana u prvog časnika, ali i ostatak posade USS Shenzhou, uključujući kapetanicu Phillipu Georgiou i kelpiana Saru. No oni nisu jedini heroji ove priče. USS Shenzhou pridružuje se posada drugog, mnogo slavnijeg broda. Pogodili ste, to je ni manje ni više nego brod klase Constitution, pod zapovjedništvom kapetana Pikea, sa Spockom kao prvim časnikom. Mack tako gledateljima pruža odgovor na jedno od najvažnijih pitanja koje je serija prešutila: koja je točno priroda veze između Burnham i Spocka, i koliko se dobro njih dvoje poznaju?

„Desperate Hours“ avantura je fokusirana na dva broda i njihovih posada u očajničkoj misiji da spriječe buđenje prastarog dvokilometarskog stroja levijatana (možete ga vizualizirati kao Reapera iz Mass Effect trilogije) kojeg su slučajno probudili federacijski kolonisti na planetu Sirsa III, i koji bi mogao uništiti ne samo planet već i okolne sisteme, a možda i čitavu galaksiju. Ozbiljnost misije zahtjeva suradnju oba broda, što dopušta Macku da prikaže radnju iz perspektive obje posade, kroz suradnju koja se ne može opisati kao prijateljska, već više kao nelagodni savez zbog motiva oboje kapetana različitih karaktera. Da stvar bude gora, organizaciju već ionako kompleksne spasilačke misije dodatno komplicira talačka kriza na planetu budući da vodstvo kolonije pokušava prikriti tajnu. Tome valja pridodati i nevoljku, ali krucijalnu suradnju Burnhama i Spocka, koja je nepohodna za uspjeh misije o kojem ovisi ne samo sudbina planeta već i Federacije.

Iako su Burnham i Spock najzanimljiviji likovi, jedna od prednosti knjige je da nam daje bolji pogled na samu kapetanicu Georgiu te objašnjava zašto je kasnije Burnham prepuna poštovanja prema svojoj nadređenoj. Upravo je knjiga ta koja obogaćuje njihov odnos te pokazuje snagu veze između dva snažna ženska lika. A snaga iskusne veteranke Georgiou prikazana je i u njenom sukobu s kapetanom Pikeom, mlađim kapetanom drugačijih moralnih uvjerenja, i drugačijeg stila zapovjedanja, koji želi riješiti situaciju na najefikasniji mogući način ne mareći za gubitke na terenu. Nakon čitanja knjige, gledatelji će zasigurno osjećati još veće poštovanje prema hrabroj kapetanici, ali i još veću tugu zbog njenog (preranog) gubitka. Nadamo se da će barem jedna od narednih knjiga biti posvećena isključivo njezinom liku.

Između Zemlje i Vulkana

No vrijednost knjige leži u interakciji Burnham i Spocka, interakciji koja je samo naznačena u seriji, ali koja na papiru dolazi do punog izražaja. Upravo ta suradnja koja čini središnji dio knjige daje toliko željeni uvid na vezu između dvoje likova. U seriji smo mogli saznati da je Burnham nakon preranog gubitka roditelja postala štićenik Sareka, te da je upoznala Spocka. No sama serija nije nam pokazala koliko dobro ga je upoznala. Mack ispunjava tu prazninu te nam omogućuje da saznamo da se Burnham i Spock znaju dosta dobro, ali i da to nije prijateljstvo već rivalstvo. Spock i Burnham zrcale jedno drugo, mada toga nisu svjesni. Oboje su odrasli na Vulkanu, pod budnim okom Sareka, ali njihovo različito podrijetlo rezultiralo je drugačijim iskustvima iz djetinjstva, koja su ostavili snažan i traumatični utisak i na Spocka i na Burnham, te potakli njihovo rivalstvo. I Spock i Burnham osjećaju zavist jedan prema drugom ne znajući koliko je ta zavist krivo usmjerena. Ironijom sudbine, samo kroz potiskivanje tog rivalstva dvoje časnika mogu spriječiti levijatana da izvrši svoju apokaliptičnu misiju i uništi planet, ali i otkriti više jedan o drugome, da ih osim Sareka, povezuje više toga nego što zapravo misle. Također, objašnjeno je kako je mlađi i više sklon emocijama Spock iz „The Cage“ postao stoik iz ostatka TOS-a, te kasnijih serija i filmova. Zajednička misija na levijatanu, i genijalna interakcija između Burnham i Spocka (pogotovo trenutak min-melda u kojem oboje ruše svoje mentalne barijere koje sakrivaju emocije) je vrijedna kupnje knjige.

A sama misija ima sve elemente najboljih Trek serija. Potreba svladavanja novog i nepoznatog jezika u ograničenom vremenu podsjeća na jednu od najboljih Trek epizoda ikad (TNG „Darmok“), inteligentni i svjesni ubilački stroj iz davno minulih vremena evocira na epizode poput TOS „Doomsday Device“ ili VOY „Dreadnought“, obilje zamki i prepreka koje se može samo zajednički savladati kao u DS9 „Inter Arma Enim Silent Leges“. No sve te asocijacije samo su to, asocijacije, dok sama misija i njena izvedba spada u jednu od originalnijih ideja viđenih u Treku. Misija nam daje i bolji uvid na Burnhamine sposobnosti potiskivanja emocija, budući da je u djetinjstvu prošla edukaciju na Vulkanu, te pod Sarekovom paskom ovladala tom tehnikom; kao i na njen mentalitet na kojega je utjecao rani gubitak roditelja, djetinjstvo na Vulkanu, te dva pretrpljena napada (onaj klingonski, ali i onaj logičkih ekstremista koji je spomenut u DSC „Lethe“).

Treću nit priče, kojoj je posvećeno najmanje vremena, ali nije ništa manje zanimljiva je suradnja između Saru i Number One / Commander Una. Ne samo da taj dio radnje daje bolji pogled na njegovo podrijetlo i kelpiansku prirodu (te objašnjava zašto je uopće prihvaćen u Flotu), već i daje priliku da se pokažu njegove intelektualne sposobnosti, ali i strahovi, te tako njegova slabost postaje ključni element u rješavanju tog dijela slagalice. Saru je pametan, dinamičan, zabavan ali i tragičan lik. Biti će interesantno vidjeti kako će se njegov lik i osobnosti razvijati u samoj seriji. Možda najmanje zanimljiv i najslabiji aspekt je perspektiva sa strane kolonista, kojoj je trebalo biti posvećeno manje stranica, ali budući da su oni svojim djelima zakuhali čitavu radnju, te da knjiga nema pravog negativca, može se vidjeti zašto je Mack ubacio taj dio priče.

Obogaćivanje kanona

Star Trek: Discovery

Također, Mack uspijeva pridodati više pozornosti sporednim likovima koje smo nakratko imali prilike vidjeti na mostu Shenzhoua (iako nešto više ne bi odmoglo). Tako saznajemo da je časnik s VR kacigom poručnica Jira Narwani, ili njemačko podrijetlo Keyle Detmer, crvenokose časnice koja je kasnije premještena na Discovery. Mack razriješava i jednu od čestih dilema koju su si postavili gledatelji. Andorijanci jesu dio Flote, budući da je prethodnik Burnham, koji napušta Shenzhou na početku knjige, upravo s ledenog planeta. Također referirani su i Bolijanci, a budući da je knjiga dio kanona, možemo očekivati njihovo skoro pojavljivanje u seriji. Desperate Hours je omogućio Macku da u kanon ubaci i neke elemente iz ostalih dijelova književnog univerzuma poput imena Number One (Una iz Legacy trilogije), andorijanski i telaritski način imenovanja, kao i jednu od vrsta nikad viđenih na ekranu, ali referiranih u knjigama poput Choblika. Desperate Hours razriješava i dilemu vezanu za izgled uniformi. Naime DSC uniforme odskaču stilom i izgledom od onih iz TOS „The Cage“. Kako je Mack pojasnio, posada USS Shenzhou nosi DSC uniforme, dok Pike i ostatak posade Enterprisea nose novije, „The Cage“ trobojne uniforme. Te su uniforme u službi na svim brodovima Constitution klase (ali samo na njima). Ovo podsjeća na sličnu situaciju sa DS9 i VOY gdje su također istovremeno korištena dva tipa uniformi. Slično je i s brodovima. I Shenzou i Enterprise dizajnirani su i konstruirani u različitim razdobljima (sa Shenzhou kao starijim, ratnim tipom broda), ali su istovremeno u službi, što izaziva nemalu količinu nevjerice među Vulkancima i Andorijancima. Nažalost, Mack nije dao više objašnjenja za neke stvari koje bi i dalje mogle mučiti gledatelje, poput uporabe holograma koji i dalje ostaju vizualni redizajn.

Početak nove Trek ere

S 360 stranica, knjiga nije ni prekratka ni predugačka, a dinamična radnja i dobro razvijeni likovi drže čitatelje prikovanima za stranice. Jedina zamjerka može se dati kolonističkoj niti radnje na planetu Sirsa III, gdje radnja usporava. No kao što smo spomenuli ranije, svaka slabost nestaje čim se radnja prebaci na interakciju između Spocka i Burnham, koja krade pozornost čitatelja. Sve u svemu, Star Trek Discovery: Desperate Hours je ambiciozna i dobro izvedena priča koja daje dodatnu dubinu likovima koje smo tek imali priliku upoznati, ali i onim koje već jako dobro znamo i volimo. S dobrodošlim throwbackom na Pikeovu Enterprise eru, Mackov prvi prinos DSC univerzumu je odlična standalone priča, koja fokusiranjem na lik Michael Burnham otkriva dio njene prošlosti i time postaje prequel koji ova serija zaslužuje. Mnoštvo detalja i vjernost kanonu dodatno doprinosi vrijednosti knjige za svakog DSC i Trek fana. Jedini veliki problem nije vezan za autora, radnju, niti knjigu, već za njenu distribuciji. Naime, u prodaji se može naći samo engleska verzija, i to većinom online, a sudeći po stanju u hrvatskom izdavaštvu što se SF-a tiče, vjerojatnost za hrvatski prijevod je ravna izravnom povratku Voyagera iz Delta kvadranta. No za one koji vladaju engleskim jezikom, i koji su voljni investirati oko 10 EUR na Amazonu, a uz to još vole DSC i Trek, ova će knjiga biti vrijedna latinuma.

Star Trek: DiscoveryZa kraj valja napomenuti da je „Desperate Hours“ prva od nekoliko najavljenih knjiga DSC univerzuma. Sljedeću, Drastic Measures, piše još jedan veteran književnog univerzuma, Dayton Ward, a baviti će se suradnjom kapetanice Georgiou i tada još poručnika Lorce deset godina prije premijere Discoveryja. Spocka bi mogao zamijeniti mladi Kirk, budući da će se radnja baviti događajima na udaljenoj federacijskoj koloniji Tarsus IV, te aktivnostima čovjeka poznatog fanovima kao Kodosa „krvnika“. Wardovu knjigu očekujemo u veljači ove godine. A do tada ćemo imati priliku uživati u novim epizodama Discoveryja, čiju smo prvu epizodu drugog dijela sezone Despite Myself imali priliku vidjeti na Netflixu već ovog tjedna.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

One comment

  1. Oho, drago mi je da ste poceli recenzirati Trek romane. Žalosno je da ih nema u hrvatskom prijevodu, ali se lako mogu nabaviti kako autor kaže na Amazonu ili još lakše za Kindle… preporučam post Nemesis knjige.

    http://www.shastrix.com/books/star-trek-reading-order.php (pogotovo one vezane za TNG i DS9 posade, kao i Section 31)

    I da, Mack je fenomenalan Trek autor 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics