Trek je ponovno pod istim krovom, no što to znači za franšizu?

Mada je brojnim fanovima promaklo, ovo je bio veliki tjedan za Star Trek, kao i za budućnost megapopularne franšize. Nakon godina pregovora, CBS i Viacom su objavili da je postignut dogovor o spajanju dvije kompanije, čime je 13 godina nakon njihovog razdvajanja, Star Trek ponovno pod istim krovom. Nova kompanija, nazvana (veoma maštovito) ViacomCBS, predstavljena je kao „vodeća globalna, multiplatformska, premium content kompanija, s sredstvima, mogućnostima i veličinom koja je čini jednom od najvažnijih svjetskih tvoraca sadržaja, kao i distributera“. Posebno zanimljiva je izjava da je upravo nedavni uspješni revival TV Treka bio jedan od ključnih motiva za ovaj pothvat. No što ovo zapravo znači za Star Trek, i njegovu budućnost?

Kratkoročno, ovo neće imati veliki utjecaj na franšizu, budući da u ovom trenutku CBS radi ili ima u planu nekoliko Trek serijala. Paramount (koji je bio u vlasništvu Viacoma) u ovom trenu nema sigurni projekt, iako se povremeno čuju glasine o potencijalnom filmu u Tarantinovoj režiji. A Nickelodeon (još jedna kompanija u vlasništvu Viacoma), sprema animirani Trek serijal za djecu. No spajanje bi se moglo odraziti već na nadolazećem Picard serijalu, jer su sada otklonjeni svi problemi vezani uz odvojena prava. Tako sada Picard (a i ostali serijali) mogu koristiti detalje iz filmova, te nas ne bi iznenadila pojava Enterprisea E ili podsjetnik na Datin mikročip.

Puno zanimljivije su dugoročne posljedice. Povratak Treka pod isti krov otvara mogućnost povratku Prime filmova na velike ekrane, budući da je naznačeno da će CBS, a ne Paramount (koji je imao prava na filmove) odlučivati o tematici i sadržaju koji će biti prikazan u kinima. To bi značilo da u idućih nekoliko godina možemo vidjeti filmove vezane za Discovery eru, kao i potencijali filmu s fanovima omiljenim kapetanom Pikeom u glavnoj ulozi. Ovo je ujedno i veoma moguć kraj Kelvin univerzuma, kojega smo prisjetimo se, posljednji put imali priliku vidjetu u „Star Trek: Beyond“. Abramsov Bad Robot već se povukao iz franšize te prešao na Star Wars, dok je u ovome trenu glavnu riječ te cjelokupnu kontrolu preuzeo Secret Hideout Alexa Kurtzmana, koji je u ovome trenuta alfa i omega Treka. S povratkom Treka u filmove, i nekoliko serijala u planu dobivamo ogromni shared cinematic universe. Osim serijala i filmova na velikim platnima, mogli bi dobiti i TV filmove. Tko ne bi htio vidjeti „Bitku za Worf 359“ ili nastavak jedne od najboljih Trek epizoda „A City On The Edge of Forever“?

Naposljetku tu je i CBS All Access, streaming platforma koja ekskluzivno prikazuje Trek serijale u SAD-u i primarni razlog za povratak TV Treka. Pojava Netflixa, pokrenula je „streaming ratove“, u kojima je svaki studio pokušao ugrabiti dio kolača, uključujući i posljednjeg natjecatelja, Disney s nadolazećom Disney + platformom. U ovom trenu najveći adut CBS All Accessa su Trek serijali, ali nakon spajanja ne sumnjamo da će cjelokupni Trek biti dostupan ekskluzivno na ovoj platformi, kao i ogromna količina sadržaja u vlasništvu Viacoma. Za ostatak svijeta (uključujući Hrvatsku), Trek je trenutno dostupan na Netflixu (gdje se prikazuje „Discovery“, ali i stariji serijali), dok će se Picard prikazivati na Amazon Primeu. Ali s dolaskom velike količine novoga sadržaja na All Access, ne bi nas čudilo da se ova platforma unutar nekoliko godina pojavi i u našem kvadrantu.

Sve u svemu, ovo su veoma zanimljive vijesti za fanove Treka. Jer tko bi 2005. (kada je ukinut „Enterprise“), očekivao ovakav razvoj događaja. Da ćemo svjedočiti ne samo povratku Treka na male ekrane, nego stvaranju shared cinematic universea, koji će zauvijek promijeniti Posljednju granicu?

Star Trek

Check Also

Ekskluzivne fotke i novi detalji iz Marvelove serije Secret Invasion!

Vanity Fair je netom objavio galeriju ekskluzivnih fotografija iz nadolazeće Marvelove serije Secret Invasion, koje …

House of the Dragon: 2. sezona će imati manji broj epizoda nego prva

Otkriven je broj epizoda druge sezone HBO-ove fantasy serije House of the Dragon iliti Zmajeve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics