Prvi trailer za animiranu kinesku seriju The Three Body Problem

Zadnjih godina znanstvena fantastika i fantasy više nisu žanrovi u kojima monopol imaju anglofoni autori. Kako pokazuje književni serijal “The Witcher” poljskog autora Andrzeja Sapkowskog, koji osim megapopularne PC/konzole igre, uskoro dobiva i Netflixovu adaptaciju, Hollywood počinje tražiti inspiraciju u zemljama van engleskog govornog područja. No još zanimljiviji trend je buđenje Dalekog istoka, točnije Kine (budući da je Japan već dekadama gigant u žanru). To smo nedavno mogli vidjeti s adaptacijom novele Cixina Liu: The Wandering Earth, u kineskoj produkciji. A to je samo zagrijavanje za onu pravu stvar. Kinezi nam spremaju i adaptaciju puno poznatijeg kniževnog serijala istog autora – The Three Body Problem. Bilibili je naručio projekt od kuće YHTK Entertainment, vrhunskog kineskog animacijskog studija, koji seriju radi u suradnji s kompanijom Three-Body Universe (Shanghai) Cultural Development Co Ltd. Obje kuće su već zajedno surađivale na iznimno uspješnoj seriji „Incarnation“, koja je doživjela više od 73 milijuna pogleda od lansiranja na platformi Bilibili (od ljeta 2018. godine).

Detalji vezani za produkciju su još nepoznati, ali još prije nekog vremena je objavljen konceptualni trailer, a sada i teaser trailer za animirani serijal od 24 epizode. Premijera serije se očekuje 2021. godine.

„The Three Body Problem“ je sad već kultna knjiga, koju je Cixin Liu napisao 2006. godine, te koja je na Zapad stigla 2014., nakon engleskog prijevoda Kena Liua. Samo godinu kasnije, 2015., Cixin Liu je dobio Huga za najbolji roman. Ono što je posebno zanimljivo je setting, ali i junaci priče. Naime, radnja započinje tijekom Kineske Kulturne Revolucije, gdje disident znanstvenik završava u egzilu u zabačenoj istraživačkoj postaji. Dok provodi svoja istraživanja, ona slučajno stupa u prvi kontakt s naprednom, ali neprijateljskom vanzemaljskom vrstom – Trisolaranci – koji planiraju napad na Zemlju. No ovo je samo jedna od niti veoma kompleksne radnje, jer je na ingeniozan način, Liu dio priče stavio i u današnje doba, gdje tijekom istrage smrti nekoliko znanstvenika, profesor i detektiv dolaze do saznanja o grupi koja se sprema za dolazak opasnih Trisolaranaca. No vrijednost „Three Body Problem“ je puno veća, jer u narativ Liu vješto postavlja i rijetko viđene elemente poput kineske filozofije, kulture, kao i znanosti.

A sudeći po traileru, čini se da bi mogli dobiti doista dobru adaptaciju. Naravno, tu uvijek postoji pitanje politike, jer kineska filmska industrija djeluje po drugačijim pravilima od Hollywooda. No čak i ako dođe do odgode, video stvarno vrijedi pogledati, a tu su i knjige. Na engleskom je dostupna čitava trilogija, a nedavno je objavljen i „Redemption of Time“, fan-spinoff, koji je Liu prepoznao kao službeni.

Check Also

Watchmen: prvi teaser trailer za animirani film od dva dijela

Sat otkucava! Warner Bros. Entertainment objavio je prvi teaser trailer za DC-jev dvodijelni animirani film …

Prvi pogled na film The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim

Pripremite se za povratak u Međuzemlje s anime filmom The Lord of the Rings: The …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics