Star Trek: Discovery NYCC trailer – Klasični Klingonci, bradati Spock i „crveni anđeo“

Da dobro ste pročitali. Čini se da će jedna od glavnih zamjerki dijela fandoma biti ispravljena u ovoj sezoni, jer sudeći po upravo izišlom NYCC traileru za drugu sezonu Star Trek: Discovery, Klingonci opet imaju bujnu i raskošnu kosu! Ona je možda nepraktična u borbi prsa o prsa, ali je postala jedan od zaštitnih znakova post TMP (The Motion Picture) Treka, kad se radi o ovim hrabrim i odvažnim ratnicima. Ovu promjenu dodatno je potvrdila Marry Chieffo, koja je na NYCC panelu obrazložila da Klingonci šišaju kosu kao ratni ritual, za što postoji i kanonsko objašnjenje u TNG „The Rightful Heir“. Budući da je rat gotov, čak je i njen lik, L’Rell, dobio pripadajuće pokrivalo. Prisjetimo se da je i Bryan Fuller, koji je bio jedan od glavnih zagovornika redizajna, prije odlaska iz serije govorio da će „Discovery“ prikazati Klingonce kao multikulturalno i multirasno društvo, pa bi mogli očekivati i još tradicionalnije Klingonce. Ovo nije jedina klingonska poslastica, jer će Trek znalci prepoznati obrise K’tinga klase, koju smo prvi put mogli vidjeti upravo u TMP. Možda je to prototip?

Također, ovaj trailer nam je dao kratak ali važan uvid u lik kultnog Spocka (Ethan Peck), u svojim mlađim danima, i nešto neurednijem, bradatom izdanju. Sudeći po traileru, te informacijama s panela, upravo će potraga za Spockom biti jedna od niti radnje, budući da će se kapetan Pike (Anson Mount) pridružiti posadi Discoveryja da nađe ovog izgubljenog Vulkanca. Ta će se nit nadovezati na temelj radnje, jer se Spock zaputio u nepoznato, da istraži misterij sedam neobjašnjivih signala koji su se pojavili na raznim stranama galaksije. U sve to upletena je i pojava još misterioznije kreature koju za sada znamo kao „crvenog anđela“, ali nas ne bi čudilo da upravo to bude prva zabilježena pojava Ikonijaca, koje smo već imali priliku vidjeti u TNG „Contagion“. Da je taj „crveni anđeo“ jedan od integralnih elemenata radnje, mogli smo već vidjeti i na službenim posterima za drugu sezonu.

Osim tih nekoliko kriptičnih detalja, trailer ne otkriva puno. Video obiluje akcijskim scenama koje su postale uobičajene za ovaj novi format Treka, kao i odličnim vizualnim efektima koji Discovery pretvaraju u filmsko iskustvo. Tako možemo vidjeti olupinu USS Hiawathe, te posadu Discoveryja predvođenu Pikeom, u EV odijelima. Čini se da će upravo ovdje doći do incidenta koji će završiti sa susretom „crvenog anđela“ i Burnham. Hiawatha je, prisjetimo se i matični brod glavne inženjerke Denise Reno (Tig Notaro), koja bi se trebala pridružiti posadi Discoveryja. Osim Spocka, u nešto mirnijoj atmosferi možemo vidjeti i Amandu Grayson (Mia Kirshner), kao i Sareka (James Frain), što daje naslutiti da bi ponovno mogli vidjeti Vulkan, a možda i logičke teroriste zadnji put viđene u DSC „Lethe“. Ovo bi se uklopilo u temu sezone koja bi se prema najavama trebala baviti znanošću i spiritualnosti.

Star Trek: Discovery

Disco-fanove oduševiti će i ponovna pojava Phillipe Georgiu (Michelle Yeoh), koja je prisjetimo se nakon naglog završetka karijere teranskog imperatora, postala član Sekcije 31, tajnovite organizacije u službi Federacije. Yeoh je dala naslutiti da će za Pikea ona biti kapetanica Phillipa, te će biti zanimljivo promatrati odnos između dvoje likova. Također, na panelu je, glumac Wilson Cruz, koji je tumačio nesretnog doktora Hugha Culbera, još jednom naglasio da ćemo ga vidjeti u drugoj sezoni. Možda je upravo scena u kojoj Stamets (Anthony Rapp) uz pomoć posebnog uređaja pokušava izvaditi nešto iz Tilly (Mary Wiseman), povezana s onom zelenom kapljicom iz DSC „What is past is prologue“. Kelpian Saru (Doug Jones), kojega na kratko vidimo u bolesničkom krevetu bi trebao imati osobno putovanje ove sezone, te ćemo posjetiti njegov planet, Kamanar, gdje ćemo upoznati i njegovu sestru koju igra Hannah Spear. Naposljetku možemo vidjeti i prvi prikaz Number One (Rebecca Romijn), u klasičnoj TOS uniformi.

Na panelu je napomenuto i da bi ove sezone mogli vidjeti enigmatične Talosijance koji u TOS „The Cage“, i kasnije „The Menagerie“ imaju kobne posljedice za Pikea. Ova izjava u skladu je s ranijim informacijama da će se „Discovery“ tijekom druge sezone početi sinkronizirati s podacima koji se mogu pronaći u Picardovu kompjuteru.

A što se Picarda tiče, tj. još neimenovane serije sa Patrickom Stewartom u glavnoj ulozi, saznali smo da nije povezana sa Discoveryjem. Mnogo važnije, saznali smo da je plan za ovu seriju da ima više sezona, te da pripreme započinju u travnju 2019. Što čini 2020. potencijalnim datumom za premijeru.

Dok ćemo se za Picarda načekati, avanture Discoveryja i njegove posade gledati ćemo puno ranije, budući da znamo i stardate17. siječnja 2019.

Star Trek: Discovery

Star Trek: Discovery

Star Trek: Discovery

Check Also

Dead Ringers: prvi isječak iz Amazonovog reboota kultnog Cronenbergovog filma

Nakon prvih fotografija i vrlo kratkog teasera Amazon je objavio prvi isječak i novi poster …

Simu Liu i Sam Worthington u prvom traileru za SF triler Simulant!

Objavljen je prvi službeni trailer za nezavisni SF triler Simulant. Film je režirala April Mullen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics