Pogledajte eksplozivni kraj otoka Nublar, u prvom traileru za Jurassic World: Fallen Kingdom

Jurassic Park je jedna od onih franšiza koje ostaju urezane u sjećanje, godinama kasnije nakon što smo ga prvi put imali priliku posjetiti. Ta franšiza je tako snažna, da slabiji nastavci nisu uspjeli izblijediti dojam prvog filma, koji je održao ideju ikone za brojne generacije. Dijelom je to zbog dinosaura, koji su svakom djetetu, a i mnogima odraslima, jedno od najveličanstvenijih i najzanimljivijih stvorenja koja su ikada hodali zemljom, i koje su vrsni majstori animatronike i specijalnih efekata oživotvorili na velikim ekranima. Dijelom je to zbog odlične radnje, koju velikim dijelom imamo zahvaliti Michaelu Chrictonu, po čijim je romanima i napravljena adaptacija. A dijelom je to zbog atmosfere, koju je u prvom filmu režiser Steven Spielberg dotjerao do vrhunca. Također, kod fanova ove odlične franšize postoji snažni osjećaj nostalgije, koji nas svaki put kad ponovno gledamo film, poput Proustovog madeleine kolačića, vraća u djetinjstvo, kad smo se prvi put sjeli u kino dvoranu, i bili odvedeni na Isla Nublar, otok udaljen 120 milja od obale Kostarike. Da bi ga napustili s osjećajem strahopoštovanja. Jednostavno rečeno, „Jurassic Park“ je jedinstven film… jedan od rijetkih filmova u kojima jednako mogu uživati i djeca i odrasli, i koji šalje snažnu poruku, a to je da se čovjek ne bi trebao poigravati s prirodom.

Utisak ove franšize je tako snažan, da su nakon više od dva desetljeća Universal i Amblin napravili svojevrsni soft-reboot sequel, i ponovo nas vratili na Nublar. Film je vratio onaj osjećaj nostalgije, i još jednom otvorio Park, da bi ga nakon toga vrlo brzo zatvorio. Pod palicom Colina Treworrowa, Jurassic World je pokušao obraditi teme poput sveprisutnog konzumerizma i brendiranja, kao i podsjetiti nas na pouku o igranju s prirodom. No, iako je film odlično prošao na kino blagajnama, i time osigurao novi život franšizi, „Jurassic World“ nije uspio uhvatiti onaj magični osjećaj originala. Specijalni efekti potpuno su istisnuli animatroniku, likovi nisu bili dovoljno razvijeni, a iako smo vidjeli djelove onog prvog kultnog parka, nije bilo tog osjećaja napetosti, dinosauri nisu imali onu veličanstvenost, likovi nisu bili dosta razrađeni; te je ironično mnogima film ostao u sjećanju kao onaj s Chris Prattom na motoru i velociraptorima.  Ne treba čuditi da najava sequela nije izazvala traženi hype efekt među publikom.

Da će se to promijeniti, mogli smo vidjeti već jučer, kada je izašao making-of video pred prvi trailer za Jurassic World: Fallen Kingdom, koji izgleda spektakularno, i daje nadu za film i za obnovljenu franšizu. Ono što prvo upada u oči je da je je filmska ekipa naučila lekciju. Vratili su se animatronički dinosauri, koji izgledaju bolje nego ikad prije. Također, iako će film imati ogromni broj specijalnih efekata, obratili su pozornost praktičnim efektima. Tako imamo upotrebu pirotehnike, što doprinosi osjećaju realnosti. Imamo modele, imamo kišu, kao i scene u vodi. I imamo tajni recept, koji svaki film čini boljim… imamo Jeffa Goldbluma, koji će reprizirati omiljenog kaotičara dr. Iana Malcolma. Iz making-of videa može se jasno vidjeti utjecaj majstora napetosti i horora, J.A Bayone (A Monster Calls, Impossible) koji je preuzeo redateljsku stolicu.

Sam trailer izašao je noćas tijekom pauze utakmice američkog nogometa. Zato je video predvidljivo nabijen akcijom, i fali mu ona doza emotivnosti koja je imao making-of. Iako naznake postoje. Da će ulozi biti podignuti možemo vidjeti u tome da glavna prijetnja ovaj put nisu dinosauri, niti ljudi već ogromni vulkan koji se probudio i prijeti uništenjem otoka i svog života na njemu. Već je prije bilo rečeno da bi se radnja filma trebala baviti problemima očuvanja ugroženih vrsta, u ovom slučaju dinosaura, te njihovim pravima – jesu li živa bića ili samo proizvod koji je čovjek stvorio, pa ih se može koristiti? Tako u traileru možemo vidjeti da će se Owen Grady (Chris Pratt) i Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) vratiti na otok u riskantnoj misiji da spase životinje od ponovnog izumiranja prije nego što bude prekasno. U tome će im se pridružiti i mladi znastvenici koje glume Justice Smith i Daniella Pineda. Sudeći po traileru misija će (a što se drugo) poći krivo, i naši će se heroji naći u većoj opasnosti nego ikada prije. Budući da se trailer fokusirao na akciju, koje ima napretek, ne možemo vidjeti što radi InGen, predvođen dr. Wuom (B. D. Wong), kao ni koja je uloga misterioznog Benjamina Lockwooda kojeg igra James Cromwell, suradnika osnivača prvog parka Johna Hammonda, i najvjerojatnije negativca ove priče. Ali zato možemo vidjeti da će T Rex još jednom spasiti stvar. Pametna cura. 🙂

Život bi trebao pronaći put do velikih ekrana 22. lipnja iduće godine.

Jurassic World

Jurassic World

Jurassic World

Check Also

Prvi pogled na Tron: Ares!

Disney je otkrio prvi pogled na Tron: Ares, koji predstavlja nastavak filma Tron: Legacy. Nemojte …

Prvi pogled na reboot filma The Crow!

Konačno smo dobili prvi pogled na reboot filma The Crow (Vrana), u vidu netom objavljenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics