Top 5 Goranovih žanrovskih serija iz 2015. godine

 

Slijedi Goranovih top 5 žanrovskih serija iz prošle godine. Popis ne uključuje povratničke serije, nego je isključivo baziran na serijama nastalim 2015. godine. Uz Goranov uskoro stiže i zajednički popis glavnih urednika Inverzije. Kako slaganje top lista nije lagan posao onda se na isti morate još mrvicu strpiti dok se urednici Ivana i Davorin uspiju složiti što sve mora obavezno ići u prošlogodišnjih top pet. I da, znamo, sasvim sigurno ćete imati zamjerke, ali to je u redu. Top liste su vrlo subjektivna stvar da se čak i urednici koji većinu stvari gledaju vrlo slično imaju poteškoća složiti oko tako malog broja naslova iz samo jedne godine. Slobodno podijelite s nama i vaše prošlogodišnje favorite, rado ćemo ih prokomentirati.

5. Galavant

02012016_galavant

“Galavant” je u srži jednostavna bajkovita serija s puno pjevanja i standardnom pričom. Vjerujem da se lako zabuniti pri prvom pogledu na seriju i vjerovati kako je riječ o nečem dječjem. Ali ne, ovo nije dječja serija. Osim konstantnog igranja s klišejima i stereotipima, Galavant je prepun humora koji nije uvijek jako PG. Nemojte krivo shvatiti, nema ovdje grafičkog nasilja ili vulgarizama, ali šale svejedno znaju biti prekrasno prljave i besramne.

Ima pluseva još, kao to da serija izgleda prekrasno i da glumci rade itekako dobar posao, ali biti ću vam iskren, ova je serija na ovom popisu zbog pjesama. Tako su zarazne da sam ih vrtio danima… tjednima… Vrtim ih povremeno još uvijek. I naravno da to moram obaviti i sada nakon što sam samo pomislio na njih.

Gledajte na vlastitu odgovornost.

4. Daredevil

02012016_daredevil

Priznajem, ne volim superherojske serije. Ne volim ih nimalo. Ne zato jer ih smatram lošima ili nekvalitetnima, već jednostavno ne pronalazim nikakav užitak u njima. Naravno da kada sam prvi put čuo da izlazi “Daredevil” prva reakcija bila mi je ravnodušna nezainteresiranost. A onda mi je netko poslao video u kojem tip s kapom preko face šeće hodnikom i mlati ljude u sceni koja me podsjetila na Oldboy, jedan od najdražih mi filmova. To je bilo dovoljno.

Pogledao sam sve nakon toga i nisam požalio. Ponajviše zbog glavnog negativca, možda i najslojevitijeg zlikovca u superherojskoj fikciji do sada. Dobro, nemam baš pravo to komentirati pošto rijetko gledam i čitam takve stvari, ali ovaj je stvarno bio dobar.

Zaključak mi je taj da Netflix može bilo što učiniti dobrim.

3. Sense8

02012016_sense8

Pola art, pola trash, ali zato je zabava full pack. Iako je serija završila na malo plitku notu, gotovo svaka epizoda je imala scenu koju je nemoguće zaboraviti. Radilo se o sporim, atmosferičnim i emotivnim trenucima ili jednostavno tamanjenju šakama i mačetama, ova je serija konstantno nudila nešto što uzima pozornost.

Serija ima osam glavnih likova (i brdo sporednih) i svi funkcioniraju dobro, svi su dobro odglumljeni, svaki je zanimljiv na svoj način… Jedino me strah da sljedeća sezona neće biti jednako dobra, ako su ovdje ispucali sve što im je palo na pamet kad su osmislili ovu zanimljivu premisu, ali nadam se da sam u krivu. Doduše, ovo ne bi bio prvi put da su Wachowskiji zeznuli nastavke.

2. Ash vs Evil Dead

02012016_ash_vs_evil_dead

A sad dolazimo do nastavka koji definitivno nije zeznut. Ash je isto ono što je bio prije dvadesetak godina, osim što je sada Bruce Campbell stariji, a efekti noviji.

Evil Dead je i dalje horor, i dalje je smiješan, i dalje je krvav, i dalje je smrtno zabavan… Ne trebam puno pričati o ovoj seriji; ako ne volite zabavni i krvavi trash, teško da će vam ovo biti pri vrhu najboljih serija, ali zato meni, koji to volim, je ovo bez puno razmišljanja jedna od najboljih serija ove godine. Ovakvih serija definitivno nema dovoljno.

1. One Punch Man

02012016_one_punch_man_2

Najbolja stvar koja je izašla 2015. godine je, po meni, anime. Samo što to nije ona vrsta koju bih preporučio samo ljudima koji vole anime. O ne, One Punch Man je tako dobar da bih ga preporučio svima koji vole dobre stvari. Da, toliko opširno sam spreman ići.

Animacija je i više nego adekvatna, ali pisanje je toliko kvalitetno da ja ne mogu vjerovati da je takvo nešto moguće.

Naime, premisa je jednostavna: u svijetu ispunjenom superherojima i moćnim zlikovcima, mi pratimo jednog relativno ravnodušnog heroja koji je toliko moćan da sve svoje neprijatelje porazi već prvim udarcem.

Čim sam pročitao o čemu se radi pomislio sam da je riječ o glupavoj šali koja će dosaditi jako brzo. Nakon genijalne i presmiješne prve epizode, mislio sam da će dosaditi nakon druge ili treće. Ali ne, nije. One Punch Man je konstantno genijalan. Šale su toliko smiješne da sam vrištao od smijeha, a opet je tu i fantastičan worldbuilding, fantastični likovi, odlična glazba… Ma sve je odlično. Nemam baš nikakve primjedbe. Ovaj bi anime bio pri vrhu i da sam radio top 5 najdražih stvari ikada.

Ne, ne pretjerujem.

Check Also

Prvi pogled na HBO-ovu seriju Welcome to Derry, i novi pogled na seriju The Penguin

Max je objavio novi promo video koji najavljuje njihov nadolazeći plan za 2024./2025. godinu, a …

Puni trailer za SF triler I.S.S.

Bleecker Street Films objavio je puni trailer za SF triler I.S.S., redateljice Gabriele Cowperthwaite (Blackfish, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics