Timo Vuorensola, režiser Željeznog neba govorio o crowdfundingu i novom filmu Jeremiah Harm

Timo Vuorensola na gostovanju u Zagrebu u sklopu Fantastic Zagreb Film Festivala.
Timo Vuorensola na gostovanju u Zagrebu u sklopu Fantastic Zagreb Film Festivala.

Iron Sky nije neki osobiti film, ali je ostao zapamćen kao svojevrstan fenomen zbog načina kako je financiran. Naime, jednim je djelom film o nacistima s Mjeseca napravljen novcem prikupljenim od fanova, tzv. Crowdfundingom. Grubo, sistem je vrlo jednostavan – na nekom od specijaliziranih web servisa (Indiegogo, Kickstarter ili onaj od kuda je sve poteklo – ArtistShare), pokrene se kampanja s definiranim ‘cjenikom’ onoga što se dobije prema uplati. Svako tko želi može ‘donirati’ iznos po želji, a obično je u rasponu od 1 USD za koji se dobije ‘Hvala’ do 10.000 za ime na špici kao izvršnog producenta.

Iron Sky je tako prikupio više od 1,5 milijuna američkih dolara, o čemu nam je govorio režiser Timo Vuorensola, jedna od gostiju ovogodišnjeg Fantastic Zagreb Film Festivala. U jednosatnom predstavljanju, Timo se pokazao kao vrlo zabavan pripovjedač. Naglasio je da nije školovani filmaš već ljubitelj sedme umjetnosti koji je u film ušao kao obožavatelj Zvjezdanih staza. Pridružio se ekipi koja je radila Star Wreck parodije na Star Trek i režirao Star Wreck V: Lost Contact i Star Wreck: In the Pirkinning. Serijal je započeo Samuli Torssonen davne 1992. godine računalno animiranim epizodama (ne u Pixar stilu, već više tipa ZX Spectrum) u kojima je bilo zabavno vidjeti Spooka kako govori finski (neprocjenjivo). U igranim epizodama, pogotovo u zadnjoj, nivo vizuala je već na razini solidnih tv serija, i opet je neprocjenjivo, ali kada Wuf govori finski (zvuči gotovo kao klingonski).

Bez obzira na relativno negativnu recepciju Željeznog neba, Timo i ekipa su u akciji prikupljanja love za nastavak – Iron Sky: The Coming Race. Osim crowd fundinga, ovaj puta je u igri i crowd investment – sustav po kojemu fanovi mogu biti investitori u film i prema investiciji sudjeluju u dobiti filma. Poučno je bilo saznanje da prema zakonima Europske unije, limit do kojeg je riječ o svojevrsnom neprofesionalnom investiranju iznosi 99 osoba po zemlji članici Unije. Iznad toga se stvari značajno kompliciraju, plaćaju posebni porezi i s time se Timo i ekipa ne žele petljati.

Kako je neizbježno da se svakom stranom gostu u Hrvatskoj pokažu Plitvička jezera, ni Timo Vuorensola nije iznimka. No, njega su Plitvice toliko oduševile da je odlučio snimiti kratki video kao update za kampanju prikupljanja novca za Iron Sky: The Coming Race s mogućnošću da čak i dio filma režira upravo na našim poznatim jezerima.

Na kraju nam je Timo otkrio i što kuha u Hollywoodu. Režirat će film treši naslova Jeremiah Harm za koji je najbolje da pogledate promo i odlučite sami hoće li biti vrijedan gledanja.

Check Also

The Last of Us: prvi trailer za HBO-ovu adaptaciju!

HBO je konačno objavio prvi trailer za adaptaciju jedne od najboljih i najprodavanijih videoigara The …

Shadow and Bone: teaser za 2. sezonu Netflixove fantasy serije!

U sklopu globalnog fanovskog eventa Tudum Netflix je između ostalog objavio teaser za drugu sezonu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics