Timo Vuorensola, režiser Željeznog neba govorio o crowdfundingu i novom filmu Jeremiah Harm

Timo Vuorensola na gostovanju u Zagrebu u sklopu Fantastic Zagreb Film Festivala.
Timo Vuorensola na gostovanju u Zagrebu u sklopu Fantastic Zagreb Film Festivala.

Iron Sky nije neki osobiti film, ali je ostao zapamćen kao svojevrstan fenomen zbog načina kako je financiran. Naime, jednim je djelom film o nacistima s Mjeseca napravljen novcem prikupljenim od fanova, tzv. Crowdfundingom. Grubo, sistem je vrlo jednostavan – na nekom od specijaliziranih web servisa (Indiegogo, Kickstarter ili onaj od kuda je sve poteklo – ArtistShare), pokrene se kampanja s definiranim ‘cjenikom’ onoga što se dobije prema uplati. Svako tko želi može ‘donirati’ iznos po želji, a obično je u rasponu od 1 USD za koji se dobije ‘Hvala’ do 10.000 za ime na špici kao izvršnog producenta.

Iron Sky je tako prikupio više od 1,5 milijuna američkih dolara, o čemu nam je govorio režiser Timo Vuorensola, jedna od gostiju ovogodišnjeg Fantastic Zagreb Film Festivala. U jednosatnom predstavljanju, Timo se pokazao kao vrlo zabavan pripovjedač. Naglasio je da nije školovani filmaš već ljubitelj sedme umjetnosti koji je u film ušao kao obožavatelj Zvjezdanih staza. Pridružio se ekipi koja je radila Star Wreck parodije na Star Trek i režirao Star Wreck V: Lost Contact i Star Wreck: In the Pirkinning. Serijal je započeo Samuli Torssonen davne 1992. godine računalno animiranim epizodama (ne u Pixar stilu, već više tipa ZX Spectrum) u kojima je bilo zabavno vidjeti Spooka kako govori finski (neprocjenjivo). U igranim epizodama, pogotovo u zadnjoj, nivo vizuala je već na razini solidnih tv serija, i opet je neprocjenjivo, ali kada Wuf govori finski (zvuči gotovo kao klingonski).

Bez obzira na relativno negativnu recepciju Željeznog neba, Timo i ekipa su u akciji prikupljanja love za nastavak – Iron Sky: The Coming Race. Osim crowd fundinga, ovaj puta je u igri i crowd investment – sustav po kojemu fanovi mogu biti investitori u film i prema investiciji sudjeluju u dobiti filma. Poučno je bilo saznanje da prema zakonima Europske unije, limit do kojeg je riječ o svojevrsnom neprofesionalnom investiranju iznosi 99 osoba po zemlji članici Unije. Iznad toga se stvari značajno kompliciraju, plaćaju posebni porezi i s time se Timo i ekipa ne žele petljati.

Kako je neizbježno da se svakom stranom gostu u Hrvatskoj pokažu Plitvička jezera, ni Timo Vuorensola nije iznimka. No, njega su Plitvice toliko oduševile da je odlučio snimiti kratki video kao update za kampanju prikupljanja novca za Iron Sky: The Coming Race s mogućnošću da čak i dio filma režira upravo na našim poznatim jezerima.

Na kraju nam je Timo otkrio i što kuha u Hollywoodu. Režirat će film treši naslova Jeremiah Harm za koji je najbolje da pogledate promo i odlučite sami hoće li biti vrijedan gledanja.

Check Also

Rebecca Ferguson pridružila se glumačkoj ekipi SF trilera Mercy

Rebecca Ferguson (Dune, Silo) glumit će uz Chrisa Pratta (The Tomorrow War, Jurassic World franšiza) …

Fallout: retro posteri glavnih likova serije!

Prime Video prvi je teaser trailer za seriju Fallout objavio još u prosincu 2023., a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics