The Three-Body Problem: kakva je kineska tv adaptacija i gdje je možete gledati!

Prva knjiga SF trilogije Remembrance of Earth’s Past, odnosno Sjećanje na prošlost Zemlje Liu Cixina je The Three-Body Problem iliti Problem triju tijela koja je konačno doživjela svoju tv adaptaciju. No, ovdje nije riječ o Netflixovoj adaptaciji iza koje stoje David Benioff i D.B. Weiss, i koja stiže kasnije ove godine. Ovdje se radi o kineskoj adaptaciji streaming platforme Tencent. Za adaptaciju je zaslužan Liangliang Tian, dok je redatelj Lei Yang (Legend of Naga Pearls). Tencentova adaptacija se sastoji od 30 epizoda koje pokrivaju događaje prve knjige. Seriju su producirali Tencentov Penguin Pictures, Migu Culture, Linghe Media i The Three-Body Universe. Projekt je najavljen još 2019. godine, dok je snimanje završeno 2020. Ono što je vrlo zanimljivo jest da seriju možete već sada gledati i to besplatno online s engleskim titlovima. Za sada je besplatno dostupno prvih četiri epizode.

Mi smo do sada pogledali prve dvije epizode. I slažemo se s brojnim gledateljima koji su ustvrdili da je serija u najmanju ruku jako dobra, i to iznenađujuće dobra. Prva epizoda traži malo više pažnje, i treba neko vrijeme da se naviknete, ali svakako se može reći da je to prilično vjerna adaptacija. Vrlo izravna, inteligentna adaptacija čija je kvaliteta produkcije na zavidnoj razini. Glumačka postava i režija su vrlo kvalitetni, ali ne previše razmetljivi. Osjećaj je kao da gledate kriminalističi triler, ali neobičan, sofisticiran i bogat emocijama. Radnja se razvija prvenstveno kroz dijalog, a ne kroz akciju, pa ako trebate nešto ‘brzo’, ovo nije za vas. I onda zalazimo dublje u priču, i polako počinje odmotavanje misterija, koji će vas natjerati na razmišljanje. Druga epizoda je u odnosu na prvu ozbiljno podignula uloge, napetost je postala izraženija, i iako i dalje nije puno toga otkriveno, postignut je osjećaj payoffa u smislu kamo serija ide dalje, naziranja zlosutnog kozmičkog misterija.

Godina je 2007., abnormalni poremećaji u bazičnoj znanosti okrenuli su znanstvenu zajednicu naglavce. Tajanstvena samoubojstva znanstvenika, čudesno odbrojavanje, tajna znanstvena otkrića i pojava misteriozne igre tjeraju znanstvenu zajednicu u kaos. Znanstvenika Wanga Miaoa policijski službenik Shi Qiang odvodi u Centar za zajedničke operacije i šalje ga da se infiltrira u organizaciju The Science Boundary kako bi pomogao u istrazi. Zbunjeni Wang Miao dolazi u kontakt s organizacijom zvanom ETO i otkriva da iza svega stoji Ye Wenjie, majka znanstvenice Yang Dong koja je počinila samoubojstvo. Uz stalnu bitku između ETO-a i Centra za zajedničke operacije, Wang Miao i Shi Qiang otkrivaju da je igra stvarna i da ‘pokreće’ očajničku borbu na život i smrt za opstanak između dviju civilizacija. Zajedničkim naporima Centra za zajedničke operacije i znanstvenika, Wang Miao, Shi Qiang i svijet pripremaju se za nadolazeću invaziju vanzemaljaca Trisolaraca koja će se pripremati desetljećima, čak i stoljećima.

Roman The Three-Body Problem, čije je ime referenca na problem triju tijela u orbitalnoj mehanici, objavljen je u Kini 2008. godine, dok je u engleskom prijevodu izašao 2014. godine. Djelo je tijekom 2014. i 2015. godine bilo nominirano za neke od najprestižnijih žanrovskih nagrada (Nebula, Locus i John W. Campbell), ali je u fokus svjetske čitalačke javnosti dospjelo tek osvajanjem nagrade Hugo. To je inače prvi puta da je jedan kineski pisac znanstvene fantastike ostvario to veliko priznanje. Drugi dio, The Dark Forest (Mračna šuma) je u Kini također objavljen 2008. godine, dok je treći dio Death’s End objavljen 2010. godine. U prijevodu na engleski jezik drugi dio trilogije je izašao 2015., a treći 2016. godine. Kod nas je Problem triju tijela objavljen u prijevodu 2020. godine, dok je Mračna šuma objavljena 2021. u nakladi Vuković & Runjić.

Check Also

Prvi pogled na Tron: Ares!

Disney je otkrio prvi pogled na Tron: Ares, koji predstavlja nastavak filma Tron: Legacy. Nemojte …

Prvi pogled na reboot filma The Crow!

Konačno smo dobili prvi pogled na reboot filma The Crow (Vrana), u vidu netom objavljenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics