The Rook: napeta špijunska igra

Nadnaravni špijunski serijal The Rook, koncipiran u osam nastavaka, dramska je adaptacija kabelske televizije Starz proslavljenog istoimenog romana australskog pisca Daniela O’Malleyja. Naime, riječ je o znanstvenofantastičnom trileru zasnovanom na ideji da britanska tajna služba Checquy, okuplja operativce s nadnaravnim moćima u svrhu zataškavanja njihovog postojanja. Rukovodioci su siva eminencija naizgled javne političke ustanove, hijerarhijski organizirani kao šahovske figure. U svojim ulogama: Kule, Lovca, Kralja i slično, nadziru pojedine sektore te okupljaju i pružaju utočište raznim osobama s posebnim sposobnostima (Extreme Variant Abilities) kojima se inače trguje na ilegalnim online dražbama. Autorica Sumrak sage, Stephanie Meyer adaptirala je prve dvije epizode, a njezinu ulogu preuzeli su kasnije Sam Holcroft i Kari Skogland (The Handmaid’s Tale).

Radnja počinje in medias res. Myfanwy Thomas (Emma Greenwell) budi se na londonskom Milenijskom mostu prokisla do kože u lokvi krvi. Oko nje leži osam beživotnih tijela, o kojima nažalost ne zna ništa jer joj je sjećanje na protekle događaje u potpunosti izbrisano. Pobjegavši s mjesta zločina, utočište pronalazi u svom stanu. Naime, kako se kasnije doznaje, samo jedan dio sjećanja potpuno joj je uklonjen. Znajući unaprijed za umjetno izazvanu amneziju, pronalazi video poruke koje je uputila sama sebi prije nego što je izgubila pamćenje. Svjesna svoje parcijalne amnezije, ranjiva i uplašena, više ne vjeruje nikome. Kako je svijet špijunaže okrutno mjesto, ne zna na koga bi se direktno oslonila, a oni u koje najviše vjeruje postaju potencijalni neprijatelji. Kako je i sama osoba s posebnom vrstom supermoći, postaje traženi resurs na ilegalnom tržištu te samim tim krucijalni pokretač cijele radnje.

The Rook

Napetost same radnje čini naglasak na špijunskom trileru s neočekivanim obratima u kojima se umjesto klasičnih špijuna nadmudruju osobe s nadnaravnim moćima. Ambiciozni šefovi, ljubavni trokuti, četverokuti na radnom mjestu, proračunatost i zapetljani međusobni i društveni odnosi zasigurno pridonose na realnosti, a služe kako bi nam otkrili što se to zapravo dogodilo na Milenijskom mostu. Redatelji se koriste tehnikom slagalice, razbacuju fragmente po epizodama, a kako narativ napreduje gledatelj se sve aktivnije, detektivski uključuje u radnju ne bi li otkrio dubinu svakog detalja. Usredotočeno i napeto, Holcroft i Skogland odlično balansiraju korelacijom privatnog i poslovnog, neostvarenim aspiracijama, manipulativnim intimnim odnosima te pitanjem izbora i slobode.

The Rook

Glumačka postava je izuzetno pažljivo odabrana, rekao bih, odlična. Linda Farrier (Joely Richardson) aka Kraljica, birokratski matrijarh na samom vrhu organizacije vješto vodi agenciju koju smatra svojim životnim projektom. Maska hladnokrvnog uredskog činovnika krije osobu koja unatoč uštogljenom držanju i rezerviranom stavu može voljeti, ali to krije. Emocije su odraz slabosti prije svega.  Conrad Grantchester (Adrian Lester) aka Lovac, koji ima moć upravljati zrakom, pronalazi svoje mjesto pod suncem kao suvoditelj organizacije. Nedostaje mu jasnog stava, i iako se čini da se udomaćio u svojoj ulozi podčinjenog iznenadit će neočekivanim obratom. Impresivna koordinacija Catherine Steadman, Ronana Rafterya i Jona Fletchera donosi nam upečatljiv lik Gestalta aka Kula. Gestalt su tehnički gledano četiri osobe koje dijele jednu zajedničku svijest. Slično Borgovim radilicama, tri brata (budući Jon Fletcher glumi identične blizance) i sestra djeluju kao sinkroniziran pojedinac čija intimna povezanost  s protagonisticom seže još u tinejdžerske dane. Pandan britanskoj staloženosti i kooperativnosti je američka istražiteljica Monica Reed (Olivia Munn) čije uplitanje u istragu potencira duh američke drskosti i usuda. Myfanwy Thomson (Emma Greenwell) aka Kula (kao i Gestalt), nije klasičan protagonist znanstvenofantastičnih uradaka, naime ona više potencira svoju ljudsku stranu i ljudski pristup od onog nadljudskog. Iskustva koja će proživjeti pomoći će joj da zadobije potpunu kontrolu nad svojim moćima pa samim tim i ostvari puni potencijal. Gestikulacija, mimika lica, smirenost u pojedinim trenucima i nakupljen gnjev koji pokušava kontrolirati glumica je u potpunosti prenijela na gledatelja.

The Rook

Izostali CGI elementi uz naglašen naturalistički prikaz nimalo ne umanjuju vrijednost kadrova, naprotiv, sf elementi samim odmakom od pretjeranih vizualno zvučnih efekata djeluju još uvjerljivije. Uzbudljiva mješavina napetosti Johna Le Carréa i Roberta Ludluma s primjesom fantastičnog Howarda P. Lovecrafta, seriji The Rook predviđaju prilično blistavu budućnost. Myfanwy Thomas je odraz svakog od nas, (ne)obična osoba s vlastitim željama i strahovima, osim što vas može ubiti bez dodira, ako to doista želi…

Kritika joj dosta zamjera izostalu komičnost koja se provlači kroz knjigu. No, s fokusom na dramatičnost, a manje na ispraznu spektakularnost te odmjerenost koja mi se izuzetno sviđa, sa znatiželjom očekujem drugu sezonu.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics